Samsung Galaxy S6 Edge Plus: Dvakrát zahnutý obr (recenze)

Samsung Galaxy S6 Edge Plus – nahledak

Společnost Samsung vydala v srpnu své dva nové smartphony. Byly jimi Samsung Galaxy Note 5 a Samsung Galaxy S6 Edge Plus. Oba jsou poměrně velké, oba mají úhlopříčku 5,7“, oba QuadHD rozlišení. V čem se od sebe liší? Ten první má stylus, ten druhý ohnutý displej. Který je zajímavější? To záleží na vkusu každého z vás. My jsme pro vás otestovali ten na první pohled zajímavější – Samsung Galaxy S6 Edge Plus.

Obsah recenze

Obsah balení

Telefon dorazil v pěkné, bílé krabičce. Po jejím otevření se v prvním „patře“ nachází samotný přístroj, hned pod ním „záchodové čtení“ (rozuměj manuály a další materiály). Na dně prvního patra je přilepený háček na vysunutí slotu pro SIMkartu. Po vyjmutí plastové vaničky se dostáváme k prostoru, ve kterém je umístěna zásuvka nabíječky, klasický USB kabel a sluchátka. Ta jsou ke všemu uschována ve vlastní krabičce, díky které je můžete nosit po kapsách, a nezamotají se. Více toho již v balení nenajdeme.

Samsung Galaxy S6 Edge Plus - obsh balení

Vzhled a dílenské zpracování

Samsung Galaxy S6 Edge Plus svým vzhledem rozhodně zaujme na první pohled. Může za to displej, který dominuje nejen čelní straně, ale z části i bokům přístroje. Je totiž zahnutý na obě strany, což je zatím stále výhradní a neokoukaná záležitost Samsungu. Sklo, které displej kryje, je tvrzené. Konkrétně se jedná o Corning Gorilla Glass 4. Stejné sklo je použité i na zádech telefonu. Pokud jde o samotný tvar přístroje, všimli jsme si jedné zajímavosti, která pro někoho možná nebude novinkou, za zmínku ale stojí. Tvar Samsungu Galaxy S6 Edge Plus, včetně zahnutí hran, je v podstatě úplně stejný jako v případě Samsungu Galaxy Note 5, jen jsou prohozená záda s čelní stranou.

Smartphone je vyroben v unibody konstrukci, čili nemá odnímatelný zadní kryt. Na baterii se tedy nedostanete. Vzhledem k tomu, že jsou záda skleněná, se ani není čemu divit. Z nich pak lehce vyčuhuje optika fotoaparátu. Samotná konstrukce je ale pevná, telefon se nijak neprohýbá ani nevrže. Boční rámeček je vyroben z hliníku, který dodává smartphonu potřebnou pevnost. Ke konstrukci ale jistou výtku máme. Daní za pěkný design je zpracování ergonomie. Telefon se sice navzdory své velikosti drží poměrně dobře, díky zahnutému displeji ale vzniká na bocích ostrá hrana a po čase používání v jedné ruce začne tlačit a řezat.

U boků ještě zůstaneme a podíváme se, co vše se na nich nachází. Na pravé straně hliníkového rámečku tedy najdeme klasické vypínací tlačítko. Víc nic. Na straně levé pak dvojici tlačítek pro ovládání hlasitosti. A i zde je to všechno.

A kde že je ten šuplíček, do kterého patří SIM karta? Tak ten najdeme na straně horní. Není to příliš obvyklé, ale skutečně je tomu tak. Kromě něj ještě najdeme na horní straně sekundární mikrofon pro filtraci šumu v natáčeném videu. Na spodní straně se pak nachází nabíjecí MicroUSB konektor (bohužel ne typ C), mikrofon, zdířka pro 3,5mm jack a výdech hlasitého reproduktoru.

Hardware a displej

Jak se asi dá očekávat, smartphone této kategorie rozhodně nesmí zůstat pozadu s výkonem. A tak mu Samsung nadělil i dávku pěkně výkonného hardwaru. Nejvíce výkonu zastane procesor vlastní výroby – Exynos 7420. Ten je osmijádrový, jehož čtyři jádra jsou Cortex-A53 s taktem 1,5 GHz a čtyři Cortex-A57 s taktem 2,1 GHz. Ku pomoci mu je operační paměť čítající 4 GB. Už jen tyto hodnoty dávají jasně znát, že tento smartphone žádný lenoch nebude. Jejich výčet ale ještě nekončí. Abyste si mohli zahrát náročné hry, pomůže smartphonu s výkonem grafický čip Mali-T760MP8. Celý smartphone pak běží na stále ještě nejnovější verzi systému Android 5.1.1 Lollipop.

