Sony Xperia Go – barevný vodník [recenze]

sony-xperia-go-review-water

Mobilní telefony bývají klenotem naší kapsy a my se k nim snažíme chovat jako v bavlnce. Přesto by spousta uživatelů ocenila telefon, který snese i drsnější zacházení, vody se nebojí a nemusíme se tak o něj například při sportování bát. Takovým modelem je Xperia Go od společnosti Sony, která sice nenabídne dechberoucí výbavu, potěší ale odolnějším tělem a hlavně certifikací IP67, která dokáže proměnit tohoto prcka v ponorku až do jednoho metru po dobu 30 minut.

Xperia Go nabídne za cenu 6 tisíc dvoujádrový procesor, 5MPx fotoaparát, certifikaci IP67 a systém Ice Cream Sandwich. Nepotěší ovšem zejména rozlišení displeje, které činí pouhých 320 × 480 pixelů. A jak obstál tento barevný vodník v našem testu?

Obsah recenze

  1. Rozbalování a první dojem
  2. Konstrukce přístroje a vzhled
  3. Technické (HW) parametry
  4. Displej
  5. Systém
  6. Konektivita
  7. Internet v mobilu a telefonování
  8. GPS a navigace
  9. Multimédia
  10. Výdrž
  11. Výkon v testech a hrách
  12. Slabiny, nedostatky a chyby zařízení
  13. Závěr
  14. Klady
  15. Zápory
  16. Orientační cena na našem trhu

Rozbalování a první dojem

Ačkoliv se nám do redakce dostalo zařízení s ne příliš výkonným hardwarem a ani vysokou cenou, dodávaná krabice tomu neodpovídá. Ta totiž velikostí značně trumfne většinu konkurence a to i z řad high-endových modelů.

P1020062

Natěšené ruce otevírají krabici a my zjišťujeme, že společnost Sony ke svému modelu přibalila také nadstandardní příslušenství, které u běžných modelů rozhodně nenalezneme. Přístroj je klasicky umístěn hned na vrchu, aby byl spatřen bezprostředně po otevření. Kromě běžného vybavení (nabíječka, USB kabel, spousta papírů, sluchátka) zde nalezneme také ochrannou nalepovací fólii na displej, speciální nástavce na sluchátka (aby při sportu nevypadla z uší), redukci na MicroSIM, pouzdro na rameno a šňůrku. To je slušná porce navíc, kterou sportovci určitě využijí a nemusejí investovat další finance. Tleskáme.

P1020066

Do redakce se nám dostal přístroj ve žluté barvě, což působí trochu netradičně a odlišujeme se od zaběhlé černé a bílé. Přesto černý rámeček displeje v kombinaci se žlutou působí na naše oči dobře (a kdyby ne, barvu si může kupující zvolit jinou). Po prvním uchopení přístroje na nás čekalo několik zjištění – přístroj není velký, a proto se dobře drží a ovládá, použitý matný plast nenabízí žádnou další speciální úpravu a tedy žádný luxus na dotek a přístroj je poměrně těžký na svou velikost. Nešlo si nevšimnout také krytek konektorů, což je logicky dáno tím, že přístroj musí odolat vniknutí vodě. U dílenského zpracování máme také smíšené pocity – přístroj vypadá na pohled dobře, po silnějším mačkání se ovšem logicky ozývají nějaké ty zvuky a zadní kryt nelícoval všude tak, jak by měl. Je ovšem pravda, že při normálním používání se žádné zvuky neozvaly a stejně tak pokud nebudeme přístroj detailně prozkoumávat, na nepřesné lícování vůbec nenarazíme.

První větší zklamání nás čekalo po zapnutí přístroje, kde se ukázalo, jak nízké rozlišení ovlivní výsledný obraz. Jemnost displeje je velmi nízká (165 ppi), což znamená, že obraz není zdaleka tak vyhlazený, ostrý, hrany jsou kostrbaté a člověk vidí rastr pouhým okem. To je veliký rozdíl oproti HD rozlišení na nejlepších telefonech, stejně tak ale nezapomínáme, že toto zařízení stojí řádově méně. I tak ale konkurence nabízí vyšší rozlišení a jemnost (například Galaxy Ace 2, Xperia P či Huawei Honor). Trochu lepší to bylo s čitelností na slunci, kde nás přístroj naopak příjemně překvapil. Hned první pohyby systémem byly poměrně svižné, což má na svědomí 2jádrový procesor.

Konstrukce přístroje a vzhled

Vlastníci této Xperie mohou s klidným svědomím prohlásit, že jejich přístroj není kopií žádného jiného. Design Xperie Go je totiž odlišný od jiných přístrojů. Přední stranu tvoří 3,5palcový displej, který je lemován černým rámečkem. V horní části rámečku nalezneme nápis Sony, reproduktor, vícebarevnou LED diodu pro indikaci událostí a senzory světla a přiblížení. Spodní část rámečku je vyhrazena trojici senzorových tlačítek – zpět, domů a tlačítko pro vyvolání nabídky. Zde je tak vidět, že přístroj přišel nejprve se systémem Gingerbread, kde se ještě na nabídku pro multitasking nemyslelo. Displej s černým rámečkem je vsazen do plastové části, která tvoří po okrajích jen úzký rámeček a ve spodní části poměrně výraznou bradu s nápisem Xperia a zdířkou mikrofonu.

