TOPlist

Telefon Motorola Moto E – levný rychlík z Ameriky (recenze)

TOP-2

Pokud vám dá někdo 4 tisíce a požádá vás, abyste za ně koupili mobilní telefon – jaký to bude? Věděli jste, že poměrně dobrou koupí je i Motorola Moto E, která nabídne dobrý displej, solidní zpracování, skvělý systém a slušnou výdrž na jedno nabití? Jak obstála v našem testu?

Obsah recenze

Obsah balení

Přístroj Motorola Moto E jsme nalezli v malé krabičce, která svými rozměry jen mírně překračovala velikost telefonu. Nalezli jsme zde také pouze telefon, USB kabel a pár papírových materiálů. Nabíječka v balení chyběla.

Balení je  velmi malé, ale víc ani není třeba Balení je velmi malé, ale víc ani není třeba

Vzhled a dílenské zpracování

Buclatý fešák

Kabátek, do kterého je Motorola Moto E oblečena, nám přišel povedený. Elegantní černou přední stranu doplňují jen dva stříbrné proužky v oblasti obou reproduktorů a notifikační dioda v pravém horním rohu. Přední strana tak působí trochu tajemně a dokonce i náznak výrobce jsme zde hledali marně. Rámečky kolem displeje jsou průměrné na svou cenovou relaci, dokonale štíhlé rámečky jako u LG G3 jsme ani nečekali. Ovládací tlačítka se přesunula na displej – přístroj Motorola Moto E se ovládá skrze softwarová tlačítka ve spodní části displeje.

Motorola Moto E vypadá elegantně Motorola Moto E vypadá elegantně

Ovládací tlačítka na těle přístroje nenajdeme - sídlí na displeji Ovládací tlačítka na těle přístroje nenajdeme – sídlí na displeji

Zadní strana se rovněž nese ve znamení jednoduchosti a nalezneme zde pouze objektiv 5MPx fotoaparátu a logo Motorola. Plastový kryt působí na omak velmi příjemně, skoro jako by byl z části gumový. Sundat jej je ovšem trochu složitější, než by se mohlo zdát. Pod krytem se nachází baterie, která je ovšem nepřístupná a tedy i nevyměnitelná. K dispozici jsou pouze dva sloty na boku – MicroSD karta a MicroSIM.

Záda přístroje jsou velmi skromná, plast je na dotyk velmi příjemný Záda přístroje jsou velmi skromná, plast je na dotyk příjemný

Objektiv 5MPx je znatelně  zapuštěn Objektiv 5MPx je znatelně zapuštěn

Sundat zadní kryt není vůbec snadné, nehty bolí Sundat zadní kryt není vůbec snadné, nehty bolí

Sloty pro kartu MicroSD a MicroSIM Sloty pro kartu MicroSD a MicroSIM

Ovládací tlačítka plní svou funkci na pravé straně – napájení i ovládání hlasitosti. MicroUSB konektor se nachází ve spodní části telefonu, zdířka pro sluchátka a mikrofon poté na horní.

Sluchátka se připojují do horní části přístroje Sluchátka se připojují do horní části přístroje

MicroUSB konektor v dolní části přístroje MicroUSB konektor v dolní části přístroje

Ovládací tlačítka sídlí na pravé straně přístroje Ovládací tlačítka sídlí na pravé straně přístroje

Celkový design telefonu hodnotíme kladně, i když by mohla být Motorola Moto E o něco tenčí, nejedná se o žádnou tragédii. Telefon je malinký, velmi dobře se drží v ruce a neklouže. Velikost je akorát pro něžnou část naší populace, ale samozřejmě se nebojí ani mužných rukou.

Příkladné zpracování s pár gramy navíc

Kvalita plastů nás usvědčila v tom, že Motorola telefony stále umí. Konstrukce telefonu je bytelná, nic se neprohýbá ani nevrže. Použitý zadní plast má navíc příjemný povrch, který dává dobrý dojem. Jedinou výtku snad máme pouze k váze přístroje – hodnota 142 gramů je na přístroj s 4,3″ displejem trochu  hodně.

První pohled

Telefon Motorola Moto E – první pohled

Telefon Motorola Moto E - první pohled

Fotogalerie

Hardware a displej

Hardware – slušné železo za 4 tisíce

Pokud se podíváme do libovolného obchodu na telefony kolem 4 tisíc korun, zjistíme, že se Motorola Moto E za svůj hardware nemusí vůbec stydět. Na druhou stranu konkurenci ani nijak nepředčí. Za 4 tisíce zkrátka dostaneme poměrně výkonný dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon 200 s frekvencí 1,2 GHz, 1GB RAM paměť, 4GB vnitřní úložiště s možností MicroSD karty, 4,3″ IPS displej s qHD rozlišením (960 x 540 pixelů) a 5MPx fotoaparát.

