Telefon Huawei Mate 8: už jen krůček k dokonalosti (recenze)

Huawei Mate 8 titul

Do redakce se nám na test konečně dostal telefon Huawei Mate 8. Jak již název samotného zařízení prozrazuje, jedná se o nástupce oblíbeného phabletu Ascend Mate 7, přičemž již tento předešlý model byl velmi povedeným počinem a novinka tak má laťku postavenou opravdu velmi vysoko. Stane se Mate 8 důstojným nástupcem?

Obsah recenze

Luxusní balení se standardním obsahem

Telefon nás stihl zaujmout a to jsme jej ještě ani nestihli sevřít v ruce. Může za to designově velmi pěkné, až luxusně působící černé balení se zlatými nápisy. S obsahem balení to již tolik slavné není, i tak se ale Huawei Mate 8 nemá za co stydět. V obsažených krabičkách nalezneme nabíječku s podporou rychlonabíjení, USB kabel, sponku na vytažení šuplíku na SIM/microSD kartu a základní manuál.

Huawei Mate 8 obsah balení

Výrobce nezapomněl ani na sluchátkový headset, ten v tomto případě nehraje vyloženě špatně, sluchátka jsou však pecková a tak nemusejí každému sednout do uší zrovna optimálně. Huawei přibalil také plastový ochranný kryt, ten sice záda telefonu od škrábanců možná ochrání, vzhled telefonu však neskutečně hyzdí. Námi testovaný Huawei Mate 8 dorazil s již nalepenou ochrannou fólií, ta však občas způsobovala nepřesné reakce displeje a tak šla z telefonu dolů.

Krasavec z kovu

Huawei Mate 8 je vlajková loď jak se patří a s tím souvisí i jeho design a konstrukce. Celá přední strana telefonu je překryta tvrzeným krycím sklem Gorilla Glass 4 se zaoblenými hranami, na zadní straně pak jasně dominuje šedý kov. Z důvodu odstínění antén však telefon disponuje také dvojicí plastových krytek. Tyto plastové pásky jsou vyvedeny ve stejné barvě jako záda telefonu a díky perfektnímu lícování nepůsobí v celkovém designu telefonu nijak rušivě.

Huawei Mate 8 čelní strana

Čočka hlavního fotoaparátu je spolu s jejím nejbližším okolím překryta tvrzeným krycím sklem a mírně vystupuje nad rovinu zad. Jediná hardwarová tlačítka zde nalezneme na pravém boku přístroje. Jedná se pochopitelně o kolébku hlasitosti a o kousek níž umístěné tlačítko zapínání. Obě tlačítka jsou vhodně umístěná a dobře se s nimi manipuluje.

Huawei Mate 8 záda

Rámeček okolo displeje je po vzoru předešlého modelu velmi tenký, díky čemuž displej zabírá 78 % plochy čela telefonu, což je skutečně nadstandardní hodnota. Přední strana pak z dálky působí jako prostá tmavě šedá, nicméně při bližším pohledu zjistíte, že se pod krycím sklem nalézá velmi jemná kruhová textura. Vzhled bočního rámečku telefonu pak vylepšuje broušený kov. Huawei Mate 8 se na náš trh dováží buď v námi testované šedé, nebo bílo-stříbrné variantě. Telefon však existuje také ve zlaté nebo velmi zajímavě vypadající hnědé barevné variantě.

Huawei Mate 8 barevné varianty

Na telefonu Huawei Mate 8 je na první pohled znát, že si výrobce dal opravdu záležet na ergonomii ovládání a i přes velkou úhlopříčku se tak tato novinka drží velmi pohodlně. I tak je však více než žádoucí si rozmyslet, zda pro vás 6″ telefon přece jen nebude příliš velký. I majitelé nadstandardně velkých rukou totiž budou mít čas od času problém vykonat některé úkony bez použití druhé ruky nebo přechytávání telefonu. Jedinou výtku ke konstrukci máme k okrajům kovových zad telefonu, které v ruce trochu škrábou. Jinak nás však telefon kvalitou svého zpracování a vlastně i velmi elegantním designem jednoduše řečeno uchvátil.