Jednou z vlastností, která zajímá spoustu zájemců o nové smartphony Samsungu, je kvalita a rychlost snímače otisků prstů. Ten má Samsung Galaxy S6 Edge Plus již tradičně umístěn do hardwarového tlačítka pro návrat na domovskou obrazovku. Oproti loňskému modelu Samsung Galaxy S5, kde si čtečka otisků zažila v Samsungu premiéru, prošla výrazným vylepšením. Otisk prstu nejprve nasnímáte v různých možných polohách, aby bylo možné správný otisk rozpoznat v každém případě. Po nastavení již s odemykáním není problém. Za celou dobu testu čtečka nerozpoznala otisk pouze dvakrát, a to z toho důvodu, že byl palec na čtečku položen vzhůru nohama, což nás při nastavení nenapadlo. Rozpoznání je tedy poměrně přesné a nebudete mít žádné větší potíže s odemykáním. Pro jistotu je však stále připraveno nouzové heslo. Pokud jde o rychlost, i ta se znatelně zlepšila oproti loňské čtečce. Ve srovnání s konkurenčním iPhonem však Samsung Galaxy S6 Edge Plus v rychlosti stále lehce zaostává. Nedá se však říci, že se jedná o vteřiny, nýbrž desetiny vteřin.

Specifikace – Samsung Galaxy S6 Edge Plus

  • displej: 5,7″, Super AMOLED, QuadHD rozlišení, jemnost 518 ppi
  • procesor: Exynos 7420, 64bit, octa-core, 4 jádra Cortex-A53 1,5 GHz, 4 jádra Cortex-A57 2,1 GHz
  • GPU: Mali-T760MP8
  • paměť: 4 GB
  • úložiště: 32/64 GB
  • fotoaparát: zadní 16 MPx, f/1,9, přední 5 MPx
  • baterie: 3000 mAh
  • konektivita: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.2, LTE, GPS, GLONASS, Beidou
  • OS: Android 5.1.1 Lollipop
  • rozměry: 153,2 x 76,1 x 7,6 mm
  • hmotnost: 171 gramů

[aps_product_sz image=“https://www.svetandroida.cz/wp-content/plugins/sz-catalog-extend/catalog-default.png“ title=“Katalog Android zařízení“ subtitle=“Specifikace, recenze, galerie, video, hodnocení, porovnávání…“ desc=“Pro více informací navštivte náš katalog zařízení.“ button=“Zobrazit katalog“]

Samsung Galaxy S6 Edge+ – první pohled

Samsung Galaxy S6 Edge+ - první pohled

Displej

Displej Samsungu Galaxy S6 Edge Plus má úhlopříčku 5,7“ a rozlišení 1440 x 2560 pixelů. Dosahuje tak obrovské jemnosti 518 ppi. Je vyroben technologií Super AMOLED, kterou někteří milují a jiní nenávidí. Proč? Jde především o přežitek z dob minulých, kdy některé starší modely trpěly tzv. vypalování displeje. To se stávalo, pokud na některém místě na displeji byla dlouho zobrazená světlá místa (nejčastěji stavová lišta, hodiny na ploše). Dnešní modely, jako je právě Samsung Galaxy S6 Edge Plus, však tímto neduhem nijak zvlášť netrpí, a tak se jedná o technologii veskrze úspěšnou. Nabízí krásně syté podání barev, ne však moc, jako bývalo dříve také zvykem. Displej díky své jemnosti a zaoblení přes hrany vypadá, jako by ani nebyl displej. Během testování jsme se několikrát setkali s výroky, že displej vypadá jako osvětlená nálepka (myšleno v dobrém). Na displej se zkrátka krásně dívá a nikdo z něj nechtěl spustit oči.

