Telefon Samsung Galaxy S4 Active – ve vodě i na souši jako doma (recenze)

S4 Active ICO

Hledáte nový telefon a vadí vám náchylnost dnešních zařízení na vodu, prach a jiné nečistoty? Nejste žádní troškaři a chtěli byste to nejlepší, co se na trhu nachází? Máte rádi stylové telefony s krásným designem? Možná se odpověď skrývá v novince, kterou nedávno představila společnost Samsung.

Jak jste pravděpodobně již správně uhodli – nejedná se o nic jiného, než o Samsung Galaxy S4 Active. V poslední době se na trhu začíná objevovat opravdu velké množství telefonů, které mají certifikaci na odolnost proti vodě, prachu a jiným nečistotám. Po uvedení nových “vodotěsných” TOP modelů od společnosti Sony nezůstává pozadu ani Samsung. Ten přichází s vlastním řešením v podobě “vylepšeného” základního TOP modelu Galaxy S4, který se navíc pyšní certifikací IP67.

Galaxy S4 Active pod vodou

Jak si obstojí novinka v našich testech a jak funguje odolnost proti vodě a prachu v praxi? Proč jsou slova “vodotěsný” a “vylepšený” v uvozovkách? Nejen na to se podíváme právě v této recenzi, ve které vše do detailu rozebereme.

Obsah recenze

Obsah balení

Telefon se dodává ve standardním vybavení, na které jsme zvyklí u lepších modelů telefonů Samsung. V malé krabičce tak nalezneme adaptér do zásuvky, USB kabel, který slouží k nabíjení a propojení s počítačem, sluchátka s ovládáním hlasitosti a mikrofonem a pár náhradních špuntů do uší v různých velikostech. Kromě této výbavy v krabičce nalezneme samotný přístroj a zvlášť přibalenou baterii.

Galaxy S4 Active obsah baleni

Vzhled a dílenské zpracování

Samsung v poslední době vydává jeden telefon za druhým a mnoho lidí si již nyní stěžuje na design, kvůli kterému od sebe některé telefony téměř nelze rozeznat. Samsung Galaxy S4 Active designem vychází ze svého bratříčka v podobě klasického TOP modelu Galaxy S4. Opakující se vzhled však není tolik patrný, jako tomu je u ostatních modelů. Jak si ukážeme dále, tak vodotěsný model poznáte hned na první pohled. V tomto ohledu Samsung velmi chválím, jedná se téměř o první zásadní změnu v oblasti designu za poslední dobu.

Samsung Galaxy S4 Active

Při pohledu na přední stranu se nám ukáže asi nejvýraznější prvek – displej. Ten má v tomto případě velikost 5 palců a ukrývá Full HD rozlišení. Nad displejem se nachází stříbrné sluchátko pro telefonní hovory a celkem tři senzory, které slouží k bezdotykovému ovládání, určení množství světla a k detekci blízkosti obličeje. Kromě toho se u senzorů nachází přední kamerka, která nám poslouží v případě videohovoru či internetového volání a notifikační dioda, která není na první pohled znatelná. Ve spodní části se nachází první prvek, který tento model velmi odlišuje od ostatních zařízení ve své třídě. Telefon totiž nemá klasická “dotyková” tlačítka ovládání, ale pyšní se plně hardwarovými tlačítky. Změna proběhla pravděpodobně kvůli odolnosti proti vodě a alespoň tak částečně umožnila ovládání pod vodní hladinou. Za tento krok musím Samsung velmi pochválit, jelikož zpracování působí velmi elegantním dojmem. Je samozřejmé, že si prvek najde jak své příznivce, tak i své odpůrce.

Galaxy S4 Active predni strana Galaxy S4 Active predni strana 2 Galaxy S4 Active predni strana 3 Galaxy S4 Active predni strana 4

Kolem dokola zdobí telefon stříbrný rámeček, který na první pohled působí kovovým dojmem. Záměrně píši “na první pohled”, jelikož po doteku zjistíte, že se jedná pouze o plastové provedení. Celkový dojem je však velmi dobrý. Po levé straně telefonu nalezneme tlačítka pro ovládání hlasitosti a na pravé straně je umístěno tlačítko pro vypínání a zapínání. Obě jsou plastová a mají mírně hrubý povrch.

bok1-2 bok2-2

Z vrchní části na nás jako první vykoukne 3,5mm jack konektor, který slouží pro připojení sluchátek. Nemusíte se bát, že se přes něj do telefonu při potopení dostane voda, je totiž kompletně vodotěsný. O tom nás ujistí přítomný nápis, který je vyražen do plastu hned vedle konektoru na sluchátka. Vedle nápisu je umístěn velmi malý infračervený port, který poslouží například při ovládání televize.

vrsek1-2

Ve spodní části nalezneme kromě mikrofonu také MicroUSB konektor, který slouží k nabíjení telefonu. Také se zde nachází další ochranný prvek, který telefon výrazně odlišuje od ostatních. USB konektor není sám o sobě vodotěsný a při kontaktu s vodou musí být kompletně uzavřen. K tomuto účelu je hned vedle napájecího konektoru umístěna krytka, která otvor “utěsní”, a dle slov Samsungu by touto cestou voda dovnitř již vniknout neměla. Zde se bohužel setkáváme s velmi odlišnými názory lidí. Jedni si na nic nestěžují a druzí mluví o nekvalitním zpracování a samovolném otevírání těsnící záklopky.

spodek1-2 spodek2-2

Konečně se dostáváme k zadní části, kde na nás čekají až neuvěřitelné změny ve vzhledu. Vrchní a spodní část zadní strany tvoří jakýsi “outdoorový” prvek v podobě plastové lišty, která má na dotek hrubý povrch. Lišty jsou upevněny pomocí čtyř šroubků, které jsou umístěny v každém rohu zařízení. Samotné šroubky nejsou na první pohled viditelné, jsou totiž přelepeny plastovými kolečky, které působí kovovým dojmem. Ve vrchní části je dále umístěn fotoaparát s přisvětlovací diodou a ve spodní části je umístěn reproduktor. Ten je samozřejmě kompletně vodotěsný a hraje dokonce i pod vodou. Při kontaktu s tekutinou však ztrácí na síle a mnohdy si jen potichu “prská” i delší dobu po vynoření. Zbytek je tvořen odnímatelným zadním krytem, který má na první pohled působit karbonovým dojmem. Na jeho povrchu je totiž velmi povedená textura, která zařízení dodává na celkovém designu.

