USB JIG: kouzelný „kolíček,“ který umí zachránit telefony Samsung

usb_jig_ico

Pokud se váš telefon promění v nefunkční cihlu, existuje několik možností, které můžete vyzkoušet. Jestliže všechny selžou, je tu ještě jedna, kterou jsme úspěšně otestovali v praxi: USB JIG – malý „kolíček,“ s jehož pomocí můžete zachránit telefony Samsung.

Řešili jsme v redakci problém s postarším telefonem Samsung Galaxy SIII, který po flashnutí nesprávné „alternativní recovery“ odmítal jakoukoli další komunikaci s počítačem i uživatelem. Protože zařízení má po kontaktu s vodou nefunkční tlačítko Domů, nebylo možné ho standardním způsobem dostat ani do „download modu,“ ke kterému je nutný stisk trojkombinace „Zapnutí+Domů+Snížení hlasitosti.“

Jedním z možných řešení byla návštěva servisu, nicméně nechtěli jsme se vzdát bez boje a pátrali jsme po dalších možných řešeních. Nakonec jsme objevili informaci o součástce, která se jmenuje USB JIG. Dle popisu ji stačí zastrčit do konektoru pro nabíjení a telefon po spuštění sám nastartuje do „download modu.“

USB JIG mívá velmi kompaktní rozměry USB JIG mívá velmi kompaktní rozměry

Zakoupili jsme tedy na Aukru USB JIG, který nás i s poštovným přišel zhruba na stokorunu. Za několik dnů jsme měli tuto drobnou „vychytávku“ v redakci a mohli se pustit do experimentování. Než vám ale povíme, jak nakonec mrtvý Samsung dopadl, podívejme se na několik informací o tom, co to vlastně ten USB JIG je a co s ním můžete dělat.

Co je USB JIG?

Vezmeme-li to z elektrotechnického hlediska, je to vlastně jen rezistor či sada rezistorů zapojených v sérii s odpovídajícím odporem 300 až 330 kΩ, která je správným způsobem napojena na určené piny v konektoru (konkrétně na piny 4 a 5).

Takto vypadá složený i rozebraný USB JIG Takto vypadá složený i rozebraný USB JIG

Když takový „kolíček“ připojíte do vypnutého telefonu, který následně zapnete, zařízení automaticky nastartuje v „režimu stahování,“ a to i v situacích, kdy jiné způsoby selhaly. V „download mode“ pak můžete pomocí aplikace ODIN kompletně nahrát funkční firmware a přivést tak telefon zpět k životu.

Jak pořídit USB JIG?

Kdo se nebojí pájky, může si tento přípravek vyrobit doma. Bude k tomu potřebovat v podstatě jen pár součástek: konektor microUSB typu „samec“ (například z nefunkční nabíječky či datového kabelu), rezistory s odporem 300 kΩ (3×100 kΩ nebo jeden 300kΩ), pájku a cín. Celý postup si můžete projít v diskuzi na XDA, případně zhlédnout na následujícím videu.

How to Make a USB Jig for $2! [Galaxy S2] [Download Mode][Reset Odin Counter]

How to Make a USB Jig for $2! [Galaxy S2] [Download Mode][Reset Odin Counter]

Další variantou je zakoupení již sestaveného produktu – seženete ho především na aukčních portálech (na eBay i pod 20 Kč, na Aukru o něco dráž, ale s rychlejším doručením), české e-shopy dle Heuréky tento produkt nenabízejí.

K čemu je USB JIG dobrý?

USB JIG má v podstatě tři základní funkce:

  • Spustit zařízení v režimu „download mode“ (hlavní funkce). Pokud je telefon „softwarově bricknutý,“ můžete zapojením „kolíčku“ do konektoru vynutit režim stahování a poté flashnout nové jádro nebo celou ROM. Existuje více způsobů, jak dostat zařízení do tohoto režimu (stiskem výše uvedené kombinace HW tlačítek, adb příkazem adb reboot download), nicméně tento je nejjednodušší, spolehlivý a funguje za všech okolností. Pokud se do „download mode“ nedostanete přes USB JIG, pak skoro jistě nebude fungovat ani jiná metoda. Jestliže telefon nefunguje z důvodu hardwarové závady, tedy pokud například nejde ani zapnout, pak vám patrně USB JIG nepomůže. Dá se říci, že jestli po spuštění telefonu vidíte na displeji „alespoň něco,“ je poměrně velká šance, že USB JIG bude fungovat.
  • Odstranění žlutého trojúhelníku. Po flashnutí neoficiálního jádra se na displeji telefonu objeví při spuštění žlutý trojúhelník s vykřičníkem. „Kolíček“ může pomoci s jeho odstraněním, nicméně nefunguje to na všech telefonech. Pro tyto účely lze na rootnutých zařízeních použít také spolehlivou aplikaci Triangle Away od Chainfire, jejíž cena však odpovídá ceně USB JIGu.
  • Obnovení počítadla. Jestliže do telefonu nahrajete alternativní ROM, zaznamená to binární čítač. USB JIG toto počítalo vymaže. Opět však platí, že toto funguje především na starších telefonech.
Po zapojení kolíčku zařízení nastartuje v režimu stahování Po zapojení kolíčku zařízení nastartuje v režimu stahování