P1020087

Otočíme-li přístroj, žádná pastva pro oči nás nečeká. Vzhled zadní části je velmi strohý a nalezneme zde pouze základní prvky, které nejsou nijak zdobeny, ale pouze vsazeny do plastového těla. V horním levém rohu najdeme zdířku pro sekundární mikrofon (k odfiltrování šumu), přisvětlovací diodu a objektiv 5MPx fotoaparátu. Ve spodní části nalezneme logo a nápis řady Xperia, vpravo od něj pak hlasitý reproduktor.

P1020088

Boky přístroje nabízí jen to nejdůležitější – levá část 3,5mm konektor pro připojení sluchátek, který je opatřen krytkou, pravý bok pak zdířku s krytkou pro MicroUSB a ovládání hlasitosti. Kolébka pro snížení či zvýšení hlasitosti je trochu netradičně umístěna uprostřed, což při ztlumování působí trochu nepříjemné ohýbání palce. Uživatel si na to ale nejspíše zvykne bez většího povyku.

P1020098

Na co často výrobci zapomínají, je možnost zavěsit přístroje na šňůrku. Sony na to však u tohoto modelu nezapomnělo a zdířka pro uchycení se nachází v pravém dolním rohu zařízení. Vrchní strana slouží pouze k zapínání a vypínání displeje/přístroje. Nachází se zde totiž pouze tlačítko napájení.

P1020100

Oddělíme-li od zařízení zadní kryt, což se nejlépe dělá ze spodní části zařízení, zjistíme, že na nás nevykoukne akumulátor, jak jsme tomu navyklí z jiných přístrojů, a baterii tak bez hlubšího zásahu do konstrukce přístroje nevyměníme. Na pravé straně se nachází slot pro Micro SD kartu, který je také opatřen vodotěsnou krytkou. Trochu netradičně je zde řešena SIM karta, která se vsouvá do zařízení pomocí speciálního plastového šuplíku. Vyžadována je karta SIM standardní velikosti, pro majitele Micro SIM je ovšem připravena plastová redukce v balení. Japonská společnost myslela na vše.

P1020103

Zařízení od pohledu působí poměrně dobrým dojmem – design je netradiční a černý rámeček vsazený do barevné plastové konstrukce vypadá prostě dobře. Dílenské zpracování již tak slavné není a konstrukce při pokusu o ohýbání a tvrdším mačkání vydává zvuky. Ani zadní kryt nelícoval tak, jak by měl, a zvědavé oko by mohlo tento nedostatek odhalit. Přístroj se ovšem v rukou držel dobře a díky 3,5palcovému displeji nebyl naprosto žádný problém dosáhnout palcem do všech zákoutí obrazovky.

Odolná konstrukce

Když se nám dostal odolný přístroj do redakce, byli jsme logicky zvědaví, co vydrží. Společnost Sony, která přístroj zapůjčila, by jistě nebyla ráda, kdybychom přístroj vystavili úderům tupého předmětu či vrhání o zeď, ponořit jej do vodní koupele jsme však mohli. Je-li přístroj dostatečně odolný proti vodě, jak tvrdí výrobce, měl by setrvat v hloubce do jednoho metru až 30 minut. Přistoupili jsme tedy ke klasickému testu s telefonem a půllitrem. Pro správnou těsnost zařízení musejí být všechny krytky na svých místech, na což nás upozorní i telefon, kdybychom nějakou zapomněli zavřít. Tři, dva, jedna… potápíme.

IMAG0008_1

Přístroj sice po vnoření přeskočil kvůli vodě na aplikaci pro volání, ale jinak stále běžel. Voda ovšem zabraňuje na kapacitním displeji ovládat telefon, takže teď nejspíše zklameme jedince, kteří plánovali hrát s Xperií Go Angry Birds ve sprše či při potápění. Ani potápění by telefon nemusel snést, protože to výrobce zakazuje. Nám se ovšem přístroj zničit nepodařilo, po vyndání a vysušení fungoval opět na jedničku a my si tak potvrdili, že výrobce s certifikací IP67 nejspíše nelže.