Již tradičně největším nedostatkem je malá 4GB vnitřní paměť, ze které je uživateli přístupno něco málo přes 2 GB na aplikace a data. Tento nešvar sice supluje slot pro paměťové karty, s přesunem a instalací větších aplikací jsou ovšem velké problémy. Některé hry do telefonu prostě nenainstalujete, i když by se na paměťovou kartu snadno vešly.

S konektivitou Motorola Moto E nezklame – nabídne standardní bezdrátovou technologii Wi-Fi 802.11 b/g/n a dokonce i Bluetooth ve verzi 4.0 s podporou LE (Low Energy). Podpora rychlých sítí (HSDPA a HSUPA) je samozřejmostí, stejně jako absence LTE konektivity, která nemá v této cenové kategorii místo. Chybí také NFC, což nás rovněž tolik nemrzí.

Fotoaparát má na dnešní poměry „pouze“ 5MPx snímač, ale tímto papírovým číslem jsme se nenechali zastrašit. Důležitější bude, jak se Motorola Moto E předvede v reálných testech. Opět ale nečekáme zázraky – fotomobil s cenovkou 4 tisíce by byl zázrak.

Specifikace v bodech – Motorola Moto E

  • displej: 4,3″, IPS, rozlišení 960 x 540 pixelů, jemnost 256 PPI
  • procesor: dvoujádrový Qualcomm Snapdragon 200 MSM8610, Cortex-A7, frekvence 1,2 GHz
  • GPU: Adreno 305
  • paměť: 1GB RAM, 4GB vnitřní + Micro SD
  • fotoaparát: 5MPx zadní
  • GPS: ano, A-GPS, GLONASS
  • Wi-Fi: Wi-Fi 802.11 b/g/n
  • Konektivita: HSUPA, HSDPA
  • Bluetooth: 4.0 LE
  • NFC: ne
  • baterie: 1980 mAh
  • rozměry: 124,8 x 64,8 x 12,3 mm
  • hmotnost: 142 g

[aps_product_sz image=“https://www.svetandroida.cz/wp-content/plugins/sz-catalog-extend/catalog-default.png“ title=“Katalog Android zařízení“ subtitle=“Specifikace, recenze, galerie, video, hodnocení, porovnávání…“ desc=“Pro více informací navštivte náš katalog zařízení.“ button=“Zobrazit katalog“]

Displej – solidní podívaná

Displej nás příjemně překvapil – barvy jsou živé, kontrastní a rovněž pozorovací úhly jsou při normálním používání výborné. Možná jen bílá barva je trochu nažloutlá, ale toho si uživatel při běžné používání nejspíše ani nevšimne. Jemnost displeje činí díky qHD rozlišení 256 PPI, což je pro naše oči povětšinou dostatečná hodnota. Rovněž čitelnost na slunci je dobrá. Jedinou výtku snad máme pouze k automatické regulaci jasu, která nás trochu šetřila na jasu, a občas bychom si raději jas upravili ručně. Nebyla to ovšem tragédie.

Viditelnost na slunci je dobrá, i když samozřejmě ne ideální Viditelnost na slunci je dobrá, i když samozřejmě ne ideální

Test výkonu (benchmarky)

Změření surového výkonu bylo spíše naší zvědavostí – u tak levného přístroje se na výkon totiž příliš nedíváme.

I když se Motorola Moto E umístila v naší tabulce poslední, výkon rozhodně špatný není I když se Motorola Moto E umístila v naší tabulce poslední, výkon rozhodně špatný není

Ani skóre z Antutu není vůbec k zahození Ani skóre z Antutu není vůbec k zahození

Herní výkon

Cenová kategorie kolem 4 tisíc korun sice většinou nenabídne ryze herní mobilní zařízení, ale dvoujádrový procesor a 1GB RAM paměť v telefonu Motorola Moto E nejsou zase tak slabé, abychom si nemohli spustit některý z náročnějších titulů. Vyzkoušeli jsme tedy pár titulů, které zpravidla mobilní telefony pěkně provětrají.

Real Racing 3

Povedený závodní titul sice v podání přístroje Motorola Moto E nenabídl nejlepší grafické podání (například zpětná zrcátka jsou deaktivována), nicméně hraní bylo plynulé a hráči tedy nemusí mít strach, že by si Real Racing 3 nezahráli.

