Samsung Galaxy S6 Edge – klenot s tučným příplatkem za styl (recenze)

Samsung Galaxy S6 Edge – náhled

Vydání nového TOP modelu společnosti Samsung vždy provází velká show, spousta diskuzí, rozporů, nadšení, ale i zklamání. Jak dopadne v našem testu přístroj Samsung Galaxy S6 Edge? Naváže na úspěchy svých předchůdců?

Obsah recenze

Obsah balení

Samsung evidentně upustil od balení, které na první pohled připomínalo dřevěnou krabičku. Samsung Galaxy S6 Edge dorazil do naší redakce v bílé krabičce, která nijak nedává vědět, že jde o jeden z nejdražších telefonů na trhu. Ne jinak je tomu i v případě obsahu balení, které je opět spíše průměrné – telefon, nabíječka, USB kabel, sponka na vyjmutí SIM karty, sluchátka a manuál. Od tak drahého telefonu bychom mohli očekávat například OTG redukci či nějaký ochranný kryt v balení.

Samsung Galaxy S6 Edge - obsah balení

Vzhled a dílenské zpracování

Klasická verze telefonu Samsung Galaxy S6 nás nezajímala tolik jako verze se zakřiveným displejem, která nám dorazila do redakce. Rozdíl je patrný již na první pohled a hlavně jsme vám jej prozradili v předchozí větě – Samsung Galaxy S6 Edge disponuje zakřiveným displejem. Toto netradiční řešení je ovšem rozdílné od povedeného telefonu LG G Flex, zaobleny jsou totiž pouze hrany displeje včetně dotykové a zobrazovací části. A důvod? Design, originalita a snaha se odlišit. Za celou dobu testování jsme na nic jiného nepřišli.

Přední strana, pokud si odmyslíme zakřivený displej, je velmi podobná předchozím generacím telefonů od Samsungu. Typickými rysy jsou opět senzorová tlačítka pod displejem, mezi kterými je umístěno jedno hardwarové tlačítko domů, či větší prostor pod a nad displejem. V horní části se standardně nalézá objektiv přední kamerky, senzory, notifikační LED dioda a přední reproduktor.

Samsung Galaxy S6 Edge - přední strana telefonu (3)

Se zadní stranou se Samsung tak říkajíc nepáral, je celá rovná, lesklá a kluzká, za což „vděčí“ tvrzenému sklu Corning Gorilla Glass 4. Uprostřed  horní části je umístěna vystouplá čočka fotoaparátu, které po stranách sekundují senzory pro měření srdečního rytmu a přisvětlovací LED dioda. Design zadní strany nás příliš nenadchl, navíc si sklo pamatuje každé naše sáhnutí a častému čištění kusem oděvu se nejspíše nevyhnete.

Samsung Galaxy S6 Edge - zadní strana telefonu (2)

Velkou chloubou je boční rámeček z kovu, který doplňuje elegantní a prémiovou konstrukci přístroje Samsung Galaxy S6 Edge. Po stranách je navíc vlivem zakřiveného displeje zúžen, což dodává telefonu jiskru. Umístění ovládacích tlačítek je možná na dnešní poměry trochu netradiční – tlačítko napájení na pravé straně, hlasitost lze poté spravovat v levé části. Zatímco displej lze ovládat palcem snadno, pro snížení či zvýšení hlasitosti se již musíme rukou mírně natahovat. Pozornost si zaslouží rovněž rámeček na spodní straně, který trochu připomíná Apple iPhone 6. Hostí tedy 3,5mm jack pro sluchátka, Micro USB konektor pro připojení k počítači a reproduktor s mikrofonem. Na opačné straně sídlí zdířka pro SIM kartu o velikosti nano a infraport.

Samsung Galaxy S6 Edge - boční strana telefonu (2)

K telefonu Samsung Galaxy S6 Edge jsou v prodeji také ochranné kryty, které dokážou zabránit mechanickému poškození telefonu. Více či méně ale vstupují do povedeného designu telefonu a je tedy otázkou, za jakou cenu chtějí uživatelé chránit svůj telefon.

