TOPlist

Polite: automatické ztišení telefonu podle kalendáře

polite_ico

Čeká vás schůzka u klienta, jednání v bance, porada se šéfem, školní vyučování či návštěva kina, divadla nebo koncertu vážné hudby? Pak byste neměli zapomenout vypnout vyzvánění svého telefonu! Jenže: co když zapomenete? Trapas! Ovšem s jednoduchou aplikací Polite se nemusíte bát trapných momentů – stačí si nastavit klíčová slova a pokud program najde v kalendáři odpovídající událost, automaticky přepne telefon do tichého režimu. Podívejme se společně, jak vypadá a co všechno umí.

Když vám uprostřed baletního představení zazvoní telefon, získáte nepříjemnou pozornost okolí Když vám uprostřed baletního představení zazvoní telefon, získáte nepříjemnou pozornost okolí

Co Polite slibuje?

V oficiálním popisku v Obchodě Play autor aplikace Cameron Steffen začíná konstatováním, že mobilní telefon vás zpravidla vyruší v tom nejnevhodnějším okamžiku. Když se během představení či při vyučování ozve hlasité vyzvánění, přitáhnete tím na sebe nepříjemnou a často i nežádoucí pozornost. S Polite se vám nic podobného nestane – aplikace totiž sleduje události ve vašem kalendáři a na základě vámi zadaných klíčových slov přepíná mobil do tichého režimu a zpět.

Podívejme se na seznam deklarovaných funkcí:

  • Na základě událostí v kalendáři automaticky přepne do režimu vibrací nebo tichého režimu.
  • Možnost nastavit konkrétní události v kalendáři podle klíčového slova v názvu akce a/nebo popisku.
  • Výběr všech nebo jen zvolených kalendářů.
  • Možnost vytvořit více pravidel.
  • Drobná a efektivní.
  • Jednoduchý design ve stylu Material.
  • Žádné reklamy.

Jak polite funguje v praxi?

Aplikaci ve verzi 0.1.5 jsme nainstalovali na redakční telefon Sony Xperia Z3 s oficiálním Androidem 5.1.1 Lollipop. Příjemně překvapila velikost instalačního balíčku, která se vešla do jednoho megabajtu. Z hlediska oprávnění nevyžaduje program nic, co by nás překvapilo – kromě přístupu ke kalendáři chce ještě povolení pro automatické spouštění při startu.

Po spuštění se okamžitě ocitnete v uživatelském rozhraní, nesoucím se v duchu designového trendu Material. S lokalizací přinejmenším zatím nepočítejte – program komunikuje výhradně v angličtině.

V pravém horním rohu sídlí kontextová nabídka se vstupem do nastavení (Preferences), odkazem na komunitu v sociální síti Google+ (Community) a možností pořízení placené verze (Donate).

Hlavní část obrazovky zabírá (zatím prázdný) seznam nastavených podmínek, vpravo dole pak čeká na svou příležitost kulaté plovoucí tlačítko pro přidání nového pravidla.

U pravidel lze zadat:

  • Název pravidla, který se bude zobrazovat v seznamu podmínek.
  • Přepínačem Enable lze pravidlo aktivovat a deaktivovat.
  • Přepínačem Vibrate volíte, zdali bude telefon v tichém režimu, nebo bude smět alespoň vibrovat.
  • V nabídce Calendars zvolíte kalendáře, ve kterých má aplikace hledat klíčová slova.
  • Z nabídky Events vyberete, kde má Polite hledat: zda jen v názvu události (Match by Title), popisku (Match by Description), nebo v obojím (Match by Title or Description).
  • Konečně do textového pole Add a keyword zadáte klíčová slova, při kterých Polite přepne telefon do zvoleného režimu. Zde jsme narazili na drobný nedostatek uživatelského rozhraní, kdy je po zadání klíčového slova nutné stisknout na klávesnici Enter, jinak se slovo neuloží. Autor přislíbil, že v další aktualizaci připraví k dialogu ještě dedikované tlačítko pro přidání slova.

Po uložení se pravidlo zařadí do seznamu na úvodní obrazovce, kde ho lze skrze zatržítko zapínat a vypínat.

Ve verzi zdarma si takto můžete nastavit jen omezený počet pravidel (původně tři, nově jen jedno), pro více pravidel je nutné skrze nákupy v aplikaci zaplatit dárcovský příspěvek ve výši bezmála 60 korun.

V případě, že je nějaké pravidlo aktivní, zobrazí se v oznamovací liště jeho název.

Možnosti nastavení

V sekci Preferences je připraveno jen několik možností nastavení:

  • Enable Polite – povoluje a zakazuje běh aplikace.
  • Activation – nastavení předstihu, se kterým bude režim přepnut v rozmezí od 0 do 15 minut.
  • Deactivation – doba po ukončení události, po které bude telefon přepnut do hlasitého režimu.
  • Notifications – povolení/zakázání zobrazování oznámení.

Resumé

Polite je nesporně užitečným a přitom jednoduchým programem. Specializuje se na jednu funkci, konkrétně ztišování telefonu při zadaných událostech kalendáře, a dělá to rychle, pohodlně a snadno. Samozřejmě existují různé další nástroje na automatizaci telefonu, které zvládnou totéž a ještě řadu dalších úkonů, nicméně Polite se od nich liší právě tím, že řeší jeden specifický problém.

Pochválíme tedy poměrně dobrý nápad, moderní a pochopitelné uživatelské rozhraní a celkovou užitečnost. Po nastavení pravidel můžete na program skoro zapomenout – stačí jen při zadávání událostí do kalendáře používat ta správná klíčová slova. Za zmínku také stojí aktivní komunikace autora s uživateli a řešení jejich připomínek a požadavků.

Drobnou výtku budeme mít k trochu nelogické nutnosti potvrzovat zadaná klíčová slova tlačítkem Enter, dále si myslíme, že verze zdarma by měla nabízet více pravidel, nebo by placená varianta mohla být levnější. Potěšila by také lokalizace do naší mateřštiny.

Aplikaci Polite si dosud stáhlo jen něco přes sto uživatelů (v Obchodě Play se objevila 23. února) a její průměrná známka je zatím jen 3,5. Instalační balíček velký 1007 KB můžete použít na zařízeních s Androidem 4.1 a novějším.

Polite - Automatically Silence
Polite - Automatically Silence
Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (3)