Samsung Galaxy S6 Edge Plus - displej

Nesmíme zapomenout také na využití displeje na bocích. Tedy vlastně jen na jednom. Je jen na vás, který bok si nastavíte, ale vždy můžete využívat jen jeden. Ten pak nabídne funkce, které známe již z menšího brášky. Vytažení tlačítka na boku zobrazí v první řadě pět oblíbených kontaktů, kterým nastavíte jednu z připravených barev. Pokud vám bude některý z těchto kontaktů volat a telefon bude ležet na stole displejem dolů, na zvoleném boku začne jezdit barevná vlna, která na první pohled prozradí, kdo volá. Pro ostatní kontakty je zvolena bílá barva bez možnosti změny. Pokud na obrazovce s vytaženými kontakty swajpnete ještě jednou, zobrazí se pětice ikon aplikací. Ty si samozřejmě nastavíte sami, podle intenzity používání. Pokud je telefon v klidu a displejem nahoru, můžete si nastavit zobrazení hodin. Jelikož je displej Super AMOLED, nebude nijak výrazně ubírat životnost baterie. Navíc je zobrazení hodiny silně ztlumené, takže ani v noci nebolí do očí. Na stejném místě je možné zobrazit i notifikace. Ty ale fungovaly tak nějak „pudově“ (buď to pude, nebo nepude). Někdy se notifikace zobrazila, jindy ne.

Samsung Galaxy S6 Edge Plus - pohled z boku světelné oznámení

Zvukový výstup a reproduktor

Pochvala pro Samsung Galaxy S6 Edge Plus přijde i v oblasti zvuku. Přestože hlasitý reproduktor na první pohled nevypadá nijak zajímavě, jeho výkon překvapí. Jeho hlasitost dosahuje obrovských hodnot, stejně tak vykreslení zvuku. Pokud vezmeme v potaz, že se jedná o smartphone, jehož reproduktor má opravdu miniaturní rozměry, musíme uznat, že si poměrně pěkně poradil s kdejakým žánrem hudby. Elektronická hudba měla pěkně znatelné basy, rocková zase ostře vykreslené výšky kytarového řezu.

I výstup ze sluchátek byl příjemným překvapením. Dokonce i ta, která se dodávají jako součást balení, hrají poměrně obstojně. I na nich si dal Samsung záležet a věnoval jim chvíli vývoje. Zvuk je příjemný, není zkreslený a jejich hlasitost je na velmi dobré úrovni.

Test výkonu (benchmarky)

Stejně jako každý jiný smartphone, který projde přes naši redakci, i Samsung Galaxy S6 Edge Plus dostal pěkně zabrat v testech výkonnosti.

Herní výkon

Během testování si Samsung Galaxy S6 Edge Plus prošel snad vším. Výjimkou nebyly ani náročné hry. Zkusili jsme tituly jako Real Racing 3, Modern Combat 5: Blackout nebo N.O.V.A 3: Freedom Edition. Jelikož je smartphone naložený pořádně výkonným hardwarem, o čemž jsme se již přesvědčili v benchmarcích, nebáli jsme se dát telefonu pořádně zabrat. A jak se dalo čekat, neměl s žádnou z her nejmenší problém. Všechny hry jely plynule, bez jakéhokoli škobrtnutí, na nejvyšší možné rozlišení. Přístroj se sice během hraní začal poměrně dost zahřívat, ne ale výrazně víc, než jiné přístroje s podobným výkonem.

Konektivita

Pokud jde o konektivitu, Samsung Galaxy S6 Edge Plus nabídne téměř vše, co je dnes možné ve smartphonu mít. Samozřejmostí je Wi-Fi ve všech běžných režimech (802.11a/b/g/n/ac) a Bluetooth 4.2 s podporou A2DP, EDR (přenos dat až o rychlosti 2,1 Mb/s) a vyšší úsporností. Nechybí ani podpora LTE na všech nám dostupných frekvencích.

GPS

Samozřejmostí pro každý dobrý smartphone je i GPS. Zde samozřejmě nechybí podpora A-GPS pro rychlejší fix polohy. Kromě systému GPS je smartphone také schopný komunikovat s ruskými satelity systému GLONASS a Čínskými pro systém Beidou. Se smartphonem Samsung Galaxy S6 Edge Plus se tedy rozhodně neztratíte.

Fix polohy je opravdu velice rychlý, žádné dlouhé čekání. A to dokonce i v hustě zastavěné části města, kde s fixem polohy často bývá problém. Mapy od Googlu získaly fix dříve, než se stačily načíst mapové podklady, geolokační hra Ingress získala fix také velmi rychle.