zadni1-2 zadni2-2 zadni3-2

Po odejmutí zadního krytu, které lze provést složitěji než u modelu Galaxy S4, na nás vykoukne vnitřek samotného zařízení. Samsung stále podporuje výměnu baterie, za což jsme velmi rádi. Kromě baterie zde nalezneme šuplík pro SIM kartu a microSD kartu. Nechybí samozřejmě ani NFC anténa, která je v tomto případě umístěna na baterii. Koupě neoriginální baterie vám tedy znemožní využití NFC technologie. Co vás však zaujme nejvíce, je systém, který Samsung používá k utěsnění proti vodě a prachu. Jedná se o velmi lacině provedené těsnění na odnímatelném krytu baterie, které je asi půl milimetru vysoké a nespočítatelně málo úzké. Musím říci, že se jedná o opravdu špatné řešení, a jak si ukážeme dále, tak i mnohdy nefungující.

zadni_kryt_2 zadni_kryt_3 zadni_kryt_1

Celý telefon působí velmi dobrým dojmem a zpracování se pohybuje, až na drobné chyby, na velmi vysoké úrovni. Na první pohled se může zdát, že byl k jeho výrobě použit i nějaký ten kov, bohužel tomu tak není. Sestavení plastových částí je však provedeno velmi dobře a vše sedí na svém místě. Musím Samsung pochválit za velmi hezký design, který lze považovat snad za první změnu v průběhu posledních několika let.

telefon_1 telefon_2 telefon_3 telefon_4

telefon_5 telefon_6

Hardware a displej

Samsung Galaxy S4 Active je zařazen do vyšší cenové kategorie a také tomu odpovídá hardware, který je ukryt uvnitř. Sice v mnoha ohledech vychází se svého bratříčka Galaxy S4, ale u hardwaru je tomu jinak. I přes to, že se jedná o velmi výkonné zařízení, tak k jeho výrobě byly mnohdy použity zcela jiné komponenty. Celý telefon pohání čtyřjádrový procesor Krait 300, který pracuje na frekvenci 1,9 GHz. Při hraní her či větší grafické zátěži mu asistuje grafický akcelerátor Adreno 320, který všemu dodá potřebnou šťávu a plynulý chod. Troufnu si říci, že paměť RAM je na dnešní standardní hodnotě, její velikost činní 2 GB a umožní nám tak velmi plynulý chod celého systému. Vnitřní úložiště má velikost  16 GB, uživateli je bohužel přístupných pouze 11,2 GB. Pokud vám to přijde málo, tak neházejte flintu do žita, vnitřní úložiště se dá rozšířit až o 64 GB microSD kartu.

Screenshot_2013-08-19-13-47-22

Baterie je dodávána s kapacitou 2600 mAh a nabídne nám tak až příjemných 312 hodin v pohotovostním režimu a až 17 hodin hovoru. V porovnání s bráškou v podobě základního TOP modelu Galaxy S4 se doba v pohotovostním režimu snížila téměř o 60 hodin. Kapacita baterií je však totožná.

Pro náročné i nenáročné fotografy je přítomný 8 MPx fotoaparát, který fotí velmi kvalitní fotografie a dokáže natočit až 1080p@30fps video. V porovnání s modelem Galaxy S4 má vodotěsný bráška nižší rozlišení a chybí mu funkce Dual Shot. Hlavnímu fotoaparátu asistuje přední kamerka s rozlišením 2 MPx a schopností natočit až 1080p@30fps video.

Displej

Mnoho lidí by si mohlo myslet, že se zařízení v nejvyšší cenové kategorii bude pyšnit SuperAMOLED displejem, který dodává více dynamičnosti obrazu a podání barev posouvá zcela do jiné dimenze. Ve vodotěsném modelu bychom ho však hledali marně. Ať už si teď klepete na čelo, či jásáte, telefon obsahuje standardní TFT displej. Jako fanoušek OLED technologie musím přiznat, že je tento displej velmi kvalitně zpracován. Podání barev a celkové zobrazení se pohybuje na špičkové úrovni.

Telefon disponuje standardním 5″ TFT displejem s rozlišením 1080 x 1920 pixelů, což ve výsledku tvoří jemnost 441 PPI. K ochraně nám poslouží Gorilla Glass 2, což je v porovnání s klasickým modelem Galaxy S4 ústupek. Ten je totiž chráněn novou verzí skla – Gorilla Glass 3. Displej je prezentován jako “multitouch” a zvládne tak nanejvýš 10 dotyků zároveň. Pokud jste zvyklí telefon ovládat i nosem, tak to pravděpodobně nepůjde.

Screenshot_2013-08-18-01-14-23

Specifikace v bodech

  • Displej: 5″ TFT s rozlišením 1080 x 1920 pixelů, což tvoří jemnost 441 PPI.
  • Procesor: čtyřjádrový Krait 300 pracující na frekvenci 1,9GHz
  • GPU: Adreno 320
  • Paměť RAM: 2GB RAM
  • Vnitřní úložiště: 16GB (uživateli přístupných 11,2GB), rozšiřitelné až o 64GB microSD kartu
  • Fotoaparát: zadní 8 MPx, přední 2 MPx
  • Rozměry: 139,7 x 71,3 x 9,1 milimetrů
  • Hmotnost: 153 gramů
  • GPS: ano, včetně A-GPS a GLONASS
  • Wi-Fi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA, Wi-Fi hotspot
  • Bluetooth: 4.0 (A2DP, EDR, LE)
  • NFC: ano
  • Infračervený port: ano
  • Konektory: 3,5 mm stereo audio jack, microUSB v2.0
  • Senzory:  Zrychlení, gyroskop, přiblížení, kompas, barometr, bezdotykové ovládání
  • Baterie: Li-Ion 2600 mAh

Katalog Android zařízení

Katalog Android zařízení

Specifikace, recenze, galerie, video, hodnocení, porovnávání...

