TOPlist

Lenovo Vibe X2 – sympaťák z více vrstev (recenze)

TOP_02456

Poohlížíte se po stylovém, kompaktním a přesto výkonném smartphonu? Do hledáčku se nám dostal nový přístroj Lenovo Vibe X2, který zaujme netradičním designem a velmi výkonným „železem“ v útrobách. Jak obstál v našem testu?

Obsah recenze

Obsah balení

Zatímco velikost krabičky je standardní, její provedení a obsah už je rozhodně nadprůměrný. Ze dvou vysouvacích šuplíků vytahujeme přístroj, USB kabel, nabíječku, sluchátka, český manuál a jako bonus také ochrannou fólii na displej a průhledný kryt. Lenovo nás mile překvapuje již od samého začátku.

Vzhled a dílenské zpracování

Přední strana je po vzoru spousty jiných telefonů celá zahalena do černého kabátku, do kterého je vsazen 5″ displej. Rámečky po stranách displeje jsou průměrné, nad a pod displejem je ale místa přeci jen hodně. Zachraňují to alespoň tři senzorová tlačítka pod displejem, která jsou podsvícena. Bohužel v noci prosvítají i skrze konstrukci, což rozhodně nevypadá dobře. Nad displejem se nachází standardně objektiv přední kamerky, vícebarevná notifikační lišta, reproduktor a senzory.

Lenovo Vibe X2 - přední strana (5)

Záda jsou zhotovena z matného bílého plastu, který působí na dotyk příjemně a nevypadá příliš lacině. Objektiv 13MPx fotoaparátu se usídlil v levém horním rohu, kde jej doplňuje rovněž přisvětlovací LED dioda. Ve stejném rohu spodní částí sídlí hlasitý reproduktor, který lze překrytím bohužel velmi snadno utlumit. Zajímavé jsou rovněž tři datové piny uprostřed spodní části, které umožňují pozdější připojení periferií.

Lenovo Vibe X2 - zadní strana telefonu (2)

Velice netradiční jsou boky přístroje, které jsou zhotoveny ze tří vrstev. Telefon tak vypadá jako barevný sendvič. Ovládací tlačítka našel palec tradičně na pravé straně, dosáhnout na ovládání napájení a změnu hlasitosti je velmi snadné a pohodlné. Jelikož nelze telefon rozebrat, SIM kartu lze vsunout do šuplíku na levé straně telefonu. Spodní část pak patří Micro USB konektoru, horní zase 3,5mm jacku pro sluchátka.

Lenovo Vibe X2 - micro USB konektor

Ochranný kryt v balení je šikovný – chrání zadní část telefonu a zbytečně neruší design. V horní části telefonu kryt bohužel mírně nedoléhal.

Výrobce nám k telefonu Lenovo Vibe X2 zapůjčil také reproduktor, který tvoří oficiální příslušenství. Tento reproduktor ale k našemu nemilému překvapení nevyužívá datové piny, ale je připojen přes Bluetooth. Rozměry telefonu pak bohužel znatelně narostou, neboť reproduktor má i svoji vlastní baterii. Kvalita zvuku je samozřejmě o několik řádů vyšší než u reproduktorů telefonu, z příslušenství lze vyrobit i stojánek. Nejsme si ovšem jisti, kdo by si podobnou „věc“ na telefon připevnil a nosil v kapse takovou „cihlu“. Reproduktor má na svém těle tlačítko pro vypínání  a zapínání reproduktoru, stejně tak kolečko pro změnu hlasitosti. Synchronizace s reproduktorem byla velmi snadná a rychlá, trochu nás ale trápilo tlačítko napájení, kterým jsme si při lehkém dotyku v kapse omylem velmi snadno zapínali přehrávání hudby.

Vrstvený sympaťák

Lenovo Vibe X2 se nám v redakci líbí – design je netradiční a na první pohled rozhodně zaujme. Pozadu nezůstávají ani použité plasty, které svým provedením a zpracováním rozhodně neurazí. Příjemná je též extrémně nízká váha – 120 gramů je na telefon s 5″ proklatě nízko. Telefon je rovněž tenký a obecně jsme neměli problém dosáhnout palcem do všech zákoutí displeje, na správném místě byla také ovládací tlačítka. Tělo je zpracováno kvalitně a menší výtky máme jen k podsvíceným tlačítkům, která prosvicují skrze konstrukci. Úplně ideální není ani umístění reproduktoru, který je při položení telefonu zády na stůl zakryt a utlumen.

