Stanford vyvinul nový typ baterie, lze ji nabít za 1 minutu

baterie

Baterie současných chytrých telefonů představují Achillovu patu převážné většiny modelů. Na novém typu baterie, který má tento problém vyřešit, pracuje profesor Hongjie Dai a tým vědců z univerzity Stanford. Těm se podařilo vytvořit baterii, kterou lze nabít za 1 minutu. Kromě této lákavé vlastnosti je navíc levná, flexibilní a odolná vůči explozi. Tato baterie se skládá ze dvou elektrod – pozitivně nabité katody a negativně nabité anody z hliníku. Mezi nimi se nachází tekutý elektrolyt, „který je v podstatě sůl, jež při pokojových teplotách nabývá kapalného skupenství, a proto je velmi bezpečný“, což uvedl jeden ze studentů Stanfordu. Baterie je obalena polymerovým pouzdrem, díky čemuž může přizpůsobovat tvar okolnímu prostředí.

baterie hliník

K tomu všemu by měla zvládnout až 7500 cyklů bez ztráty kapacity. Snad jedinou komplikaci při vývoji této baterie spatřují vědci ze Stanfordu v nízké voltáži – ta by se ovšem měla upravit nasazením lepších materiálů katody. Baterie v současné době dosahuje zhruba 1/3 kapacity klasických baterií.

Nová hliníková baterie vyvíjená vědci Stanfordu

New aluminium-ion battery from Stanford

New aluminium-ion battery from Stanford

Pokud se baterie s touto technologií dostanou do budoucích chytrých telefonů, čeká nás z hlediska výdrže obrovská revoluce. Profesorovi Hongjie Dai a jeho týmu nezbývá než popřát hodně štěstí při vývoji. Zároveň ale zůstáváme trochu skeptičtí, protože podobných projektů tu už bylo více a nikdy se žádný neprosadil do sériové výroby.

Zdroj: RT.com.

Jirka Pernica
O Autorovi - Jirka Pernica

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (22)