TOPlist

Guinnessova kniha rekordů přináší rozšířenou realitu pro Android

guiness_ico

Letos vydaná Guinnessova kniha rekordů pro rok 2013 přichází s novinkou – rozšířenou realitou („augmented reality“) pro chytré mobilní telefony s Androidem a iOS, která přinese úplně nový prožitek a umožní čtenáři prohlížet virtuální 3D modely.

Guinnessova kniha rekordů 2013 umožní čtenáři prohlížet virtuální 3D modely.

Guinnessova kniha rekordů 2013 umožní čtenáři prohlížet virtuální 3D modely.

Základním prvkem je papírová Guinnessova kniha rekordů 2013, ve které budou na některých stránkách ikonky „See It 3D“ pro načtení speciální aplikací. Tu je možno zdarma stáhnout z Obchodu Play, nebo přes odkazy na stránce www.guinnessworldrecords.com/seeit3d (kde je také verze pro iOS).

Postup je dle oficiální stránky následující:

  1. Stáhněte aplikaci – pomocí telefonu naskenujte kód pro stažení aplikace, nebo navštivte www.guinnessworldrecords.com/seeit3d.
  2. Spusťte aplikací – po stažení a instalaci aplikace byste měli v seznamu nainstalovaných programů vidět zelenou ikonu „See It 3D“, kterou spustíte.
  3. Připravte si knihu – telefon by měl přejít do režimu podobného fototaparátu, kdy je připraven k zobrazení 3D rozšířené reality. Najděte v knize stránku se štítkem „See It 3D“.
  4. Podívejte se, jak kniha ožije – zaměřte objektivem fotoaparátu na knihu s sledujte, jak rekordman ožije. Dokonce bude umět reagovat na vaše doteky (stačí se dotknout obrazovky) a pohyb (objekty můžete prohlížet ze všech stran).
  5. Pořiďte si fotografii – můžete vyfotit sebe i své přátele s 3D projekcí.
  6. Sdílejte – podělte se o pořízenou fotku přes Facebook, Twitter, nebo e-mailem.

Celý postup můžete zhlédnout na následujícím videu.

Augmented Reality How To

Augmented Reality How To

Na co se uživatelé a majitelé knihy mohou těšit?

  • Na setkání s velkým bílým žralokem.
  • Na nejmenšího člověka na světě, kterého si budou moci prohlédnout ve skutečné velikosti.
  • Na výlet v nejmenším vrtulníku na světě.
  • Na návštěvu nejmenšího psa na světě.
  • A na další rekordmany.
Můžete se těšit na setkání s bílým žralokem

Můžete se těšit na setkání s bílým žralokem

„Je to jedinečná příležitost, jak můžete vidět nejúžasnější rekordmany přímo před vašima očima,“ uvedl šéfredaktor Guinnessovy knihy rekordů Craig Glenday. „Musel jsem cestovat do Káthmándú, abych se setkal s panem Dangim – nejmenším člověkem na světě. Teď se s ním kdokoli může vyfotit, aniž by opustil své křeslo!“

Jedná se o další ukázku využití rozšířené reality v praxi. Naposledy jsme tu měli program handsonAR, který uživateli umožňoval prohlédnout si 3D model některého ze špičkových telefonů v reálném prostředí. Dá se předpokládat, že s rostoucím výkonem telefonů porostou i možnosti rozšířené reality – umíme si například představit využití v bytové architektuře, kdy si klient prohlédne návrh budoucího vybavení bytu v reálných prostorách, nebo třeba i celých budov, zasazených ve skutečném prostředí.

Guinnessova kniha rekordů je nesporně dalším z mnoha krůčků, které nás čekají na cestě k opravdové alternativní realitě.

GWR2013 Augmented Reality
Guinness World Records
Verze 1.1 (12. 9. 2012)
Velikost 43 MB
2.2+


Zdarma

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (1)