VOYO – české filmy a seriály na vašem Androidu

unnamed (10)

Způsobů, jak na mobilu, tabletu či notebooku sledovat filmy a seriály, je skutečně mnoho. Jakmile ale jako filtr použijeme slovo „legální“, výběr se nám podstatně sníží. Že by se za filmy mělo platit, to je spíš rozbor pro web zabývající se kinematografickou problematikou, avšak v redakci zastáváme názor, že do kina se taky neplížíte přes záchodové okénko.

Samozřejmě existují způsoby, jak legálně sledovat streamované filmy a seriály, drobný problém nastává v momentě, kdy neoplýváme znalostí anglického jazyka nebo nás nebaví číst titulky. Pak se výběr smrskne opravdu razantně. Ale jak vám jistě došlo, nevymýšlíme tu modelové situace jen tak pro nic za nic. Je tu aplikace VOYO, za kterou stojí CME, tedy Central European Media Enterprises, společnost vlastnící například TV Nova, Nova Cinema, Fanda TV, Smíchov TV, Nova Sport, MTV Czech a nespočet dalších. V tom spočívá síla tohoto programu – nabídne opravdu slušnou dávku obsahu, ovšem za poplatek.

unnamed (10)

Instalace a nastavení

Odkaz na Google Play naleznete na konci článku, aplikace samotná je miniaturní, dosahuje velikosti cca 2,3 MB. Instalace je blesková a náš radil v podobě skenovacího programu Clueful označuje VOYO jako bezrizikovou aplikaci – přistupuje jen na internet, jiná povolení nepotřebuje.

unnamed (12)

Po spuštění vás přivítá aplikace přehledně zpracovanou hlavní obrazovkou, na které se zobrazují tipy na zajímavé starší pořady a v pásu níže i žhavé novinky, TOP tituly a chystané kousky v sekci Brzy uvidíte. Pohyb po hlavní stránce je plynulý i na starším telefonu (HTC Desire Z) a ovládání nepředstavuje sebemenší problém. Kliknutím na logo v levém horním rohu rozevřete menu zobrazující jednotlivé sekce: filmy, seriály, pořady, zprávy, sport, děti, TV živě a oblíbené. Když vás nějaký titul zaujme, stačí na něj pouze ťuknout, aby se otevřel detailní popis nebo v případě seriálů výpis jednotlivých dílů. Zkoušíme vybrat populární IT Crowd a mrkneme se rovnou na první díl čtvrté série. Každý díl má pro sebe vyhrazenou vlastní mini-stránku, kde se dočtete základní informace: rok vydání, země původu, délka dílu, původní název a seznam herců. Přejetím prstu zprava doleva pak zobrazujete další sekce – popis děje, případně menu pro přidání do oblíbených a související tituly.

Screenshot_2013-06-19-10-27-45

V momentě, kdy se pokusíme zapnout video ťuknutím na tlačítko play na nás však vyskočí hláška, že nejsme přihlášeni. Jak vidno, je potřeba se nejprve zaregistrovat, což můžete sice udělat přes mobilní telefon, ale vzhledem k tomu, že registrace neprobíhá v aplikaci, ale na webové stránce, doporučujeme ji pro větší pohodlí vyplnit na počítači. Lze se registrovat i přes službu mojeID. Po odeslání vašich údajů musíte ještě počkat na aktivační e-mail, což v našem případě trvalo dobrých pár minut. Po odkliknutí potvrzovacího odkazu se konečně dostanete k přihlašovacímu formuláři, kde zadáte své přihlašovací jméno a heslo, čímž se dostanete do sekce s předplatným. Jak jsme zmínili na začátku, VOYO nabízí za paušální poplatek přístup k více než 1800 filmům a seriálům, sledovat video zdarma nelze.

Tarify

Službu VOYO je možno vyzkoušet na sedm dnů zdarma, což je sympatický tah. Přece jen možnosti androidích zařízení jsou různé a nesmíme zapomínat ani na různou kvalitu mobilního signálu mimo velká města, to v případě, pokud se rozhodnete streamovat video přes 3G a ukousnout si pořádné sousto ze svého datového balíčku.

Zajímavé je, že VOYO nenabízí možnost předplatného na jeden měsíc, ale musíte do programu skočit rovnýma nohama a předplatit si rovnou měsíce dva, případně tři a více. Samozřejmě, na čím delší dobu službu předplatíte, tím výhodnější je pak přepočet ceny za měsíc. Zatímco při dvouměsíčním předplatném vás služba vyjde na 189 Kč, tříměsíční už pak znamená úsporu 23 Kč na měsíc a jestli máte jistotu, že se chcete dívat celý rok, můžete zkusit i roční předplatné za 154 Kč měsíčně.

