TOPlist

Lenovo Vibe Z2 Pro – vybavený obr s podporou dvou SIM (recenze)

Lenovo Vibe Z2 Pro – náhledový obrázek

Společnost Lenovo už nechce být jen společností, která představuje levnější zařízení s dobrým poměrem cena/výkon. Model Lenovo Vibe Z2 Pro má ambice stát se jedním z nejlepších telefonů na trhu. Jak obstál v našem detailním testu?

Obsah recenze

Obsah balení

Telefon Lenovo Vibe Z2 Pro k nám dorazil v sympatické krabičce, která hned po otevření dává vědět, že máme tu čest s tím nejlepším, co čínský výrobce nabízí. V balení jsme kromě telefonu nalezli ještě USB kabel, nabíječku, sluchátka, ochrannou fólii na displej a sponu na vyjmutí SIM karty.

Lenovo Vibe Z2 Pro - obsah balení (2)

Vzhled a dílenské zpracování

TOP model od Lenova vás okouzlí již po rozsvícení displeje, kterým je vyplněna téměř celá přední strana telefonu. Rámečky po stranách jsou příjemně tenké, nad a pod displejem je ale až nečekaně málo místa. A to si Lenovo Vibe Z2 Pro dovolil použít dokonce 3 senzorová tlačítka na bradě. Nad displejem se pak nachází objektiv přední kamerky, senzory a vícebarevná RGB notifikační LED dioda.

Lenovo Vibe Z2 Pro - přední strana telefonu (2)

 

Zadní strana příjemně zachladí a díky kartáčované úpravě vypadá elegantně. Kov je přerušen jen tmavým plastovým krytem, který je lemován čtyřmi šroubky a je v něm umístěn zadní fotoaparát. Objektiv zadního 16MPx fotoaparátu je mírně vystouplý a telefon na něm tedy leží pokaždé, když jej položíte. Sklíčko není nijak zapuštěno, takže hrozí poškrábání. V průběhu recenze se nám ale poškodit sklíčko naštěstí nepodařilo. Vedle čočky fotoaparátu sídlí také dvojice přisvětlovacích LED diod, zhruba uprostřed pak logo Lenova.

Lenovo Vibe Z2 Pro - zadní strana telefonu (1)

Telefon patří se svou šířkou 7,7 mm mezi střízlíky, kovové hrany u displeje jsou navíc zbroušeny a lesknou se, což vypadá velmi dobře. Tlačítko napájení nalezneme spolu se slotem pro dvě Micro SIM na pravé straně, ovládání hlasitosti pak na levé. Zatímco na tlačítko napájení jsme palcem dosáhli relativně snadno, hlasitost už dosahu pravé ruky unikala a musela nastoupit druhá ruka. Horní stranu zabírá pouze konektor pro sluchátka, na té spodní sídlí Micro USB a hlasitý reproduktor.

Lenovo Vibe Z2 Pro - pravá strana telefonu

Kovový obr

Lenovo Vibe Z2 Pro je obrovský, o což se postaral 6″ displej. Díky kovové konstrukci máte již od prvních okamžiků jistotu, že v rukou nedržíte žádný laciný přístroj. Ke zpracování máme ale výtky – ovládací tlačítka jsou uvolněna a skoro jsme měli pocit, že z telefonu odpadnou. Pozice ovládání hlasitosti je navíc moc vysoko a běžný uživatel na něj rozhodně jednou rukou nedosáhne. Ani senzorová tlačítka nás v tomto případě moc netěší – jsou tak blízko spodní hrany, že se na ně špatně dosáhne, ve tmě navíc trochu prosvítají ve spodní části telefonu, což opět nepůsobí dobře. Trápila nás i ostrá horní hrana telefonu, na kterou prstem narazíte velmi často při vyndávání přístroje z kapes. Telefon je pak kvůli kovové konstrukci těžký – skoro 180 gramů již v rukou poznáte a ještě více kovová konstrukce, kdyby vám náhodou spadl.

