ordu escort escort kıbrıs izmit escort bodrum escort rize escort konya escort kırklareli escort van escort escort halkalı erzurum escort sivas escort samsun escort tokat escort

Samsung Galaxy S4 mini LTE (GT-i9195) – na velikosti přeci jen záleží (recenze)

00_GT-I9190_Front_black_Standard_Online

Kroutíte hlavou nad obrovskými rozměry dnešních TOP telefonů a rádi byste něco přijatelnějšího? Něco okolo úhlopříčky displeje 4,3 palce, skvělým výkonem, bohatou výbavou a výborným zpracováním? Pak by se středem pozornosti mohl stát model Samsung Galaxy S4 mini, který si dnes otestujeme! Pojďme na to.

Možná někomu zní označení mini úsměvně, když si uvědomíme, že úhlopříčka displeje má stále úctyhodných 4,3 palce. Označení je ovšem logické z  toho důvodu, že se jedná o zmenšený model vlajkové lodi Samsung Galaxy S4. No a samozřejmě se pak přístroj lépe prodává, když má v názvu Galaxy S4 a slůvko mini se lehce přehlédne.

Obsah recenze

Obsah balení

Přístroj nám do redakce dorazil v sympatické malé krabičce, která v sobě kromě telefonu ukrývala ještě špuntová sluchátka, USB kablík a nabíječku.

IMG_1038

Vzhled a dílenské zpracování

Samsung seká nyní své telefony jak Baťa cvičky a na první pohled má i znalý zákazník problém jednotlivé přístroje rozlišit. Již od modelu Galaxy S III se žádné výrazné změny přístroje nedočkaly, což je určitě škoda. Nechme předsudky stranou a předstírejme, že telefon vidíme poprvé. Pak musíme uznat, že se designově skutečně povedl.

Přední strana je lemována elegantním stříbrným rámečkem, který ještě doplňují stříbrné prvky reproduktoru v horní části a hardwarového tlačítka v dolní bradě. Největší část tvoří samozřejmě 4,3″ displej, který je pokryt tvrzeným sklem. Po stranách je rámeček kolem displeje sympaticky úzký, v horní a spodní části logicky širší, neboť je sem potřeba ještě vměstnat hardwarové tlačítko, dvě senzorová tlačítka, logo společnosti, objektiv přední kamerky a senzory okolního světla či přiblížení. Trochu nám zde schází notifikační dioda.

IMG_1032

Při pohledu na zadní část si teprve plně uvědomíme, že použitý plast má imitovat karbon nebo podobný materiál. Kromě objektivu zadního fotoaparátu, blesku, loga společnosti a reproduktoru ve spodní části tu nic jiného důležitého nenalezneme.

IMG_1028

Boky přístroje zdobí stříbrný rámeček, a i když se nejspíše stále jedná o plast, je skutečně obtížné si nemyslet, že se jedná o kov. Bod pro Samsung. Napájecí tlačítko se skrývá na pravé části, ovládání hlasitosti pak na té levé.

IMG_1027

Horní část můžeme použít především pro připojení sluchátek díky přítomnosti 3,5mm výstupu pro sluchátka. Spodní část pak k připojení MicroUSB konektoru a sídlí zde také mikrofon.

IMG_1036

Kromě většiny konkurence se Samsung stále drží konceptu, kdy lze vyměnit baterii a sundat zadní kryt. Pod baterií, která v sobě ukrývá také NFC, nalezneme slot pro MicroSIM a MicroSD kartu.

IMG_1037

O použitých plastových materiálech se toho už napsalo spousty, a i když nám tento koncept zrovna radost nedělá, skvělé zpracování a praktické použití to dokáže vyvážit. Navíc každý, kdo si tento přístroj bude chtít pořídit, je s tím nejspíše předem smířen. Přístroj je díky tomu velmi lehký a konstrukce je kvalitní – vše lícuje jak má a nikde nic přehnaně nevrže.

Hardware a displej

Ačkoliv se přístroj v názvu pyšní výrazem S4, hardwarově je to oproti vlajkovému modelu znatelně slabší. Žádná 4 nebo dokonce 8 jader. Menší model dostal “pouze” dvě jádra v podobě Snapdragonu 400, který ovšem tiká na 1,7 GHz, a musíme povědět, že nabízí výkonu skutečně hodně. V některých testech se dokonce přibližuje starší generaci čtyřjádrových procesorů. S tím souvisí také použitý grafický akcelerátor Adreno 305, jehož výkon si později pěkně otestujeme. I paměť se dočkala snížení – velikost RAM se usídlila na hodnotě 1,5 GB a vnitřní na 8 GB.

