Připraví nás umělá inteligence o práci?

umela inteligence (ai) prace

Umělá inteligence (AI) v dnešní době představuje neuvěřitelný skok kupředu. Počítače za nás dělají spoustu věcí a staly se tak neodlučitelnou součástí našich životů. Jejich vliv se však neustále stupňuje a nelze vyloučit, že nás jednou nahradí třeba v našem zaměstnání.

Obsah článku – Umělá inteligence (AI) a práce

Lidé nejsou kompletně nahraditelní, ale AI nás dohání

Umělá inteligence (AI – z anglického artificial intelligence) je počítač, který vykazuje známky inteligentního chování, jako je například schopnost učit se. Mezi ty nejznámější asistenty, ke kterým může mít uživatel přístup, patří například Google Asistent od společnosti Google, nebo Siri od firmy Apple. Takový chytrý asistent se učí pokaždé, když ho používáte. Pak je tady ale jiný trh s umělou inteligencí a automatizací, a to těmi, které jsou určeny k práci.

Počítače obecně nahrazují každý den více a více pracovníků na nejrůznějších pozicích. Například v automobilovém průmyslu, kde je výrobní linka z velké části automatizována. Dalším velice známým příkladem jsou samoobslužné pokladny v obchodních řetězcích. Důvod je prostý, stroje mohou pracovat takřka bez přestávky a výroba s jejich pomocí je levnější. Podle britského webu The Guardian je ve Velké Británii ohroženo více než 10 milionů pracovních míst napříč všemi pracovními sektory.

umělá inteligence - práce a produktivita

Lidé zatím nejsou kompletně nahraditelní. Věc se má tak, že lidé často řeší problémy, se kterými se ještě nesetkali. Takové problémy řeší počítače s velkou obtíží. Pokud se však problém začne opakovat, nastává čas na automatizaci, díky strojům je řešení opakujících se problémů mnohem úspornější.

Kam člověk nemůže, umělá inteligence (AI) pomůže

Koncem 19. století v Americe vypukly epidemie jako tyfus, cholera, nebo tuberkulóza. Spousta nemocí se přenášelo ze zvířete na člověka a naopak. Pravděpodobnost smrtelného poranění v zaměstnání byla tehdy 30x větší, než je dnes. Nejjednodušším řešením tedy bylo vyvinout léky a zautomatizovat farmy, aby se riziko úmrtí snížilo i v takovýchto oblastech. I z tohoto příkladu jde vidět, že se nejedná o téma, které by se řešilo v posledních letech.

Vhodným příkladem, kde jsou stroje k užitku více, než jinde je oblast výzkumu. Konkrétně společnost NASA a její vesmírný program. Například vozítko Opportunity, které je v provozu od roku 2003 stále prozkoumává povrch Marsu a neustále posílá vzorky na Zemi.

umělá inteligence - vozítko opportunity

Stroje stále potřebují lidskou péči. Co se však stane, když nějaký z těchto strojů, nebo počítačů svěříme do péče umělé inteligence? Člověk se o něj nebude muset dále starat, což povede k propuštění stále více zaměstnanců. Na konferenci Structure Conference vzbudila velkou pozornost přednáška podnikatele Vinoda Khosly, který uvedl, že 80% zaměstnanců v oddělení IT bude v nejbližší době nahrazena právě umělou inteligencí.

Měli bychom se bát?

Nejhůře na tom v následujících letech budou telemarkety. Lidé z těchto marketů moc nenakupují a celková práce je snadno nahraditelná počítači. Dále se dá očekávat, že budou nahrazeny také účetní. Do roku 2024 klesne počet těchto pozic o 8%. Jedná se o rutinní práci s čísly, která jde snadno zastoupit počítačovým programem. Ohroženi manažeři, recepční, kurýři, korektoři textu, nebo specialisté na podporu výpočetní techniky.

Tato čísla i tabulky níže jsou součástí studie, která se nazývá Národní iniciativa Průmysl 4.0. Minulý rok tuto analýzu prezentovalo ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky.

Naopak nejméně umělá inteligence (AI) ohrožuje tyto pozice. Na prvních místech se pohybují řídící pracovníci maloobchodů, dále jsou to lékaři a zdravotní sestry. Relativně klidní mohou být také učitelé na vysokých školách, specialisté databází a počítačových sítí, nebo spisovatelé.

Myslíte si, že Česko je připravené na automatizaci a AI v práci?

Zdroje: techcrunch.com, blog.hubspot.com, wired.com

Jan Boháček
O Autorovi - Jan Boháček

Honzova cesta k Androidu byla vcelku rychlá. Vlastně si ho Android našel sám v podobě prvního telefonu Sony Xperia Mini Pro. Volnost, kterou tento systém… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (3)