Předplatné - Voyo.cz – Videoportál s jedinečnou nabídkou filmů a seriálů

Dávejte si při výběru pozor i na to, zda se jedná o rekurentní platbu, tedy platbu automaticky opakovanou nebo platbu jednorázovou. Platit lze pomocí služeb GoPay a PayPal, případně i prémiovou SMS u nejlevnější varianty. Platební brána GoPay je v Čechách poměrně známou službou, pokud byste se však chtěli dozvědět více o PayPalu, rádi vás odkážeme na náš návod, kde jej detailně rozebíráme.

Předplatné - Voyo.cz – Videoportál s jedinečnou nabídkou filmů a seriálů (1)

Pro testovací potřeby zvolíme týdenní zkušební lhůtu a pro jistotu upozorňujeme, že po skončení bezplatného týdne vám bude z karty automaticky strženo 189 Kč a platba se vždy obnoví pro následující měsíc. Pokud vás tedy VOYO nezaujme, nezapomeňte včas předplatné ukončit! Webová stránka nás ještě dodatečně informuje, že ve zkušebním odobí nejsou dostupné všechny kanály – zvláštní tah, pokud uvážíme, že smyslem bezplatného trialu má být nalákání potenciálního zákazníka na široké spektrum služeb.

VOYO v praxi

Přihlašujeme se nyní i v aplikaci skrze dostupné menu, programu chvilku trvá, než si uvědomí, že jsme již přihlášení, ale nic závažného. Konečně se můžeme podívat na skvělý britský sitcom o dvou ajťácích! Zatím zůstáváme přihlášeni pouze na 3G  a ťukáme na tlačítko Play. Jenže ouha! IT Crowd není dostupný ve zkušebním období. Ani starší díly nefungují. Zkoušíme svoje štěstí s panem Beanem a ani Ženatý se závazky nefunguje. U posledního jmenovaného se však objevuje nová chybová hláška „Nepodařilo se získat práva pro obsah“, přepnutí na Wi-fi nepomohlo. Logicky z toho vyvozujeme, že by snad tvrdohlavá appka mohla možná fungovat lépe na jiných telefonech. Zkoušíme tedy Galaxy Nexus a Desire S s nainstalovanými ROMkami Android 4.1, jenže s ještě horším výsledkem: na obou telefonech aplikace hned po přihlášení spadne. Dále jsme VOYO zkusili nainstalovat na entry-level tablet Acer Icona Tab s Androidem 4.1 a neznačkový Cube U18GT2 a všude se aplikace chovala zcela stejně. Chvilku štěstí jsme pak zažili s tabletem Transformer Prime, kde se video konečně podařilo spustit, běželo však pouhých několik minut a následně byl přenos ukončen chybovou hláškou týkající se přerušené komunikace se serverem.

Screenshot_2013-06-19-11-38-35

Co na to říci? Zklamání je pravděpodobně to správné slovo. Z avizovaných tisíců videosouborů nám ve výsledku nefungoval žádný, aplikace ihned po přihlášení padala a vlastně jediné, co fungovalo, byl stream živé TV. Ta běžela bez problémů, obraz byl na telefonech velmi slušný a i při 3G připojení běží naprosto bez výpadků nebo trhání. Na druhou stranu počítejte s tím, že se budete občas setkávat s textem „Pro právě běžící program nemáme práva pro internetové vysílání“.

Screenshot_2013-06-19-13-09-44

Níže se můžete podívat na srovnávací screenshoty z videa při připojení přes 3G a níže pak pro srovnání kvality video přehrávané přes Wi-fi. Při pozornějším prozkoumání je vidět, že na 3G připojení uvidíte podstatně vyšší kompresi, která se vyznačuje ztrátou detailů a obrazovými artefakty. I tak je ale kvalita slušná a divák rozhodně nebude trpět.

Kvalita videa při připojení přes 3G Kvalita videa při připojení přes 3G

Kvalita obrazu při připojení přes Wi-fi Kvalita obrazu při připojení přes Wi-fi

Nepříliš použitelné

Z aplikace VOYO máme velmi rozporuplné pocity. Na jednu stranu je zde konečně služba, která za rozumných podmínek nabízí velmi slušnou knihovnu titulů, navíc průběžně doplňovanou. Aplikace je dobře zpracovaná, ovládání je intuitivní a stream videa funguje dobře i na 3G připojení. Na druhou stranu máme pocit, že vše je ještě v nějaké rané testovací fázi, kdy polovina funkcí chybí a druhá polovina nefunguje. Dost možná budete mít štěstí a na vašem mobilu či tabletu poběží v pohodě, případně snad brzy vyjde aktualizace opravující nejzávažnější chyby. Dle komentářů v Google Play jsou uživatelské zkušenosti podobně různorodé jako ty naše – zatímco někdo chválí funkčnost programu, jiné hlasy naopak nešetří tvrdou kritikou. Aplikace je však v základu zdarma a je k dispozici i sedmidenní zkušební lhůta. Pokud vás láká možnost sledovat filmy s českým dabingem v telefonu či na tabletu, můžete VOYO zkusit. My si počkáme na další aktualizaci.

Oficiální stránka VOYO

Jan Olejník
O Autorovi - Jan Olejník

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (25)