Pro více informací navštivte náš katalog zařízení.


Testy výkonu (benchmarky)

AnTuTu Benchmark v 3.4

  • Samsung Galaxy S4 – 27810
  • HTC One – 23717
  • Sony Xperia Z – 19798
  • Samsung Galaxy S4 Active – 19469
  • LG Optimus G – 19078
  • Google Nexus 4 – 18096
  • Samsung Galaxy Note II – 17531
  • Google Nexus 7 – 12726

Galaxy S4 Active benchmark

3D Mark Ice Storm

  • NVIDIA Shield – 17180
  • Sony Xperia Z – 16666
  • Samsung Galaxy S4 LTE-A – 13173
  • Motorola Moto X – 11206
  • Samsung Galaxy S4 Active – 11162
  • HTC One – 10800
  • Samsung Galaxy S4 – 10730
  • Xiaomi MI-2 – 10254
  • Google Nexus 4 – 9996
  • HTC Butterfly – 8843
  • LG Optimus G – 8430
  • Oppo Find 5 – 8174
  • Samsung Nexus 10 – 7652

Screenshot_2013-08-19-11-56-50

3D Mark Ice Storm EXTREME

  • Sony Xperia Z – 11609
  • NVIDIA Shield – 10900
  • Samsung Galaxy S4 LTE-A – 10730
  • LG Optimus G2 – 10168
  • Motorola Moto X – 6900
  • Samsung Galaxy S4 Active – 6704
  • Samsung Galaxy S4 – 6623
  • HTC One – 6531
  • Xiaomi MI-2s – 6197
  • Google Nexus 4 – 5878
  • HTC Butterfly – 5583
  • Samsung Nexus 10 – 5353

Screenshot_2013-08-19-12-01-18

Herní výkon

Jelikož je přístroj zařazen do vyšší kategorie, tak se od něj očekává odpovídající herní výkon. V tomto ohledu Samsung Galaxy S4 obstál velmi dobře a na hry ho nelze nic jiného než doporučit. Kromě dobrého výkonu je přítomný i dostatečně velký displej, díky kterému nebudete muset hledat lupu ve vašem šuplíku.

Real Racing 3

S touto hrou má mnoho telefonů i tabletů nepřekonatelné problémy. I přes velikou náročnost jsme nezaznamenali sebemenší zpomalení, vše bylo plynulé přesně tak, jak má být.

RealRacing3-729-620x349

N.O.V.A. 3

Akční FPS, která díky své grafice potrápí kdejaké zařízení na trhu. Toto však není tento případ a hratelnost byla na vynikající úrovni.

nova3

Need for Speed: Most Wanted

Velmi oblíbená závodní hra, která se svého největšího rozmachu dočkala zejména na PC. Svůj úspěch však sklízí i na platformě Android a opět se nejedná o žádnou nenáročnou hru. Ani zde si však na svoje nepřišla a Galaxy S4 Active s ní neměl sebemenší problém.

nfs1

Závěr

Pokud jde o Galaxy S4 Active a hry, tak se jedná o vskutku vynikající kombinaci. Během testování jsme nenarazili na sebemenší zpomalení tohoto telefonu a to i přes velmi náročné hry, se kterými má mnoho ostatních konkurentů značné problémy. Jediné, co by šlo vytknout, je velmi vysoké zahřívání v oblasti zadního krytu během vyšší herní zátěže. O tomto problému koluje po internetu mnoho vtipů a jediné účinné řešení se zdá být schlazení pod vodní hladinou.

Konektivita

Zařízení se pyšní velmi dobrou konektivitou. Kromě, již dnes standardního, Bluetooth ve verzi 4.0 obsahuje Wi-Fi s podporou nejnovějšího standardu ac. Jak již  dnes bývá standardem u novějších telefonů Samsung, tak zde nalezneme podporu technologie NFC. Díky ní budeme moci velmi jednoduše přenášet například obrázky, videa, odkazy na stránky či odkazy na aplikace z obchodu Play, a to pouhým přiložením telefonů k sobě a následným kliknutím na displej. Po přiložení se aktivuje funkce Wi-Fi Direct, která slouží k přenosu dat. Tato funkce NFC se nazývá S-Beam a je dostupná pouze pokud druhá strana S-Beam také podporuje.

Technologii NFC lze také použít k bezkontaktním platbám, bohužel prozatím není podporován žádný model z řady Galaxy S4.

Signál Wi-Fi hodnotíme jako velmi dobrý. V souboji s telefonem Samsung Galaxy Note II se recenzovaný telefon dokázal k síti připojit ještě asi o pět metrů dále.

GPS

Podporu GPS  dnes najdeme snad i u toho nejlevnějšího zařízení na trhu, ceně bohužel mnohdy odpovídá i kvalita, a tak zaměření může v některých případech trvat až nepřiměřeně dlouhou dobu. To však není tento případ a zaměření našeho telefonu trvalo pouhých několik vteřin. I přesnost byla velmi dobrá a obstojná vzhledem ke dravé konkurenci.

Baterie a výdrž telefonu

V telefonu je přítomna baterie s kapacitou 2600 mAh. Dle oficiálních údajů výrobce by se výdrž zařízení měla pohybovat okolo 312 hodin v pohotovostním režimu a přibližné 17 hodin telefonního hovoru. Jak již delší dobu bývá zvykem, tyto údaje mohou být velmi přitaženy za vlasy a nemají tak téměř žádnou vypovídací hodnotu.

Maximální zátěž

Při maximální zátěži jsme testovali s neustále zapnutým videem. Jas byl nastaven na 50 %, Wi-Fi připojená. K našemu překvapení jsme se dostali opravdu k zajímavému závěru. Galaxy S4 Active by zvládl přehrát asi dva celovečerní filmy a už by si říkal o nový přísun šťávy. Ve výsledku jsme se dobrali asi z 99 % na 30 % za pouhé 3 hodiny a 40 minut a to včetně krátkého připojení k nabíječce. Hodnota to opravdu není nikterak závratná a Samsung v tomto ohledu mohl předvést daleko lepší práci.

