Lookmobile: Pracujte s telefonem přes webový prohlížeč

Program je připraven

Zapomněli jste telefon doma či v práci a potřebujete mít přehled o zmeškaných hovorech a přijatých SMSkách? Pak je tu aplikace Lookmobile, která vám zpřístupní telefon přes Internet skrze webový prohlížeč.

Jak začít?

Po stažení z Android Marketu a instalaci (podporována jsou zařízení s Androidem 2.2 a vyšším) následuje přihlášení. Nemusíte se přitom vytvářet nový účet – ověřování probíhá přes Facebook, což může být pro někoho zásadní nevýhoda, znemožňující použití této aplikace. Následně musíte webu Lookmobileon.net povolit přístup k Facebooku. Tím jste telefon spárovali s účtem na Lookmobile a můžete k němu přistupovat přes web.

Webové rozhraní

Na počítači ve webovém prohlížeči na stránce https://lookmobileon.net/ provedete přihlášení (jak jinak – přes Facebook účet) a dostanete se k seznamu zařízení, se kterými můžete pracovat.

Seznam zařízení, se kterými můžete pracovat Seznam zařízení, se kterými můžete pracovat

V horním proužku kromě názvu telefonu uvidíte, jak je aktuálně připojen k Internetu a v jakém stavu je jeho baterie.

Jak je telefon připojen k Internetu a v jakém stavu je jeho baterie Jak je telefon připojen k Internetu a v jakém stavu je jeho baterie

Hlavní část okna je rozdělena na tři sekce. V první, nazvané příznačně SMS, můžete kontrolovat seznam přijatých a odeslaných zpráv. Způsob práce je prakticky stejný, jako v telefonu – SMSky jsou roztříděné podle kontaktů a když kliknete na odkaz See more…, zobrazí se celá konverzace s daným člověkem. Vedle každé zprávy se zobrazuje ikonka odpovídající obrázku z adresáře. Rychlost načítání odpovídá tomu, jak je telefon připojen k Internetu – tedy při Wi-Fi konektivitě je pochopitelně rychlejší než přes 2G mobilní data.

Když kliknete na odkaz See more..., zobrazí se celá konverzace Když kliknete na odkaz See more…, zobrazí se celá konverzace

Nespornou výhodou je prakticky okamžitá aktualizace – tedy pokud na telefon přijde nová zpráva, zobrazí se v prohlížeči, aniž byste museli obnovit stránku. Jestliže používáte Chrome, můžete také využít tzv. „oznámení na ploše,“ kdy je SMSka indikována oknem v pravém dolním rohu obrazovky.

Oznámení na ploše o příchozí SMS Oznámení na ploše o příchozí SMS

Přímo z webu můžete také na SMS odpovědět, přičemž odpověď je odesílána z telefonu (zaplatíte za ni tedy dle tarifu svého operátora). Díky tomu lze vést konverzaci s libovolným kontaktem, aniž by si druhá strana všimla, že ve skutečnosti komunikujete z počítače. Škoda jen, že se zprávy, které jste již četli na webu, neoznačují jako přečtené i v telefonu.

Druhá záložka se jmenuje Call log a jde o seznam uskutečněných a zmeškaných hovorů. Jednotlivé kontakty jsou, kromě jména a obrázku (obojí se pochopitelně přebírá z adresáře telefonu), prezentovány také ikonkou, podle níž poznáte, zda se jedná o příchozí, odchozí, či nepřijaté volání. Dále je uvedeno telefonní číslo volaného/volajícího a čas, kdy k události došlo. Kliknutím na telefon můžete na dané číslo odeslat SMS – například se omluvit, že momentálně nemůžete přijímat hovory.

Seznam uskutečněných a zmeškaných hovorů Seznam uskutečněných a zmeškaných hovorů

Pokud vám někdo volá, zobrazí se na webu Lookmobile dialog s upozorněním.

Pokud vám někdo volá, zobrazí se na webu Lookmobile dialog s upozorněním Pokud vám někdo volá, zobrazí se na webu Lookmobile dialog s upozorněním

Třetí a poslední záložka Contacts obsahuje vaše kontakty, přičemž synchronizovány jsou nejen ty, které máte uložené v telefonu, ale také z GMailu. Po rozkliknutí More se zobrazí všechna telefonní čísla a e-maily uložené u daného kontaktu. Po kliknutí na telefonní číslo můžete poslat SMS, bohužel po kliknutí na e-mail se nestane nic. E-mailovou adresu lze alespoň zkopírovat do schránky a dále použít například v aplikaci pro práci s poštou.

Záložka Contacts obsahuje vaše kontakty Záložka Contacts obsahuje vaše kontakty

Praktické využití

Praktické využití aplikace Lookmobile jsme zmínili hned na začátku této recenze: můžete v reálném čase reagovat na došlé SMS a hovory (např. odesláním SMS nebo zavoláním z jiného telefonu), aniž byste museli mít telefon ve svém dosahu. Nejčastějším případem tak bude, pokud telefon někde zapomenete. Samozřejmě je nezbytné, aby zařízení bylo připojeno k Internetu – bez něj pochopitelně jakákoli komunikace mezi webem Lookmobile a telefonem nebude fungovat.

Potenciálním nebezpečím jsou nejrůznější správci běžících procesů, proto hned po instalaci doporučujeme přidat tento program mezi výjimky. Mínus udělujeme za jedinou podporovanou možnost přihlášení skrze Facebook – jestliže na této sociální síti nemáte účet a mít ho nechcete, zůstane pro vás Lookmobile nepoužitelný. Výhodou je naopak jednoduchost použití – i přes absenci české lokalizace si s touto aplikací takřka jistě poradí i začátečníci.

hi 256 1 544991f86bb61be6a35d47d6b435a099e299475a
Lookmobile
t16.biz
Verze 1.0 (31. 5. 2011)
Velikost 71 kB
2.2+

Zdarma

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (5)