Huawei Mate 8 – první pohled

Huawei Mate 8 - první pohled

Čtečka na zádech nemůže chybět, na gesta však zapomeňte

Chybět pochopitelně nemůže ani jedno z obrovských lákadel již předešlého Mate 7, a sice čtečka otisků prstů. Ta si zachovala své umístění na zádech přístroje, kde je pohodlně po ruce. Oproti předešlé generaci pak čtečka otisků doznala jistých vylepšení a na mysli rozhodně nemáme jen její jiný tvar. Má se jednat o snímač nové generace, který reaguje podstatně rychleji, přesněji a navíc mu nevadí ani mokrý prst.

Huawei Mate 8 čtečka otisků

Již čtečka v Mate 7 reagovala velmi rychle a mýlila se jen výjimečně, Huawei Mate 8 však skutečně posouvá laťku ještě o kousek výš, a čtečka otisků prstů zde reaguje bleskově a naprosto neomylně. Rovněž mokrý prst rozpoznala bez problémů, s tím si však častokrát poradil i předchůdce. Naopak velmi zamrzí absence podpory gest. Možností například otevřít notifikační oblast přejetím prstu po čtečce přitom disponuje například i Honor 7. U 6″ Huawei Mate 8 by pak tato funkce byla zvlášť vítána a usnadnila by manipulaci s telefonem jednou rukou. Čtečku můžete využít k odemykání telefonu, nebo uzamčení vybraných dat či aplikací, širší implementaci v systému však neočekávejte.

Skvělá podívaná s průměrným zvukem

Huawei Mate 8 využívá displej od společnosti JDI označený jako IPS-NEO. Oproti běžnému IPS by měl tento displej nabídnout živější barvy, tmavší černou a lepší pozorovací úhly. V praxi možná není rozdíl oproti jiným špičkovým IPS displejům nijak propastný, i tak se ale jedná o jeden z nejlepších displejů, se kterými jsme měli tu čest. Ani fakt, že se Huawei nenechal ovlivnit trendem displejů s nesmyslně vysokým rozlišením na věci nic nemění. FullHD na 6″ displeji totiž znamená stále naprosto dostatečnou jemnost obrazu 368 ppi (pixelů na palec). Pochvalu si displej zaslouží i za dobrou čitelnost na slunci. Displej telefonu obsahuje také režim pro ovládání v rukavicích, škoda jen, že Huawei neimplementoval funkci zapnout displej poklepáním.

Huawei Mate 8 displej 2

Při pohledu na spodní hranu telefonu by se mohl nejeden uživatel zaradovat, microUSB konektor se zde totiž nalézá v obklopení dvou reproduktorových mřížek, což by mohlo indikovat přítomnost dvojice reproduktorů. Bohužel tomu tak však není a telefon disponuje pouze jedním hlasitým reproduktorem, který oproti minulému modelu změnil umístění. Reproduktor hraje poměrně kvalitně a výrobce se evidentně snažil také o basový podkres. Při maximální hlasitosti, která by mimochodem mohla být mnohem větší, však lze zřetelně slyšet zkreslení.

Huawei Mate 8 zvuk

Naopak velmi dobře si telefon vede v oblasti zvukového výstupu prostřednictvím 3,5 mm jack konektoru. Maximální hlasitost je zde na velmi dobré úrovni a ve spojení s kvalitním přehrávačem je i kvalita zvukového výstupu velmi dobrá. Na etalony v podobě telefonů Sony Xperia Z5 a Lenovo Vibe X3 sice Huawei Mate 8 v oblasti zvukového výstupu nemá, nebezpečně se jim však přibližuje.