Obr od Lenova na druhou stranu sedí v rukou dobře – hrany na zádech jsou příjemně zakulaceny, takže nic neřeže do dlaně. Telefon je ale kvůli vyšší hmotnosti a hladkým zádům kluzký a musíte si při manipulaci dávat pozor, aby se neodporoučel k zemi. Design přístroje se nám v redakci líbil, neboť se mírně odlišuje od zaběhlého konceptu konkurence a zejména přední strana, která má úzké rámečky, telefonu sluší.

http://youtu.be/-F25zUv1oYM

Fotogalerie

Hardware a displej

Lenovo vybavilo svůj telefon tím nejlepším, co bylo v době vývoje k dispozici – o pohon se stará čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 801 s frekvencí 2,5 GHz, který je podpořen 3GB RAM pamětí a akcelerátorem Adreno 330. Není sporu, že se díky této kombinaci hardwaru řadí Lenovo Vibe Z2 Pro mezi nejvýkonnější mobilní zařízení na trhu. Výtečně je na tom rovněž vnitřní úložiště, které je 32GB a reálně nabídne uživateli přibližně 26 GB pro svá data. Potěšila nás rovněž kapacita baterie – 4000 mAh slibuje velkou výdrž na jedno nabití.

Zklamání rozhodně nepřichází ani v případě konektivity. Kromě infraportu nabídne Lenovo Vibe Z2 Pro prakticky vše, co si můžeme představit – Wi-Fi 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.0, NFC, USB OTG a podporu LTE (800/850/ 900/1800/2100/2600 MHz) na dvou SIM kartách současně.

Velkým lákadlem je 16MPx fotoaparát, který si poradí rovněž s nahráváním videa ve 4K rozlišení a tvorbou HDR fotografií. 16MPx senzor pochází z dílny Samsungu a pyšní se dokonce i optickou stabilizací. Lenovo má tedy ambice i mezi fotomobily.

Specifikace Lenovo Vibe Z2 Pro

  • displej: 6″, Quad HD rozlišení (1440 x 2560 pixelů), IPS, jemnost cca 490 PPI
  • procesor: Qualcomm Snapdragon 801, čtyři jádra, frekvence 2,5 GHz
  • GPU: Adreno 330
  • paměť: 3 GB RAM, 32GB vnitřní paměť
  • fotoaparát: 16 MPx vzadu, 4K video, HDR, 5 MPx vpředu
  • baterie: 4000 mAh
  • konektivita: Wi-Fi 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.0, NFC, LTE (800/850/ 900/1800/2100/2600 MHz), Dual SIM
  • OS: Android 4.4.2
  • rozměry: 156 x 81,3 x 7,7 mm
  • hmotnost: 179 gramů

[aps_product_sz image=“https://www.svetandroida.cz/wp-content/plugins/sz-catalog-extend/catalog-default.png“ title=“Katalog Android zařízení“ subtitle=“Specifikace, recenze, galerie, video, hodnocení, porovnávání…“ desc=“Pro více informací navštivte náš katalog zařízení.“ button=“Zobrazit katalog“]

Displej

Šestipalcový IPS displej disponuje obrovským Quad HD rozlišením, tedy 1440 x 2560 pixelů. Díky tomu je zaručena luxusní jemnost 490 PPI, kterou snad naše oči ani neocení. Barevné podání displeje je na skvělé úrovni, stejně hodnotíme také maximální jas, výbornou čitelnost na slunci, citlivost a přesnost displeje a skvěle jsou na tom také pozorovací úhly. Menší výtky máme jen k bílé barvě, která se nám zdá nažloutlá a černá, která je oproti konkurenčním IPS panelům více do šeda.

Lenovo Vibe Z2 Pro - displej (1)

Zvukový výstup a reproduktor

Při připojení kvalitních sluchátek jsme byli se zvukovým výstupem spokojeni a běžní uživatelé si rozhodně stěžovat nebudou. Dobrý pocit na nás zanechala i sluchátka v balení, která běžnému uživateli nabídnou kvalitní poslech. Zabudovaný reproduktor nás zpočátku příjemně překvapil velmi vysokou hlasitostí (Lenovo Vibe Z2 Pro v kapse zaručeně uslyšíte) a hraje také poměrně kvalitně. Na nejvyšší hlasitost už mírně chrčí, ale na poměry reproduktorů v mobilních telefonech se stále jedná o nadprůměrně kvalitní reprodukci zvuku.

Lenovo Vibe Z2 Pro - reproduktor

Test výkonu (benchmarky)

Lenovo Vibe Z2 Pro - test výkonu, Antutu Lenovo Vibe Z2 Pro ukazuje, že patří mezi nejvýkonnější telefony na světě

Herní výkon

Výkonný hardware se postaral o plynulý běh všech titulů, které jsme telefonu Lenovo Vibe Z2 Pro servírovali. Netrápilo nás přehřívání telefonu, ale spíše umístění reproduktoru, který jsme při uchopení telefonu naležato často zakryli. Modern Combat 4, N.O.V.A. 3, Need for Speed Most Wanted a Real Racing 3. Ani jeden z titulů testovaný telefon nezaskočil.

