Handcent SMS: Na textové zprávy s plným komfortem

Na SMS můžete být upozorněni vyskakovacím oknem

Handcent SMS je zdarma a nejen, že netrpí žádným z nedostatků výchozích systémových aplikací, ale přináší i celou řadu funkcí, které v běžných správcích SMS obvykle nenajdete.

Výchozí aplikace pro příjem a odesílání SMS mívají různé neduhy: jedna třeba neodpočítává znaky do konce zprávy, druhá neodstraňuje diakritiku, třetí zobrazuje konverzace nepřehledně. Handcent SMS je zdarma a nejen, že netrpí žádným z uvedených nedostatků, ale přináší i celou řadu funkcí, které v běžných správcích SMS obvykle nenajdete.

Nejprve nastavení

Poté, co si nainstalujete Handcent SMS, doporučujeme v první řadě projít nastavení, kde se skrývá řada důležitých parametrů, skrze které si můžete přizpůsobit celou aplikaci svým představám. K nastavení se dostanete přes menu Settings, jež se vynoří po stisku tlačítka [Menu].

Nastavení aplikace Handcent SMS Nastavení aplikace Handcent SMS

Hned pod první položkou Handcent services si můžete nastavit obrázek (Account picture), který vás bude symbolizovat v konverzacích.

V Application settings lze například změnit jazyk celé aplikace – čeština sice v nabídce chybí, ale pokud vám například místo angličtiny více vyhovuje němčina nebo francouzština, je vám, společně s dalšími více než dvaceti mutacemi, k dispozici pod položkou Language. V tom samém menu je jedna z novinek poslední verze: Handcent můžete nastavit jako výchozí aplikaci pro práci se SMS a MMS (Default Messaging application-All), takže se bude spouštět pokaždé, když budete chtít napsat či přečíst zprávu, místo původního programu. Z dalších možností by vás mohlo zajímat otáčení obrazu podle polohy telefonu (Auto-rotate), nastavení formátu času, definování „rychlých textů,“ nebo automatické snížení jasu v daných (typicky večerních) hodinách. Jestliže se vám nelíbí zelení systémoví smajlíci (zpravidla na menších displejích bývá problém poznat, jak se vlastně tváří), můžete je v nastavení Smileys settings vyměnit za klasické, výrazně čitelnější.

V sekci Custom style pak určujete, jak bude vaše aplikace pro práci s textovými zprávami vypadat. Líbí se vám provedení alá iPhone? Není problém! Nabídka skinů je opravdu široká, navíc si další můžete stáhnout z rozsáhlé online galerie. Stačí si jen vybrat. Pokud jste hračičkové, můžete si skin dále přizpůsobit podle svých estetických i praktických představ – nastavit se dá opravdu skoro vše, počínaje tmavým nebo světlým tématem a konče barvou či průhledností bublin s konverzacemi.

Nabídka skinů je opravdu široká, další si můžete stáhnout Nabídka skinů je opravdu široká, další si můžete stáhnout

Zatímco většina výchozích programů umí upozornit na novou zprávu zvukem a nenápadnou informací v notifikační liště, Handcent je v tomto směru o několik úrovní výše. Kromě již zmíněného způsobu si například můžete nechat zobrazovat přijaté zprávy na displeji ve „vyskakovacím okně.“ Jeho parametry, jako například jak dlouho má zůstat na obrazovce či zda se má rozsvítit displej, lze samozřejmě nastavit. Z tohoto okna můžete SMS nejen přečíst, ale také na ni obratem odpovědět, případně lze odpověď nadiktovat, zavolat odesílateli, smazat zprávu, nebo si ji nechat přečíst syntetickým hlasem. Jestliže je váš telefon vybaven indikační diodou, lze určit jakým způsobem a případně (pokud to dioda podporuje) jakou barvou má blikat.

Nastavení způsobu upozornění na nové SMS Nastavení způsobu upozornění na nové SMS

Na SMS můžete být upozorněni vyskakovacím oknem Na SMS můžete být upozorněni vyskakovacím oknem

V Sent message settings můžete nastavit například automatické připojování zadaného podpisu, počítadlo odeslaných zpráv s nulováním v zadaný den, nebo odeslání textové zprávy jako MMS, pokud dosáhne určité délky (zde doporučujeme věnovat pozornost cenám vašeho operátora a použít tuto možnost jen tehdy, je-li odeslání MMS výhodnější).

Sekce Receive message settings obsahuje položku, kterou jistě mnozí z vás budou hledat – totiž potvrzení o doručení zprávy („doručenka“), které aktivujete zatržítkem Delivery reports. K informaci, zda zpráva byla či nebyla doručena, se nemusíte dostávat pracně přes několik menu, jak bývá zvykem ve výchozí aplikaci – stačí jediný pohled v seznamu zpráv, kde je stav indikována ikonkou vedle jednotlivých SMS.

Nastavení Security & privacy udělá radost záletníkům (a samozřejmě nejen jim) – umožňuje totiž podmínit přístup k textovým zprávám zadáním bezpečnostního gesta nebo PINu, a to nejen při použití Handcentu, ale i při snaze dostat se k SMSkám přes výchozí systémovou aplikaci.