Screenshot_2013-08-23-01-21-28 Screenshot_2013-08-23-01-21-36

Střední zátěž

V tomto testu jsme se pokoušeli simulovat průměrnou zátěž během pracovního dne. Pracovní den jsme začali asi s 95 % baterie. Ze začátku jsme pracovali na síti Wi-Fi, která byla za okamžik vypnuta, a všechny datové přenosy šly skrze síť operátora. Jas byl nastaven na 50 %. Ze začátku dne jsme zkontrolovali zprávy, pročetli novinky ze světa a při cestě do práce jsme poslouchali muziku a občas koukli na internet. Během dopoledne se telefon využíval velmi zřídka. O pauze na oběd jsme opět zkontrolovali zprávy a brouzdali po internetu. Po zbytek dne se telefon opět využíval velmi zřídka. Na konci pracovní doby jsme skončili asi s 14 % baterie. Závěr je tedy takový, že telefon vydrží maximálně 10 hodin střední zátěže.

Screenshot_2013-08-20-23-04-48 Screenshot_2013-08-20-23-04-56

Minimální zátěž

Telefon byl nepoužívaný, ležel na nočním stolečku přes celou noc. Wi-Fi zůstala zapnutá. Za 12 hodin a 30 minut baterie klesla asi o 13 %. Výdrž v pohotovostním režimu nám tak vychází asi na 96 hodin, což je značný rozdíl oproti oficiálním číslům od výrobce.

Screenshot_2013-08-22-12-58-07

Závěr

Baterie nás překvapila svojí nízkou výdrží. Od zařízení z vyšší cenové kategorie jsme v tomto ohledu čekali opravdu více. Výdrž v pohotovostním režimu je pouze 96 hodin, údaje od výrobce se v tomto ohledu velmi liší. Při plném využití telefon vydržel pouhé 4 hodiny, což je opravdu nepříjemně krátká doba. Ohledně baterie mohla být provedena mnohem lepší práce.

Uživatelské prostředí

Zařízení prozatím pohání Android 4.2.2 Jelly Bean. V nejbližší době se však očekává vydání aktualizace na novější Android 4.3 Jelly Bean. Jak je zvykem u přístrojů Samsung, tak i v tomto modelu se usídlila nadstavba TouchWiz. Celý systém je však velmi plynulý a během testování jsme nezaznamenali jediné zpomalení.

Screenshot_2013-08-19-12-06-46

Nadstavba TouchWiz

Ve společnosti se vyskytují přibližně dva stejné tábory lidí. Jedni si nemůžou nadstavbu od Samsungu vynachválit a druzí na ni nemohou ani pohlédnout, aniž by jim nevstávaly vlasy hrůzou. Nicméně stále platí fakt, že nadstavby velkých výrobců obsahují oproti čistému Androidu spoustu užitečných vychytávek. Druhým faktem je postupně se snižující rychlost, která se snižuje ruku v ruce s počtem nainstalovaných aplikací. Pojďme se ale podívat co nám Samsung přinesl v nadstavbě TouchWiz za vylepšení.

Nastavení

Jednu z největších změn prodělalo nastavení telefonu. To je nyní tříděno dle kapitol, což může být velmi překvapující změna jak pro uživatele starších modelů telefonů Samsung, tak i pro uživatele ostatních zařízení.

Screenshot_2013-08-19-12-10-57 Screenshot_2013-08-19-12-11-03 Screenshot_2013-08-19-12-11-15

Pohyby a gesta

Další novinkou, kterou nám Samsung servíruje na podnose, jsou všelijaká gesta, která nám velmi usnadní ovládání telefonu. Osobně se mi tato vylepšení velmi líbí a pravidelně je využívám.

Gmail-Motion2

První z nich je bezdotykové ovládání. Může to znít jako úlet z budoucnosti, ale není to zase tak horké. Telefon obsahuje speciální senzor, který snímá pohyby ruky. Máváním přibližně 7 centimetrů nad telefonem tak můžeme docílit například těchto funkcí:

  • Letmý pohled – přejetím ruky nad vypnutým displejem se zobrazí důležité informace jako hodiny, zprávy či zmeškané hovory
  • Přechod bez dotyku – pohybem ruky nahoru či dolů lze posouvat webové stránky či emaily
  • Procházení bez dotyku – posouvání obrázků, stránek či hudby vertikálním pohybem
  • Přesunutí bez dotyku – umožňuje přesouvat zástupce aplikací
  • Přijmout hovory bez dotyku – přejetím ruky zprava doleva a obráceně proběhne příjem telefonního hovoru

Screenshot_2013-08-19-12-17-39 Screenshot_2013-08-19-12-17-45 Screenshot_2013-08-19-12-18-07

Další vychytávkou od Samsungu jsou pohybová gesta. Ta se tentokrát neprovádějí bezdotykově, ale pohybem celého telefonu. Dítky této funkci tak můžeme například docílit:

  • Přímé volání – přiblížením k obličeji se vytočí kontakt, který je právě zobrazen na displeji
  • Inteligentní upozornění – vibrace vás upozorní, zda jste od chvíle, kdy jste naposledy zvedli zařízení, měli nějaké nepřijaté hovory či nové zprávy
  • Lupa – dvojitým dotekem a náklonem telefonu dopředu či dozadu lze v galerii zmenšit či zvětšit obrázek
  • Procházet obrázek – posouvání zvětšeného obrázku pomocí doteku a náklonu telefonu
  • Ztlumit/Pozastavit – obrácením zařízení na displej ztlumíte příchozí hovor

Screenshot_2013-08-19-12-19-39 Screenshot_2013-08-19-12-19-46 Screenshot_2013-08-19-12-20-03

Nedílnou součástí nadstavby TouchWiz jsou i gesta pomocí pohybu dlaně na obrazovce:

  • Kopie obrazovky – přejetím dlaně z jedné strany displeje na druhou vytvoříte kopii obrazovky
  • Ztlumit/Pozastavit – pokud na zapnutý displej položíte dlaň, tak ztlumíte příchozí hovory nebo pozastavíte média

Screenshot_2013-08-19-12-21-04 Screenshot_2013-08-19-12-21-11 Screenshot_2013-08-19-12-21-20

