TOPlist

Potential: sledujte vzdáleně stav baterie na více zařízeních současně

potential_ico

Stává se vám, že občas zapomenete nabít tablet nebo druhý telefon nebo tablet a přijdete na to až v okamžiku, kdy ho hodláte použít? Přesně tento problém umí elegantně vyřešit aplikace Potential, která se nedávno objevila v Obchodě Play. V kostce se dá popsat jako nástroj pro sledování stavu více zařízení z jednoho místa. Představíme vám ji v této krátké recenzi.

Potential: sledujte vzdáleně stav baterie na více zařízeních současně Potential: sledujte vzdáleně stav baterie na více zařízeních současně

Co Potential slibuje?

Dle popisku v Obchodě Play aplikace synchronizuje informace o stavu baterie, Wi-Fi a Bluetooth mezi všemi propojenými zařízeními. Pokud tedy zapomenete nabít jeden z telefonů nebo tabletů, program vás upozorní, že je akumulátor zařízení téměř vybitý. Úroveň, při které se zobrazí varování, si přitom uživatel může nastavit dle svých představ a potřeb.

See Battery Info For All of Your Devices in One App [How-To]

See Battery Info For All of Your Devices in One App [How-To]

Kromě toho Potential umí na dálku vypnout moduly Bluetooth a Wi-Fi, jež se podílejí na celkové spotřebě elektrické energie. Sledovat stav přitom můžete nejen na zařízeních s Androidem, ale také s operačním systémem Windows 8/8.1 (aplikaci pro tento systém najdete ve Windows Store).

Aplikace je k dispozici pro Windows 8/8.1 Aplikace je k dispozici pro Windows 8/8.1

Seznam dostupných funkcí a vlastností:

  • Upozornění na stav baterie pod nastavenou mezí.
  • Vzdálené vypnutí Wi-Fi a Bluetooth.
  • Design ve stylu Material.

Sledujte všechna zařízení z jednoho účtu Sledujte všechna zařízení z jednoho účtu

Sledujte všechna zařízení z jednoho účtu Sledujte všechna zařízení z jednoho účtu

Možnost vzdáleně vypnout Wi-Fi a Bluetooth Možnost vzdáleně vypnout Wi-Fi a Bluetooth

Aplikace je zatím ve stádiu betaverze, takže je primárně určena k testování. Do příštích verzí autoři z vývojářského studia Paranoid-Gems plánují přidat například podporu nositelné elektroniky s Androidem, widget, nebo nativní aplikace pro Mac a Linux. Vývojáři dále žádají, aby uživatelé hlásili případné pády a problémy přes tlačítko Report.

Jak Potential funguje v praxi?

Aplikaci ve verzi 0.6.3 jsme nainstalovali na redakční telefon Samsung Galaxy S3 s alternativní ROM CyanogenMod 11.0 M11 (Android 4.4.4) a tablet Nexus 7 (2012) s posledním oficiálním firmwarem.

Po prvním spuštění je uživatel vyzván k přihlášení. Poněkud matoucí je, že nikde není nabídka registrace nového uživatele, respektive založení účtu – na obrazovce jsou jen pole pro zadání e-mailové adresy a hesla. Naštěstí je vše maximálně jednoduché – registrovat se můžete tak, že zadáte dosud neregistrovaný e-mail, který následně potvrdíte klepnutím na odkaz v zaslané zprávě. Na dalších zařízeních pochopitelně musíte použít stejnou adresu a heslo, čímž přidáte telefon/tablet k danému účtu. Aplikace pak na pozadí sleduje a v pravidelných intervalech odesílá údaj o stavu baterie. Ve verzi zdarma lze k jednomu účtu přidat maximálně dvě zařízení.

Založení účtu/přihlášení Založení účtu/přihlášení

Po spuštění se zobrazí stav aktuálního zařízení – tedy úroveň nabití baterie, vyjádřená číslem a barevným podkladem, indikátor stavu Wi-Fi a Bluetooth (modrá barva značí aktivní, šedá neaktivní). V postranní nabídce najdete položky Settings (vstup do nastavení) a About (informace o aplikaci), v kontextové nabídce v pravém horním rohu pak FAQ (odpovědi na nejčastěji kladené dotazy) a Contact Us (možnost odeslání zpětné vazby). Celé prostředí je tedy minimalistické, odpovídající nejnovějším designovým trendům ve stylu Material.

