Snapdragon™ BatteryGuru: Funguje šetření baterie přímo od Qualcommu?

qualcomm-snapdragon-820

Že jste už mnohokrát slyšeli o zázračných aplikacích, které slibují prodloužení výdrže baterie, ale málokterá z nich nakonec funguje? Dnes se podíváme na řešení, které nabízí přímo Qualcomm, který znáte nejspíš jako jednoho z nejvýznamnějších výrobců mobilních čipsetů.

A protože jsou mnohé z jeho výrobků používané právě v mobilních zařízeních, není moc velkým překvapením, že Qualcomm vyvíjí aplikace, které prodlužují jejich výdrž.

Chytré učení

Čekáte, že hned po instalaci se sníží spotřeba baterie o 20 %? Bohužel ne. Qualcomm totiž zvolil poněkud jinou cestu. Po nainstalování se Snapdragon™ BatteryGuru přepne do učícího režimu, ve kterém nejdříve začne podrobně sledovat vaši aktivitu během dne. Zajímá se především o to, kdy a kde jste co zapnuli, případně vypnuli. Podle toho bude v ostrém režimu zařízení zapínat nebo vypínat.

Řada maličkostí, které prodlouží výdrž

BatteryGuru toho nabízí opravdu dost. Pomocí funkce Inactive Power Boost můžete nastavit, co se stane v momentě, že zařízení delší dobu nepoužíváte. Aplikace si pamatuje, v jakou dobu zařízení nabíjíte, a v případě, že by baterie nemusela do dalšího očekávaného nabíjení vydržet, vás upozorní pomocí notifikace. Dále také nativně obsahuje Low Power mód, který můžete přizpůsobit vašim potřebám.

Za jednu z nejužitečnějších vlastností můžeme označit to, že aplikace dovoluje spravovat chování při obnovování každé aplikace zvlášť, přičemž je na výběr z několika možností (obnovení kdykoli se aplikaci zachce; v závislosti na tom, kdy aplikaci běžně používáte; pouze když aplikaci zrovna používáte). Poněkud nepříjemně vás může aplikace překvapit v případě, že se po zaběhnutém režimu vypravíte někam, kde WiFi nepotřebujete z prostředí, kde jste ji obvykle měli zapnutou. Může totiž nastat situace, kdy se WiFi automaticky zapne.

Při tom všem, co Snapdragon™ BatteryGuru nabízí, stojí určitě za zmínku to, že pokud aplikace běží na pozadí, její spotřeba je opravdu zanedbatelná. Velmi často ji ani nenaleznete mezi aplikacemi, které využívají největší část akumulátoru.

Při testování aplikace s čipsetem Snapdragon 810 (LG G Flex 2) jsme došli k závěru, že šetření akumulátoru opravdu funguje. Troufáme si říci, že pro člověka, který má neustále WiFi a další bezdrátové technologie zapnuté, a to i v dobách, kdy je nevyužije, může být úspora značná (v extrémním případě může jít až o desítky procent).  Na druhou stranu při aktivním využívání telefonu během dne nemusíte úsporu ani zaznamenat. Rozhodně to ale stojí za vyzkoušení.

 

I když se správa baterie u nového androidu 6.0 zase o něco zlepšila, existuje stále nezanedbatelné množství uživatelů, kteří nabízené funkce Snapdragon™ BatteryGuru využijí. Aplikace je k dispozici zdarma na Google Play.

Snapdragon™ BatteryGuru
Snapdragon™ BatteryGuru
Jakub Schusser
O Autorovi - Jakub Schusser

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (13)