TOPlist

Android pro začátečníky #15: Jak využívat GPS ve svém telefonu?

Android pro zac-a-tec-ni-ky (0-00-00-00)

Kde to jsem? Kam mám odbočit? Kde tě najdu? Otázky, které si pokládáte až příliš často? Využijte Android a GPS ve svém mobilním telefonu. V dnešním dílu si povíme, jak zaměření polohy funguje a jak jej reálně používat v mobilním telefonu.

GPS – zaměření polohy pomocí družic

Přesný princip zaměřování polohy pomocí jsme vám přinesli v samostatném článku Jak funguje zaměření polohy pomocí GPS?, takže nyní jen krátce. Tento systém využívá satelitů obíhajících kolem naší planety, mobilní telefony jsou v tomto případě pasivní – neodesílají žádná data, pouze přijímají. Z přijatých dat od více družic potom dokáže přístroj odhadnout svou polohu až s přesností okolo 5 metrů. Platí, že čím více družic je viditelných (přijmeme od nich data), tím je zaměření polohy přesnější. Tento způsob zaměření polohy tedy není závislý na signálu mobilní sítě či internetu (ten jej může pouze urychlit), ale pracuje zcela samostatně.

android pro začátečníky GPS 1

Používání GPS je zdarma

Spousta uživatelů se brání používání GPS. Pomyslným strašákem jsou pak účty, které by uživatelé museli za použití tohoto systému zaplatit. To je ovšem tradovaný omyl. Samotné využívání družic je zdarma a nestojí vás ani korunu. Jediné, za co mohou být účtovány poplatky, jsou podpůrné systémy A-GPS (platíte za internetové připojení), případně částky za placené aplikace využívající zaměřování polohy (obvykle GPS navigace a mapové podklady).

android pro začátečníky GPS

GPS navigace, Widgety či nalezení telefonu – využití v praxi

Pomocí GPS v mobilním telefonu lze velmi snadno a rychle určit přesná poloha přístroje. Díky tomu lze mobilní přístroj přeměnit například na GPS navigaci, která vás mávnutím prstu přenese neznámou krajinou. Není to však zdaleka jediné šikovné využití. Spousta aplikací v Androidu využívá GPS ke svému běhu či pokročilejším funkcím. Stačí obyčejný Widget s počasím na ploše, který díky GPS rychle zjistí vaši polohu a ihned nabídne aktuální předpověď ve vaší oblasti. Díky GPS můžete snadnou sdílet svou polohu tak, aby vás mohli přátele najít. Toho se dá využít i v případě, že ztratíte svůj mobilní telefon – díky GPS a mobilní síti jej lze zaměřit i na dálku.

Jak aktivovat GPS v telefonu?

Abychom mohli GPS pro přesné zaměření využívat, je potřeba provést patřičná nastavení telefonu. Aktivaci této funkci naleznete v Nastavení pod položkou Přístup k poloze (případně Poloha) a Zapnout (přepínač v horní části obrazovky)

Důležité je také určit, pomocí jakých systémů a metod bude mobilní telefon polohu zjišťovat. K dispozici jsou tři režimy:

  • Vysoká přesnost – použita je nejen GPS, ale také zrychlení určování polohy pomocí mobilní sítě či Wi-Fi.
  • Šetření baterie – v tomto případě je GPS vypnuta a telefon zaměřuje svou polohu pouze pomocí mobilní sítě a Wi-Fi. Přesnost je značně nižší, to ale také spotřeba baterie.
  • Pouze zařízení – v tomto případě slouží k zaměření polohy pouze GPS.

Který režim vybrat? To je celkem snadné. Pokud využíváte GPS zaměření polohy velmi často (zejména pro navigaci), rozhodně doporučujeme Vysoká přesnost. Naopak jestliže GPS používáte pouze k občasnému zjištění polohy pro Widget s počasím, bohatě si vystačíte s režimem Šetření baterie. Zbývající režim je takovým kompromisem – zaměření bude přesné, ale o něco pomalejší.

A-GPS – zrychlujeme první „fix“ polohy

Tvrzení, že GPS pracuje samostatně a ke své funkci nutně nepotřebuje internetové připojení, je pravdivé. Při snaze získat přesnou polohu potřebuje ale mobilní telefon stáhnout určitý objem dat, který je zejména po delší době nevyužívání GPS objemný. Rychlost přenosu z družic je ovšem nízká a může to trvat. Pomůže funkce A-GPS, která tato data stáhne pomocí internetového připojení, což je otázkou sekund.

ideální telefon

Jak A-GPS použít? Pokud by tato data telefon nevyužíval automaticky, vybízí se stažení aplikace GPS Status, která ožije vždy ve chvíli, kdy je GPS aktivní, a stáhne A-GPS data automaticky. Pomocí této aplikace lze docílit velmi rychlé fixace polohy a zároveň sledovat detailněji signál z družic.

Android pro začátečníky 15 (2)
GPS Status & Toolbox
GPS Status & Toolbox

GPS je žroutem baterie, máme se bát?

Funkce, které v mobilním telefonu usnadní život, se většinou negativně podepíšou na výdrži telefonu na jedno nabití. To platí i v tomto případě, kdy si GPS a její dlouhodobé používání vezme nezanedbatelné množství energie. Spousta uživatelů dokonce GPS vypíná a aktivuje ji jen v momentě, kdy ji potřebuje. Je to moudré? Ano i ne.

Baterie_uvod

GPS se aktivuje pouze v momentě, kdy je používána

Není pravda, že GPS spotřebovává energii, pokud je pouze zapnuta. V moderních systémem se tento způsob zaměření využije pouze v momentě, kdy o to nějaký proces požádá. Její trvalé vypnutí a zapínání pouze v situaci, kdy GPS sami potřebujeme, nám v ničem nemusí pomoci. Existuje ale výjimka v podobě spousty aplikací, které bez dovolení na pozadí využívají GPS. Pokud tomu nejde zabránit v nastavení samotných aplikací, může být trvalé vypnutí řešením. I když ne zrovna šťastným.

čínské telefony

Závěr

15. díl seriálu Android pro začátečníky prozradil, jak snadno a chytře používat zaměření polohy skrze GPS. V dalším díle u lokalizace zůstaneme a povíme si něco o použití mobilního telefonu jako navigace.

Android pro začátečníky

Všechny díly naleznete pomocí našeho vyhledávání.

Chcete přispět k tvorbě návodu pro běžné uživatele a navíc vyhrát každý měsíc Nexus 6? Staňte se Mobile Masterem a natočte jednoduchý návod.

logo-mobile-master-04-360x131-360x131
Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (9)