Po připojení dalších telefonů a tabletů uvidíte na hlavní obrazovce všechna zařízení, propojená se stejným účtem. Vždy je k vidění stav baterie, Wi-Fi a Bluetooth. Klepnutím na přepínače je možné na vybraném zařízení jednu nebo obě funkce vypnout, což by mělo vést ke snížení spotřeby. Aplikace ale nedokáže vzdáleně tyto moduly zapínat. Navíc, pokud je zařízení připojeno k Internetu bezdrátovou sítí, ztratíte jejím vypnutím možnost dále sledovat stav baterie.

Kromě toho lze položku zařízení přejmenovat – k tomu slouží nabídka Rename v kontextové nabídce.

Možnost přejmenovat zařízení Možnost přejmenovat zařízení

Možnost přejmenovat zařízení Možnost přejmenovat zařízení

Možnosti nastavení, jež najdete v nabídce Settings, jsou poměrně prosté. Přepínačem Low Battery Notifications zapnete upozornění na nízký stav akumulátoru některého ze sledovaných zařízení (tato funkce je dostupná jen v placené verzi). Hodnotu, která bude považována za hraniční, pak zvolíte posuvníkem Low Battery Treeshold. V sekci Your Devices pak můžete odebírat sledovaná zařízení. Tlačítko Purchase App slouží k zakoupení placené verze, která stojí 42 korun. Tlačítkem Log Out odhlásíte zařízení od účtu.

Možnosti nastavení aplikace Potential Možnosti nastavení aplikace Potential

Odpovědi na nejčastější otázky

Abychom vám o této relativně neznámé aplikaci mohli přinést co možná nejvíce informací, podívali jsme se na stránku s odpověďmi na nejčastěji kladené otázky.

Proč nemohu přidat více než dvě zařízení?

Protože zdarma lze přidat právě dvě zařízení – více bude možné jen po zakoupení aplikace. Důvod je prostý: i dvě zařízení zdarma nějakým způsobem zatěžují servery provozovatele, které je nutné platit. S rostoucím počtem zařízení pochopitelně porostou i požadavky na hardware, a tím i náklady na provoz této služby.

Připojení dalšího zařízení k účtu Připojení dalšího zařízení k účtu

Ve verzi zdarma lze sledovat dvě zařízení Ve verzi zdarma lze sledovat dvě zařízení

Ve verzi zdarma lze sledovat dvě zařízení Ve verzi zdarma lze sledovat dvě zařízení

Poznámka: toto omezení se netýká beta testerů.

Nemohu na dálku zapnout Bluetooth a Wi-Fi

Ano, aplikace umožňuje pouze vypínání těchto funkcí, nikoli jejich zapínání. Využívejte tuto funkci, pokud chcete alespoň o něco prodloužit výdrž baterie.

Zdarma, nebo zaplatit?

Plná verze aplikace přijde na 42 Kč Plná verze aplikace přijde na 42 Kč

Kromě toho, že částkou 42 Kč prostřednictvím nákupu v aplikaci přispějete vývojářům, získáte po zakoupení placené verze také:

  • Možnost spojit s účtem neomezený počet zařízení.
  • Upozornění na nízký stav baterie.
  • Widget (zatím se připravuje), který umožní sledovat stav baterií všech zařízení přímo z domovské obrazovky.
  • Žádné reklamy.

Resumé

Můžeme konstatovat, že Potential si zaslouží pochvalu za dobrý nápad, který určitě ocení všichni nadšenci do moderní techniky, mající doma více než jedno chytré zařízení. Místo nutnosti kontroly dvou a více zařízení, zda mají dostatečně nabitý akumulátor, stačí jen otevřít tuto aplikaci, kde je vše podstatné na jedné obrazovce. Ocenit můžeme také moderní vzhled, odpovídající posledním trendům.

Trochu na vážkách jsme z funkce vzdáleného vypínání modulů Wi-Fi a Bluetooth, a to z několika důvodů. V první řadě proto, že přinesená úspora energie není až tak zajímavá, dále proto, že vypnutý modul již nelze znovu zapnout a nakonec proto, že tím můžete ztratit možnost komunikace s aplikací.

Bereme fakt, že Potential je teprve ve fázi betaverze, proto nebudeme kritizovat chybějící lokalizaci do češtiny.

Aplikaci Potential si zatím nainstalovalo jen něco přes pět tisíc uživatelů. Její známka 4,1 z 5,0 možných je poměrně dobrým příslibem, že funguje korektně. 1,8 MB velký instalační balíček lze použít na zařízeních s Androidem 4.1 a vyšším.

Potential Beta
Potential Beta
Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (11)