Tiskový snímek

sony-xperia-go

Technické (HW) parametry

Hardwarové parametry

  • 1GHz dvoujádrový procesor Cortex-A9 (NovaThor U8500)
  • 3,5palcový LCD TFT s 320 × 480 pixelů a jemností 165 ppi
  • Grafický akcelerátor Mali-400
  • 512 MB RAM
  • 6GB úložiště (2GB paměť telefonu + 4GB vnitřní úložiště)
  • Micro SD
  • Tvrzené sklo
  • HSDPA: 14,4 Mb/s, HSUPA: 5,76 Mb/s
  • Wi-Fi: 802.11 b/g/n, DLNA, Wi-Fi hotspot
  • Bluetooth: 3.0 (A2DP, EDR)
  • GPS, A-GPS
  • Systém Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich
  • fotoaparát: 5MPx (2592 ×1944 pixelů), automatické zaostřování, LED blesk
  • FM rádio s RDS
  • Baterie: Li-Po 1350 mAh
  • Rozměry: 111 × 60,3 × 9,8 mm
  • Hmotnost: 110 g

Přístroj je vybaven dvoujádrovým procesorem na taktu 1 GHz, což je pro takový přístroj poměrně dobrá vzpruha. 512MB RAM paměť by opět měla přístroji s touto cenou a parametry stačit. Výsledek je, že prostředí systému je velmi svižné, což nás potěšilo. O grafické vykreslování se stará známý grafický akcelerátor ARM Mali-400, což zaručí, že ani bez hraní her se nemusíme obejít. Díky nízkému rozlišení displeje by měl přístroj zvládnout i některé novější a náročnější herní tituly, o čemž se v našem testu později také přesvědčíme.

Vnitřní paměť činí podle výrobce 8 GB, uživatel má k dispozici dohromady pouze 6 GB. Tato hodnota je navíc rozdělena na 2 GB pro systém a aplikace a jenom 4 GB jsou plně dostupné uživateli.

Screenshot_2013-02-15-21-22-51

To není příliš, v této cenové hladině však standard. Pro náročnější zákazníky je tak připraven slot pro Micro SD karty, díky kterému lze navýšit kapacitu až o 32 GB. Žádná karta se ale v balení nenachází a uživatel tak bude muset nějakou tu korunu investovat.

Konektivita je u tohoto modelu standardní. Nechybí tak podpora rychlých sítí HSDPA, bezdrátového připojení Wi-Fi v standardech b/g/n, spojení s dalšími přístroji skrze DLNA a Bluetooth ve verzi 3 s podporou A2DP a EDR. I GPS modul, díky kterému lze poměrně přesně lokalizovat polohu přístroje, se schovává mezi specifikacemi.

Pro pořizování fotografií je připraven zadní 5MPx fotoaparát, který je doplněn LED bleskem pro snímky za horších světelných podmínek. Fotoaparát dokáže pořizovat snímky s rozlišením 2592 × 1944 pixelů, natáčet HD video (720p) a nechybí ani automatické zaostřování.

Další specifikace naleznete v našem katalogu

Katalog Android zařízení

Katalog Android zařízení

Specifikace, recenze, galerie, video, hodnocení, porovnávání...

Pro více informací navštivte náš katalog zařízení.


Displej

Xperia Go je vybavena TFT panelem, který se dočkal vylepšení Bravia Engine. Disponuje ovšem pouze rozlišením 320 × 480 pixelů, což je velmi nízká hodnota, která je bohužel znát, a konkurenti ve stejné cenové hladině nabízejí rozlišení vyšší. Rastr je kvůli nízké jemnosti viditelný, stejně tak ostrost a čitelnost textu je slabší. Oči si možná po čase zvyknou, u moderního přístroje s cenovkou 6 000 bychom si však představovali větší luxus. I kvůli tomu možná nebylo příliš znát, že by se vylepšení s názvem Bravia Engine příliš pozitivně na kvalitě obrazu podepsalo.

O něco lepší to je s čitelností na slunci, kde přístroj podal poměrně dobré výsledky a uživatel cenný text na displeji přečte i za slunného dne. Díváme-li se na displej z netradičních úhlů, barvy a jas se začínají znatelně měnit. To ovšem není u telefonů takový problém, neboť telefon držíme v drtivém případě proti sobě, kdy je obraz v pořádku.

S automatickým řízením jasu jsme byli spokojeni. To totiž umožňuje ponechat automatickou volbu, která se řídí senzorem okolního světla, navíc nabídne ještě uživateli zvolit úroveň jasu i při automatickém režimu, aby mu nepřišlo, že jej automatický režim šidí na jasu.

Screenshot_2013-02-15-21-23-05

Displej je chráněn tvrzeným sklem, o jehož původu se Sony nezmiňuje, ale není to Gorilla Glass. Prst klouže po displeji velice dobře a možná i o něco lépe, než je tomu v případě GG. Poškrábat se nám jej v průběhu recenze nepovedlo, což jsme také od telefonu, který je určen do nepříznivých podmínek, očekávali. Přesto není ochrana logicky 100%.

Systém

Sony Xperia Go přišla na trh letošní rok a v začátcích prodeje byla obdařena perníkem (Android Gingerbread). V průběhu prodeje ovšem dostala aktualizaci na Ice Cream Sandwich 4.0.4, což je verze, která se dostala i do naší redakce. Systém je společností Sony do jisté míry poznamenán a spousta věcí je tu jinak než v čisté verzi systému Android. Stejně tak přibyly nějaké aplikace a vychytávky navíc.

