TOPlist

Microsoft přidal funkci, kterou Google nemá. Má to ale háček

bing_ico

O aplikaci Bing Search pro Android fanoušci a uživatelé této platformy v poslední době příliš neslyšeli. Nebylo to ale tím, že by ji redaktoři přehlíželi, nýbrž prostou skutečností, že ji mateřská firma Microsoft mírně řečeno zanedbávala. Poslední aktualizace na verzi 5.3 proběhla v dubnu tohoto roku, předchozí verze 5.2 je dokonce více než rok stará.

Až 20. srpna 2015 se uživatelé dočkali aktualizace na verzi 5.4, jejíž největší novinkou je schopnost vyhledávat informace v rámci aplikací. Funkce by měla umožnit uživatelům přístup k užitečným informacím, aniž by museli opustit aplikaci, se kterou právě pracují – například Facebook či YouTube.

Microsoft k tomu uvádí příklad: „Řekněme, že jste v aplikaci své oblíbené sociální sítě, kam váš kamarád vystavil informace o svém nedávném výletu. Stačí dlouze podržet tlačítko Domů a Bing načte obsah obrazovky, identifikuje, kde byl váš přítel na výletě, a nabídne vám další informace, které lze o destinaci dohledat na webu. Kromě toho zobrazí i klíčová fakta s pomocí příslušných aplikací služeb, jako je například turistický průvodce Lonely Planet. Všechny tyto informace přitom dostanete, aniž byste museli opustit původní aplikaci.“

Názorně tuto funkci ukazuje následující oficiální video.

https://www.youtube.com/watch?v=384xrKf6s98

Jde nesporně o zajímavý přírůstek do seznamu poskytovaných funkcí programu Bing pro Android, ale také ukázku, jak se Microsoft naučil využívat příslušná aplikační rozhraní (API) na této platformě.

Bing jde na to ve velkém

Dle oficiální zprávy má Bing aktuálně informace o více než miliardě míst, lidí a věcí, přičemž toto číslo neustále roste. K těmto údajům se váže 21 miliard souvisejících fakt, 18 miliard odkazů na klíčové akce a více než pět miliard vzájemných vztahů. Cílem celé snahy je usnadnit uživatelům hledat informace v kontextu – tedy například, pokud si něco prohlížíte na displeji svého smartphonu, patrně budete chtít znát další údaje o daném tématu, věci, osobě, místě, ….

Webové rozhraní vyhledávače Bing Webové rozhraní vyhledávače Bing

Informace v Obchodě Play uvádějí, že funkce „Bing snapshot“ je dostupná v USA v angličtině na zařízeních s Androidem 4.4 a novějším. Při zběžném otestování na redakčním telefonu Sony Xperia Z3 s českým prostředím aplikace slibované funkce neposkytovala. Nezbývá než doufat, že se dočkáme i u nás, neboť se jedná o funkci, která by možná zavdala důvod nainstalovat si na Android vedle Chytrých karet Google i tento produkt z dílny Microsoftu.

Bing Search pro Android si zatím stáhl více než milion uživatelů a průměrné hodnocení je 4,2. 7,1 MB velký instalační balíček můžete použít na zařízeních s operačním systémem verze 4.0 a vyšší.

Bing: Chat with AI & GPT-4
Bing: Chat with AI & GPT-4

Zdroje: Obchod Play, Android Central.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (4)