Telefon-Motorola-Moto-E-Real-Racing-3

 

Další náročnější tituly se nám bohužel do přístroje nepodařilo nainstalovat kvůli malé vnitřní paměti. Nepomohla ani paměťová karta, Android je zkrátka navržen na velkou interní paměť, která u modelu Motorola Moto E činí pouze 4 GB, ze kterých je dostupných něco přes 2 GB. Celkově tedy nemůžeme tento přístroje na hry ani zdaleka doporučit, řeč je ovšem o náročných 3D titulech. S jednoduchými 2D hrami si Motorola Moto E poradí snadno. Jediné, za co bychom telefon Motorola Moto E pochválili, jsou tlačítka, která se ukázkově ve hrách vždy skryla a jejich zobrazení se provedlo tahem prstu shora dolů.

Konektivita

Wi-Fi, Bluetooth a datové sítě

Hned zpočátku nás překvapil nepříjemný problém – Motorola Moto E neviděla naši Wi-Fi síť, naštěstí stačilo změnit kanál a vše běželo skvěle. Těžko říci, co se přihodilo. Další běh Wi-Fi neprovázely žádné problémy.

Ani s technologií Bluetooth nebyl žádný problém – pravidelně jsme ji testovali například při spojení s chytrými hodinkami, kde bylo spojení stále stabilní. Přenos souborů na jiný telefon rovněž proběhl hladce.

Datové sítě nečiní telefonu Motorola Moto E žádný problém – telefon hbitě reagoval na přepínání mezi rychlejším „Háčkem“ a pomalejší sítí EDGE podle toho, kde jsme se zrovna nacházeli.

GPS

GPS jsme vyzkoušeli přímo v praxi – do telefonu jsme nainstalovali navigaci Sygic a vyrazili na cesty. Fix polohy trval asi 20 sekund, poté již navigace fungovala znamenitě, rychle reagovala na změny trasy a signál ani jednou nevypadl. Použití jako autonavigace tedy telefonu Motorola Moto E sluší, i když by se samozřejmě hodil větší displej.

Druhý test byl již náročnější – vyzkoušeli jsme GPS při geocachingu, kde se musí ověřit rovněž přesnost digitálního kompasu. Zde byl test velmi snadný – po zapnutí GPS Statusu jsme totiž zjistili, že Motorola Moto E žádný digitální kompas nemá, takže bylo po lovení „kešek“. Škoda.

Baterie a výdrž

Baterie s kapacitou necelých 2000 mAh slibovala dobrou výdrž, neboť displej není veliký, rozlišení zdaleka nesahá k výšinám a ani procesor by neměl být extra „žravý“. Naše předpoklady se naplnily, výdrž je určitě nadprůměrná, i když stále to není žádný zázrak.

Při intenzivním používání, kdy běžel celý den mobilní internet a s telefonem jsme pracovali velmi často, se Motorola Moto E dostala přibližně na 13 hodin, což tedy představuje jeden pracovní den a tato hodnota je při daném zatížení rozhodně nadprůměrná.

13 hodin při intenzivním používání je nadprůměrná hodnota. 13 hodin při intenzivním používání je nadprůměrná hodnota.

Pokud budeme telefon trochu šetřit, mobilní 3G internet nahradíme Wi-Fi, pak se hravě dostáváme na 24 hodin výdrže.

Motorola-Moto-E-vydrz-bezne-pouzivani Pokud jsme 3G připojení nahradili Wi-Fi sítí, dostáváme se na výdrž skoro 24 hodin

Dá se předpokládat, že majiteli telefonu Motorola Moto E se většinou stejně stanou méně nároční uživatelé (kvůli ceně telefonu a výbavě), kteří telefon nebudou zdaleka tolik trápit jako my, takže se výdrž hravě dostane přes jeden den a možná i dva.

Vyzkoušeli jsme také test, jak dlouho dokáže Motorola Moto E prohlížet naše webové stránky. Nastavili jsme refresh stránky po 15 sekundách, nastavili poloviční jas, připojili se na Wi-Fi síť a měřili čas. Baterie se vybila za 4 hodiny a 15 minut.

Prohlížení internetu vydrží Motorola Moto E něco málo přes 4 hodiny. To je spíše průměr Prohlížení internetu vydrží Motorola Moto E něco málo přes 4 hodiny. To je spíše průměr

Telefon se nabije za necelé dvě hodiny, což je uspokojivá hodnota.