U novějších zařízení Samsung se objevuje funkce Inteligentní displej, která má na svědomí:

  • Inteligentní pohotovostní režim – displej zůstane zapnutý, dokud se na něj díváte
  • Inteligentní otáčení – otáčení obrazovky podle orientace vašeho obličeje
  • Inteligentní pauza – tato funkce díky přednímu fotoaparátu rozpozná, že se díváte na displej, a pozastaví video, když se od displeje otočíte pryč
  • Inteligentní posouvání – pokud se díváte na displej, můžete posouvat obraz nahoru či dolů náklonem hlavy nebo zařízení

Screenshot_2013-08-19-12-22-29 Screenshot_2013-08-19-12-22-41 Screenshot_2013-08-19-12-23-11

Další novinkou je bezdotykový náhled:

  • Náhled informací – podržením prstu nad displejem se zobrazí náhledy informací nebo zvětšené obrázky
  • Ukázka rychlé volby – přidržením prstu nad číselníkem pro vytáčení se zobrazí náhled kontaktů přiřazených číslům rychlé volby
  • Lupa webové stránky – přidržením prstu se zvětší obsah webových stránek

Screenshot_2013-08-19-12-24-12 Screenshot_2013-08-19-12-24-36 Screenshot_2013-08-19-12-24-57

Hlasové ovládání

U novějších modelů se vyskytuje hlasové ovládání telefonu, díky kterému budete moci přijmout telefonní hovor, zastavit budík, fotografovat hlasovým povelem či ovládat muziku. Instrukce je nutno zadávat v anglickém jazyce. Osobně celou funkci hodnotím negativně, jelikož zařízení velmi špatné rozeznává hlasové povely.

Screenshot_2013-08-19-12-25-52

Baterka

Aktivací této funkce povolíte zapnutí přisvětlovací diody pouhým přidržením tlačítka pro zvýšení hlasitosti. Funkci je možné použít pouze při vypnutém displeji.

Screenshot_2013-08-19-12-26-04

Režim blokování

Velmi užitečná funkce, která vám umožní účinně filtrovat příchozí oznámení. Budete tak moci vypnout LED indikátor, příchozí hovory, budík či upozornění. Vše lze třídit zcela dle vašeho záměru a funkce lze zapnout pouze pro určitá telefonní čísla či aplikace. Aby toho nebylo málo, tak je přítomné i automatické zapínání a vypínání funkce dle předem zvoleného časového rozvrhu.

Screenshot_2013-08-19-12-26-20

TouchWizz a UI

Samsung vzal Android a doslova ho celý převrátil naruby. Kromě výše zmíněných funkcí se nadstavba dostala i do samotného vzhledu systému, kde nezůstal kámen na kameni. Více si můžete prohlédnou v přiložených snímcích displeje. Co ale hodnotím velmi negativně je využití paměti RAM. Při prvním spuštění telefonu bylo již využitých 847 MB a uživateli tak zbylo pouhých 950 MB. Není to mnoho, ale pro plynulý chod celého systému to bohatě postačuje. Během testování jsme nenarazili na jediné zpomalení.

Screenshot_2013-08-19-12-30-16 Screenshot_2013-08-19-12-32-36 Screenshot_2013-08-19-12-32-25 Screenshot_2013-08-19-12-31-32 Screenshot_2013-08-19-12-31-21 Screenshot_2013-08-19-12-30-50 Screenshot_2013-08-19-12-30-44 Screenshot_2013-08-19-12-30-31

Softwarová výbava

Zde se odehrává podobný scénář jako v předchozí kapitole. Díky nadstavbě TouchWiz se do výbavy telefonu dostalo i mnoho aplikací, které bychom na telefonech jiné značky hledali marně. Někdy se jedná o naprosté zbytečnosti, které pouze zabírají cenné místo, někdy naopak zase o velmi užitečné aplikace.

 S-Plánovač, S-Poznámka

V případě aplikace S-Plánovač se jedná o náhradu základního kalendáře ze systému Android. Nelze mu nic vytknout, ale také ho nelze za co pochválit. V druhém případě se jedná o aplikaci S-Poznámka, která pochází ze zařízení Samsung Galaxy Note. V modelech z řady Galaxy Note má dle mého názoru širší možnosti využití a to nejen díky většímu displeji, ale hlavně kvůli přítomnosti stylusu S-Pen. I přes nepřítomnost stylusu S-Pen je však využití velmi pohodlné a k poznámkám všeho druhu velmi dobře postačující.

Screenshot_2013-08-19-12-43-37 Screenshot_2013-08-19-12-43-54 Screenshot_2013-08-19-12-45-03

S-Voice

Tato služba je odpovědí na Siri od společnosti Apple, bohužel mi přijde, že provedení není nikterak konkurenceschopné. Pomocí této aplikace můžete skrze hlasové povely zavolat na konkrétní telefonní číslo, zapnout navigaci či dostat odpověď na otázku skrze webový prohlížeč. Službu spustíte dvojitým poklepáním na home button, bohužel se velmi často stává, že se aplikace spustí aniž by to uživatel opravdu chtěl. Nutno dodat, že příkazy je možné zadávat pouze v anglickém jazyce.

Screenshot_2013-08-19-12-47-27 Screenshot_2013-08-19-12-48-05 Screenshot_2013-08-19-12-49-34

S-Beam

Asi každý zná reklamní kampaň Samsungu, kde přijde několik fanoušků této značky ke dlouhé frontě u obchodu konkurenčního Applu a dělá si z jejich fanoušků srandu. K jedné z prezentovaných funkcí patří právě S-Beam, která posouvá využití technologie NFC na zcela novou úroveň. Pouhým přiložením telefonů k sobě a následným kliknutím se zahájí přenos požadovaných souborů přes Wi-Fi Direct. Bohužel je funkce dostupná pouze mezi zařízeními Samsung, tedy těmi, které podporují S-Beam. Pro použití s ostatními telefony je nutno ji vypnout. Tím bude použit standardní Android Beam.