Stylový, ale nepraktický kabátek

Jedno je jisté – v momentě, kdy někdo nezasvěcený uvidí Samsung Galaxy S6 Edge ve vašich rukách, rozhodně bude zvědavý a telefon jej zaujme. Zakřivený displej totiž rozhodně nevidíte jen tak. Tím ovšem výhody tohoto řešení končí a přicházejí spíše nevýhody. Náhodné dotyky se sice stávají spíše výjimečně (dotyková plocha není až do krajů konstrukce telefonu), někdy je ale v zakřivené části těžší zvolit správnou volbu či menu na displeji. Vlivem zakřiveného displeje je rámeček o poznání tenčí a trochu řeže do rukou. Není to ovšem žádná katastrofa.

Celkově se Samsung Galaxy S6 Edge nedrží v ruce špatně, vlivem skla na zadní straně ale může velmi snadno vyklouznout. Na ovládací tlačítka jsme dosáhli poměrně snadno, váha je velmi příjemných 132 gramů. Chválit ale nemůžeme právě zadní sklo, které si již po krátkém seznámení pamatuje spoustu otisků prstů. Z uživatelů telefonů Samsung Galaxy S6 Edge se tak stanou věční „leštiči“.

Samsung Galaxy S6 Edge – první pohled

Samsung Galaxy S6 Edge - první pohled

Hardware a displej

Společnost Samsung tentokrát vsadila pouze na jedno čipové řešení v podobě vlastního procesoru Exynos. O pohon se tedy stará osmijádrový model Exynos 7420, který je podle dosavadních benchmarků vůbec nejvýkonnějším čipem na světě. Tomu odpovídá i brutální výkon, který jsme vyzkoušeli v několika testovacích nástrojích. Brzdou přitom není ani RAM paměť, která se dočkala 3 GB. Zklamáním není rozhodně ani velikost vnitřního úložiště, která začíná na 32 GB v případě našeho modelu. Systém zabírá okolo 7 GB. Trochu smutnější je pak pohled na kapacitu baterie, která činí pouze 2600 mAh.

S konektivitou si Samsung Galaxy S6 Edge poradí skvěle – nechybí totiž NFC, infraport či třeba LTE na všech frekvencích a USB OTG. Fotoaparát láká na skvělé papírové parametry – 16MPx snímač, tvorba HDR fotografií či schopnost nahrávání 4K videa. Výslednou kvalitu si ověříme v samostatné kapitole.

Specifikace

  • displej: 5,1″, Super AMOLED, zakřivený, Quad HD rozlišení (1440 x 2560 pixelů), jemnost 577 PPI
  • procesor: Exynos 7420, osmijádrový, 4x 1,5 GHz Cortex-A53 + 4x 2,1 GHz Cortex-A57
  • GPU: Mali-T760MP8
  • paměť: 3 GB RAM, 32/64/128 GB vnitřního úložiště
  • fotoaparát: 16 MPx, optická stabilizace obrazu, 4K video, HDR, přední 5MPx kamera
  • baterie: 2600 mAh
  • konektivita: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.1, NFC, infraport, ANT+, LTE
  • OS: Android 5.0.2, nadstavba TouchWiz
  • rozměry: 142,1 x 70,1 x 7 mm
  • hmotnost: 132 gramů

[aps_product_sz id=“357498″]

Displej

Displej je po všech stránkách skvělý. Pomineme-li nejprve fakt, že je prohnutý, dostává se nám do rukou kvalitní Super AMOLED panel s velmi vysokým rozlišením. Jemnost je díky tomu možná až přehnaně vysoká. Vyzdvihnout můžeme barevné podání, pozorovací úhly i věrnou „černou“. Ne jinak je tomu v případě čitelnosti na slunci, která je oproti minulé generaci Super AMOLEDů značně vylepšena. Tento rozdíl opravdu chválíme a po delším používání a srovnání můžeme jednoznačně říci, že Samsung Galaxy S6 Edge je na slunci lépe čitelný než konkurence, ačkoliv se nám to v Preview nezdálo. Přesnost a citlivost displeje, stejně tak řízení automatické jasu je výborné.