Telefon se do plného stavu nabije za necelé dvě hodiny Telefon se do plného stavu nabije za necelé dvě hodiny

Uživatelské prostředí

Android 4.4.2 s minimem úprav

Trumf telefonu Motorola Moto E přichází v podobě systému – téměř čistý Android 4.4.2. Systém je velmi jednoduchý, není navíc zatížen žádnou zběsilou grafickou nadstavbou, jako je tomu u čím dál většího počtu telefonů. Verze 4.4.2 byla také velmi vítaná – v tomto cenovém segmentu se obvykle setkáváme se starší verzí systému Android. Menší zklamání přichází v podobě jazyka – celý systém je v angličtině, čeština bohužel chybí. To je dáno nejspíše tím, že Motorola Moto E se na český trh oficiálně zatím nedostala.

Telefon-Motorola-Moto-E-prostredi-systemu (2)

Rychlý jako blesk

Optimalizace vyšla Motorole na jedničku – systém je bleskově rychlý a plynulý. Na tak rychlý běh systému jsme zvyklí spíše u TOP telefonů a Motorola Moto E nás v tomto případě velmi mile překvapila. S pády aplikací jsme se setkali velmi zřídka, s nestabilitou samotného systému jsme se také nesetkali a celkově tedy musíme Android v přístroji Motorola Moto E pochválit.

Prostředí Androidu 4.4.2

Telefon-Motorola-Moto-E-prostredi-systemu (5)

Telefon-Motorola-Moto-E-prostredi-systemu (10)

Softwarová výbava

V případě přístroje Motorola Moto E žádnou softwarovou „nálož“ nečekejte, obsahuje totiž čistý Android a našlo se jen několik aplikací, které společnost Motorola přidala.

Assist

Poměrně zajímavá aplikace, která dokáže automaticky ztlumit zvuky telefonu, pokud jste právě na schůzce (podle kalendáře) nebo při vašem spánku (lze definovat hodiny).

Telefon-Motorola-Moto-E-aplikace-assist (1)

Motorola Migrate

Přecházíte z jiného přístroje a chcete pomoci s přenosem kontaktů a jiných dat? Motorola vám svou aplikací pomůže. Pokud například přecházíte z telefonu s Androidem, bude stačit tuto aplikaci stáhnout i na druhém telefonu, vybrat data, naskenovat QR kód a Motorola Moto E se o vše ostatní postará.

Telefon-Motorola-Moto-E-aplikace-Motorola-Migrate (1)

QuickOffice

Aniž bychom pátrali na Google Play, Motorola obdařila náš telefon aplikací QuickOffice, která se postará o prohlížení a tvorbu office dokumentů (Word, Excel a prezentace).

Telefon-Motorola-Moto-E-aplikace-quickoffice (1)

Motorola Device ID

Krátce po prvním spuštění telefonu jste dotázáni, zda chcete spojit svůj Google účet se službou pro vyhledání ztraceného telefonu. Tuto funkci jsme aktivovali a snažili se na webu najít, jaké funkce nabízí. Po dlouhém hledání na webu Motoroly jsme tuto funkci nakonec nalezli, ale web nás přesměroval na stránky Google Device Manager, tedy na funkci, která je v každém jiném Androidu. Nic moc nového tedy.

Kontakty, telefonování a klávesnice

Zde je vše velmi jednoduché – Motorola obsahuje čistý Android, čemuž odpovídá i prostředí kontaktů. Velmi mile nás překvapil Dialer, který podporuje funkci T9, a přestože je systém v anglickém jazyce, hravě si poradí i s diakritikou.

Telefon-Motorola-Moto-E-aplikace-dialer

Kontakty se pak nesou v duchu čistého Androidu.

Telefon-Motorola-Moto-E-aplikace-kontakty (1)

Klávesnice nás trochu zklamala. Vychází totiž z čistého Androidu a jednotlivé klávesy jsou na 4,3″ displeji příliš malé – psaní nebylo moc pohodlné. Krátce po testování telefonu jsme tedy nainstalovali SwiftKey, která tento neduh vyřešila, a další psaní již bylo o mnoho rychlejší.

Telefon-Motorola-Moto-E-aplikace-klavesnice (1)

Telefon-Motorola-Moto-E-aplikace-klavesnice (2)

Multimédia

Přehrávání videa

S klasickými „DVD ripy“ nemá Motorola Moto E žádné problémy, podařilo se nám přehrát i video v 720p a ani Full HD s datovým tokem kolem 2,5 Mbps nečinilo přístroji problémy. Předinstalovaný přehrávač si s videi poradil, titulky však neumí. Sáhli jsme tedy po osvědčeném MX Playeru z Google Play.