Screenshot_2013-08-19-12-51-27 Screenshot_2013-08-19-12-52-39

S-Health

Dík této aplikaci budete moci sledovat svojí hmotnost, spálené kalorie, krevní tlak či hladinu cukru v krvi. Vše se provádí pomocí speciálních měřících přístrojů. Pokud je však nechcete kupovat, tak nezoufejte. Zadání je možné provést dokonce i ručně. K zadání snědených potravin budete mít k dispozici velikou databázi, ve které naleznete snad každý druh jídla.

Nejdříve je nutno vyplnit nový profil, kde uvedete věk, hmotnost a jak intenzivně chcete cvičit. Po úspěšném zapnutí přístroj začne sledovat vaše kroky pomocí akcelerometru a zadává vám vždy specifický cíl pro každý den.

Screenshot_2013-08-18-17-06-10 Screenshot_2013-08-18-17-05-37 Screenshot_2013-08-18-18-40-09

Samsung Apps

Jedná se o vlastní obchod s aplikacemi od společnosti Samsung. Výběr není tak rozsáhlý, jako jsme zvyklí u obchodu Play, ale občas se v něm nacházejí velmi zajímavé akce, jako je například roční internetové předplatné časopisu Reflex zdarma.

Screenshot_2013-08-19-12-57-46 Screenshot_2013-08-19-12-58-30 Screenshot_2013-08-19-12-59-34

Samsung Hub

Samsung se snaží konkurovat obchodu Play, kde to jen jde. Díky této aplikaci si budete moci zakoupit nebo zapůjčit filmy, koupit knížky nebo si stáhnout nějaké hry.

Screenshot_2013-08-19-14-37-34 Screenshot_2013-08-19-14-37-11 Screenshot_2013-08-19-14-37-43

WatchON

Jednoduchá a účinná náhrada ovladače pro multimediální zařízení. Díky infračervenému portu a rozsáhlé databázi zařízení budete moci ovládat prakticky cokoliv ve vašem obýváku.

Screenshot_2013-08-19-14-40-08 Screenshot_2013-08-19-14-40-00 Screenshot_2013-08-19-14-38-16

Samsung Link

Aplikace podporuje sdílení dat a multimediálních souborů mezi skupinou vašich zařízení. Všechen obsah je jednoduše přístupný ze všech zařízení, které jsou ve vaší skupině.

Screenshot_2013-08-19-14-40-31

Group Play

Obdoba předchozí aplikace, ale nejedná se o sdílení přes internet, ale o sdílení skrze mobilní přístupový bod. Na jednom zařízení se vytvoří hotspot, na který se ostatní připojí pouhým přiložením telefonů k sobě. Poté se zpřístupní sdílený obsah ve formě hudby, videí či fotografií.

Screenshot_2013-08-19-14-41-02 Screenshot_2013-08-19-14-41-13 Screenshot_2013-08-19-14-41-19

Fotopříběh

Má někdo z vašich blízkých narozeniny? Chcete mu nechat vytvořit album, ale není na to již čas? Není nic jednoduššího, než využít aplikace od společnosti Samsung, díky které budete moci efektivně vytvořit album z pořízených fotografií. To pak můžete sdílet mezi kamarády.

Screenshot_2013-08-19-14-34-52 Screenshot_2013-08-19-14-35-38 Screenshot_2013-08-19-14-35-52 Screenshot_2013-08-19-14-36-22 Screenshot_2013-08-19-14-36-30 Screenshot_2013-08-19-14-36-58

Klávesnice

Základní klávesnice od Samsungu mě nikterak nenadchla. Jednotlivé klávesy jsou v porovnání s displejem velmi malé a při psaní tak vzniká mnoho překlepů. Predikce textu nejsou v porovnání s konkurenčními možnostmi nikterak závratně přesné. Co mi však vadilo nejvíce je tlačítko s nastavením, které se nachází ve spodním řádku mezi mezerníkem a tlačítkem pro změnu módu. Opravdu mnohokrát se mi stalo, že jsem na něj omylem klepl, a v tu chvíli se telefon na několik vteřin kousl, jelikož začal načítat nastavení. Proto jsem hned v prvních minutách sáhl po konkurenčním řešení třetích stran.

Screenshot_2013-08-19-13-05-39

Screenshot_2013-08-19-13-05-30

Kontakty a telefonování

Aplikace Kontakty a Telefon vycházejí z nadstavby TouchWiz. Samsung zde provedl mírné změny oproti čistému systému Android. Velmi mě potěšila funkce, kde přejetím kontaktu z levé strany na pravou vyvoláte telefonní hovor a naopak zprava doleva vyvoláte možnost napsat SMS zprávu.

Screenshot_2013-08-19-13-07-36 Screenshot_2013-08-19-13-08-56 Screenshot_2013-08-19-13-09-19

Telefonní hovory mají dobrou kvalitu, telefonování pod vodou však nečekejte. Mikrofon se totiž automaticky vypíná a dostupný je pouze skrze aplikaci Fotoaparát.

Multimédia

Přehrávání videí

Mnoho z nás má ve svém telefonu uloženo nějaké to video, kterým si krátí dlouhé chvíle při cestě do práce nebo do školy. Zařízení má dostatečný výkon dokonce i pro přehrání Full HD videa a je to také znát. Základní přehrávač si poradí se všemi videi, které jsou ve formátu MP4/DivX/XviD/WMV/H.264/H.263. S formátem MKV si již bohužel neporadí a v tomto případě je nutno sáhnout pro aplikace třetích stran, například v podobě MX Player či BS Player. S titulky jsme narazili na podobný problém a pro přehrání bylo potřeba sáhnout po jiném softwaru. Video je v zařízení přehráváno velmi kvalitně a spolu s výborným displejem tvoří uspokojivý filmový zážitek.

Screenshot_2013-08-19-13-24-00 Screenshot_2013-08-19-13-33-47 Screenshot_2013-08-19-13-36-33

Přehrávání hudby

Pro milovníky hudby je samozřejmě přítomný přehrávač hudby, který nechybí snad v žádném telefonu. Jelikož se jedná o základní přehrávač, tak tomu odpovídají i jeho funkce. Narazíte zde na náhodné přehrávání skladeb, řazení dle složek, interpretů, ekvalizér či povedený widget na domovskou a zamykací obrazovku. Kvalita výstupu je dostačující, bohužel nedosahuje kvalit konkurenčních přehrávačů třetích stran, kde díky různým efektům lze ve výsledku docílit mnohem lepšího zvukového požitku.