Jak USB JIG používat?

„Unbrick“ telefonu

  1. Vypněte telefon a alespoň na dvě sekundy vyjměte baterii.
  2. Vložte baterii zpět do zařízení a nezapínejte ho.
  3. Zapojte „kolíček“ do microUSB portu na telefonu.
  4. Po několika sekundách by se telefon měl automaticky spustit a rovnou nastartovat do režimu stahování (v našem případě jsme telefon museli zapnout k tomu určeným tlačítkem).
  5. Odpojte „kolíček.“
  6. Připojte telefon pomocí USB kabelu k počítači a dále pokračujte s pomocí programu Odin.

Celý postup můžete vidět na následujícím videu.

Samsung Galaxy S Download Mode USB Jig

Samsung Galaxy S Download Mode USB Jig

Odstranění žlutého trojúhelníku

  1. Vypněte telefon.
  2. Zapojte USB JIG.
  3. Po několika sekundách by se telefon měl automaticky spustit a přejít rovnou do režimu stahování.
  4. Odpojte USB JIG.
  5. Vypněte telefon dlouhým stiskem tlačítka pro zapnutí/vypnutí.
  6. Znovu zapněte telefon a otravný žlutý trojúhelník by měl být pryč.

Obnovení binárního čítače

  1. Vypněte telefon.
  2. Zapojte USB JIG.
  3. Po několika sekundách by se telefon měl automaticky spustit a přejít rovnou do režimu stahování, kde byste měli vidět hodnotu binárního čítače a dále zelený text „ERASING DOWNLOAD INFORMATION SUCCEEDED.“
  4. Odpojte USB JIG.
  5. Vypněte telefon dlouhým stiskem tlačítka pro zapnutí/vypnutí.
  6. Chcete-li zkontrolovat hodnotu čítače, zapněte znovu telefon a pomocí kombinace tlačítek se dostaňte do režimu stahování.

Naše zkušenost

Na začátku tohoto článku jsme nastínili situaci s redakčním Samsungem Galaxy SIII, který se následkem chyby při flashování ocitl ve stavu, kdy se po zapnutí objevilo pouze logo. S počítačem telefon přes datový kabel absolutně žádným způsobem nekomunikoval – „tvářil se,“ že vůbec není připojený. Vzhledem k nefunkčnímu tlačítku Domů nebylo možné použít tradiční „trojkombinaci“ pro vstup do režimu stahování, proto jsme se rozhodli pořídit USB JIG.

Jak jsme uvedli výše, „kolíček“ jsme obdrželi poštou v obálce během několika dnů, takže jsme se mohli pustit do testování. Telefon jsme vypnuli, vložili „kolíček“ do portu microUSB a zařízení jsme zapnuli. Skutečně jsme se tímto způsobem ocitli v „download mode.“ Následně jsme kolíček odpojili a telefon datovým kabelem připojili k počítači. Situace vypadala dobře – systém detekoval připojený mobil, proto jsme pokračovali stažením originálního firmwaru a jeho instalací skrze aplikaci ODIN. Po restartu pak normálním způsobem najel operační systém a telefon od té doby používáme, jako by se nikdy nic nestalo.

Podělte se o své zkušenosti!

Máte zkušenosti s USB JIG kolíčkem? Víte něco, co je podstatné, ale ve článku to nezaznělo? Podělte se o své znalosti v diskuzi pod tímto článkem!

Zdroje: XDA Developers, XDA: how to make your own usb jig, XDA: USB Jig FAQ (Frequently Asked Questions), USB JIG to give life to your Bricked mobile.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (22)