Sluchátka Xiaomi Piston 2 – za málo peněz hodně muziky

xiaomi sluchátka náhledový obrázek

Společnost Xiaomi se proslavila především na asijském trhu díky svým velice výkonným chytrým telefonům za velmi příznivou cenu a především přítomností upraveného systému Android – MIUI. Xiaomi se však neorientuje pouze na chytré telefony. Xiaomi dále nabízí externí baterie, různé redukce, reproduktory, kopii tlačítka Pressy, které jsme vám před nedávnem představili nebo také chystaný chytrý náramek a v neposlední řadě také sluchátka Xiaomi Piston 2, na která se ve dnešní recenzi zaměříme.

xiaomi piston 2 obsah baleni

Xiaomi Piston 2 jsou již na první pohled velice pěkná sluchátka v pěkném obalu. Co se vzhledu týče, Xiaomi Piston 2 dokonce vyhrála ocenění za design na IF 2014. Když budeme brát v potaz cenu, která se při přepočtu na české koruny pohybuje kolem 500 Kč, máme tady velkého vyzyvatele pro oblíbená sluchátka typu Creative EP-630, Koss Pathfinder, Sony MDR-EX50LP nebo Skullcandy Ink’d 2.0. Xiaomi mají ale trochu navrch co se výbavy týče. Sluchátka totiž zároveň mohou sloužit jako handsfree, a to díky vestavěnému mikrofonu a trojici tlačítek.

Obsah

xiaomi piston 2 v krabičce

Specifikace

  • délka kabelu: 1,2 m
  • citlivost: 93 dB
  • typ konektoru: 3,5mm jack, pozlacený
  • impedance: 16 Ohm
  • příkon: 5 mW
  • frekvenční rozsah: 20 – 20 000 Hz
  • hmotnost: 12 g
  • funkční tlačítka: ano, 3
  • mikrofon: ano

Balení, vzhled a zpracování

Xiaomi si vždy dává záležet na vzhledu a i přesto, že to často vypadá, jakoby kopírovalo od jiných výrobců, v tomto případě si dalo opravdu záležet. Sluchátka přišla ve skládací „origami“ krabičce, z jejíž vnitřní strany můžeme vyčíst návod, jak sluchátka vybalit. Bohužel jsou texty v čínštině. Poté se na řadu dostane plastová krabička s průhledným víkem a se specifikacemi na spodní straně. Po otevření krabičky vytáhnete sluchátka, která jsou zasazena do silikonového pouzdra, které chrání sluchátka, respektive jejich kabel před poškozením při přenášení. Samotný silikonový držák je opravdu vychytaný do detailů, což navozuje velice příjemný dojem a sluchátka se vám líbí, i když jste ještě ani neslyšeli, jak hrají. Pod silikonovým pouzdrem se v krabičce ještě ukrývají 3 páry náhradních špuntů různé velikosti (S, M, L) a také spona, kterou si můžete sluchátka přidělat ke košili, saku a podobně. Na detaily se zde hledí na každém rohu.

xiaomi piston 2 ovládání

Sluchátka samotná mají velmi pěkně vyřešený přívodní kablík. Část od samce 3,5mm jacku až k ovládání/handsfree je potažena textilií. Zbylá část od ovládání až ke sluchátkům je už silikon. Xiaomi Piston 2 se prodávají v elegantním pozlaceném provedení a téměř všechny jejich části jsou kovové s velmi jemnými zářezy, které vytváří dojem, že jsou sluchátka matná. Oceníte to především u konektoru, který se vám bude díky tomuto vroubkování lépe vytahovat. Pouze ovládací tlačítka jsou plastová. 3,5mm jack je samozřejmě také pozlacený. Jak bytelnost kablíku sluchátek obstojí po dlouhodobém používání dokážeme posoudit až za několik měsíců. Obávám se však, že se část kablíku potaženého textilií bude třepit.

xiaomi piston 2 krabička parametry

Ti z vás, kteří mají větší, respektive menší, uši, budou mít nejspíše problém se sluchátky. Ta mají na svém konci poměrně ostré hrany, které se i přes své lehce seříznuté hrany mohou nepříjemně zařezávat do uší. Záleží však, jak moc hluboko si sluchátka budete do uší dávat. Sám jsem s tím měl problém, ale zvykl jsem si a především jsem použil jinou velikost špuntů. Každé ze sluchátek má popsáno, zda se jedná o levé (L) nebo pravé (R) sluchátko. Pokud však dáváte přednost hmatové odezvě, pravé sluchátko má na svém konci kablíku malou drážku, díky které poznáte, zda držíte levé nebo pravé sluchátko.