Ochranné pouzdro a fólie v balení je rozhodně plus, které můžete, ale také nemusíte využít. Přídavný reproduktor nás ale příliš neohromil, neboť z tenkého a velmi lehkého telefonu udělá doslova cihlu, kterou v kapse nechce nosit asi nikdo z nás.

Lenovo Vibe X2 - přední strana (2)

 Lenovo Vibe X2 video

Lenovo VIBE X2 Tour

Lenovo VIBE X2 Tour

Fotogalerie

Hardware a displej

Lenovo Vibe X2 rozhodně nezklame ani po stránce výkonu, o který se stará osmijádrový procesor MediaTek MT6595m se čtyřmi výkonnějšími jádry Cortex-A17 a čtyřmi úspornějšími A7. Výkonný procesor doplňuje grafický akcelerátor PowerVR G600 a 2GB RAM paměť. Ačkoliv nedisponuje Lenovo Vibe X2 slotem pro Micro SD kartu, hodnota vnitřní paměti se vyšplhala až na 32 GB, což by mělo většině uživatelů stačit (systém zabírá okolo 5,5 GB, zbytek paměti je dostupný pro vaše aplikace a data). Zklamání přichází v podobě baterie s kapacitou pouze 2300 mAh. To je na 5″ Full HD displej zkrátka málo.

S konektivitou je na tom Lenovo Vibe X2 spíše průměrně – nabídne bezdrátové technologie Wi-Fi 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth ve verzi 4.1 a také podporu rychlých sítí LTE. Zmínit ovšem musíme absenci frekvence 900 MHz pro LTE, kterou využívá ve velké části naší země operátor Vodafone. Nepotěšila nás ani absence NFC či USB OTG.

Papírově dobře je na tom i 13MPx fotoaparát, který si poradí s tvorbou HDR a natáčením Full HD videa.

Specifikace Lenovo Vibe X2

  • displej: 5″, IPS, Full HD rozlišení (1920 x 1080 pixelů), jemnost 441 PPI
  • procesor: MediaTek MT6595m, 8 jader (4 x Cortex-A17 + 4 x Cortex-A7), frekvence 2 GHz
  • GPU: PowerVR G600
  • paměť: 2 GB RAM, 32GB vnitřní úložiště
  • fotoaparát: 13 MPx, HDR, Full HD video, 5 MPx vpředu
  • baterie: 2300 mAh
  • konektivita: Wi-Fi 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth 4.1, LTE (800/1800/2100/2600 MHz)
  • OS: Android 4.4.2
  • rozměry: 140,2 x 68,6 x 7,3 mm
  • hmotnost: 120 gramů

[aps_product_sz image=“https://www.svetandroida.cz/wp-content/plugins/sz-catalog-extend/catalog-default.png“ title=“Katalog Android zařízení“ subtitle=“Specifikace, recenze, galerie, video, hodnocení, porovnávání…“ desc=“Pro více informací navštivte náš katalog zařízení.“ button=“Zobrazit katalog“]

Displej

Pětipalcový IPS displej dostal Full HD rozlišení, díky čemuž je jemnost displeje dostačující. Barevné podání se nám také líbilo a špatně na tom rozhodně Lenovo Vibe X2 nebylo ani s čitelností na slunci. Displej byl přesný a citlivý, automatické řízení jasu fungovalo rovněž bezchybně. Výhrady máme jen k bílé barvě, která je nažloutlá, navíc se její odstín mění od spodního okraje k hornímu.

Lenovo Vibe X2 - displej

Zvukový výstup a reproduktor

Ke kvalitě zvuku do sluchátek nemáme žádné výhrady a jsme přesvědčeni, že ani běžní posluchači mít nebudou. Reproduktor na zadní straně hraje hlasitě a svou kvalitou i mírně nadprůměrně. Bohužel jeho konstrukční provedení není vyřešeno nejlépe – při položení zády na stůl je totiž reproduktor utlumen a občas stejná situace nastane i při držení v ruce. Špatná rozhodně nebyla sluchátka v balení, která jsou vhodná a dostatečná pro běžné posluchače.

Lenovo Vibe X2 - reproduktor

Test výkonu (benchmarky)

Lenovo Vibe X2 - test výkonu, antutu

Herní výkon

Osmijádrový procesor je podpořen grafickým akcelerátorem PowerVR G600 a 2GB RAM pamětí. Vyzkoušeli jsme herní tituly Modern Combat 4, N.O.V.A. 3, Real Racing 3, Need for Speed: Most Wanted a Asphalt 8: Airborn. Se všemi tituly kromě N.O.V.A. 3 si telefon poradil výborně. Ve jmenované hře nás zlobily textury, které byly úplně mimo (viz obrázek). Telefon se při hraní znatelně nezahříval, což chválíme.