Lenovo Vibe Z2 Pro - NOVA 3

Konektivita

Wi-Fi a Bluetooth

V případě technologie Wi-Fi jsme na žádné problémy nenarazili – příjem signálu byl dostatečně silný a spojení stabilní. Bluetooth jsme otestovali v kombinaci s chytrým příslušenstvím a posíláním souborů do jiného telefonu. Opět žádný problém.

Datové sítě

S datovými přenosy žádný problém nebyl a telefon plynule přecházel mezi technologiemi, které nabízely BTS v okolí. Lenovo Vibe Z2 Pro si dokonce poradí s LTE na všech frekvencích, které se používají v našich končinách. Vyzkoušeli jsme LTE u Vodafonu a spojení bylo velmi rychlé. Menší výtku máme pouze k citlivosti antény, která je spíše podprůměrná. Na některých místech, kde jiné telefony nemají se signálem problém, nám spojení s přístrojem Lenovo Vibe Z2 Pro vypadávalo.

USB OTG

Funkce, díky které lze připojit k telefonu například USB Flash disk či myš a klávesnici, nechybí ve výbavě tohoto obra. USB OTG kablík ale tradičně není součástí balení.

Připojení k počítači

Po připojení k počítači s Windows se Lenovo Vibe Z2 Pro automaticky nahlásí jako MTP zařízení a se spojením či přenosem souborů jsme neměli žádný problém.

GPS

Lenovo Vibe Z2 Pro disponuje čipem od Qualcommu, který zpravidla problémy s lokalizací polohy nemívá. Fix polohy s aktivní A-GPS podporou se při běžném používání pohybuje v jednotkách sekund, v drtivé většině pak do 10 sekund. S přesností jsme také neměli problémy a navigace fungovala zcela standardně. Stejně dobře pracuje i digitální kompas, který spolehlivě prozradí, jakým směrem se díváte. V případě, že byl kompas trochu rozhozen, stačilo ve vzduchu telefonem opsat tvar číslice osm.

Lenovo Vibe Z2 Pro - GPS satelity

Baterie a výdrž

Na výdrž baterie jsme byli opravdu zvědaví, neboť Lenovo Vibe Z2 Pro nás láká na obrovskou kapacitu 4000 mAh. Při klasickém testu intenzivního využívání (několik hodin poslechu hudby, stále aktivní datové přenosy, volání, surfování) jsme končili den s přibližně 50 % baterie, což se nám u konkurence povede jen velmi zřídka. Mobilní telefon jsme nechali aktivní i přes noc a nakonec jsme jej do nabíječky usadili až druhý den v poledne. Telefon byl ovšem velmi aktivně používán i při Wi-Fi tetheringu (dohromady asi 3 hodiny), takže výsledek je opravdu impozantní. Je zcela zřejmé, že telefon vydrží běžnému uživateli 2 dny aktivního používání, a když jej bude šetřit, klidně se dostanete i na 3 dny výdrže, což je u tak vybaveného telefonu skvělé. Pochválit musíme i povedenou správu napájení, kde lze vybírat úspornější režimy či jejich automatické přepínání plánovat.

Umělé testy výdrže už tak dobře nedopadly, což je způsobeno především obřím displejem, který spotřebuje obrovské množství energie. Při běžném používání jej ale máte většinu času vypnutý. Pochválit musíme testovaný přístroj za rychlost nabití – hodinu a půl jsme od tak obrovské baterie nečekali. Silná 2A nabíječka je navíc součástí balení.