Rychlost, stabilita a odezva systému

Testovaný model je vybaven dvoujádrovým procesorem na slušné frekvenci 1 GHz, což spolu s 512MB RAM pamětí zajistí svižný chod celého systému. To nás příjemně překvapilo, telefon reagoval rychle a při běžné práci se Xperie nezadýchala. Samozřejmě pokud jsme spustili více aplikací, 512 MB paměti již přestávalo stačit a některé aplikace se začínaly ukončovat a systém drobně zpomalil. Optimalizace je ovšem pořád velmi dobrá a telefon si v tomto ohledu zaslouží pochvalu.

Nadstavba

Společnost Sony vždy upravuje své přístroje a celý systém je laděn v jejich stylu. Změny však nejsou radikální (jako například u Sense) a většinou se jedná pouze o kosmetické úpravy tak, aby se i uživatel zvyklý na čistou verzi systému Android nikde neztratil. Upraven byl vzhled domácí obrazovky a menu, zamykací obrazovka, menu nastavení nebo například aplikace fotoaparátu.


Domácí obrazovka a menu

Telefony Sony poznáte ihned po tom, co spatříte prostředí domácí obrazovky. I zde si totiž výrobce neodpustil vlastní prostředí a Launcher mírně modifikoval. Koncept několika obrazovek, které měníme tahem prstu, zůstal samozřejmě nezměněn. V prostředí Sony Xperie Go nalezneme 5 ploch, jejichž počet nelze bohužel měnit. Ve spodní části se nachází tlačítková lišta s 5 volbami, z nichž 4 můžeme libovolně pozměnit. Prostřední slouží pro přístup do menu aplikací.

Screenshot_2013-02-15-21-23-14

A jak přidat aplikace či Widgety na plochu? Aplikace pouhým podržením prstu na vybrané ikonce v menu aplikací. Widgety přidáme tak, že na volném místě plochy podržíme prst a v pravém horním rohu tapneme na plus.

Screenshot_2013-02-15-21-23-23

Menu aplikací je také mírně upraveno a nalezneme zde pouze zástupce aplikací (na rozdíl od standardního Launcheru, kde se nacházejí i Widgety). Mezi jednotlivými obrazovkami menu se lze přesouvat tahem prstu v horizontálním směru, v pravém rohu můžeme zvolit, které položky chceme odinstalovat, nebo vybrat způsob řazení položek.

Screenshot_2013-02-15-21-23-30


Zamykací obrazovka a notifikační lišta

Zamykací obrazovka slouží k ochraně před nechtěným aktivováním telefonu například v kapse. Sony Xperia Go obsahuje velice jednoduchou zamykací obrazovku, ve které můžeme kromě odemknutí přístroje tahem doprava otevřít také aplikaci fotoaparátu (tahem doleva).

Screenshot_2013-02-15-21-23-37

Notifikační lišta se bohužel žádných změn nedočkala a nenalezneme v ní žádné jiné volby kromě přístupu do nastavení. Jednotlivé notifikace lze ukončovat po jednom tahem prstu do stran či všechny najednou speciálním tlačítkem.

Screenshot_2013-02-15-21-23-43

 


Kalendář, zprávy, e-mail
Aplikace pro správu vašeho denního plánu, zpráv a e-mailů se také dočkaly změn. Jedná se ale spíše o kosmetické úpravy a zachovávají si funkce, na které jsme zvyklí.

Screenshot_2013-02-15-21-23-59


Klávesnice
Předinstalovaná aplikace pro zadávání textu příliš luxusu nenabízí. Na této klávesnici nám chyběly především další znaky pod stávajícími klávesami a ani mezerník není největší. Klávesy jsou kvůli malému displeji skutečně titěrné a psaní rozhodně není pohodlné. Lepší volbou se nám zdálo použití jiné klávesnice a Swype, kde se nevyžaduje taková přesnost a můžeme se spolehnout více na predikci. Český slovník a automatická oprava chyb je součástí standardní klávesnice.

Screenshot_2013-02-15-21-27-48

Internetový prohlížeč

Předinstalovaný prohlížeč je poměrně rychlý, nabídne možnosti otevření více stránek zároveň, web pro počítače nebo třeba záložky. Běžný uživatel bude spokojený, náročnější uživatelé sáhnou po prohlížeči alternativním, kterých je na Google Play spousta. Problém není ani s přídavkem Adobe Flash, který je sice nutno stáhnout ze stránek Adobe a ručně nainstalovat, v prohlížeči však fungoval správně.

Screenshot_2013-02-15-21-31-22

Kontakty

Aplikace s kontakty prodělala jednu zásadní změnu – naučila se spolupracovat se sociální sítí Facebook. Nyní tak můžete u každého kontaktu kontrolovat jeho profil a fotografie na síti Facebook.

Screenshot_2013-02-15-21-33-52

Galerie fotografií a videí

Aplikace s názvem Album v sobě spojuje možnost prohlížení obrázků a videí umístěných v zařízení. Tato aplikace se od běžné galerie liší mírnými úpravami vzhledu, nabízí navíc možnost zasazení fotografií do mapy světa a stažení webových alb přátel.