Samsung Galaxy S6 Edge - displej

Zaměřme se nyní na prohnutí displeje, které odlišuje Samsung Galaxy S6 Edge nejen od klasické verze „esšestky“, ale i od všech jiných telefonů na trhu. Prohnutí vypadá výborně a rozhodně zaujme. Menší výhodou může být notifikační oblast po stranách displeje, kam lze pomocí barevných proužků přiřadit používané telefonní kontakty a tahem prstu snadno vytočit dané číslo, odeslat SMS či zobrazit poslední notifikace. Tím to ale v našich očích bohužel končí, jiné závažné výhody jsme za dobu používání nenalezli.

Spíše jsme se potýkali s občasnými náhodnými přehmaty, kdy telefon nechtěl poslouchat kvůli tomu, že jsme částí dlaně překrývali dotykovou plochu na bocích telefonu. Museli jsme tedy ruku z telefonu sundat, aby displej reagoval. K našemu překvapení náhodných přehmatů nebylo tolik, jak jsme očekávali, přesto se čas od času objeví a mohou znepříjemnit používání telefonu. Pokud k tomu přičteme podivný pocit držení, kdy nám telefon paradoxně do rukou sedí více displejem dolů, příliš důvodů pro verzi Edge neznáme.

Samsung Galaxy S6 Edge - zakřivení

Snímač otisků prstů

Snímač otisků prstu sídlí v hardwarovém tlačítku domů a jeho použití je velmi snadné. Tohoto zabezpečení se dá využít především při odemykání telefonu, kdy bez zadání prstu nebo hesla nelze získat přístup k datům či aplikacím. Nejprve je tedy nutné absolvovat proces přidání otisků prstu, který je velmi snadný. A jak fungoval snímač v praxi? Oproti telefonu Samsung Galaxy Note 4 skvěle a téměř 100%. Nejvíce jsme využívali logicky otisk prstu na pravém palci (při držení telefonu v pravé ruce), ten fungoval skvěle i přes to, že prst je v této pozici na tlačítku položen šikmo. Za tento snímač si zaslouží Samsung velkou pochvalu, neboť nyní funguje výborně.

Měření srdečního rytmu a okysličení

Podobně jsou na tom také snímače srdečního rytmu a okysličení krve, které lze nyní použít mnohem snadněji než v případě předchozí generace. Senzor se nachází na zadní straně, stačí poté dodržovat pokyny na obrazovce telefonu v aplikaci S-Health a měření ve většině případů proběhne bez problémů. Údaje je ale potřeba brát s velkou rezervou.

Samsung Galaxy S6 Edge - objektiv a senzory

Zvukový výstup a reproduktor

Našemu prvnímu testu neuniklo ani zvukové podání telefonu Samsung Galaxy S6 Edge. Výstup do sluchátek je samozřejmě výborný a rozhodně jsme si nemohli na nic stěžovat. O něco slabší už je to v případě reproduktoru, který je sice velmi hlasitý a na poměry mobilních telefonů hraje velmi dobře, na nejlepší konkurenci ale stále ztrácí. Při nejvyšší hlasitosti dochází přeci jen k výraznému zkreslení a již nyní víme, že například takový HTC One M9 či Sony Xperia Z3 hraje lépe. Reproduktor lze snadno zakrýt rukou například při hraní her, čímž dojde k jeho značnému utlumení. Pochvalu si ale rozhodně zaslouží sluchátka, která hrají na poměry dodávaných sluchátek velmi dobře.

Samsung Galaxy S6 Edge - reproduktor 2

Test výkonu (benchmarky)

Herní výkon

Velmi výkonný čip Exynos 7420 je vybaven grafickým akcelerátorem Mali-T760MP8, který poskytne dostatek výkonu pro běh všech titulů na trhu. Vyzkoušeli jsme například Modern Combat 4, Modern Combat 5, Grand Theft Auto III, Real Racing 2, N.O.V.A. 3 či Storm Raiders. Se všemi zmíněnými hrami si telefon Samsung Galaxy S6 Edge poradil znamenitě, trochu nás ale trápil reproduktor, který jsme si při hraní často zakrývali.