Telefon-Motorola-Moto-E-aplikace-MX-Player

Přehrávání hudby

O přenos znělých tónů do našich uší se stará předinstalovaná aplikace Google Music, která splní naše základní přání. A jak Motorola Moto E hraje? No, spíše podprůměrně. Některé písničky zněly opravdu špatně, a to je testujeme na spoustě jiných telefonů. Zvukový výstup je tedy horší a náročným posluchačům hudby tento telefon na přehrávání rozhodně nemůžeme doporučit.

Telefon-Motorola-Moto-E-Google-Music (1)

Reproduktor je na tom naopak poměrně dobře – hraje hlasitě a relativně čistě.

Fotoaparát a natáčení videa

Fotoaparát tvoří nejspíše největší slabinu testovaného přístroje Motorola Moto E. Nabídne papírově pouze 5 MPx a chybí i třeba automatické zaostřování. Kvalita pořízených snímků je proto opravdu špatná a foťák lze využívat nejspíše pouze nouzově. Žádné hezké fotografie nečekejte.

Telefon-Motorola-Moto-E-aplikace-fotoaparat

Motorola-Moto-E-predni-strana (1)

Fotografie

Telefon-Motorola-Moto-E-fotografie (1)

Video

Motorola Moto E – test fotoaparátu

Motorola Moto E - test fotoaparátu


Kdy, kde a za kolik?

S oficiální distribucí telefonu Motrola Moto E nepočítejme – do naší republiky se zatím Motorola nedostala. Přesto není vůbec problém tento povedený telefon na českém trhu zakoupit. Podle serveru Heureka.cz jej nabízí minimálně 3 obchody, mezi kterými nechybí ani jeden z největších internetových obchodů czc.cz. Cena se pohybuje v rozmezí 3 590 – 4 500 Kč.

Resumé

Jaký máme pocit z telefonu Motorola Moto E po testu? Vesměs pozitivní. Za 4 tisíce korun totiž dostanete sympatický přístroj, který výborně padne do ruky, má solidní zpracování, kvalitní displej a hlavně pak velmi svižný čistý Android. Právě systém nás přesvědčil, že pokud si dá výrobce práci s optimalizací, není potřeba ke svižnému chodu Androidu nutně nejvýkonnější hardware. Potěšil nás také hlasitý reproduktor, slot pro paměťovou kartu a GPS přijímač, který se velmi rychle fixuje a spolehlivě posloužil pro navigaci.

Negativ se také našlo dost, ale většina z nich je dána především nízkou cenou přístroje – šetřilo se na spoustě místech. V první řadě je nutno připomenout, že přístroj se oficiálně do našich končin nejspíše nikdy nedostane, a proto je systém v anglickém jazyce. Opravdu špatný je fotoaparát, který pořizuje nepřesvědčivé snímky a nemá dokonce ani automatické zaostřování. U levnějších modelů se často objevuje malá vnitřní paměť, která sužuje i Motorolu Moto E – 4 GB jsou zkrátka málo a nedovolí vám ani nainstalovat objemnější a náročnější hru, kterou by jinak hardware mohl „zkousnout“. GPS jsme sice v prvním odstavci závěru chválili, bohužel ale nemá telefon digitální kompas, což znemožňuje použít přístroj pro Geocaching. Nepřesvědčil nás ani zvukový výstup.

Telefon Motorola Moto E bychom doporučili nenáročným uživatelům, kterým nevadí anglický jazyk, nebudou na telefonu hrát náročné (a hlavně objemné 3D) hry a fotoaparát v telefonu berou pouze jako „nouzovku“. Pokud si tyto neduhy odmyslíte, stává se Motorola Moto E velmi dobrým nákupem, neboť rychlost prostředí a zpracování je za 4 tisíce Kč znamenité.

Klady

+ Kvalitní dílenské zpracování
+ Velmi rychlý a čistý Android ve verzi 4.4.2
+ Dobrý poměr cena/výkon
+ Povedený displej
+ Rychlá a spolehlivá GPS
+ Slot pro MicroSD kartu
+ Hlasitý reproduktor

Zápory

– Systém v anglickém jazyce
– Pouze 4GB vnitřní paměť
– Velmi špatný fotoaparát
– Absence digitálního kompasu
– Slabší zvukový výstup

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (31)