ZTE chce zaplnit díru po Nexusech. Nabídne čistý Android?

zte-nabidne-cisty-android_ico

Google letos opustil svou modelovou řadu Nexus a nahradil jí telefony Pixel a Pixel XL. Nexusy si získaly oblibu zejména tím, že nabízely prakticky zcela čistý Android a dostávaly (i díky tomu) nejrychlejší aktualizace a nové verze systému. Nové Pixely také přišly s jinou cenovou politikou. Začínají na 649 dolarech (asi 16 300 Kč) a končí na 869 dolarech za Pixel XL ve 128GB variantě (cca 21 800 Kč). To je podstatně více, než kolik stál po zahájení prodejů loňský Nexus 6P.

Google se tedy zaměřil na vyšší cenovou hladinu, čímž vyklidil segment zařízení s čistým Androidem a cenovkou kolem 400 dolarů. Právě sem míří telefony čínských výrobců, jako jsou OnePlus a ZTE, kteří nabízejí zařízení v této cenové relaci. OnePlus 3 nabízí téměř čistý Android s několika vylepšeními, přičemž svému systému říká Oxygen OS. Vedle toho ZTE Axon 7 (psali jsme o něm v aktualitě Phablet ZTE Axon 7 Max zaujme 3D obrazovkou a duálním foťákem) má zatím na Androidu naroubovaný svůj vlastní software, nicméně rozhodně nejde o tak zásadní změny, jaké přinášejí grafické nadstavby jiných výrobců.

ZTE Axon 7 zatím čistý Android nenabízí ZTE Axon 7 zatím čistý Android nenabízí

ZTE a čistý Android? Možná již brzy!

Zajímavé ovšem je, že ZTE v září spustilo na svém webu hlasování, ze kterého chtělo zjistit, zda a proč uživatelé preferují čistý Android. Je očividné, že za touto aktivitou může být snaha zaplnit na trhu prostor uvolněný Nexusy. Pokud se potvrdí, že zákazníci chtějí levné zařízení s čistým Androidem a rychlými aktualizacemi, byla by chyba nevyužít příležitost. ZTE zatím zrovna neexcelovalo, co se týká rychlosti vydávání aktualizací, nicméně u modelu Axon 7 zatím vydává bezpečnostní updaty každý měsíc. Aktualizaci na Android 7.0 Nougat plánuje vydat v lednu. I to naznačuje směr, kterým se tento čínský výrobce hodlá ubírat.

Komunitní manažer společnosti uvedl, že výsledky hlasování budou prezentovány týmu pro výzkum a vývoj, který pak rozhodne, zda se čistý Android stane jedním z prvků, kterým tato značka bude chtít konkurovat. 40 % hlasujícím se Android v jeho původní podobě líbí čistým uživatelským rozhraním. 17 % pak vyhovuje z důvodu možnosti rychlejších aktualizací. Dalších 14 % vidí výhodu v podpoře vývojářů alternativních ROMek. Tyto parametry splňovala například edice zařízení Google Play Edition, což byly vlajkové lodě velkých výrobců, prodávané s čistým Androidem. Bohužel i tuto řadu Google zrušil respektive v ní dále nepokračoval.

Výsledky ankety na webu ZTE Výsledky ankety na webu ZTE

Jak jsou na tom naši čtenáři? Byl by čistý Android dostatečným důvodem, proč byste alespoň uvažovali o telefonu značky ZTE?

Zdroje: phandroid.com, thenextweb.com, pocketnow.com, androidheadlines.com, phonearena.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (7)