Konektivita

Menší problémy jsme zaznamenali u přechodu z 3G do 2G sítí. Telefon měl například problémy při přechodu z rychlé 3G sítě do 2G během volání, kdy došlo k výpadku hovoru. Stejně tak na mnoha místech telefon používal 2G síť, ačkoliv jiné telefony na stejném místě a stejným operátorem „běžely“ na 3G/4G. S provozem LTE jsme neměli žádné problémy, telefon Samsung Galaxy S6 Edge podporuje všechny potřebné frekvence pro české končiny. Síla antén je poté spíše průměrná, a to jak pro Wi-Fi připojení, tak i pro datové sítě.

Pochválit rozhodně můžeme také přítomnost infraportu, díky kterému lze s mobilní aplikací Peel Smart Remote ovládat další domácí přístroje (televizi, settop box, DVD rekordér apod.). Ve výbavě pak nechybí ani NFC či USB OTG.

GPS

Lokalizaci polohy jsme testovali opravdu důkladně a musíme potvrdit, že již delší dobu jsou telefony značky Samsung (a zejména  vlajkové modely) velice spolehlivé. Zaměření polohy je vždy otázkou několika sekund, lokalizace je poté přesná a stabilní. Problémy jsme neměli při používání Google Maps, navigace Sygic a výborně funguje také digitální kompas, který jsme využili pro Geocaching.

Samsun Galaxy S6 Edge - GPS systém

Baterie a výdrž

Baterie je pro nás spíše zklamáním. Papírová kapacita 2600 mAh totiž ani nemůže zajistit výbornou výdrž na jedno nabití a měli jsme naopak strach, aby telefon vůbec vydržel do večera. V tomto ohledu odvedl Samsung velmi dobrou práci a správa napájení je výborná. Jinak by totiž Samsung Galaxy S6 Edge nedokázal i přes tak výkonný hardware a vysoké rozlišení displeje vydržet od rána do večera při intenzivnější práci (stále zapnuté datové přenosy, několik hovorů, spousta e-mailů, zpráv na hangouts, poslech hudby apod.). V momentě, kdy jsme zapojili navigaci, se logicky podaří telefon vybít i třeba za 5 hodin. Přesto je to výsledek, který nás vzhledem ke kapacitě baterie mile překvapil.

Samsun Galaxy S6 Edge - výdrž baterie (2)

Celkové hodnocení je ale spíše průměrné, neboť konkurence nabízí baterie s o poznání vyšší kapacitou a také vyšší výdrží. Například Sony Xperia Z3 či Z3 mini dokáže vydržet o poznání déle. Že na tom ale Samsung Galaxy S6 Edge není úplně špatně, potvrdily naše testy výdrže.

Samsung Galaxy S6 Edge - výdrž
  • Hraní her – hra Modern Combat 4, poloviční jas, poloviční hlasitost, sluchátka, vybití ze 100 % na 15 %
  • Přehrávání filmů – Full HD film Edge of Tomorrow, 2 Mbit/s, vybití ze 100 % na 15 %
  • Surfování – prohlížeč Dolphin, refresh stránky Svět Androida po 15 sekundách, Wi-Fi připojení, vybití ze 100 % na 15 %
  • Nabíjení – čas z 15 % na 100 % pomocí kvalitní 2A nabíječky

Uživatelské prostředí

TouchWiz po odtučnění

Systém v telefonech Samsung je do značné míry upraven, o což se postaralo rozhraní TouchWiz. To bývá spoustou uživatelů nenáviděno, druhá část trhu si na nadstavbu zvykla nebo na ni naopak nedá dopustit. Samsung přiznal, že TouchWiz byl příliš těžkopádný a rozhodl se celé prostředí zjednodušit tak, aby se více blížilo čistému Androidu. To se sice z určité části povedlo, přesto se zde TouchWiz stále nedá zapřít a o čistý Android se nejedná ani náhodou. Přesto se nám prostředí systému po designové stránce líbí, je oproti starším verzím jednodušší, přehlednější a také poměrně intuitivní. TouchWiz si rovněž ponechal některé šikovné funkce – Inteligentní pohotovostní režim, Ultra úsporný režim, psaní SMS či volání tahem prstu do stran na vybraném kontaktu či třeba práce s aplikacemi v oknech.

