Yr.no: zkuste, zda je norská předpověď tak přesná, jak se říká

Yr no-zkuste,-zda-je-norská-předpověď-tak-přesná,-jak-se-říká

Yr.no je norská webová stránka s předpovědí počasí a dalšími meteorologickými informacemi pro jakékoli místo na světě. Jde o společný projekt Norského meteorologického institutu a rozhlasové a televizní společnosti NRK. Jaká je aplikace Yr.no pro Android? Na to se podíváme v dnešní recenzi.

Nejen mezi mnoha Čechy si předpovědi Yr.no vybudovaly kladné renomé především pro svou přesnost. Meteorolog Petr Dvořák to sice v rozhovoru označil za mýtus, přesto se najde mnoho uživatelů, kteří jsou o této skutečnosti skálopevně přesvědčeni.

Obsah článku

Co aplikace Yr.no slibuje?

Aplikace pro Android se dle autorů liší od všeho, co jste viděli v programech s předpovědí počasí. Budete se v ní procházet animovanou oblohou, kde uvidíte, jak se počasí hodinu po hodině mění. Získáte všechny potřebné informace na jednom místě. Vizualizace počasí je rozhodně zábavnější než strohé grafy či seznam ikon.

K hlavním vlastnostem a funkcím, které přibyly v poslední zásadní aktualizaci, patří:

  • Vizualizace 48hodinové předpovědi počasí s animovanými mraky, deštěm, sněhem a mlhou.
  • Podrobnosti o větru, teplotách a varování při nebezpečných meteorologických jevech.
  • Dlouhodobá předpověď v tabulce – pro první tři dny hodinu po hodině.
  • Graf s podrobnostmi o počasí, teplotě, větru a tlaku.
  • Předpověď srážek na následujících 90 minut – nejpřesnější a nejaktuálnější prognóza srážek (funguje ovšem pouze v Norsku).
  • Souhrnné informace o počasí.
  • Widgety s nastavitelným vzhledem.
  • Snadné přepínání mezi pohledem na oblohu, tabulkou a grafem.
  • Předpověď počasí pro 10 milionů míst po celém světě s možností uložit si oblíbené místa pro rychlejší přístup.

 

Yr for Android

Yr for Android

Jak Yr funguje v praxi?

Po spuštění se vás ujme průvodce, který po krátkém uvítání požádá o možnost zjišťovat aktuální polohu. To je u aplikace s meteorologickými informacemi obvyklé, byť lze samozřejmě sledovat počasí i v jiných místech, než se aktuálně nacházíte. Ve třetím a posledním kroku si pak můžete zvolit, zda vás Yr má každé ráno informovat formou oznámení o očekávaném počasí pro aktuální den.

Pak se již ocitnete na úvodní obrazovce, kde jsou připraveny údaje o aktuální situaci. Konkrétně je k dispozici teplota vzduchu, pocitová teplota, směr a rychlost větru, slovní předpověď pro aktuální den (bohužel jen anglicky), předpokládané nejvyšší a nejnižší teploty a očekávané srážky. Horizontálním posouváním obrazovky můžete cestovat v čase a dívat se, jak bude následující tři dny hodinu po hodině. Jednou ze stránek, na kterou autoři hodně sázejí, je vizualizace. Na pozadí tedy vidíte obrázek, jak by měla vypadat obloha ve zvoleném okamžiku, včetně střídání dne a noci.

Do dalších dvou sekcí se dostanete tlačítky v dolní nástrojové liště. Sekce Table zobrazuje dlouhodobou prognózu na dalších deset dní. Předpovědi jsou stanoveny vždy pro 2:00, 8:00, 14:00 a 20:00, obsahují schematickou ikonu počasí, předpokládanou teplotu, rychlost a směr větru. Sekce Graph obsahuje grafické vyjádření předpovědi na další tři dny. Vedle teploty jsou součástí grafy předpokládaného množství srážek, směr a rychlost větru, jakož i tlak vzduchu.

Chcete-li se podívat na prognózu pro jiné místo, stačí použít vyhledávání v horním panelu. Hvězdičkou pak uložíte dané místo mezi oblíbené a můžete se na něj kdykoli rychle přepnout přes postranní nabídku. Seznam oblíbených lze pochopitelně upravovat – například měnit pořadí či mazat položky.

Resumé

Na otázku, zda je norská předpověď tak přesná, jak se říká, si budete muset odpovědět sami. Každé místo (nejen) naší země ovlivňují specifické podmínky, takže někde matematické modely tohoto poskytovatele „fungují“ lépe, jinde zase hůře. Z vlastní zkušenosti můžeme potvrdit, že zejména v dlouhodobých předpovědích bývá Yr často přesnější než mnohé jiné aplikace.

Celkově je aplikace v poslední verzi povedená, jednoduchá a přehledná, tedy přesně taková, jak bychom od meteo programu čekali. Animace na pozadí dle očekávané situace sice nejsou takovým unikátem, jak se autoři snaží tvrdit, ale jedná se o příjemné oživení. Víc asi není co dodat – Yr dělá přesně to, co slibuje, v poměrně pěkném kabátku. Jediné, co bychom vytkli, je chybějící lokalizace do češtiny.

Program Yr je v Obchodě Play od ledna 2012 a za tuto dobu zaznamenal přes milion instalací. Průměrná známka 4,2 sice nepatří mezi meteo aplikacemi k nejvyšším, přesto ji můžeme považovat za nadprůměrnou. 23 MB velký instalační balíček lze používat na zařízeních s Androidem 4.2 a vyšším.

Yr
Yr

Pokud byste chtěli data z webu Yr.no v jiném grafickém kabátku, doporučíme vaší pozornosti aplikaci Klara od českého vývojářského studia Androworks.

Které předpovědi počasí pro Android věříte?
Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (13)