Screenshot_2013-02-15-21-35-03

Organizační funkce

V chytrém telefonu nemůže chybět kalendář, který nám umožní nahradit již děravou paměť a pamatovat si za nás všemožné schůzky a události. Ani japonský výrobce by si nedovolil do svého modelu kalendář nedodat, v Sony Xperii Go jej tedy nalezneme v základní podobě – nabídne nám tvorbu událostí obvyklými možnostmi (opakování, připomenutí, umístění, popis atp.), zobrazení více kalendářů (včetně svátků či Facebook kalendáře) nebo třeba agendu.

Screenshot_2013-02-15-21-36-53

Ani na tvorbu poznámek se nezapomnělo a systém je vybaven jednoduchou aplikací Poznámky, která slouží k rychlému zapisování našich myšlenek.

Screenshot_2013-02-15-21-38-18

Pro čtení office je připravena aplikace Office Suite 6, až placená verze Pro nám ovšem umožní soubory vytvářet a editovat.

Screenshot_2013-02-15-21-38-33

Součástí softwarové výbavy je také budík, který se ukrývá v aplikaci s názvem Budík a hodiny.

Screenshot_2013-02-15-21-38-45


Sony aplikace

Společnost Sony dodává ke svým telefonům několik zajímavých aplikací, pojďme si představit krátký souhrn.

  • Compass – aplikace kompasu, která dokáže díky GPS zobrazit také polohu či ukládat a sdílet místa
  • miCoach – aplikace pro sportování (GPS trasování)
  • OfficeSuite – office balíček pro prohlížení dokumentů
  • Poznámky – jednoduchá aplikace pro tvorbu poznámek
  • Připojená zařízení – aplikace, která dokáže z telefonu vytvořit mediální server a sdílet multimediální obsah přes bezdrátovou síť Wi-Fi
  • Rádce – tipy na aplikace z Google Play
  • Rádio FM – aplikace pro poslech FM rádia
  • LiveWare – aplikace, ve které může uživatel nastavit, jaké aplikace se mají spustit po připojení nabíječky, sluchátek či náhlavní soupravy
  • Svítilna – aplikace, které dokáže využít zadní LED diodu ke svícení
  • Timescape – aplikace, které spojuje více profilů sociálních sítí na jedno místo
  • TrackID – obdoba aplikace SoundHound (vyhledává hudbu podle nahrávky z mikrofonu)
  • WalkMate – aplikace pro zaznamenávání kroků chůze uživatele (využívá speciální senzor v telefonu)
  • Wisepilot – trial verze online navigace
  • Zálohovat a obnovit – šikovná aplikace, která dokáže zálohovat a obnovit vaše data včetně aplikací, kontaktů, SMS, nastavení, emailů atp.

Konektivita

Wi-Fi

Xperia Go podporuje Wi-Fi ve standardech 802.11 b/g/n, což je dost k tomu, aby běžný uživatel nenarazil při připojení do bezdrátové sítě na problémy. Ani nám se nepodařilo podobnou situaci nastolit, takže připojení fungovalo stabilně, bez výpadků a nesetkali jsme se ani se sítí, se kterou by přístroj odmítl spolupracovat.

Bluetooth

Modrý zub, jak zní překlad bezdrátové technologie v Xperii Go, se dnes více než na posílání souborů používá k přenosu hudby. To zajišťuje funkce A2DP, kterou jsme otestovali v handsfree v autě. Ani zde neměla Xperie problémy přenášet ladné tóny do reproduktorů automobilu. Otestovali jsme též posílání souborů s jiným přístrojem – přenos proběhl v pořádku a žádný problém se nevyskytl.

Připojení k PC

Android od verze 4 používá k propojení s počítačem standardně protokol MTP, který umožní otevření vnitřní paměti i obsah SD karty, navíc může uživatel pracovat s daty v telefonu i na PC zároveň. Sony však do svého telefonu dokázalo vpravit též starší protokol MSC (Mass Storage), na který je stále navyknuto velké množství uživatelů, neboť jej používá nejrozšířenější verze systému Android 2.3 s označením Gingerbread. Mezi těmito volbami se můžeme přepnout v menu Nastavení – Xperia – Možnosti připojení. V této sekci také nalezneme možnost spustit na počítači instalaci softwaru PC Companion, který slouží ke správě telefonu a dat. To funguje jednoduše tak, že po připojení telefonu se v počítači vytvoří virtuální DVD mechanika, ve které je vloženo instalační CD s tímto softwarem a my jej můžeme pohodlně nainstalovat, aniž bychom museli hledat instalační soubor na internetu.

Screenshot_2013-02-17-13-17-10

Přenos MTP

Přenos souboru s velikostí 1,36 GB (1 469 042 688 bajtů) trval 2 a 34 sekund, což znamená rychlost přibližně 9,1 MB/s.

Přenos MSC

Protože tento režim neumí připojit vnitřní úložiště, ale pouze SD kartu, použili jsme redakční kartu Class 10, která by měla poskytovat dostatek rychlosti pro zápis a čtení. Přenos souboru s velikostí 1,36 GB (1 469 042 688 bajtů) trval 3 a 43 sekund, což znamená rychlost přibližně 6,28 MB/s.