Screenshot_2013-08-19-14-33-09 Screenshot_2013-08-19-14-33-42 Screenshot_2013-08-19-14-34-01

Sluchátka, které nám Samsung přibalil, měly na můj vkus až překvapivě dobré zvukové podání a díky sadě několika náhradních špuntů do uší různých velikostí si troufnu říci, že musí v uších držet snad každému.

Fotoaparát – vodník na scénu

Dostáváme se konečně k té nejzajímavější části, kterou Samsung prezentuje snad na každé reklamní akci tohoto telefonu. Nemluvím o ničem jiném než o fotoaparátu. V zařízení se nachází 8 MPx fotoaparát, což je pro mě trochu zklamání. Proč modely ve stejné cenové kategorii mohou mít o řadu lepší hardware? Nicméně i přes prvotní zklamání mě fotoaparát velmi mile překvapil a za dobrých světelných podmínek fotí velice kvalitní fotografie. Ty se bohužel exponenciálně zhoršují spolu s horšími světelnými podmínkami a již za šera fotografie vypadají vysloveně odpudivě. Samozřejmě musíme respektovat, že hlavní poslání mobilního telefonu nespočívá ve fotografování a pořizování videí.

Natočená videa vypadají, opět za dobrých světelných podmínek, velmi dobře. V nastavení je dokonce přítomný i stabilizátor, který by se měl postarat o naše roztřesené ruce. Bohužel tomu tak není a i po zapnutí stabilizátoru je video znatelně roztřesené.

Nejzajímavější část je ale speciální “Aqua mode”, díky kterému budete moci fotografovat či natáčet velmi kvalitní videa přímo pod vodou. Záběry jsou to opravdu úžasné a mnohdy až dech beroucí. Na video a pořízené fotografie se budete moci podívat níže. Bohužel, jak se dočteme dále, tak je k tomu potřeba i znatelná dávka štěstí. Velmi často se stává, že do telefonu jednoduše nateče voda – vodotěsnost, nevodotěsnost.

Aplikace

Galaxy S4 Active apliakce fotoaparatu Galaxy S4 Active aplikace fotoaparatu 2 Galaxy S4 Active apliakce fotoaparatu

Fotografie, video

Porovnání vodního a automatického módu

Porovnání vodního a automatického módu

http://youtu.be/iGHqvQJEDxI
http://youtu.be/Uufx6i5AwTA

Foto ukazka 1 Foto ukazka zadni kamera Foto ukazka preni kamera Foto ukazka HDR 28 Foto ukazka HDR 19 Foto ukazka 27 Foto ukazka 26 Foto ukazka 25 Foto ukazka 24 Foto ukazka 23 Foto ukazka 22 Foto ukazka 21 Foto ukazka 20 Foto ukazka 18 Foto ukazka 17 Foto ukazka 16 Foto ukazka 15 Foto ukazka 14 Foto ukazka 13 Foto ukazka 12 Foto ukazka 11 Foto ukazka 10 Foto ukazka 9 Foto ukazka 8 Foto ukazka 6 Foto ukazka 5 Foto ukazka 4 Foto ukazka 3 Foto ukazka 2

Vodotěsnost – kde je ten háček?

A konečně se dostáváme k hlavnímu kameni úrazu tohoto zařízení, které je prezentováno jako vodotěsné a mělo by vydržet alespoň 30 minut v hloubce jednoho metru pod vodou. Bohužel jsem zjistil, že to tak mnohdy není. Před ponořením do vody je nutno velmi opatrně a pozorně zaklapnout všechny západky na zadním krytu, jedna se vysloveně skrývá pod přisvětlovací diodou a nezasvěcený člověk by ji mohl velmi jednoduše přehlédnout. Když jsme zjistili, jak vypadá těsnění v podání Samsungu, tak jsme měli jisté obavy, že nebude fungovat. Jedná se totiž asi o půl milimetru vysokou a nespočítatelně málo širokou gumičku, která zevnitř zadního krytu zabraňuje vniknutí vody do zařízení.

Druhým ochranným prvkem proti vniknutí vody je gumová západka u napájecího konektoru, který je tak nešikovně dělaný, že při pohledu dovnitř vidíme snad samotnou základní desku. Pokud tedy selže tato gumová západka, tak telefon zcela jistě odejde do křemíkového nebe. Po uzavření napájecího konektoru jsme zjistili, že západka velmi špatně drží a po nějaké době se začne sama otevírat. Zprvu jsme si mysleli, že se jedná o vadu daného zařízení, později jsme se však dočetli, že problém má mnohem více lidí po celém světě.

I přes tyto problémy jsme se pustili do testování. První ponor zařízení přežilo bez sebemenší újmy, při druhém pokusu jsme už takové štěstí neměli. Po důkladné kontrole všech ochranných prvků do telefonu nateklo obrovské množství vody a zbytek dne jsme strávili vysoušením. Při dalších pokusech se tento problém opakoval ještě jednou.

Osobně mi přijde celý systém těsnění velmi špatně provedený. K problému se vyjádřil i pracovník amerického operátora AT&T, který řekl:

Tento telefon není ve skutečnosti vodotěsný/voděodolný!

Pracuji pro AT&T, takže předtím, než kdokoliv začne říkat, že zařízení nepoužívám správně, pamatujte, že musím sledovat školící videa o správném využití. Také není pravda, že se telefon nesmí používat pod vodou. První věc, kterou nás učí je, jak správně uzavřít zadní kryt a jak zákazníkům ukázat speciální Aqua mode pro fotografování pod vodou. Popravdě ho používáme jako hlavní lákadlo pro prodej zařízení.

Tady je můj příběh. Galaxy S4 Active jsem dostal ve čtvrtek. První věc, kterou jsem udělal, bylo ujištění o správně zavřeném zadním krytu a poté jsem nahrál video z akvária na ryby, abych mohl zákazníkům ukázat, jak telefon funguje pod vodou a jak dobrý aqua mode je. V tomto případě vše fungovalo bez jediného problému, video však bylo trochu tmavé, takže jsem se rozhodl ho natočit znovu.