I když se přístroj papírově chlubí 8GB vnitřním úložištěm, z čehož je 5 GB dostupných, nám přístroj nabídl znatelně méně. Pro naše data a aplikace bylo připraveno pouze 3,68 GB a nákupu MicroSD karty se tak asi žádný uživatel nevyhne. Je to dáno tím, že nám do redakce nedorazil finální prodejní kousek.

Screenshot_2013-01-01-01-03-54

Hodnota velikosti baterie 1900 mAh nás sice na první pohled příliš neohromí, na druhou stranu máme na palubě úsporné dvoujádro a “pouze” 4,3″ displej. Ve výsledku by tak měla být výdrž o něco delší než v případě vlajkových modelů. To si samozřejmě ověříme.

Společnost Samsung fotoaparáty umí. I když zde zcela jistě není stejná optika a snímač jako u “plnohodnotné S4”, hezké fotografie by mohl 8MPx fotoaparát přesto vykouzlit. Více v testu fotoaparátu.

Specifikace v bodech

  • displej: 4,3″ SuperAMOLED s rozlišením 540 x 960 pixelů (jemnost 256 ppi)
  • procesor: dvoujádrový Qualcomm Snapdragon 400 (MSM8930), frekvence 1,7 GHz
  • GPU: Adreno 305
  • paměť: 1,5GB RAM, 8GB vnitřní (v našem případě pouze 3,68 GB k dispozici)
  • fotoaparát: zadní 8 MPx, přední 1,9 MPx
  • rozměry: 124,6 x 61,3 x 8,9 milimetrů
  • hmotnost: 107 gramů
  • GPS: ano, včetně A-GPS
  • Wi-Fi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Wi-Fi Direct, DLNA, Wi-Fi Hotspot
  • Bluetooth: 4.0 (A2DP, LE, EDR)
  • NFC: ano
  • Konektory: 3,5 mm stereo audio jack, microUSB
  • Senzory:  zrychlení, okolního světla, přiblížení, kompas, gyroskop
  • Baterie: 1900 mAh, Li-Ion
Katalog Android zařízení

Katalog Android zařízení

Specifikace, recenze, galerie, video, hodnocení, porovnávání...

Pro více informací navštivte náš katalog zařízení.

Displej

Velkým lákadlem telefonů od Samsungu je věhlasná technologie SuperAMOLED, díky které jsou barvy skutečně velmi kontrastní a mnohdy až přepálené. Lidem se ovšem tyto barvičky líbí a nelze to mít nikomu za zlé. K tomu si přičtěme skvělé podání černé barvy, dobrou čitelnost na slunci a máme zde displej, který patří k tomu nejlepšímu. Menším neduhem je stále omílané vypalování, které je způsobeno technologií OLED. K tomu však dochází zpravidla až tak po dvou letech používání a to už většinou posíláme přístroj “do světa”.

Pokud srovnáme displej s konkurencí se SuperLCD, vyhrává Samsung kromě podání bílé barvy a čitelnosti na slunci téměř ve všem. Skvěle jsou na tom také pozorovací úhly.

Rozlišení 540 x 960 pixelů tvoří na 4,3″ displeji jemnost 256 PPI, což je hodnota, při které už by někdo mohl namítat, že by si oči zasloužily více. Ano, je to pravda, ale v praxi na žádné problémy nenarazíme a kdo nebude zkoumat pixely z úplné blízkosti, bude s rozlišením spokojen.

Displej zvládne trochu netradičně zaznamenat “pouze” 8 prstů. Ti, kdo jsou tedy zvyklí používat všech 10 špalíčků pro ovládání přístroje,  budou možná zklamáni. Obyčejné uživatele to netrápí.

Screenshot_2013-06-19-11-28-09

Nastavení jasu fungovalo výborně a neměli jsme potřebu ladit jas ručně.

Screenshot_2013-06-20-10-37-47

Test výkonu (benchmarky)

AnTuTu Benchmark v 3.3

  • Samsung Galaxy S4 – 23798
  • HTC One – 22499
  • Nexus 4 – 16 058
  • Samsung Galaxy S4 mini – 13 774
  • Samsung Galaxy Note II – 13 601
  • Sony Xperia Z – 11 801
  • Hauwei Ascend D2 – 10 650

Quadrant Standard Edition

  • HTC One – 12524
  • Samsung Galaxy S4 – 12493
  • Sony Xperia Z – 8064
  • Samsung Galaxy S4 mini – 6973
  • Samsung Galaxy Note II – 6039
  • Samsung Galaxy S III – 5313
  • Huawei Ascend D2 – 5135
  • Nexus 4 – 4796
  • HTC One X – 4692
  • Samsung Galaxy S II – 3326
  • Samsung Galaxy Beam – 2832
  • Huawei Honor – 2021
  • Huawei Vision – 1874
  • Samsung Galaxy W – 1473
  • Emgeton Meizu M9 – 1368

