CyanogenMod Installer musel být na žádost Googlu odstraněn z Obchodu Play

cm_inst_ico

Aplikace CyanogenMod Installer, jejímž cílem bylo usnadnění instalace alternativní ROMky CyanogenMod na zařízení, byla stažena z Obchodu Play. Údajně je důvodem „podněcování uživatelů ke ztrátě záruky“, ke které má docházet odemknutím bootloaderu zavaděče a flashnutím software třetí strany. Aplikaci je stále možné nainstalovat stažením instalačního balíčku z domovské stránky.

Připomeňme si historii této aplikace:

CyanogenMod Installer musel být na žádost Googlu odstraněn z Obchodu Play CyanogenMod Installer musel být na žádost Googlu odstraněn z Obchodu Play

CM Installer byl nesporně nejjednodušším a nejefektivnějším způsobem, jak nainstalovat CyanogenMod do telefonu či tabletu. Pokročilí uživatelé většinou zvládají instalaci alternativních ROMek i jinými cestami, Installer tak cílil především na začátečníky, vyžadující jednodušší postup. Aplikace pro Android měla přitom jedinou funkci – navést uživatele k tomu, aby povolil režim ladění ADB. Další proces instalace byl poté prováděn z počítače.

Co se tedy přesně stalo? Google oznámil vývojářskému týmu CyanogenModu, že jejich aplikace je v rozporu s podmínkami Google Play. CyanogenMod vyhověl žádosti společnosti Google a aplikaci dobrovolně odstranil. V podstatě nebyla jiná možnost, protože v opačném případě by program stáhl sám Google.

Podle autorů byly zaznamenány stovky tisíc instalací této aplikace, což „dokazuje poptávku po větším výběru, a že existuje potřeba alternativní zkušenosti s Androidem“.

Na oficiálních stránkách ale CyanogenMod Installer nadále nabízí, byť jeho instalace bude maličko komplikovanější než stažení z Obchodu Play. Nástroj bude také nadále k dispozici v alternativních repozitářích Amazonu či Samsungu.

Zdroje: Lifehacker, XDA Developers, Android Authority, Droid Life, CyanogenMod.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (44)