Baterie a výdrž

Jelikož dostal Samsung Galaxy S6 Edge Plus baterii o kapacitě 3000 mAh (Samsung Galaxy Note měl 3220 mAh), očekávali jsme, že s výdrží na jedno nabití nepřekročíme jeden den. To se nakonec ukázalo jako naprosto správný odhad. Při běžném používání, kdy na pozadí běží mobilní data a Bluetooth pro spárování s hodinkami, jsme se přes jeden den prostě dostat nemohli. Naopak když jsme telefonu dali trošku více zabrat (stačilo spustit hru na pár desítek minut, projet několikrát denně sociální sítě a e-maily), museli jsme ještě před večerním odchodem na jedno nabíjet znovu. Tzv. pro jistotu, protože člověk nikdy neví, jak dlouho se na jednom zdrží, a příkladných 15 % by už stačit nemuselo. Velký a jemný displej si zde prostě vybral svou daň.

  • ehrávání videa – FullHD (1080p) telefon vydržel 4 hodin 10 minut
  • Hraní her – náročná hra udržela telefon naživu po 1 hodinu a 40 minut
  • Surfování – pokud jste webový brouzdal, baterie vám dá 4 hodiny a 50 minut
  • Nabíjení – z 15 % na 100 % pomocí originální nabíječky za 1 hodinu a 10 minut

Uživatelské prostředí

Samsung Galaxy S6 Edge Plus naleznete v balení s předinstalovanou verzí Androidu 5.1.1 Lollipop. Té samozřejmě nechybí pro Samsung tolik typická nadstavba TouchWiz. Ta od své předchozí verze neprošla žádnou výraznou proměnou. Pokud tedy patříte mezi dlouholeté uživatele Samsungu, budete jako doma. Něco se ale přeci jen změnilo. Díky možnostem, které dává Androidu API od verze Lollipop, je možné přímo z obchodu Samsungu stahovat různá grafická témata. Na rozdíl od starších verzí TouchWiz, ve kterých se v podstatě změnila jen sada ikon, písmo, tapeta a zamykací obrazovka, zde se můžeme dočkat také změn grafiky ve stahovací notifikační liště a v samotném nastavení. Pokud jste tedy například zastánci čistého Androidu, Samsung vám dovolí se mu co nejvíce přiblížit, pomocí dostupných témat v Material Designu. Celý systém se promění a prostředí je téměř k nepoznání.

Další změnou, která velmi příjemně překvapila, je nepřítomnost neužitečného předinstalovaného balastu. Předinstalované aplikace sice nezmizely úplně, ale jejich množství se velmi znatelně zredukovalo. Některé z dříve předinstalovávaných aplikací jsou zcela odstraněny a dostupné jen skrze obchod Samsungu, jiné byly nahrazeny. Mezi ty patří například aplikace Microsoftu, s nímž Samsung uzavřel spolupráci. Některé aplikace, které dříve neměly smysl a jen zabíraly místo, byly nyní nahrazeny aplikacemi, které smysl dávají a mnoho lidí je využívá.

Samotný systém pak běžel naprosto plynule. Díky skvělému procesoru a obrovské operační paměti tak Samsung Galaxy S6 Edge Plus neměl problém ani s větším počtem otevřených aplikací. K dispozici bylo běžně okolo 1,5 GB volné paměti, po ukončení těch běžících klidně i 2,5 GB. Dá se tedy očekávat, že by systém mohl být plynulý i při dlouhodobém používání.

Fotoaparát a natáčení videa

Fotoaparát je něco, čím se Samsung Galaxy S6 Edge Plus může opravdu pyšnit. Světelnost f/1,9 dokáže roztáhnout clonu tak, aby jí prošlo maximum světla. To pak pomáhá focení především ve zhoršených světelných podmínkách, kdy je potřeba, aby na čip dopadlo více světla. Rozlišení 16 Mpx pak dodá fotkám tu správnou ostrost. Fotky, které pak z fotoaparátu vycházejí, jsou hotovým zázrakem. Leckterý fotograf by se vás mohl zeptat, s jakým nastavením jste fotku fotili. A vy mu jen odpovíte: „Takhle jsem to držel a ťuknul na displej.“

Abyste věřili, že si nevymýšlíme, můžete fotky posoudit sami. Fotky v plném rozlišení (včetně fotek zařízení) pak můžete stáhnout ZDE.

 

Aplikace fotoaparátu

Aplikace fotoaparátu, kterou si pro vás Samsung připravil, už bude majitelům předchozích modelů povědomá. Její ovládání je jednoduché a nabízí i manuální režim. Ten pak umožňuje nastavit ručně parametry pro focení konkrétní kompozice. Nastavit tedy můžete ISO, čas otevření závěrky, barvu světla, vyvážení bílé a další parametry.

