TOPlist

Intel již není největší výrobce čipů. Nahradil ho Samsung

samsung vyrobce cipu intel

Společnost Samsung oznámila svůj rekordní zisk za minulý rok. Zajímavé je to, že převážná část peněz je z prodeje součástek, není proto divu, že jde nově o největšího výrobce čipů na světě. Korejská společnost sesadila z trůnu Intel, který tomuto odvětví „vládl“ mnoho let.

Samsung už je i největší výrobce čipů na světě

Pokud se blíže podíváme na tržby těchto dvou firem, tak Intel dosáhl za minulý rok na 62,8 miliardy dolarů. Jenže na Samsung to ani z daleka nestačilo, ten utržil z čipů celkem 69 miliard dolarů. Tolik peněz získal Samsung hlavně prodejem pamětí, zatímco Intel se drží procesorů x86.

exynos 9810

Z pohledu budoucnosti mnozí také předpovídají, že Samsung se svými paměťmi jsou pro budoucnost důležitější než tradiční procesory Intel. Dnes už hodně těžko budete hledat tablet či telefon, který v sobě nemá Samsung součástku. Ve své nejnovější čtvrtletní zprávě korejská společnost píše, že očekává rostoucí poptávku pro paměti, které se využijí u Cloud serverů, ale také čipové sady potřebné pro automobilovou elektroniku a umělou inteligenci.

Takto vysoké tržby byly samozřejmě způsobeny i tím, že ceny pamětí raketově stoupají nahoru. Za poslední rok se zdvojnásobila cena, a protože poptávka po pamětích stále trvá, vypadá to, že trend zdražování paměti ještě nějakou tu chvíli setrvá.

Myslíte si, že si Samsung první místo udrží?

Zdroj: theverge.com

David Trlica
O Autorovi - David Trlica

Už od dětství ho bavily telefony, na půdě byste určitě našli mnoho a mnoho časopisů o telefonech. První setkání se smartphony proběhlo právě u Androidu.… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (0)