Zvuk

Určitě nejsme jediní, kteří jsou skeptičtí ke kvalitě vzhledem k ceně a vybavenosti sluchátek. Nicméně sluchátka velice překvapila. Ze začátku hrála slaběji, především v oblasti výšek a také trochu postrádala basy. Nicméně po několika desítkách odehraných hodin (cca 80 hodin) se konečně dostavil kýžený výsledek. Basy jsou výrazné a výšky poslouchatelné. Rozhodně se tak mohou srovnat se svou konkurencí v podobné cenové kategorii.

xiaomi piston 2 silikonovy obal předek

Mikrofon rozhodně nepatří ke slabině, ba právě naopak. Při testování hovorů byl zvuk hlasitější než při použití mikrofonu telefonu (OnePlus). Testovali jsme také na Hangout na Macbooku Pro 13″ Retina 2013, kde se opět projevil vhodnější použití než integrovaný mikrofon v Macbooku.

Multimediální funkce a další využití

Jako jedny z mála sluchátek ve své cenové kategorii nabízí Xiaomi Piston 2 také handsfree, tedy mikrofon a tlačítka (celkem 3), kterými můžete klasicky ovládat příchozí hovory, hlasitost telefonu nebo například multimediální přehrávač ve vašem zařízení. V některých diskuzích se lidé obávali kompatibility tlačítek. My můžeme potvrdit funkčnost právě se zmiňovaným OnePlus, ale také s OSX (Macbook).

xiaomi piston 2 ovladani hlasitosti

Vlastníte tlačítko Pressy, Xiaomi MiKey nebo se vám líbí jejich funkce? Sluchátka díky přítomnosti tlačítka pro příjem hovoru mohou posloužit jako náhrada za zmiňované tlačítko a fungují jak s originální aplikací Pressy, tak i s některými dalšími, viz. tento seznam.

Press Audio Jack Control
Press Audio Jack Control
快按钮 KlicK
快按钮 KlicK
d597c1771a2da3bb9bd7bfcbc194ed16?s=128&d=retro&r=G
The app was not found in the store. :-(
QuickClick
QuickClick

Padělek nebo originál?

Asie je známá svým kopírováním. Nejenže kopírují od světoznámých výrobců, oni kopírují dokonce i sami od sebe. Při nákupu příslušenství značky Xiaomi je tak potřeba hodně dobře vybírat obchod, ve kterém nakupujete. Jednou z věcí, jak lze padělek odhalit, je cena. Neoriginální Xiaomi Piston 2 lze zakoupit už za cca $12. Originální se však pohybují kolem $25.

Sluchátka jsem již zakoupil – poznám, zda mám originál nebo padělek? Ano, poznat to lze. Na internetu je již spousta diskuzních fór, kde naleznete také fotografie a podrobnosti, jak padělek odhalit. V případě Piston 2 lze jejich původ odhalit především díky krabičce a jejího obsahu. Originální sluchátka mají dané specifikace (v úvodu článku), ta neoriginální mají na krabičce zmíněnou jinou hmotnost (11 g) a další parametry včetně impedance.

xiaomi sluchátka padělek vs originál Rozdíl mezi padělkem a originálem

Zdroj obrázku + další rozdíly mezi padělkem a originálem naleznete zde.

V balení pak u padělku nenalezneme sponku a popisky velikosti špuntů nejsou klasické (S, M, L), ale obrázkové.

Kde sluchátka zakoupit?

V současnosti se u nás sluchátka neprodávají. Lze je však zakoupit v zahraničí, například na dx.com.

Závěr

Xiaomi Piston 2 jsou dobrou volbou pro každodenní používání při poslechu hudby z vašeho chytrého telefonu nebo laptopu. Za cenu kolem 500 Kč nabídne ve své cenové relaci velmi kvalitní zvuk a navíc bonus v podobě handsfree a multimediálních tlačítek, která lze dále využít. Díky vkusnému pouzdru je lze bez obav dlouhodoběji přenášet. Po stránce designu jim není co vytknout, snad jen věřím, že se textilem potažená část kablíku nezačne rozpadat. Někteří se možná budou muset vypořádat s poměrně ostrými hranami sluchátek, které vás mohou po delší době používání řezat. Při koupi si dejte pozor také na padělky.

Klady:

  • kvalitní zvuk
  • design a obsah balení
  • handsfree
  • použité materiály (kov)

Zápory:

  • ostré hrany sluchátek
Tomáš Očadlý
O Autorovi - Tomáš Očadlý

Tomáš se narodil jako hračička, odjakživa utrácel své těžce ušetřené peníze za geekoviny, takže smartphony a tablety ho nemohly minout. Systém Android si ho našel… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (62)