Samsung Galaxy S6 Edge Plus - aplikace fotoaparátu

Nechybí samozřejmě ani automatický režim s různými barevnými efekty. Navíc je možné dostahovat do aplikace pluginy pro různé další možnosti, jako je tvorba GIFů, video koláž, paralax efekt, selektivní ostření nebo odmazání pohybujících se objektů. Ty jsou dostupné skrze aplikaci fotoaparátu a volbu režimů.

Samsung Galaxy S6 Edge Plus - pluginy fotoaparátu

Video pořízené telefonem Samsung Galaxy S6 Edge Plus

Samsung Galaxy S6 Edge Plus dokáže natáčet videa až v rozlišení 4k, při 30 snímcích za sekundu, snímky o rozlišení 1440p taktéž. Rozlišení 1080p pak zvládne i 60 snímků za sekundu a 720p klidně i 120 snímků za sekundu.

I video jsme pro vás natočili k posouzení. Musíme uznat, že i kvalita zaznamenaného zvuku je na velmi solidní úrovni.

Video v rozlišení Full HD, 60FPS:

Samsung Galaxy S6 Edge+ – ukázkové video (Full HD, 60 FPS)

Samsung Galaxy S6 Edge+ - ukázkové video (Full HD, 60 FPS)

Video v rozlišení 4k:

Samsung Galaxy S6 Edge+ – ukázkové video (4K)

Samsung Galaxy S6 Edge+ - ukázkové video (4K)

 

Kdy, kde a za kolik?

V současné době je možné v českých e-shopech pořídit Samsung Galaxy S6 Edge Plus již od 19 290 Kč, což vzhledem k výkonu a celkovému postoji modelu není zase tolik..

Resumé

Samsung Galaxy S6 Edge Plus rozhodně stojí minimálně za vyzkoušení. Někomu se bude design líbit, někomu ne. Stejně tak někomu bude sedět v ruce lépe, někomu hůře. To jsou pohledy, které si musí vyzkoušet každý na vlastní ruce. Abychom ale shrnuli týden, po který jsme smartphone testovali, musíme zajít i dál.

Rozhodně je pravdou, že Samsung Galaxy S6 Edge Plus je nadupaný a výkonný stroj. Tento fakt se odráží na všechny strany a dokazuje to i plynulost jinak náročného prostředí nebo naprosto plynulé hraní náročných 3D her. Také je pravdou, že na displej je radost se dívat. Zaoblené hrany zatím nemají příliš mnoho využití, prostor pro něj ale je. Báli jsme se, že si při práci na displeji jednou rukou budeme na zahnuté hraně zbytkem ruky vyvolávat nechtěné doteky. Tyto obavy odpadly po prvních pár hodinách. Samsung evidentně dobře vyřešil systém snímání doteků a pozná, že doteky na boku jsou neplatné, pokud pracujete na jiné části displeje.

Bohužel je ale také pravdou, že výdrž baterie na jedno nabití je žalostná. Nejedná se sice o úplnou tragédii, zažili jsme i horší výdrž, i tak bychom ale u takového smartphonu raději viděli kapacitu baterie alespoň o 500 mAh vyšší. Bohužel i samotný design konstrukce není příliš ideální. Po dlouhém používání je cítit tlačení ostrých hran a pohodlnost se pomalu, ale jistě vytrácí. Navíc smartphonu chybí takové ty různé drobnosti, jako například infraport nebo podpora paměťových karet. Drobnost, ale kdekomu se může hodit.

Jednoduše řečeno: pokud chcete udělat dojem na své okolí a vytáhnout se s designovým kouskem železa (nebo vlastně spíše skla) a máte na to dostatek peněz, s chutí do toho. Nebudete zklamáni. Pokud ale chcete telefon, který se bude dobře držet v ruce nebo potřebujete, aby vydržel dlouho online, najdou se i lepší volby. Nyní už je na každém z vás, zda dostane Samsung Galaxy S6 Edge Plus šanci.

Klady

+ Design
+ Čtečka otisků prstů
+ Kvalitní materiály
+ Pěkný displej
+ Výkon
+ Zvukový výstup
+ Fotoaparát

Zápory

Výdrž baterie
– Vyčuhující fotoaparát
– Konstrukce, která tlačí
– Nevyužitý potenciál zahnutého displeje
– Chybí infraport

Za zapůjčení smartphonu Samsung Galaxy S6 Edge Plus děkujeme společnosti Samsung.

Daniel Macho
O Autorovi - Daniel Macho

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (31)