Konektivita

Wi-Fi a Bluetooth

S příjmem bezdrátového signálu Wi-Fi neměl telefon Lenovo Vibe X2 žádný problém, spojení bylo vždy stabilní. Neměli jsme problémy ani s citlivostí antény. Stejně fungoval i Bluetooth, který jsme testovali při posílání souborů na jiné zařízení a s chytrým příslušenstvím.

Datové sítě

S příjmem signálu z mobilní sítě nebyl žádný problém a telefon si dokonce poradí s rychlými datovými přenosy LTE. Bohužel si telefon neporadí s frekvencí 900 MHz, která je důležitá zejména pro zákazníky Vodafonu. Na této frekvenci totiž Vodafone ve velké míře vysílá své LTE.

Připojení k počítači

Po připojení k počítači s Windows se Lenovo Vibe X2 automaticky nahlásí jako MTP zařízení a se spojením či přenosem souborů jsme neměli žádný problém.

GPS

Ačkoliv je v telefonu umístěn čip od MediaTeku, s GPS jsme problémy neměli. Fix polohy byl vždy otázkou několika sekund, navigace pak také fungovala spolehlivě a dovedla nás, kam jsme potřebovali. Svou práci plnil na jedničku rovněž digitální kompas, který správně určoval směr, kterým s telefonem hledíme.

Lenovo Vibe X2 - GPS status

Baterie a výdrž

Lenovo Vibe X2 kvůli velkému 5″ displeji s Full HD rozlišením a výkonnému procesoru spotřebuje poměrně hodně energie, s čímž baterie s kapacitou pouze 2300 mAh logicky nezmůže zázraky. Při intenzivním používání, kdy byly datové přenosy stále aktivní, vyřídili jsme několik hovorů, poslali několik mailů, SMS, poslouchali více hodin hudby a surfovali na internetu, jsme celý den vydrželi jen tak tak. Dá se tedy říci, že výdrž je spíše slabší či průměrná. Při šetrnějším zacházení telefon vydrží možná i den a půl, rozhodně bychom ale ocenili baterii s vyšší kapacitou, která by mohla znamenat až dvoudenní výdrž.

Slabší výdrž baterie potvrzuje i naše tradiční série testů.

Lenovo Vibe X2 - test výdrže
  • Hraní her – hra Modern Combat 4, poloviční jas, poloviční hlasitost, sluchátka
  • Přehrávání filmů – Full HD film Edge of Tomorrow, 2 Mbit/s
  • Surfování – prohlížeč Dolphin, refresh stránky Svět Androida po 15 sekundách, Wi-Fi připojení
  • Nabíjení – čas z 15 % na 100 % pomocí kvalitní 2A nabíječky

Uživatelské prostředí

Android 4.4.2 v podání Lenova

Lenovo se zařadilo po bok výrobců, kteří se nesmířili s podobou čistého Androidu a svůj systém se snaží vylepšit. Nadstavba Lenovo Vibe UI mění téměř všechny části systému – zamykací obrazovku, prostředí domácí obrazovky (kterému chybí oddělená obrazovka se všemi aplikacemi), aplikaci fotoaparátu, kontakty apod. Lenovo navíc implementuje některé zajímavé funkce, mezi kterými bychom mohli zmínit antispam, rodičovskou kontrolu, úsporný režim, gesta či profily a další. Na druhou stranu se nám prostředí občas zdálo až moc barevné a přeplácané. Nevíme, zda se jedná o chybu či vlastnost, ale v redakci nás velmi trápila notifikační lišta na zamykací obrazovce, ze které bylo občas tahem prstu skoro nemožné odstranit notifikace. Trochu nás mrzí, že výrobce nezakomponoval do telefonu možnost přepnout na čistý Android jako u Lenova Vibe Z2 Pro.

Rychlost a stabilita

Po stránce rychlosti nás Lenovo velmi mile překvapilo a Lenovo Vibe X2 se rozhodně zařadí k telefonům s bleskovou odezvou prostředí, která nás doprovázela po celou dobu testování. Na problémy jsme nenarazili ani v případě stability a Lenovo si tak zaslouží za optimalizaci systému pochvalu.