U vlajkového modelu je pak samozřejmostí přítomnost Androidu ve verzi 5.0.2.

Rychlost a stabilita

Z rychlosti systému jsme byli zpočátku nadšení, protože to byl bez debat nejrychlejší Samsung, který jsme kdy měli možnost vyzkoušet. Jako u každého telefonu nás ale spíše zajímala rychlost prostředí po delším čase a musíme bohužel konstatovat, že ke konci testování se situace zhoršila. Telefon je sice stále bleskový, přesto se začaly objevovat menší prodlevy reakcí a někdy jsme na telefon čekali i několik sekund, což bylo neomluvitelné. Stejně tak se nám často stávalo, že po zmačknutí tlačítka domů se restartoval Launcher a museli jsme dobré dvě vteřiny čekat, než se na plochu opět umístí ikony a Widgety. Se stabilitou jsme naopak žádné problémy neměli, trochu tradičně jsme se ale setkali s pády aplikace Google Map (což nás v posledních recenzí trápí téměř u každého telefonu).

Kontakty, telefonování a klávesnice

T9 Dialer připomíná trochu čistý Lollipop, což samozřejmě vítáme. Poradí si dokonce i s českou diakritikou, i když ě stále činí problémy. S vyhledáváním a prací s kontakty jsme neměli žádné problémy, naopak jsme uvítali šikovná gesta tažení do stran na vybraném kontaktu, díky čemuž lze ihned vytočit číslo či napsat SMS. Kvalita hovorů je na velmi dobré úrovni.

Kladně hodnotíme také klávesnici, která nabízí vše potřebné (výjimkou jsou další znaky pod klávesami).

Samsun Galaxy S6 Edge - klávesnice

Prostředí systému Android 5.0.2

Fotoaparát a natáčení videa

Společnosti Samsung nemůžeme upřít, že fotoaparáty v mobilních telefonech umí. Téměř každý telefon řady S či Note se pyšnil nejlepším fotoaparátem na trhu a my musíme konstatovat, že mezi úplně nejlepší fotomobily, ne-li vůbec nejlepší, se řadí i Samsung Galaxy S6. Mnohdy jsme byli překvapeni, že fotografie, které Samsung Galaxy S6 vyprodukoval, opravdu pocházejí z mobilního telefonu. Na poměry mobilních telefonů na tom nejsou špatně rozhodně ani fotografie za zhoršených podmínek, kde Samsung Galaxy S6 také vyniká. Fotografie a videa v originálním rozlišení ke stažení zde.

Aplikace

Samsun Galaxy S6 Edge - aplikace fotoaparátu (1)

Fotografie

Video

Samsung Galaxy S6 Edge – test kamery

Samsung Galaxy S6 Edge - test kamery

Samsung Galaxy S6 Edge – pořízené video

Samsung Galaxy S6 Edge - pořízené video

Kdy, kde a za kolik?

Samsung Galaxy S6 Edge již svůj oficiální prodej na českém trhu zahájil, není jej tedy žádný problém zakoupit. Cena je pak nastavena proklatě vysoko, za 32GB variantu totiž zaplatíte okolo 23 tisíc korun, nejvyšší 128GB model pak přijde na neuvěřitelných 29 tisíc korun. To je samozřejmě extrémně vysoká cena vzhledem k tomu, že konkurence na Samsung Galaxy S6 Edge nijak výrazně neztrácí.