Hardware hodný vlajkové lodi

V nitru Huawei Mate 8 se ukrývá chipset vyrobený pomocí moderního 16nm FinFET+ procesu samotnou společností Huawei – HiSillicon Kirin 950. Procesor tohoto chipsetu využívá architekturu big.LITTLE a obsahuje 4 úsporná jádra Cortex-A53 na 1,8 GHz a 4 výkonná jádra Cortex-A72 o frekvenci 2,5 GHz. O grafický výkon se zde stará čip Mali-T880.  Testovaný telefon nabízí 3 GB RAM a 32GB interní úložiště, z nějž je dostupných necelých 26 GB. V populárním benchmarku AnTuTu pak tato kombinace dosahuje velmi solidního výsledku okolo 90 tisíc bodů. Zachován zůstal trumf v podobě baterie o nadstandardní kapacitě 4000 mAh.

Specifikace telefonu Huawei Mate 8

[aps_product_sz id=“373171″]

Kompletní specifikace telefonu naleznete v našem katalogu Android Zařízení

Herní výkon

Kirin 950 patří bezesporu mezi jeden z nejvýkonnějších chipsetů současnosti, za což vděčí zejména své procesorové části. Škoda jen, že výrobce nepoužil o něco výkonnější verzi grafického čipu Mali-T880. Ten v případě Huawei Mate 8 totiž disponuje „pouze“ 4 grafickými jádry – pro srovnání, Exynos 8890 v Samsungu Galaxy S7 obsahuje Mali-T880 s 12 jádry, díky čemuž nabídne více než dvojnásobný grafický výkon. V současnosti však výkon telefonu dostačuje na jakoukoli hru a v dohledné budoucnosti se na tom s nejvyšší pravděpodobností ani nic nezmění. Na telefonu jsme otestovali hry Real Racing 3, Dead Effect, GTA: Vice City nebo This War of Mine a všechny fungovaly naprosto bez problému.

Dual-SIM a vše potřebné

O highendové telefony s velkou úhlopříčkou v provedení dual-SIM je u nás nouze a tak vítáme možnost provozovat dvě SIM karty, počítejte však s tím, že tímto přijdete o možnost rozšířit úložiště pomocí microSD, jelikož druhý slot je zde hybridní. V obou slotech telefon využívá nano SIM karty. My jsme měli pro test k dispozici verzi NXT-L09, která je pouze single-SIM, dle informací od českého zastoupení společnosti Huawei se však na našem trhu bude telefon prodávat právě v dual-SIM variantě NXT-L29. Některé uživatele by ještě mohla zamrzet absence dnes poměrně populárního infračerveného portu pro ovládání elektroniky.

Huawei Mate 8 displej

Vedle těchto dvou nedostatků, které navíc budou vadit jen menší části uživatelů, však Huawei Mate 8 v oblasti konektivity již v ničem nezklame. Nalezneme zde rychlou, dvoupásmovou Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac spolu s Bluetooth 4.2 a NFC. Chybět pochopitelně nesmí ani plná podpora českých LTE pásem. O to, abyste se neztratili, se stará GPS s podporou A-GPS, ruský GLONASS a čínské BeiDou, nechybí ani digitální kompas. Huawei Mate 8 jsme několikrát využili také jako navigaci a to pěší i automobilovou a ani jednou nás nezklamal. GPS je přesná a i při prvním startu jí trvalo přesné zaměření polohy jen něco kolem 20 sekund.

Konkurence vydrží polovinu

Jednou z velkých konkurenčních výhod Huawei Mate 8 je velká baterie o kapacitě 4000 mAh, která navíc ve spojení s velmi dobře optimalizovaným systémem a úsporným chipsetem podává výkony, o jakých by si mohla většina konkurenčních TOP modelů pouze zdát. Při pracovním využití nám telefon vydržel na jedno nabití 3 dny, což se nám poštěstí jen málokdy, vzhledem k tomu, že je telefon využíván pro intenzivní komunikaci nejen pomocí běžného telefonování a SMS, ale také e-maily a různými IM klienty, dále jsme pak baterii drancovali neustálým připojením na internet a s tím spojenými úkony a příležitostným hraním. Baterii se nám podařilo vybít za 2 dny až v případě, že jsme na telefonu hráli kolem 2-3 hodin denně.

