Dice+: digitální kostka, kterou si zamilujete (recenze)

dice+(15)

Patříte mezi milovníky deskových her na tabletu, ale stále máte pocit, že tomu něco chybělo? Chtěli byste se vrátit do dětských let a znovu si zahrát klasické hry? Pak se vám bude líbit hračka Dice+, kterou si dnes představíme. Hrací kostka pro váš tablet přichází! Jaká je?

Obsah recenze

Obsah balení

Přímo z krabičky, která k nám do redakce dorazila, je poznat, že autoři této hračky nestojí za výrobou mobilních přístrojů. Krabice je totiž o poznání větší, než v které nalezneme mobilní telefon, přitom je samotná kostka mnohem menší než mobilní přístroj. Uvnitř už to tak slavné není a nalezneme zde kromě samotné kostky pouze nabíjecí USB kablík, papírové materiály a šikovné pouzdro.

Krabička je na velikost kostky poměrně velká Krabička je na velikost kostky poměrně velká

V balení nalezneme opravdu jen to nejnutnější. Menším bonusem je hezký obal V balení nalezneme opravdu jen to nejnutnější. Menším bonusem je hezký obal

Vzhled a dílenské zpracování

Jak Dice+ popsat? Představme si hrací kostku, se kterou jste v mládí zběsile proháněli deskové hry, přičtěme 50 % jejího objemu, napěchujme ji elektronikou a výsledek je tu. Pokud kostku neprobudíme k životu, žádná čísla nám neukáže.

Dokud kostku neaktivujeme, čísla nám neukáže Dokud kostku neaktivujeme, čísla nám neukáže

Až po převalení o 180° se barevně rozsvítí a vítá nás čísly na svém těle. Barevná čísla nám prozradí stav nabití či třeba průběh párování.

Po otočení o 180° se čísla konečně rozsvítí Po otočení o 180° se čísla konečně rozsvítí

Rohy kostky nejsou ostré a jednou se nám dokonce stalo, že kostka zůstala ležet na hraně, což ústilo k hádkám mezi hráči, jaké číslo vlastně mělo padnout. Nejedná se ale rozhodně o častý jev.

Bez tabletu by kostka byla k ničemu Bez tabletu by kostka byla k ničemu

A kde se kostka nabíjí? MicroUSB konektor je trochu skryt – nápověda se ukrývá na stěně s číslem 1, kde je vytečkována jakási šipka. Stačí zasunout nehet a odsunout. Spousta lidí má tendenci celou gumovou stranu odloupnout, čímž se ale kostka ničí a konektor stejně neodkryjeme.

Nabíjení je šikovně vyřešeno,ale trochu skryto Nabíjení je šikovně vyřešeno, ale trochu skryto

Připojení k tabletu

Samotný návod nás upozorňuje, že nejlépe uděláme, když si do svého tabletu stáhneme aplikaci Powered Board Games. Za stažení a instalaci nezaplatíme ani korunu a neodradila nás ani velikost 160 MB. Kostka vedle tabletu – nic nám nebrání aplikaci spustit a pokusit se probudit Dice+ k životu.

OHm83Eb Fo5
Powered Board Games
Synergy-IT
Verze 1.2.1
Velikost 161 MB
2.3.3+

n9F+A9wzkIqWH1AAAAAElFTkSuQmCC
Zdarma

Po spuštění nás přivítá motivační video, které nás utvrzuje v tom, že jsme nákupem neprohloupili a naše Člověče, nezlob se 21. století může začít. Následně se tablet zeptá, zda chceme zapnout technologii Bluetooth, která je k provozu kostky nezbytná.

Bluetooth je k používání kostky nezbytný Bluetooth je k používání kostky nezbytný

Po zapnutí je tablet připraven, na řadě je Dice+, kterou musíme zapnout. Jak na to? Jednoduše kostku přetočíme na stole o 180°a pokud se povede, konečně nás přivítají také čísla, která konečně prozradí hrací kostku.

Po otočení o 180° se čísla konečně rozsvítí Po otočení o 180° se čísla konečně rozsvítí

Náš pokus byl úspěšný – tablet zpozoroval ve svém okolí přístroj, který je připraven k párování (či páření? :)). Potvrdíme a je hotovo, kostka nyní radostně bliká, že je připojena a těší se na další naše kroky.

dice+-parovani

Úvodní průvodce aplikace nám prozradí, kde nalezneme vše potřebné. Nás nejvíce zajímá první sekce Games, kde nalezneme všechny hry, které Dice+ podporují.