Kontakty, telefonování a klávesnice

Dialer si poradí s T9 vytáčením, ale českou diakritiku nezvládá na 100 % (chybí například podpora „ě“). Prostředí kontaktů se pak nese ve standardním duchu a nabízí všechny volby, které bychom mohli potřebovat. Problémy jsme neměli ani při telefonování, přenos hlasu byl dostatečně kvalitní. Ocenili jsme možnost nahrávání hovorů.

Lenovo Vibe X2 sází na klávesnici z čistého Androidu, kterou ale úplně v oblibě nemáme – chybí nám například další znaky pod klávesami.

Lenovo Vibe X2 - klávesnice

Prostředí systému Androidu 4.4.2

Fotoaparát a natáčení videa

Pořízené fotografie z 13MPx fotoaparátu nás příjemně překvapily – barvy vypadají přirozeně a nechybějí ani detaily. Pokud srovnáme Lenovo Vibe X2 s telefony ve stejné cenové kategorii, jedná se o nadprůměrně kvalitní fotoaparát, i když samozřejmě ne úplně nejlepší. O něco horší to bylo s videem, které nám nepřišlo tak ostré a byla viditelná komprese. Celkově ale Lenovo Vibe X2 rozhodně svou kvalitou fotoaparátu nezklame. Fotografie a video v originálním rozlišení ke stažení zde.

Aplikace

Lenovo Vibe X2 - aplikace fotoaparátu (2)

Fotografie

Video

http://youtu.be/aM1mCNPr_AA

Kdy, kde a za kolik?

Telefon odstartoval s cenou okolo 12 tisíc, což se však nyní změnilo. Lenovo Vibe X2 lze v českých obchodech zakoupit již pod 10 tisíc korun, což tento smartphone jistě ještě více zatraktivnilo.

Resumé

Lenovo Vibe X2 nás v redakci mile překvapilo již při prvním uchopení – nabízí totiž netradiční design, je extrémně lehké a působí velmi elegantně. Zklamání nepřišlo ani v případě hardwaru, který nabídne povedený 5″ Full HD displej, výkonný osmijádrový procesor, 2GB RAM paměť a 32GB vnitřní úložiště. Vůbec špatně na tom nebyl ani fotoaparát a ocenili jsme i ochranný kryt v balení a fólii na displej.

Systém Android se dočkal verze 4.4.2 a nadstavby Vibe UI, která značně mění prostředí systému. Některé funkce byly povedené (antispam, nahrávání hovorů, gesta, správce napájení, rodičovská kontrola atp.), občas jsme ale měli pocit, že se toho snažilo Lenovo zakomponovat do systému až příliš. Chod a stabilitu můžeme pochválit – prostředí je velmi svižné a s pádem aplikací jsme se nesetkávali.

Co nás trápilo? Nejvíce bezesporu výdrž baterie, která má kapacitu pouze 2300 mAh, což stačí k průměrné či lehce podprůměrné výdrži na jedno nabití – maximálně jeden den při intenzivním využívání. Ačkoliv jsme konstrukci v prvních odstavcích vyzdvihovali, trochu nám dojem srážela tlačítka, jejichž podsvícení prosvítalo v jiných místech přístroje. Reproduktor je trochu nešikovně umístěn, neboť je překrýván a utlumován pouhým položením zády na stůl. To samozřejmě kazilo dojem z jinak povedené konstrukce. Za cenu okolo 10 tisíc bychom si rozhodně dokázali ve výbavě představit NFC a nevýhodou může být i absence LTE na frekvenci 900 MHz, kterou hojně používá český operátor Vodafone.

Konkurence v této cenové oblasti (okolo 10 tisíc korun) je vysoká. Zmínit můžeme například skvělý Honor 6, který přichází s lepším hardwarem, výdrží a je o něco levnější. Zapomenout bychom neměli ani na postarší telefony LG G2 i Xiaomi Mi3, které jsou podobně vybaveny, navíc opět o něco levnější. Za přibližně 9 tisíc korun pak lze pořídit Huawei Ascend P7, který se testovanému telefonu vyrovná atraktivním designem i výkonným hardwarem a fotoaparátem.

Klady

+ Atraktivní design s dobrým zpracováním a extrémně nízkou hmotností
+ Solidní výkon
+ Povedený 5″ Full HD displej
+ Svižný chod systému
+ Dobrý fotoaparát
+ Možnost nahrávání hovorů
+ Ochranný kryt a fólie na displej v balení

Zápory

– Slabší výdrž na jedno nabití 
– Chybí NFC a LTE na frekvenci 900 MHz
– Senzorová tlačítka prosvítají

Za zapůjčení děkujeme společnosti Lenovo.

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (14)