Huawei Mate 8 nabíjení

Integrovaný správce napájení pak obsahuje 3 základní režimy spotřeby a upozorňuje také na aplikace nadměrně využívající baterii. Vedle toho zde naleznete také aktuální spotřebu telefonu a můžete také vybrat aplikace, kterým chcete umožnit běžet na pozadí i při vypnuté obrazovce. Nabití telefonu z 15 na 100 % trvalo přibalené nabíječce s podporou rychlonabíjení 1,5 hodiny, což je vzhledem ke kapacitě baterie velmi dobrý výsledek.

EMUI v hlavní roli

Telefon využívá operační systém Android 6.0 Marshmallow, který je však kompletně překryt grafickou nadstavbou EMUI 4. Systém telefonu tak nejvíc připomíná MIUI od Xiaomi a to jak vzhledem, tak funkcemi, čistý Android na povrch vykukuje opravdu jen sporadicky. EMUI je poměrně barevné prostředí, podporuje však témata, kterých je v oficiálním obchodě na stažení poměrně hodně, takže si svůj vzhled vybere snad každý. Pokud vám však nevyhovuje launcher bez menu aplikací, budete odkázání na Google Play a alternativní launcher. Díky přítomnosti Androidu 6.0 se vás pak telefon neustále ptá, zda může ta či ona aplikace přistupovat k jednotlivým součástem telefonu, jako je například interní úložiště či fotoaparát. Po celou dobu testu byl systém velmi plynulý a v oblasti rychlosti a stability jsme se nesetkali ani s náznakem problému.

Zvlášť vyzdvihnout si zaslouží aplikace Zdraví, která představuje poměrně komplexní fitness aplikaci a zaznamenává vaše aktivity jako chůze, běh či jízda na kole, nastavit si zde můžete také cíl jednotlivých fitness aktivit. Trochu nás zklamal hudební přehrávač, který je sice na pohled velmi hezký, funkčně však představuje jen nejnutnější základ. Naopak velmi pěkně je zpracována aplikace Počasí, která zobrazuje také informace o vlhkosti ovzduší, UV index nebo třeba rychlost a směr větru.

EMUI 4.0 obsahuje celou řadu zajímavých vychytávek, mezi ty nejzajímavější patří například:

  • zkratky na zamykací obrazovce
  • ruční kalibrace barev displeje
  • správa datového provozu aplikací
  • správce vyskakovacích oken
  • plovoucí tlačítko pro ovládání jednou rukou
  • režim dvou oken aplikací
  • zmenšení obrazu pro ovládání jednou rukou
  • přijmutí hovoru zvednutím telefonu k uchu

Kvalitní fotografie a pouze FullHD video

Huawei Mate 8 disponuje BSI CMOS snímačem o rozlišení 16 MPx, doplněným o optickou stabilizaci a objektivem o světelnosti f/2.0. Za dobrých světelných podmínek podává tato sestava velmi dobré výsledky – fotografiím nechybí ostrost, detaily ani věrné barevné podání. Kvalita snímků pochopitelně klesá se zhoršujícími se světelnými podmínkami, přičemž se telefon snaží šum softwarově potlačit, což je na výsledných snímcích znát.

Vyložené zklamání nám Huawei Mate 8 připravil v oblasti natáčení videa, které lze pořizovat maximálně ve FullHD rozlišení, naštěstí při snímkovací frekvenci 60 FPS. Ve videu se navíc ztrácí detaily a než jako nativní FullHD působí jako upscalované z nižšího rozlišení.

