TOPlist

Placení za aplikace bude snazší, Obchod Play podporuje otisky prstu

obchod_play_otisk_ico

Podpora snímačů otisků prstů je jednou z nejzásadnějších novinek poslední verze mobilního operačního systému Android 6.0 Marshmallow. Netýká se ale pouze možnosti odemknout tímto způsobem uzamčené zařízení – snímač najde využití i při dalších akcích, kde je kladen důraz na bezpečnost. Například takový Obchod Play, kde je možné utratit nemalé finanční částky za aplikace, hudbu, knížky a videa, nově nabízí ověření transakce otiskem prstu.

Obchod Play, kde je možné utratit nemalé finanční částky za aplikace, hudbu, knížky a videa, nově nabízí bezpečné ověření transakce otiskem prstu. Obchod Play, kde je možné utratit nemalé finanční částky za aplikace, hudbu, knížky a videa, nově nabízí bezpečné ověření transakce otiskem prstu.

Funkce byla odhalena již při rozboru zdrojového kódu Obchodu Play verze 5.9 a psali jsme o ní ve článku Obchod Play v nové verzi 5.9 prozrazuje hromadu novinek. V jednom řádku byl k vidění celkem evidentní řetězec „use fingerprint for future purchases“ („použít otisk prstu pro budoucí nákupy“). Nyní se s touto možností zabezpečení mohou setkat majitelé telefonů Nexus 6P a Nexus 5X, které mají nejnovější Android 6.0 Marshmallow a čtečku otisků prstů. Můžeme předpokládat, že spolu s aktualizacemi nabídnou možnost autorizace otiskem i další telefony, vybavené snímačem otisků.

Jak na ověření otiskem prstu v Obchodě Play?

Ve výchozím nastavení je používání snímače otisků prstů neaktivní a Obchod Play prý nijak uživatele neinformuje o tom, že si může nastavit tuto možnost autorizace. Příslušnou položku lze nalézt v nastavení Obchodu Play v sekci Uživatelské ovládací prvky (User Controls). Po aktivaci autorizace otiskem prstu je následně nutné zadat heslo Google jako potvrzení záměru.

Aktivace ověření otiskem prstu v nastavení Obchodu Play Aktivace ověření otiskem prstu v nastavení Obchodu Play

Od tohoto okamžiku pak Obchod Play povolí nákup jakékoli aplikace či obsahu po ověření otiskem, který je považován za jednu z nejspolehlivějších metod. Míru bezpečnosti však poněkud snižuje možnost použít pro autorizaci heslo, která je nabízena tlačítkem přímo v dialogovém okně.

Autorizace transakcí otiskem prstu vyžaduje Android 6.0 a jeho API pro práci se snímačem. Samozřejmě je nezbytné také zařízení se čtečkou otisků, přičemž tyto podmínky zatím splňují pouze nové telefony Nexus.

Zdroj: Android Police.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (3)