Internet v mobilu a telefonování

Internet

Všechny dnešní androidí telefony disponují možností připojení k internetu pomocí mobilní sítě. Kvůli našim operátorům se však nedaří vytáhnout z našich přístrojů úplné maximum, a tak se musíme spokojit s rychlostí, kterou nám dovolí operátor a stav sítě, nikoliv samotný přístroj. V našem redakčním kousku fungovalo mobilní připojení v pořádku, internet byl zejména v Praze s HSDPA rychlý a načítání stránek bylo bleskové. S žádnými výpadky jsme se během testu nesetkali, výjimkou je přepojování mezi technologiemi přenosu, kdy dojde ke krátkodobému výpadku (tím ale trpí všechny telefony).

Telefonování

Ačkoliv jsme se po čas recenze věnovali spoustě jiným vlastnostem a funkcím testovaného mobilu, nesmíme zapomínat také na to, že mobilní telefony vznikly zejména kvůli možnosti telefonování. Na druhou stranu tento um je dnes standardem, se kterým si poradí i nejlevnější přístroje. S Xperií Go jsme se hravě dovolali a ani druhá strana si nestěžovala, že by nebylo rozumět.

GPS a navigace

Ani Xperie Go není, stejně jako většina moderních přístrojů, ošizena o GPS modul. Ten může majitel využít pro GPS trasování, zjištění polohy pro Widgety či aplikace nebo například pro navigační software. První fixace nás příliš nepotěšila a telefon se chytl až po několika minutách. Další fix už byl rychlejší a zlepšila to také A-GPS stažená data (přes aplikaci GPS Status). I tak ale nebyla GPS nejpřesnější, což jsme si ověřili při GPS trasování pomocí aplikace Runtastic.

runtastic

Multimédia

Fotoaparát

Od telefonu za 6 tisíc, který je navíc dražší zejména kvůli odolnému tělu, nemůžeme čekat, že by konkuroval nejlepším fotomobilům. To s 5MPx fotoaparátem v těle přístroje ani nejde a i možnost natáčet pouze HD video dává tušit, že to s fotoaparátem nebude nikterak růžové. Za tuto cenu však příliš nevykouzlíme s žádným modelem.


Aplikace fotoaparát

Aplikaci pro focení si společnost Sony také upravila k obrazu svému. Prostředí je však tak jednoduché, že každý najde, co hledá. Na pravé části nalezneme přepínání režimu focení a natáčení, velké tlačítko spoušti a možnost vstoupit do galerie. Na levé straně se pak nachází výběr režimu focení a ovládání blesku. Tlačítky pro ovládání hlasitosti ovládání digitální zoom, který je snad lepší nepoužívat u fotoaparátů. Trošku nám opět chyběla hardwarová spoušť fotoaparátu.

”Screenshot_2013-02-17-19-31-47[1

Povedený je režim rychlého snímání, ke kterému se dostaneme ze zamykací obrazovky táhnutím prstu zprava doleva. Ihned se spustí aplikace fotoaparátu, kde pouhým dotykem pořídíme snímek. To proběhne velice rychle a je to tak výborné pro zachycení nečekané momentky, kdy jsme nebyli připravení a hasíme to na poslední chvíli.


Pořizování fotografií a videa

Sony Xperia Go – zadní kamera

Sony Xperia Go - zadní kamera


Přehrávání videa

V přístroji je sice předinstalována aplikace pro přehrávání videosoborů s názvem Filmy, příliš toho však (tradičně) nezvládne. I když se chlubí jistou papírovou podporou formátů, hned na první video, které jsme Xperii naporcovali, nezvládl přehrát a to se jednalo o kodek XVID (který je jedním z nejpoužívanějších kodeků u dnešních filmů). Sáhli jste tedy po alternativním přehrávači VLC, který si velmi dobře poradí s hardwarovou akcelerací.

Vzhledem k nízkému rozlišení displeje nemá cenu nahrávat do zařízení žádné HD filmy, a tak jsme sáhli po klasickém DVD Ripu s kodekem XVID a rozlišením 720 × 312 pixelů. Xperie neměla s tímto snímkem žádný problém.

xvid

Vyzkoušeli jsme také, jak si poradí s filmem v HD rozlišení, kdyby se náhodou nějaký snímek válel na našem disku, my ho chtěli přehrát v telefonu a převod by byl zdlouhavý. Zkusili jsme tedy video 720p (1280 × 720 pixelů) v kodeku H264. Xperii nic nenamítala a nabídla nám plynulé přehrávání.

hd

Přehrávání hudby

Pro přehrávání hudby je v přístroji předinstalována aplikace Walkman. Tento přehrávač poskytne příjemné prostředí k přehrávání hudby, možnost vyhledávání informací o skladbě, náhodné přehrávání, ekvalizér nebo třeba vytvářet playlisty. Pro běžné posluchače bude tato aplikace plně dostačující.