Resumé

Jak zhodnotit Samsung Galaxy S6 Edge, jeden z nejdražších telefonů na trhu? Začněme pozitivy, kterých bylo mnoho, což je ale vzhledem k ceně více než očekávané. Zakřivený displej využívá technologii Super AMOLED a Quad HD rozlišení, díky čemuž se chlubí skvělým podáním barev (a také černé), vysokou jemností a díky vylepšení také výbornou čitelností na slunci. Výkonu je také na rozdávání a podle některých testů se jedná dokonce o nejvýkonnější telefon na trhu, plynulé hraní všech herních titulů je tedy samozřejmostí. Klobouk musíme před Samsungem znovu smeknout díky fotoaparátu, který je na poměry mobilních telefonů skvělý. Výborná je rovněž výbava – Samsung Galaxy S6 Edge disponuje NFC, infraportem, LTE, funkcí USB OTG, ANT+, snímačem otisků prstů či třeba senzory pro měření tepu a okysličení krve. Líbila se nám také kvalita provedení a konstrukce, které kovové prvky moc sluší.

Čím nás Samsung Galaxy S6 Edge i přesto, že by podle ceny měl být téměř dokonalý, zklamal? V prvním případě je to baterie, která má kapacitu pouze 2600 mAh. Samsung sice zapracoval na správě napájení, takže výdrž je spíše průměrná, ale to vzhledem k ceně rozhodně není pozitivní. Úplně nadšení jsme nebyli ani ze systému, který se na první pohled snaží prosazovat jako čistý Android Lollipop. Stále se jedná ale o TouchWiz, který se dočkal zjednodušení. To vítáme, bohužel jsme ale narazili na známý neduh přístrojů Samsung, kdy po delší době používání dochází k mírnému zpomalení prostředí a občasným prodlevám při spouštění systémových aplikací. Připomínky máme také ke konstrukci – telefon je kvůli sklu na zádech a zakřivenému displeji kluzký, sklo si navíc znatelně pamatuje vaše otisky a další nečistoty. A zakřivený displej? Ten je dle našeho názoru pouze módní záležitostí, neboť jiné výhody v něm nevidíme, naopak kvůli němu občas docházelo k přehmatům a náhodným dotykům. Zdálo se nám, že telefon často volí 2G síť, ačkoliv jiné telefony ve stejném místě již dávno používají rychlejší 3G připojení. Pravidelně se také ukončoval hovor při přechodu z 3G do 2G sítě v prostorách metra (ne v rozjetém voze či tunelu), což jsme u jiných přístrojů rovněž nezaznamenali.

Nakonec se dostáváme k tomu nejdůležitějšímu – ceně. Ta činí 23 tisíc v případě testovaného modelu, což je opravdu hodně. Nabízí Samsung Galaxy S6 Edge o tolik navíc než o poznání levnější konkurence? Nenabízí. Za tuto cenu tedy dostanete povedený smartphone, který je výborně vybavený, skvělý poměr cena/výkon ale rozhodně nehledejte.

Klady

+ Skvělý displej s výborným podáním barev, vysokou jemností a výbornou čitelností na slunci
+ Extrémní výkon
+ Skvělý fotoaparát
+ Výborná výbava v podobě NFC, infraportu, USB OTG, LTE, ANT+ a další
+ Snímač otisků prstů a senzory pro měření srdečního tepu a okysličení krve
+ Kvalitní konstrukce s kovovými prvky
+ Stylový design se zakřiveným displejem

Zápory

– Velmi vysoká cena
– Spíše průměrná výdrž na jedno nabití
– Zakřivený displej je kromě designu spíše na škodu
– Systém se po delším čase mírně zpomalí a občas nejsou odezvy bleskové
– Záda si pamatují otisky prstů a další nečistoty
– Reproduktor je při hraní překrýván rukou a výrazně utlumen
– Telefon měl drobné problémy při přechodu z 3G/4G do 2G sítí

Za zapůjčení děkujeme společnosti Samsung.

Chcete si Samsung Galaxy S6 Edge vyzkoušet na vlastní kůži? Přijďte již tuto sobotu 16. 5. na Alza Android RoadShow 2015.

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (20)