Nabídka her je v základu celkem chudá Nabídka her je v základu celkem chudá

Her zatím příliš není, ale zabaví

Zpočátku je pro vás připravena pětice her, která je na ovládání kostky připravena. Nás zaujala především hra Rumble Stumble, ve které po hodu kostkou musíte rychle dotykem prstu označit daný počet políček a vydržet tak až do soupeřova hodu.

Rumble-Stumble

Pro děti se pak  hodí This Way Up, ve které hodem kostkou postupujete po hrací ploše a sbíráte zvířátka, která v sobě ukrývají určitý počet bodů. Vyhrává samozřejmě ten, jehož bodový obnos bude v cíli nejvyšší.

This-Way-Up

Chuchumba prověří vaši paměť, neboť zde hledáte zvířátko ukryté v jednotlivých vagónech vlaku.

Chuchumba

Rainbow Jack připomíná hru Oko bere – vaším úkolem je dosáhnout 21 bodů pomocí hodu kostkou.

Rainbow-Jack

Backgammon je obdobou hry, kterou možná někteří z  vás znají jako Vrhcáby

Backgammon

Google Play nabídne několik dalších titulů

Pokud nám základní nabídka her nestačí, můžeme se porozhlédnout po dalších hrách s podporou této kostky. Další hry nalezneme přímo na Google Play či v záložce Featured.

featured

Jak vidíme, u většiny her svítí upozornění, že se teprve chystají. My jsme sáhli po titulu Dice+ Heroes a Wings of Fire.

featured

První zmiňovaná hra nabídne to, co jsme si představovali ještě před samotným rozbalením a zprovozněním – moderní Člověče, nezlob se! Dice+ Heroes tak tvoří zábavnou 3D hru, kde má každý hráč k dispozici 4 figurky a musí je po objetí kola dostat do svého „domečku“. Nechybí samozřejmě možnost vyhazovat soupeřovy figurky, což vyvolá nejspíše vlnu agrese u vašeho rivala a díky tomu hra nese takový název. Hraní je skutečně výborné a vašim dětem se bude jistě líbit.

Dice-Heroes

Wings of Fire nás příjemně překvapilo. Tento titul totiž představuje hru, kde je ovládání kostkou velmi netradiční – letecký simulátor. Dice+ v sobě, kromě jiného, obsahuje také gyroskop a nahradí tak knipl vašeho letounu. Zpočátku není snadné najít polohu, ve které kostka reaguje tak, jak byste si představovali. Stačí ovšem sledovat instrukce a kostku – hra napoví, které číslo má kam směřovat. Dotykem stěny střílíte. Musíme říci, že tato hra nás mile překvapila, a ani jsme netušili, že bychom mohli hrací kostku použít i jako ovladač.

Wings-of-fire

Další tituly jsou placené, nebo se teprve k vydání chystají. Časem tedy bude her rozhodně více, zatím se musíme spokojit s tímto omezeným výběrem.

Kdy, kde a za kolik?

Ačkoliv server Heureka na dostaz Dice+ nic nenašel, na našem trhu byste ji po chvilce hledání přeci jen našli. Cena byla stanovena na 1130 Kč, což je skutečně hodně.

Resumé

Dice+ překvapil. Už jen tím, že se jedná o velmi netradiční doplněk k vašemu tabletu, který vám navíc umožní zavzpomínat na dětská léta. Hraní deskových her je nyní přeneseno do digitální roviny a právě díky tomu zabaví nejen děti. Samotná kostka je velmi lehká, dobře zpracovaná a s připojením k tabletu nemá naprosto žádný problém. Při životě by měla vydržet až 20 hodin hraní, což je dostatečné. Nabíjení skrze standardní MicroUSB konektor je navíc snadné a rychlé. Nenechá se ani nachytat a sama pozná, pokud jste skutečně hodili, nebo se jen snažíte ručně nastavit určitou hodnotu.

Her je sice zatím poskromnu, ale rozhodně nejsou špatné a zaujmou. Po instalaci dalších titulů z Google Play máte o zábavu postaráno a je jasné, že se situace bude stále zlepšovat. Hrací kostka se navíc díky gyroskopu dokáže proměnit v bezdrátový ovladač, což jsme si vyzkoušeli ve hře Wings of Fire. Hraní je samozřejmě díky velkému displeji nejpohodlnější na tabletech, ale je to možné i s telefonem – jediný požadavek je Android 4.0 a vyšší.

Pokud se ptáte, kde je háček, pak stačí pohlédnout na cenovku. Hodnota se vyšplhala až na 1130 Kč, což je za hrací kostku slušná „pálka“.

Za zapůjčení moc děkujeme Dice+ Cz.

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (11)