Psaní a čtení zpráv

Nyní se můžeme věnovat hlavní funkci, kterou je pochopitelně odesílání a příjem textových zpráv. Ty jsou ve výchozím nastavení sdruženy podle jednotlivých kontaktů, přičemž z úvodní obrazovky vyčtete, kdy proběhla poslední konverzace, nikoli ale kterým směrem šla. Vše závisí na zvoleném skinu a nastavení, takže váš Handcent SMS může vypadat úplně jinak, než vidíte na snímku.

Handcent SMS-seznam konverzací Handcent SMS-seznam konverzací

V editoru zpráv najdete vlevo tlačítko pro vložení smajlíku, kontrolu pravopisu (čeština bohužel chybí), přidání obrázku, zvuku, nebo kontaktu (tím se z běžné SMS samozřejmě stane MMS). Tím ale možnosti zdaleka nekončí – přídavné funkce můžete doinstalovat jako pluginy. Pod polem pro zadávání textu je zobrazován odpočet znaků zbývajících do konce následující SMS, celkový počet již napsaných písmenek a informace o tom, do kolika zpráv bude text rozdělen. Pod nenápadnou šipkou v dolní části se pak skrývá rozšířený editor, přes který můžete vložit rychlý text (tj. jeden z předdefinovaných textů), nadiktovat zprávu, nebo si poslechnout, co jste napsali. Pokud z editoru vyskočíte tlačítkem [Zpět], zpráva se uloží jako rozepsaná a vy se k ní můžete kdykoli vrátit.

V editoru jsou zprávy zobrazeny jako konverzace, dole je pole pro odpověď V editoru jsou zprávy zobrazeny jako konverzace, dole je pole pro odpověď

Velkým plusem je, že Handcent před odesláním odstraní veškerou diakritiku, takže ačkoli třeba používáte klávesnici s českým našeptávačem, nebudou vámi odesílané zprávy zkráceny na cca 63 znaků.

Jednotlivé SMSky můžete zamknout (pak se ani při smazání všech zpráv neodstraní), přeposlat, kopírovat jejich text do schránky, mazat, předčítat hlasovou syntézou, … …k dispozici jsou snad všechny funkce, které můžete potřebovat.

Další funkce

Hledáte nějakou zprávu, přičemž znáte odesílatele a čas, nebo část textu? V klasické aplikaci jsou vám tyto údaje k ničemu – SMS si budete muset najít sami. V Handcentu stačí stisknout klávesu [Menu] a z nabídky vybrat Search. Pak už jen zadáte požadované údaje a počkáte si na výsledek.

Mezi funkcemi najdete také „dávkový režim“ (Batch mode), ve kterém lze označit více konverzací najednou a ty pak smazat.

Užitečné je plánování SMSek (Schedule tasks), takže pokud například zapomínáte popřát svým blízkým k narozeninám, nastavíte si příslušné SMSky na rok dopředu a nemusíte se o nic starat. Stejně tak snadno je možné určit, že zpráva bude odesílána denně, v určené dny v týdnu, jednou měsíčně, jednou za rok, nebo jednou za x dnů.

Nastavte si například automatické posílání SMSek s přáním k narozeninám Nastavte si například automatické posílání SMSek s přáním k narozeninám

Jestliže jste například z předchozího telefonu zvyklí na doručenky, prezentované jako SMS zprávy v samostatné složce, bude vám Handcent vyhovovat, neboť pod menu Delivery rpt. nabízí právě takový pohled na potvrzení o doručení.

Doručenky lze sledovat také odděleně Doručenky lze sledovat také odděleně

Widgety

Program přichází také se dvěma widgety – první je vlastně obyčejná ikona, která ale umí zobrazovat celkový počet přijatých zpráv. Druhý widget dovoluje procházet jednu po druhé poslední přijaté SMS přímo z domovské obrazovky. Tapnutím na ikonku kontaktu pak vyvoláte menu s nabídkou odpovědi, přeposlání, vytvoření nové SMS, označení jako přečtené a smazání zprávy. I to výrazně zvyšuje komfort práce s textovými zprávami, které tak máte rychle po ruce.

Středně velký widget s přístupem k doručeným SMSkám Středně velký widget s přístupem k doručeným SMSkám

Malý widget-ikonka s počtem nepřečtených zpráv Malý widget-ikonka s počtem nepřečtených zpráv

Resumé

Vyjmenovat skutečně všechny funkce a „vychytávky,“ které Handcent SMS nabízí, by vydalo na menší brožurku, takže skutečně není v našich silách napsat veškeré klady. Navíc funkcionalitu lze dále rozšiřovat pomocí doinstalovatelných pluginů. V této recenzi jsme se vám snažili přiblížit alespoň ty nejzásadnější rozdíly proti výchozí aplikaci systému Android i verzím modifikovaným výrobci telefonů. Handcent SMS má patrně pro každého uživatele minimálně jednu zásadní funkci, kvůli které stojí za to ho vyzkoušet.

Nevýhodou na slabších telefonech s malou interní pamětí je nemožnost přesunu aplikace na paměťovou kartu. Při 5 MB, které aplikace přibližně zabere, je tedy nutné zvážit, zda máte v telefonu dostatek místa.

Pokud Handcent SMS používáte, budeme rádi, když se v diskuzi podělíte o další jeho funkce, které jsou z vašeho pohledu užitečné nebo unikátní.

hi 256 3 7615c9d53924ccdde0f60285b38270d19d56698a
Handcent SMS
handcent_admin
Verze 3.9.5 (22. 6. 2011)
Velikost 2,3 MB
1.5+

Zdarma

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (45)