Lenovo Vibe Z2 Pro - test výdrže
  • Hraní her – hra Modern Combat 4, poloviční jas, poloviční hlasitost, sluchátka
  • Přehrávání filmů – Full HD film Edge of Tomorrow, 2 Mbit/s
  • Surfování – prohlížeč Dolphin, refresh stránky Svět Androida po 15 sekundách, Wi-Fi připojení
  • Nabíjení – čas z 15 % na 100 % pomocí kvalitní 2A nabíječky

Uživatelské prostředí

Android 4.4.2 v barevném kabátku

Společnost Lenovo nechce zahálet ani po stránce systému a uživateli nabídne Android ve verzi 4.4.2. Milovníci barviček si pak přijdou na své, přesně v tomto duchu se totiž nese celé prostředí Vibe UI. Změn se dočkaly téměř všechny systémové aplikace a přibylo spoustu nových funkcí a aplikací. Některé funkce jsme ocenili – povedená správa napájení, šikovné centrum motivů a témat, nahrávání hovorů, plánované zapnutí a vypnutí telefonu, rodičovská kontrola, antispam či třeba gesta a ovládání jednou rukou. Všeho moc ale škodí, a to nám přišlo i v tomto případě. Systém od Lenova obsahuje mnoho nevyužitých aplikací a funkcí a občas nám systém přišel „přeplácaný“. Rozhodně ale nemůžeme říci, že by byl vyloženě špatný, jen spíše většinou preferujeme čistý vzhled a jen věci, které opravdu potřebujeme.

http://youtu.be/EPkdJPgJI3A

Zajímavostí je ovšem možnost přepnutí na čistý Android. Tato volba je pro běžného uživatele úplně skryta – nachází se totiž v režimu pro vývojáře, který není standardně zobrazen (člověk musí několikrát kliknout na verzi systému v Info o telefonu). Následuje restart telefonu, který nesmaže žádná data. Rázem se prostředí telefonu Lenovo Vibe Z2 Pro přemění v čistý Android včetně systémových aplikací. Tímto si nás Lenovo získalo, protože možnost měnit čistý Android a uživatelskou nadstavbu je skvělá a měly by ji obsahovat povinně všechny telefony.

http://youtu.be/u7OqcPF-hhE

Rychlost a stabilita

Systém Android 4.4.2 běhá na výkonném hardwaru velmi rychle, nic jiného jsme ale ani nečekali. Přesto již od prvního seznámení bylo jasné, že se rychlosti jako v případě telefonů Nexus, vlajkových modelů Sony a Xiaomi nedočkáme. Ještě nějaký ten krůček chybí a menší odezva při spuštění základních aplikací zde je, telefon se navíc občas nad něčím podivně „zamyslí“. Stále ale patří Lenovo Vibe Z2 Pro k velmi rychlým telefonům. Se stabilitou jsme problémy neměli a žádné aplikace samovolně nepadaly.

Kontakty, telefonování a klávesnice

T9 Dialer sice podporuje českou diakritiku, s některými znaky si ale neporadí (například „á“, „é“ apod.). Prostředí kontaktů je kompletně předěláno, nabízí ale obdobné volby jako čistý Android a není problém se zde vyznat. Přenos zvuku při hovoru byl dostatečně hlasitý a kvalitní, ocenili jsme i možnost nahrávání hovorů.

V případě klávesnice toho společnost Lenovo příliš nevymýšlela – v telefonu je předinstalována klávesnice z čistého Androidu. Ta nabídne sice příjemné rozložení a podporu českého slovníku, ale chyběly nám například další znaky pod klávesnicemi či tvorba smajlíků.

Lenovo Vibe Z2 Pro - klávesnice

Prostředí systému Android 4.4.2

Fotoaparát a natáčení videa

Lenovo Vibe Z2 Pro láká na 16MPx snímač od společnosti Samsung, který je vybaven optickou stabilizací obrazu. Poradí si dokonce s natáčením videa ve 4K. A výsledek? Nejlepší z mobilů od Lenova se za své fotografie rozhodně stydět nemusí, přesto na nejlepší fotomobily ještě něco schází. Občas jsme měli problémy s ostřením, fotografie za horších světelných podmínek jsou navíc o něco horší než u konkurence. V případě videa nás optická stabilizace obrazu příliš nepřesvědčila, navíc telefon trochu hůře ostří a viditelný byl i šum. Fotografie a video v originálním rozlišení naleznete zde.

Aplikace

Lenovo Vibe Z2 Pro - aplikace fotoaparátu (2)

 

 

Fotografie

Video

http://youtu.be/B0M9pPEHqY4

http://youtu.be/ZjVOXoA0fJI

Kdy, kde a za kolik?

Lenovo Vibe Z2 Pro je na našem trhu již k dispozici ve více obchodech a neměl by být žádný problém jej zakoupit. Cena se pak vyšplhala na 14 tisíc korun, což je za takto vybavený smartphone s 6″ displejem a podporou Dual SIM rozhodně lákavá nabídka.

