Staňte se řidičem metra v simulátoru Undercity

Staňte-se-řidičem-metra-v-simulátoru-Undercity

Přemýšleli jste někdy nad tím, jaké to je být řidičem metra? Do určité míry si to můžete vyzkoušet v simulátoru Undercity – Metro Praha, za kterým stojí malé české vývojářské studio her a aplikací JL Apps. Vyzkoušeli jsme tuto jednoduchou hru v praxi, abychom vám řekli, zda stojí za to si ji nainstalovat.

Obsah článku

 

Vyzkoušejte si metro z pohledu strojvedoucího Vyzkoušejte si metro z pohledu strojvedoucího

Co Undercity – Metro Praha slibuje?

Autoři v popisku v Obchodě Play označují své dílko jako simulátor, což je kategorie, nad kterou se v tomto případě dá do jisté míry polemizovat. Ve hře se stanete řidičem metra, a aby to nebylo tak úplně nudné, budete vydělávat peníze, za které můžete vylepšovat svou soupravu. A to je přeci jen moment, který hru na straně jedné na hony vzdaluje od reality, nicméně na straně druhé přidává na zábavnosti.

Herním polem jsou zde linky pražského metra, tedy A, B i nejstarší C. Jako hlavní vlastnosti a funkce jsou jmenovány:

  • Jednoduché na pochopení, extrémně zábavný simulátor
  • Grafika je inspirována reálnými soupravami a stanicemi MHD v Praze
  • V Undercity – Praha na vás čekají různé překážky (sebevražední skokani, bomboví teroristé…)
  • Vaše metro můžete vylepšit zvýšením maximální rychlosti nebo vylepšením brzd
  • Obsahuje soupravy metra 81-71M a M1
  • Nádherná PIXEL ART grafika inspirovaná retro Java hrami
  • Kompletní metro MHD Praha

 

Undercity – Praha (Android hra)

Undercity - Praha (Android hra)

Jaké to je být virtuálním řidičem metra?

Hra začíná příjemnou animací, po které následuje přihlášení k Hrám Google Play. Pak se již dostanete na úvodní obrazovku s tlačítky Pokračovat, Nová hra, Linky a Více. Celkem logicky po prvním spuštění zahájíte novou hru. Princip ovládání je jednoduchý: levá polovina obrazovky slouží k zavření a otevření dveří soupravy, pravá horní část ke zrychlování, pravá dolní ke zpomalování.

 

Poté se již dostanete do hry, kde po levé straně můžete sledovat svou pozici na lince, v horní liště jsou pak zobrazeny údaje o bodech, aktuální rychlosti a trestných bodech za nabrané zpoždění. Vaším úkolem je dojet do stanice, zastavit, počkat než vystoupí a nastoupí cestující, zavřít dveře a pokračovat do další stanice. Pokud zapomenete zavřít dveře, budou vám z vlaku vypadávat cestující, za což pochopitelně následuje odečet bodů. Stejně tak vám budou odečteny za projetí respektive nezastavení ve stanici. Body se naopak přičítají za odbavené cestující.

Přesto, že je ve hře použita grafika ve stylu PIXEL ART, stanice jsou poměrně pěkně zpracované. Znáte-li jejich skutečný vzhled, určitě je poznáte. Doba jízdy mezi jednotlivými stanicemi se pohybuje kolem dvaceti sekund, takže je proti skutečnosti v rámci hratelnosti výrazně zkrácena. Jednu linku tak dohrajete rámcově za pět minut.

Řidičem nanečisto

Hra je svým způsobem monotónní a jednoduchá, což může být pro někoho kladem, pro jiného záporem. Pro mimopražské je jistým bonusem, že se naučí pořadí stanic v pražském metru. Celkový dojem trochu kalí fakt, že souprava 8171M, která jezdí na linkách A a B, má ve hře zvuk vlaku M1 z trasy C, ačkoli v reále se zvukové projevy obou vlaků poměrně výrazně liší.

Na konci trasy dostanete vysvědčení, ve kterém se dočtete, kolik lidí jste přepravili, jak jste si vedli z hlediska dodržování jízdního řádu, kolik stanic jste minuli a kolik lidí kvůli vám přišlo o život. Výsledné skóre by mělo být z pochopitelných důvodů kladné, neboť v opačném případě budete bez milosti vyhozeni. V případě kladného výsledku si vyděláte peníze, za které si můžete koupit vyšší rychlost, lepší brzdy, nebo změnit linku.

Protože je hra zdarma, asi nepřekvapí, že obsahuje reklamy, a to jak proužkové, tak občas i celoobrazovkové. To bychom samozřejmě akceptovali. Bohužel není k dispozici žádná placená verze, která by reklamní sdělení neobsahovala, což je trochu škoda.

Resumé

Ačkoli bychom Undercity – Metro Praha na rozdíl od autorů neoznačili za simulátor, jedná se o poměrně zábavnou hru s jednoduchým ovládáním a snadno pochopitelným principem. Určitě dokáže zabavit nejen jako „záchodovka„, ale třeba i během jízdy skutečným metrem. Pochvalu si určitě zaslouží nápaditá grafika, která poměrně hodně koreluje se skutečným vzhledem stanic.

Nakonec jako dobrý nápad hodnotíme i systém odměn s následnou možností nakupování herních bonusů. O něco lépe si ale autoři mohli pohrát se zvukovými projevy souprav. Kritizovat budeme asi jen nemožnost zbavit se za mírný poplatek reklam.

Aplikaci Undercity – Metro Praha si zatím nainstalovalo přes padesát tisíc hráčů a její průměrná známka je 4,1. Necelých 30 MB velký balíček lze instalovat na zařízení s Androidem 4.0 a vyšším.

Undercity Prague  🇨🇿 - Subwa
Undercity Prague 🇨🇿 - Subwa
Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (0)