Screenshot_2013-02-17-19-07-56

A jak Xperie hraje? Ačkoliv nejsem audiofil, musím říci, že výstup mě poměrně mile překvapil a zdálo se mi, že hraje velice dobře. Hlasitý reproduktor je zlatý střed, hraje poměrně hlasitě a i při maximální nastavené hodnotě byla hudba rozpoznatelná. V celkovém měřítku to ovšem žádný zázrak není, na což jsme ale u mobilních telefonů zvyklí. Ani dodávaná sluchátka příliš neohromila, jejich zvuk je podprůměrný a zbytečně tak degradují poměrně kvalitní audio výstup.

Výdrž

Odolné přístroje si většinou pořizují uživatelé, kteří mobil nebudou neustále ždímat prohlížením filmů, surfováním po internetu či hraním her, ale spíše ti, kdo u sebe potřebují téměř nerozbitný přístroj s delší výdrží a zároveň musí být připraven splnit veškeré požadavky moderního přístroje. Vysoká výdrž se tak u tohoto modelu hodí, papírová hodnota baterie (1350 mAh) však příliš nepřesvědčila. To ovšem vůbec nevadí – Sony Xperia Go dokáže být skutečně úsporná a při používání, které neobsahuje spousty hodin hraní her, surfování po internetu či prohlížení filmů, vydrží při životě i třeba 3 dny.

Horší už je to se syntetickými testy, kdy jsme přístroj skutečně zapřáhli a vyzkoušeli, co vydrží při maximálním zatížení. Nejprve jsme přešli k testu přehrávání videí, kdy byl nastaven poloviční jas displeje a zvuk přenášen do sluchátek. Přístroj si o přísun energie řekl více než po 6 hodinách, což je slušná hodnota, ovšem ne výjimečná.

Screenshot_2013-02-10-23-39-41

Také surfování po internetu dokáže baterii slušně vyždímat. Test spočíval v automatickém obnovování internetové stránky po 15 sekundách a připojení přes Wi-Fi. Přístroj vydržel zobrazovat informace z internetu 6 hodin a 24 minut.

Screenshot_2013-02-20-00-08-29

Výkon v testech a hrách

Benchmarky

Xperii Go jsme podrobili několika speciálním nástrojům pro otestování výkonu. Vždy jsme opakovali více pokusů a poté udělali průměr. Je potřeba si uvědomit, že hodnoty jsou spíše teoretické a v praxi výkon nemusí odpovídat.

Linpack single

  • Samsung Galaxy Note II – 64,57 MFLOPS
  • Samsung Galaxy S III – 55,69 MFLOPS
  • Nexus 4 – 54,68 MFLOPS
  • Huawei Honor – 54,67 MFLOPS
  • Samsung Galaxy W – 51,95 MFLOPS
  • HTC One X – 51,63 MFLOPS
  • Samsung Galaxy S II – 51,72 MFLOPS
  • Asus Eee Pad Transformer Prime – 47,90 MFLOPS
  • HTC EVO 3D – 44,76 MFLOPS
  • Huawei Vision – 41,30 MFLOPS
  • Samsung Galaxy Beam – 40,55 MFLOPS
  • LG Optimus 2X – 36,44 MFLOPS
  • Sony Xperia Go – 32,63 MFLOPS

Linpack multi

  • Samsung Galaxy Note II – 187,48 MFLOPS
  • Nexus 4 – 170,79 MFLOPS
  • HTC One X – 127,1 MFLOPS
  • Samsung Galaxy S III – 120,64 MFLOPS
  • Samsung Galaxy S II – 85,56 MFLOPS
  • Asus Eee Pad Transformer Prime – 79,07 MFLOPS
  • Samsung Galaxy Beam – 63,33 MFLOPS
  • Sony Xperia Go – 50,37 MFLOPS
  • Huawei Honor – 48,08 MFLOPS
  • Samsung Galaxy W – 45,55 MFLOPS
  • Huawei Vision – 35,32 MFLOPS

NenaMark 2

  • Nexus 4 – 59,1 fps
  • Samsung Galaxy S III – 58,7 fps
  • Samsung Galaxy Note II – 57,6 fps
  • Asus Eee Pad Transformer Prime – 51,8 fps
  • Sony Xperia Go – 45,36
  • Samsung Galaxy S II – 38,9 fps
  • Samsung Galaxy Beam – 35,9 fps
  • Samsung Galaxy W – 30,7 fps
  • Huawei Honor – 30,1 fps
  • HTC EVO 3D – 25,3 fps

SmartBench 2012 Productivity index

  • Samsung Galaxy Note II – 4870
  • Samsung Galaxy S III – 3984
  • Nexus 4 – 3247
  • Samsung Galaxy Beam – 2255
  • Sony Xperia Go – 2195,66
  • Huawei Honor – 1029

SmartBench 2012 Games index

  • Nexus 4 – 3267
  • Sony Xperia Go – 2566,67
  • Samsung Galaxy Beam – 2159
  • Samsung Galaxy Note II – 1650
  • Samsung Galaxy S III – 1610
  • Huawei Honor – 2142

