Android 6.0 Marshmallow tmavé rozhraní nepřinese

android_dark_ico

Jestliže sledujete novinky kolem připravovaného Androidu 6.0 Marshmallow, jistě vám neunikla informace, podle které v prvním testovacím vývojářském náhledu byla možnost nastavení tmavého uživatelského prostředí. Pokud jste se těšili, že tuto volbu využijete v praktickém životě, připravte se na opačný pocit – následovat patrně bude zklamání. V jedné odpovědi na hlášení chyby totiž zaměstnanec Googlu naznačil, že tmavé rozhraní („dark theme“) nebude na Androidu 6.0 k dispozici. Možná bude zpřístupněno později, nicméně to se už dostáváme do roviny čirých spekulací.

Jak již bylo uvedeno, nastavení tmavé grafiky si mohli uživatelé vyzkoušet v prvním vývojářském náhledu, kde bylo možné přepínat mezi tmavým a světlým rozhraním. V nabídce dokonce bylo automatické přepínání, jež mělo nabízet tmavou grafiku v nočních a světlou v denních hodinách. Ve druhém vydání ale tato volba bez jakéhokoli vysvětlení zmizela – v té době se předpokládalo, že důvodem byl fakt, že tmavé rozhraní ještě nebylo zcela připraveno pro praktické použití.

Tmavé rozhraní se poprvé objevilo v prvním vývojářském náhledu Tmavé rozhraní se poprvé objevilo v prvním vývojářském náhledu

Záhy poté se v diskuzi o nalezených problémech objevil příspěvek číslo 2657, ve kterém jeden z uživatelů prosí o navrácení tmavého rozhraní do Androidu M. Stav problému byl o něco později označen jako „nebude opraveno.“ Ani ve třetím vývojářském sestavení možnost změny grafického tématu nebyla. Včera se pak v diskuzi objevila odpověď jednoho ze členů vývojářského týmu, který doplnil: „Děkujeme za návrh. Náš vývojový tým se podíval na žádost o tuto funkci. Zmiňovaná funkce nebude ve verzi M obsažena. Můžeme však o ní uvažovat v budoucích vydáních.“

Prosba o návrat tmavého tématu a reakce vývojáře Prosba o návrat tmavého tématu a reakce vývojáře

Tmavé rozhraní: „Ale my jsme si řekli: NE!“

Uživatelé se tak musí spokojit se světlou grafikou i v Androidu M, ačkoli pro mnohé je tmavé rozhraní příjemnější a méně namáhavé pro oči. Možnost nastavení tmavých barev by jistě ocenili i majitelé telefonů s displeji typu (S)AMOLED, které při zobrazování bílé spotřebovávají více energie než když je obrazovka tmavá či černá. Například rok starý test serveru Greenbot ukázal, že nastavení tmavého rozhraní aplikace opravdu pomohlo snížit odběr proudu a tím prodlužit výdrž baterie. Spotřeba energie se snížila celkově o 41 % ve srovnání s barevnou verzí, což je hodnota, která určitě stojí za pozornost.

Dialog s volbou světlého, tmavého, či automatického tématu Dialog s volbou světlého, tmavého, či automatického tématu

Uvedená skutečnost ale platí jen pro obrazovky typu (S)AMOLED – na jiných panelech je v podstatě jedno, zda zobrazují světlou či tmavou barvu a dominantní roli v celkové spotřebě displeje hraje nastavená úroveň podsvícení. Pokud by vás rozdíly mezi displeji zajímaly podrobněji, doporučujeme vaší pozornosti náš starší článek Typy displejů současných mobilních telefonů.

V praxi se tak ukazuje skutečnost, že vývojářské náhledy nemusí být a ani nejsou přesným obrazem finálního produktu. Některé funkce se nakonec do finálního sestavení nedostanou, jiné mohou být přidány, aniž by se předtím nalézaly v testovacích buildech. Tmavé rozhraní systému Android tak, alespoň prozatím, není na pořadu dne. Není ale důvod k panice – přinejmenším můžeme předpokládat, že Google na jeho implementaci pracuje. Kdy se dostane do praxe, však zatím zůstává velkou neznámou. Implementace by neměla být přeci jen tak složitá – soudě přinejmenším z mnoha alternativních ROMek, vycházejících z čistého Androidu, které tmavou grafiku mají v základní výbavě, často dokonce jako výchozí možnost.

Co si myslíte o rozhodnutí Googlu nezařazovat do Androidu 6.0 možnost přepnutí na tmavé rozhraní? Využili byste tuto volbu permanentně, nebo jen v určitých situacích? Podělte se o své názory, postřehy a myšlenky v diskuzi pod tímto článkem!

Zdroje: Android Police, Issue Tracker, Android Police, Android Authority, Phandroid, GSM Arena, Android and Me.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (17)