Resumé

Lenovo Vibe Z2 Pro se s šestipalcovým displejem zařadí mezi phablety a skvělá výbava jej pak katapultuje mezi nejvybavenější modely ve své třídě. Ve výbavě naleznete téměř vše, co byste od TOP modelu s Androidem očekávali. Hned z kraje vás potěší kvalitní displej s výborným podáním barev, jemným rozlišením a nadprůměrnou čitelností na slunci. Náročné hry nejsou díky čtyřjádrovému Snapdragonu 801 a 3GB RAM paměti také vůbec žádnou překážkou a vyzdvihnout musíme i skvělou výdrž na jedno nabití, která se blíží dvěma dnům běžného používání. Nejlepší model od Lenova si poradí rovněž s nejrychlejšími sítěmi LTE, technologií NFC či podporou běhu dvou SIM karet zároveň. Pochválit můžeme i fotoaparát, i když stále něco do nejlepších fotomobilů schází.

Systém Android se dočkal verze 4.4.2 a velkých změn od výrobce tohoto telefonu. Celé prostředí se nese v barevném duchu, nabízí spoustu funkcí a dalších aplikací. Některé funkce systému jsou povedené (nahrávání hovorů, šikovná správa napájení, kalibrace barev displeje, antispam apod.), ale občas jsme měli pocit, že je systém přehlcen a dáváme spíše přednost čistému Androidu. I v tomto případě má ale Lenovo řešení a nadstavbu Vibe UI lze nahradit čistým Androidem. Rychlost systému je na dobré úrovni, i když na nejrychlejší telefony (Nexus, Sony Xperia Z3, Xiaomi Mi3/Mi4) stále něco chybí.

Testovaný přístroj sužují možná spíše porodní bolesti a nejvíce nás trápila konstrukce telefonu. V první řadě se Lenovu nepovedlo příliš dobře vyřešit anténu, která v kombinaci s kovovou konstrukcí nabízí podprůměrnou citlivost antény. V místech se slabším signálem jsme měli problémy. Netěšilo nás ani umístění tlačítek na ovládání hlasitosti, na které ukazováček nedosáhl. Levé senzorové tlačítko je trochu z dosahu palce, což znepříjemňuje ovládání telefonu. V tomto případě bychom se spíše přikláněli k softwarovým tlačítkům, na které by při stejných proporcích telefonu bylo snadné dosáhnout. Reproduktor hraje sice velmi hlasitě, ale je bohužel umístěn přesně tam, kam při hraní položíte ruku. Horní strana je kvůli jedné z hran nepříjemně ostrá, což bylo při vyndávání telefonu z kapsy nepříjemné.

Přímým protivníkem je Huawei Ascend Mate 7, který nabídne velmi podobnou výbavu, zpracování i výdrž na jedno nabití. Oproti Lenovu Vibe Z2 Pro disponuje i čtečkou otisků prstů, na druhou stranu nenabídne podporu dvou karet, je ale o zhruba tisíc korun levnější. Další možností je méně vybavený a levnější Alcatel Hero 2, který ale navíc nabídne stylus. Nabízí se i Nexus 6, který patří do stejné kategorie telefonů s 6″ displeji. Jeho pořizovací cena je však o poznání vyšší, navíc stále není na českém trhu dostupný. A závěrem? Lenovo Vibe Z2 Pro je pravou volbou pro ty, kteří dychtí po obrovském 6″ displeji a běhu dvou SIM karet zároveň. V této kategorii totiž lepší volbu nejspíše nenajdete.

Klady

+ Velmi vysoký výkon díky Snapdragonu 801 a 3GB RAM paměti
+ Povedený displej s Quad HD rozlišením a velmi dobrou čitelností na slunci
+ Skvělá výdrž na jedno nabití a povedená správa napájení
+ Dual SIM s LTE
+ Možnost změny systému na čistý Android
+ Rychlé nabíjení a 2A nabíječka v balení
+ Hlasitý reproduktor
+ Možnost nahrávání hovorů

Zápory

– Slabší příjem GSM signálu
– Senzorová tlačítka prosvítají a palec na ně špatně dosáhne
– Na tlačítka hlasitosti nedosáhnete jednou rukou
– Reproduktor se při hraní snadno zakrývá
– Ostrá horní strana telefonu

Za zapůjčení děkujeme společnosti Lenovo.

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (48)