5 tipů, jak udržet příspěvky na Instagramu v soukromí

soukromí instagram

Digitální stopa je důsledek, se kterým se musí smířit každý, kdo někdy něco publikoval online. V podstatě jakákoli námi sdílená informace, fotka nebo video, může být zneužita, aniž by tomu mohl majitel obsahu zabránit. Instagram a další sociální sítě ovšem nabízejí nástroje, které mohou soukromí uživatelů, alespoň částečně uchránit.

Soukromý Instagram profil a k čemu je dobrý

Největším problémem ochrany soukromí stále zůstává určitý nezájem uživatelů. Problémy spojené s ochranou osobních dat bývají typicky řešeny až po jejich úniku nebo zneužití. Lidé často nepřemýšlí nad dopadem svých komentářů, ani ani nad tím, co by mohla sdílená fotka způsobit ve špatných rukou. Instagram za tímto účelem umožňuje řadu řešení, jak publikovaný obsah omezit pouze mezi určitý okruh lidí. K tomuto cíli může být využit například seznam blízkých přátel nebo blacklist. Existuje ovšem i globálnější řešení nazvané soukromý profil.

Příspěvky na Instagramu jsou dle výchozího nastavení viditelné pro všechny uživatele napříč touto sociální sítí. Kdokoli se tak může dostat k vašemu obsahu a následně jej lajkovat, komentovat nebo sdílet. Soukromý profil oproti tomu využívá schvalovací systém, váš Instagram profil si tak mohou prohlédnout pouze sledující, které potvrdíte (obdoba přátelství na Facebooku). Jak tedy nastavit soukromý Instagram profil?

  1. Přejděte do nastavení a zvolte Soukromí,
  2. v sekci Spojení zvolte variantu Účet a soukromí,
  3. zatrhněte Soukromý účet.

Všechny následující příspěvky pak budou viditelné pouze seznamu vašich sledujících. Problém ovšem nastává ve chvíli, kdy máte Instagram propojený i s aplikacemi třetích stran, například Facebook nebo Twitter. Příspěvky se na základě toho mohou zobrazovat i dalším uživatelům v závislosti na nastavení jednotlivých účtů. Stejně tak se mohou vaše příspěvky dostat mimo okruh vašich přátel tím, že je bude sdílet někdo ze sledujících, který do tohoto okruhu patří. Vaše aktivita bude viditelná také v případě komentování veřejných příspěvků jiných uživatelů. Nastavení soukromí se pak nevztahuje na Direct, tedy přímé zprávy. Ty vám může poslat jakýkoli uživatel Instagramu.

Schvalování označení na příspěvcích

Na svém instagramovém profilu můžete kromě vlastních příspěvků nalézt také příspěvky, na kterých jste označení od svých přátel. Výchozí nastavení aplikace pak opět zobrazuje tyto fotky a videa automaticky. I zde je však možné nastavit schvalování. V tomto případě by pak na vašem profilu neměl být zobrazen žádný obsah, který předem neprojde vašima rukama. Jak nastavit schvalování označení?

  1. Ze svého profilu přejdete do nastavení,
  2. klikněte na Soukromí,
  3. v sekci Interakce zvolte Označení,
  4. vypněte možnost Přidat automaticky.

Možnost skrýt fotky a videa pak umožňuje editovat již stávající označení. Můžete tak promazat všechny příspěvky, které vám přijdou nevhodné. Stejně tak je možné jednotlivé příspěvky skrýt volbou tří teček u zobrazené fotografie. Tímto způsobem se dá odstranit označení, nebo zabránit zobrazení příspěvku na profilu.

Konec nevhodným komentářům

Při používání sociálních sítí a projíždění internetu obecně, jste se již jistě setkali s nevhodnými, nebo dokonce urážejícími komentáři. Instagram v tomto ohledu v poslední době hodně bojuje a snaží se ze sociální sítě udělat bezpečnější a přátelštější místo, nejen z hlediska soukromí. K nevhodným komentářům pak můžete přistupovat několika různými způsoby. Prvním z nich je umožnění vložit komentář pouze určité skupině lidí – sledujícím nebo sledovaným. Dále můžete vytvořit blacklist, takové komentáře by potom byly viditelné pouze osobě, která jej vložila. Třetí, ne tak drastickou, jsou filtry. Buď můžete využít automatického filtru, který je postaven na detekci hrozby pomocí AI, nebo zvolíte ruční filtr. Jak na Instagramu zablokovat nebo filtrovat komentáře?

  1. Přejděte do nastavení,
  2. zvolte Soukromí,
  3. v sekci Interakce vyberte Komentáře.

Ruční filtr pak umožňuje vytvořit databázi nevhodných slov, která je porovnávána s vloženými komentáři. Jakmile filtr zachytí nevhodné slovo komentář zablokuje. Můžete také využít již vytvořenou databázi složenou z nejčastěji vyřazovaných slov.

Sdílení jen s těmi nejbližšími

Určitým způsobem ochrany soukromí svého Instagram účtu je také seznam nejbližších přátel. Někdy se zkrátka můžete chtít veřejně podělit o informaci soukromého charakteru, která by se neměla dostat mimo úzký okruh přátel. Instagram k tomuto účelu vyvinul také speciální aplikaci Threads, kde jsou příspěvky sdíleny pouze mezi takto vymezenou skupinou. Pokud si ovšem nechcete zvykat na nové prostředí nebo vám vyhovuje mít přehled i o ostatních sledovaných, můžete využít právě tohoto seznamu. Jak vytvořit seznam nejbližších přátel na Instagramu?

  1. Přejdete na svůj profil,
  2. klikněte na ikonu menu v pravém horním rohu,
  3. zvolte položku Blízcí přátelé.

Do tohoto můžete vložit libovolný počet uživatelů. Při publikování stories pak stačí zatrhnout variantu seznam nejbližších přátel.

Jak na soukromé stories

Kromě klasických příspěvků, publikovaných ve feedu, Instagram umožňuje určitou ochranu soukromí také ve stories. První variantou je navštívení profilu, kterému chcete ve sledování zabránit. Kliknutím na tři tečky v pravém horním rohy se zobrazí možnosti, kde stačí zvolit možnost skrýt příběh. Uživatel pak ve feedu neuvidí žádné příběhy ani živá vysílání. Rychlejší variantu tohoto řešení lze pak opět najít v nastavení.

  1. Přes svůj profil přejděte do nastavení,
  2. zvolte Soukromí,
  3. v sekci Interakce klikněte na Příběh.

V této nabídce můžete zadat jména všech uživatelů, pro které chcete obsah filtrovat. Stejně tak zde lze zrušit archivaci příběhů a zakázat jejich sdílení včetně Directu.

Kromě zmíněných kroků ke zvýšení soukromí pak Instagram nabízí ještě několik dalších možností. Jednou z nich je vypnutí zobrazování stavu aktivity. Pokud je tato funkce vypnuta, ostatní uživatelé nevidí, kdy jste zrovna na sociální síti k dispozici. Nástroj ztišené účty pak může být přínosem v situacích, kdy nechcete zobrazovat příspěvky od určitých uživatelů, ale zároveň je mazat ze seznamu sledujících. Obě tyto volby jsou dostupné v položce soukromí v nastavení.

Chráníte soukromí vašeho Instagram profilu?

Barbora Koďousková
O Autorovi - Barbora Koďousková

Už jako malá propadla kouzlu počítačů a probouzejících se technologií. Své nejnovější poznatky vždy nadšeně sdílela se svým okolím. Přes svůj první, tlačítkový telefon Ericsson… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (4)

+ Přidat článek

Další zajímavosti

+ Přidat článek