Quadrant Standard Edition

  • Samsung Galaxy Note II – 6039
  • Samsung Galaxy S III – 5313
  • Nexus 4 – 4796
  • HTC One X – 4692
  • Samsung Galaxy S II – 3326
  • Samsung Galaxy Beam – 2832
  • Sony Xperia Go – 2822
  • Huawei Honor – 2021
  • Huawei Vision – 1874
  • Samsung Galaxy W – 1473
  • Emgeton Meizu M9 – 1368

Antutu Benchmark

  • Nexus 4 – 16 058
  • Samsung Galaxy Note II – 13 601
  • Asus Eee Pad Transformer Prime – 10 624
  • Samsung Galaxy S III – 8288
  • Sony Xperia Go – 7532
  • Samsung Galaxy S II – 5598
  • Samsung Galaxy Beam – 5325
  • Samsung Galaxy W – 3898
  • Huawei Honor – 3865
  • Huawei Vision – 2558

Herní testy

Ačkoliv není Xperia Go cílena jako herní telefon, naše testy vždy obsahují herní testy. Xperie Go si logicky kvůli slabšímu hardwaru nevedla příliš dobře a nepomohlo jí ani nízké rozlišení displeje. Postupně jsme vyzkoušeli několik titulů a bohužel ve většině z nich jsme příliš nepochodili. Náročnější hry jsou pro Xperii prostě moc velké sousto bláta.

Hru N.O.V.A. 3 se podařilo stáhnout a nainstalovat, grafické detaily jsou však sníženy na úplné minimum, což vypadá opravdu špatně, navíc se hra nepříjemně trhá a v náročnějších pasážích je tato akční střílečka nehratelná.

Závodní tituly Need for Speed: Most Wanted a Real Racing 2 jsou bohužel pro tento telefon nedostupné na Google Play. Hra Arma 2: Firing Range se sice spustila, do hry už vstoupit nešlo.

Herní tituly Grand Theft Auto III a Dead Trigger sice v podání Xperie nepřinesly žádnou grafickou pastvu pro oči, byly však plynulé a hratelné.

Screenshot_2013-02-14-20-25-14

S nenáročnými hrami a 2D tituly neměla samozřejmě Xperia Go žádný problém, nic jiného jsme ovšem nečekali, protože to zvládají daleko slabší a starší telefony.

Závěr

Z recenzovaného přístroje máme poněkud smíšené pocity. Xperia Go nabízí odolnou konstrukci, která nevpustí do svých útrob vodu a odolá i dalším nástrahám v přírodě díky certifikaci IP67. Rychlý dvoujádrový procesor a dobře optimalizované prostředí pak nabídne plynulou a rychlou práci s telefonem. Velice nás potěšilo také nadstandardní příslušenství, které jsme k mobilnímu přístroji dostali. Pro cestování terénem se také hodí dlouhá výdrž na jedno nabití, neboť se k přísunu energie můžeme dostat až po několika dnech. To jsou přednosti, které nás u testovaného kousku potěšily.

Nyní otočme minci – 3,5palcový displej sice nabízel vysoký jas, díky čemuž bylo možné telefon používat dobře i na přímém slunci, jeho nízké rozlišení nám však vadilo a obraz nevypadal dobře. Ani technologie GPS, kterou by sportovci hojně využívali, nepodávala nejlepší výkony. Další velkou nevýhodou pro potenciální kupce je také cena. Ta je o něco vyšší, než bychom předpokládali.

A závěrečný verdikt? Sony Xperia Go je velmi dobré zařízení, které splní očekávání a jediný vážný nedostatek, se kterým se musí běžný uživatel smířit, je nízké rozlišení displeje. Situace se ovšem trochu změní, uvědomíme-li si, že tento přístroj pořídíme většinou za více než 6 000 Kč. Konkurence totiž v této cenové hladině nabídne rozhodně lepší displej a většinou také hardwarovou výbavu či fotoaparát. Jediným tahákem tak stále zůstává odolnost a bohaté příslušenství, neboť tento přístroj v ostatních parametrech konkurence překonává.

Klady

+ Odolná konstrukce
+ Certifikace IP67 (vodotěsnost do 1 metru)
+ Plynulé a rychlé prostředí systému Android
+ Užitečné aplikace od Sony
+ FM rádio
+ Vícebarevná notifikační LED dioda
+ Rychlá spoušť fotoaparátu
+ Integrace se sociální sítí Facebook
+ Režim MTP i USB Mass Storage
+ Dobrá čitelnost na slunci
+ Bohaté příslušenství (u žluté varianty)
+ Kvalitní audio výstup
+ Nadprůměrná výdrž, šetříme-li přístroj
+ Slot pro Micro SD kartu
+ Možnost zavěsit přístroj na šnůrku

Zápory

– Vyšší cena
– Displej s nízkým rozlišením a velmi malou jemností
– GPS s pomalejší fixací a slabší přesností
– Umístění konektoru pro sluchátka vadí při použití ochranného pouzdra
– Tlačítka hlasitosti jsou zbytečně nízko
– Slabší herní výkon a více nepodporovaných herních titulů

Za zapůjčení k testu děkujeme společnosti Sony.

Orientační cena na našem trhu

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (8)