Přehledná aplikace s řadou funkcí

Aplikace fotoaparátu je již na první pohled velmi přehledná a dobře se s ní pracuje. Mezi základními režimy se přepíná posouváním a kromě nich zde naleznete také celou řadu doplňujících funkcí a režimů, jako například:

  • HDR
  • Vodoznak
  • Úprava dokumentů
  • Noční režim
  • Zaostřit na vše
  • Zvuková poznámka
  • Panorama
  • Profesionální
  • Zpomalené video

Fotografie

Video

Huawei Mate 8 – ukázka videa

Huawei Mate 8 - ukázka videa

Fotografie i video v plném rozlišení ke stažení.

Závěr

Telefon Huawei Mate 8 se na našem trhu prodává za doporučenou maloobchodní cenu 15 990 Kč s DPH. To na jednu stranu rozhodně není málo, na stranu druhou za tyto peníze dostanete přístroj, který bezesporu spadá do té nejvyšší ligy a to nejen svými parametry, ale také zpracováním.

Jmenovitě pak tato novinka zaujme skvělým výkonem v kombinaci s povedeným a výborně optimalizovaným prostředím EMUI 4.0. Vyzdvihnout si bezesporu zaslouží také (doslova) velký trumf v podobě displeje s živými a stále ne přesaturovanými barvami a dobrou čitelností na slunci. Řadu příznivců si pak telefon dozajista získá výdrží na jedno nabití, kterou v současnosti nenabídne snad žádný z přímých konkurentů. To vše a mnohem více je navíc zabaleno ve velmi elegantním a kvalitním kabátku.

Byť v nás za dobu testování zanechal Huawei Mate 8 velmi pozitivní dojmy, neodpustíme si ani pár výtek. Největší kritiku si telefon zaslouží za videozáznam maximálně ve FullHD rozlišení a navíc v podprůměrné kvalitě. Je velká škoda, že výrobce zapomněl čtečku otisků prstů vybavit ovládáním gesty. Další potenciální negativa telefonu jsou již velmi individuální a pro někoho tím pádem naprosto irelevantní. Mezi tyto mínusy patří například sdílený slot pro microSD a druhou SIM kartu nebo absence infračerveného portu či funkce zapnutí displeje poklepáním. Počítejte také s tím, že telefon vždy jednou rukou prostě neobsloužíte – s tím však musí zájemce o 6″ telefon počítat již automaticky.

Finální verdikt: Huawei Mate 8 představuje více než zdařilou evoluci předešlého modelu. Novinka udělala celou řadu drobných krůčků vpřed a žádný vzad, většina majitelů Mate 7 však s nejvyšší pravděpodobností nenaleznou dostatek pádných argumentů k přechodu na novější model. Pro všechny ostatní uživatele hledající velký, skvěle vybavený phablet s výbornou výdrží a elegantním designem však novinka představuje skvělou volbu.

Klady

+ Vysoký výkon.
+ Elegantní a kvalitní konstrukce.
+ Skvělý displej.
+ Čtečka otisků prstů.
+ Výdrž na baterii.
+ Android 6.0 a EMUI 4.0.
+ Výborná optimalizace systému.
+ Velmi dobrý zvukový výstup přes 3,5mm jack.

Zápory

– Podprůměrné video a pouze ve FullHD.
– Hybridní slot na microSD/nano SIM (NXT-L29).
– Absence zapnutí displeje poklepáním.
– Hlasitý reproduktor.
– Absence USB-C.
– Na poměry TOP modelů slabší GPU.

– (pro někoho příliš velký)

Za zapůjčení děkujeme společnosti Huawei.

Vašek Švec
O Autorovi - Vašek Švec

Vaška prakticky od dětství zajímaly nové technologie, ať už se jednalo o telefony, počítače či třeba auta. V době, kdy většina jeho kapesného padla na… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (29)