Dnes bylo venku slunečno, tak jsem se rozhodl znovu natočit video ze svého akvária. Přesvědčil jsem se, zda je zadní kryt dobře uzavřen. Ano, zkontroloval jsem i ukrytý pant u loga AT&T (pod přisvětlovací diodou). Poté jsem ponořil telefon do vody a začal nahrávat video. Téměř ihned zčernal displej a oznámil, že byl aktivován dock mode. Tak jsem telefon vytáhl z vody a vše začalo fungovat opět normálně. Dvakrát jsem zkontroloval záklopku na USB, abych si byl jistý. Myslel jsem si, že telefon pouze hůře funguje pod vodou. Četl jsem mnoho zpráv o tom, že telefon hlásí pod vodou zaplá sluchátka, atd. Takže jsem si myslel, že je vše v pořádku. Poté jsem telefon dal zpátky do vody a natočil minutu dlouhé video. Vše bylo v pořádku, dokonce ještě když jsem si video zpětně prohlížel.

V tuto chvíli se začalo vše kazit. Asi po dvou minutách začal telefon zlobit. Náhle se zapnul Gogle now a spodní tlačítka byla opravdu citlivá. Poté přestala zcela fungovat a v tu chvíli jsem začal opravdu vyšilovat. Rychle jsem otevřel dvířka zadního krytu a vše bylo mokré. Naštěstí žádný z indikátorů vlhkosti nebyl aktivní. Poté jsem otevřel dvířka USB a bylo to jako fontána, takže v tomto místě nastala závada. Nikomu jsem neřekl, co se stalo, a další den jsem šel do práce a vyměnil ho za klasický Galaxy S4.

Prosím, vyslyšte mé varování. Po celém světě je mnoho lidí, kteří mají zcela stejný problém, včetně mě, plně vytrénovaného pracovníka.

Jeho slova můžu s čistým svědomím potvrdit, jelikož se nám stala ta samá věc. Během normálního ponoru, asi do 30 centimetrů, do přístroje natekla voda. Bohužel se to stalo opakovaně. Správným uzavřením všech těsnění jsme si naprosto jisti.

A co je na celé věci nejzajímavější? Samsung říká, že ponořením telefonu do vody ztrácíte záruku. Ta není poskytována na jakoukoliv závadu způsobenou tekutinou.

Dostupnost, cena

Telefon je v tuto chvíli dostupný asi v 80 internetových obchodech a jeho cena startuje na 11 330 Kč. Dostupnost je velmi dobrá, bohužel je v ČR oficiálně k dostání pouze v šedivém provedení.

Aktuální cena: zdroj: heureka.cz

Resumé

V první řadě je nutno Samsung pochválit za vzhled přístroje. Ten se alespoň nepatrně po velmi dlouhé době změnil a zajisté tak upoutá mnoho cestovatelů a outdoor fanoušků. Konstrukčně je telefon na výborné úrovni včetně kvality použitého materiálu. Výkon je dostatečný i pro hraní těch nejnáročnějších her, které lze v dnešní době sehnat. Dobrému hernímu výkonu asistuje velmi kvalitní displej, který ale není vyroben pomocí OLED technologie, jak bychom si mohli myslet. Na první pohled bychom však marně hledali znatelný rozdíl, podání barev mnohdy až vyráží dech. Kvalitní zobrazení také podporuje Full HD rozlišení, které tak tvoří jemnost 441 PPI. Trochu nás překvapilo nadměrné zahřívání  při větším zatížení, zejména při hraní náročných her. Po internetu dokonce kolují vtipy o nutnosti chladit telefon ve vodě. Velmi mě také zaujala plně hardwarová tlačítka, která jistě najdou jak své příznivce, tak i odpůrce.

Fotoaparát je přijatelný, za dobrého světla fotografuje kvalitní snímky, ty se však spolu s horšími světelnými podmínkami pomalu zhoršují. Překvapení nastalo u stabilizátoru obrazu, v porovnání s jinými modely ostatních výrobců jsme zapnutou funkci ani nezaznamenali a snímky byly mnohdy roztřesené.

Kapitolou sama pro sebe je speciální vodní mód fotoaparátu a celková vodotěsnost zařízení. Videa a fotky pod vodní hladinou jsou opravdu úžasné a mnohdy až vrážejí dech. Bohužel prvotní nadšení brzdí obrovské problémy s vodotěsností. Ty by byly přijatelné, pokud by na ně Samsung garantoval záruku, bohužel to tak není.

Velmi váháme, zda tento telefon doporučit ke koupi, máme z něj velice rozporuplné pocity! Pokud by byly vyřešeny problémy s vodotěsností, alespoň poskytnutím záruky, tak by se zcela bez debat jednalo o jeden z nejlepších telefonů na dnešním trhu. I přes zmíněné problémy však telefon můžeme bez sebemenší újmy využívat v dešti či ho opláchnout pod tekoucí vodou. Problém nastane až při plném ponoru pod vodní hladinu, pravděpodobně se však nejedná o situaci všech zařízení. I přes tyto problémy nakonec telefon doporučíme, jelikož se jedná o krásný a výborně fungující kus hardwaru, vodotěsnost můžeme chápat jako třešničku na dortu, tedy jako něco navíc.

Klady

+ Velmi kvalitní zpracování

+ Kvalitní displej

+ Výborný výkon

+ Notifikační LED dioda

+ Vyměnitelná baterie

+ Slot pro microSD kartu

+ IP67 certifikace

+ Inteligentní gesta

+ Aqua mode

+ Hardwarová tlačítka

+ Plynulý chod

 

Zápory

– Hůře provedené těsnění

– Nižší výdrž baterie

– Náročnost na paměť RAM

– Náročnost systému na úložiště

 

David Mysliveček
O Autorovi - David Mysliveček

David je již od mala fanouškem nových technologií. Začátky s telefony se nesly v duchu iPhone 3G. Po představení Galaxy S3 si však našel cestu… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (21)