ES Správce souborů – bezdrátové sdílení dat

hi-256-1-f9036daad2a6348a0e5de9b479e67c714a474a92

Jistě každý zažil podobnou situaci. Hraju si se svým androidím miláčkem a vzpomenu si, že mi chybí životně důležitý soubor a nachází se kdesi na pevném disku počítače. Datový kabel skryt v nedohlednu, tučné následky Vánoc způsobí, že tělo nedokáže překonat gravitaci a jít ho hledat , navíc představa rozebírání telefonu a manipulování s prťavou paměťovou kartou mě děsí k smrti. Co teď? Co kdybych využil tu neviditelnou sílu, která neúnavně prochází celým pokojem, a díky které můžu surfovat po internetu? ES Správce souborů s podporou SMB protokolu a Wi-Fi je mé řešení.

Jak to funguje?

Ke sdílení souborů mezi unixovými systémy (Linux, tedy Android) a Windows se používá SMB protokol. Linux tento protokol implementuje ve formě balíku Samba. Výhodou je, že na straně Windows není potřeba nic instalovat, případně nastavovat (kromě nasdílení složek, nastavení práv atp.). ES Správce souborů přínáší podporu SMB protokolu a díky velice snadnému nastavení a ovládání se stává vynikajícím nástrojem pro využití sdílení dat.

Nastavení sdílení

Aby sdílení souborů fungovalo, musí být samozřejmě připraven nejen telefon, ale také počítač, do kterého budeme přistupovat. Nejedná se o nic jiného než nastavení sdílení souborů a přidělení práv k přístupu. Toto nastavení se liší od použitého systému, není to však nic složitého. Jelikož se tento článek nezabývá problematikou nastavení sdílení souborů v systémech Windows, popíšu jen stručné a jednoduché nastavení.

Windows 7/Vista

V Centru síťových připojení a sdílení zkontrolujte, zda máte povoleno sdílení souborů, případně aktivované sdílení chráněné heslem (doporučuji).

centrum

Sdílet můžeme celý disk (oddíl) nebo jen určitou složku. Postup je u obou variant stejný – klik pravým tlačítkem myši, Vlastnosti, záložka Sdílení a poté volba Rozšířené možnosti sdílení. V následujícím okně zaškrtneme Sdílet tuto složku a nastavíme název složky. V nabídce Oprávnění přidáme do skupiny uživatele Network.

vlasnosti

Vše potvrdíme a zkontrolujeme, že se složka úspěšně přidala mezi sdílené – v průzkumníku do řádku s umístěním napíšeme \\NAZEV_PC.

slozka

Windows XP

Nastavení ve starší verzi Windows je obdobné. Chcete-li ovšem řídit i práva pro přístup, je potřeba vypnout zjednodušené sdílení. To provedete v nastavení Možnosti složky v Ovládacích panelech, kde zrušíte zaškrtnutí u Použít zjednodušené sdílení souborů. Poté se změní i nastavení sdílení, které je podobné tomu z Windows 7.

zjednodus

ES Správce souborů

Tato velice známá aplikace, která je na Marketu k dispozici zdarma, patří mezi nejoblíbenější správce souborů. Kromě základní funkce práce se složkami obsahuje ještě další nadstardní jako přehrávač videí, prohlížeč obrázků, zabezpečení telefonu heslem, task manažer, FTP sdílení a mnoho dalších. My se dnes zaměříme na sdílení pomocí protokolu SMB, jehož použití je velice snadné a přístup k souborům je otázkou dvou kliknutí.

Přidání počítače mezi servery

Mezi jednotlivými umístěními se v ES správci pohybujeme tažením prstu do stran. Přejděme tedy do záložky LAN Shares, kde se nám zobrazí výpis přidaných serverů (počítačů). Pro vytvoření poslouží volba New. Můžeme nechat telefon sám vyhledat počítače v síti (volba Scan), nebo zadat údaje ručně (Server). V případě, že telefon počítač najde, stačí na něj jen poklepat, případně ještě vyplnit jméno a heslo (jméno a heslo účtu ve Windows). V případě ručního přidání musíme vyplnit doménu (Domácí skupinu, typicky Doma nebo Workgroup viz nastavení ve Windows), server (IP adresa počítače), uživatele a heslo.

20111215_235540

poznámka: Jistě jste si všimli, že připojení probíhá na základě znalosti IP adresy. To se může stát problémem v případě, že doma používáte DHCP server, který vám při každém připojení může přidělit jinou adresu. Na domácích PC je tedy vhodné nastavit IP adresy ve Windows napevno.

Práce se soubory

Podaří-li se nám počítač úspěšně přidat, zobrazí se mezi servery. Pouhým kliknutím na něj se telefon pokusí připojit a zobrazit seznam sdílených složek. Práce se složkami a soubory je úplně stejná, jako bychom pracovali s daty v telefonu. Jednoduše můžeme tedy soubory kopírovat, mazat (dovoluje-li to nastavení složky), případně rovnou spouštět, kde ovšem dojde nejdříve ke stažení dat do telefonu (multimédia jdou však přehrávat  v reálném čase). O průběhu kopírování nás Android informuje v notifikační liště, kde zobrazí procentuální stav přenosu a klepnutím můžeme přenos zrušit.

20111216_003641

Závěr

Programů s podporou protokolu SMB existuje spousta. My vybrali ES Správce, protože jej určitě používá spousta z vás a možná o této funkci ani nevěděla. Ani další nejoblíbenější správce souborů, Astro File Manger, nezůstává příliš pozadu a nastavení bude podobné. Plugin pro SMB si však budete muset doinstalovat.
Bezdrátové sdílení dat je bezesporu výborným pomocníkem a usnadněním. V současné době se však náhradou přenosu přes kabel (či čtečky paměťových karet) nejspíše nestane. Největším nepřítelem je rychlost, která je podstatně nižší a záleží na více aspektech (rychlost Wi-Fi sítě, vzdálenosti, kvalitě signálu atp.). Přenášet soubory o velikosti několik desítek MB bych nedoporučoval, pro přenos menších souborů je ale rychlost dostatečná a díky pohodlnému ovládání se tento způsob může stát příjemným doplňkem při sdílení souborů. Další možností využití, kde nižší rychlost nevadí, může být přehrávání multimédií (hudby, videa) z PC nebo samostatného síťového úložiště (NAS) v reálném čase.

ES File Explorer File Manager
ES File Explorer File Manager

 

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (51)