3D Mark Ice Storm

  • Xiaomi MI-2s – 11234
  • Samsung Galaxy S4 – 10810
  • Sharp Aquos Phone Zeta – 10803
  • HTC One – 10403
  • LG Nexus 4 – 10177
  • Sony Xperia Z – 9141
  • Samsung Galaxy S4 mini – 5514
  • Huawei Ascend D2 – 3573

3D Mark Ice Storm EXTREME

  • Samsung Galaxy S4 – 6612
  • Sharp Aquos Phone Zeta – 6402
  • Xiaomi MI-2s – 6359
  • HTC One – 6298
  • LG Nexus 4 – 5897
  • Sony Xperia Z – 5644
  • Samsung Galaxy S4 Mini – 2828
  • Huawei Ascend D2 – 2106

Herní výkon

I když to nejspíše nebude primární účel tohoto přístroje, vyzkoušeli jsme na něm také nejnáročnější hry. Jsme zvědavi, jak se s tím dvoujádrový procesor a grafický akcelerátor Adreno 305 poperou. Musíme ovšem konstatovat, že bez ohledu na výkon telefonu se Galaxy S4 mini na hry nehodí, neboť kvůli malé velikosti vnitřní paměti se do přístroje vejdou maximálně dvě náročnější hry. Nepomůže ani paměťová karta.

Screenshot_2013-06-19-14-35-48

Modern Combat 4: Zero Hour

FPS střílečka nabízí skvělou grafickou podívanou a výbornou herní atmosféru. Snapdragon 400 a Adreno 305 nic nenamítaly a hra běžela plynule. Skvělé.

Screenshot_2013-06-19-18-36-58

Real Racing 3

Závodní hra, která kvůli své špatné optimalizaci trápí spoustu přístrojů. Na Galaxy S4 mini si však nepřišla a i když bylo viditelné snížení grafických detailů, hratelnost byla výborná. Palec nahoru.

Screenshot_2013-06-19-13-47-45

N.O.V.A. 3

Ani další FPS titul se skvělým  grafickým kabátkem nedělal testovanému přístroji problémy. Tak to má být.

Screenshot_2013-06-19-14-32-59

Need for Speed: Most Wanted

Oblíbená závodní hra nabídne výbornou grafiku a zábavný arkádový model. Během hraní jsme na žádné problémy opět nenarazili.

Screenshot_2013-06-19-17-53-28

Přístroj se v zadní části poměrně výrazně zahříval. Nebylo to však extrémní a prsty nás nepálily.

Konektivita

Kromě obvyklých technologií Wi-Fi a Bluetooth, které jsme vyzkoušeli a na žádný problém nenarazili, se S4 Mini pyšní také technologií NFC. Posílání souborů fungovalo výborně mezi všemi telefony – pokud byl aktivovaný S-Beam, soubory se posílaly přes Wi-Fi Direct (druhé zařízení muselo být ovšem taky s podporou S-Beam), při deaktivovaném S-Beam se soubory posílají přes Bluetooth. Trochu škoda, že pokud zapomenete před posíláním na telefon bez funkce S-Beam tuto vymoženost vypnout, přenos se nezdaří.

Samozřejmě jsme otestovali také datové sítě, které fungovaly výborně a zejména v Praze byl internet velmi rychlý (cca 6 MBit download, 1 MBit upload). Náš testovaný model obsahuje také LTE modul – ten jsme však neměli možnost otestovat.

GPS

Funkčnost GPS byla u takového modelu samozřejmostí. Fix byl velice rychlý a také přesnost splnila naše očekávání. Testovali jsme ji nástrojem Runtastic, který pravidelně zaznamenává GPS údaje a na konci nám zanese změřený úsek do mapy.

run

Baterie a výdrž telefonu

1900mAh baterie, “malý” displej a úsporný dvoujádrový procesor slibují slušnou výdrž na jedno nabití. Je tomu opravdu tak? Pojďme se na to podívat.

Již první test při běžném používání prozradil, že oproti TOP modelům je zde skutečně rozdíl. Dá se říci, že s tímto telefonem již celý den při intenzivnější práci vydržíte. Během našeho testování jsme měli celou dobu zapnuté datové přenosy, pořídili spoustu fotografií, surfovali, chatovali a přístroj si řekl pro nabíječku po nějakých 18 hodinách. Pokud jsme surfovali na domácí Wi-Fi síti a přístroj tolik neždímali, hravě se dostaneme přes 1 den výdrže. Při běžném používání (zejména SMS a hovory) nebude žádný problém vydržet i více dní.

Screenshot_2013-06-19-21-51-48

Pojďme se nyní podívat na test, který dá přístroji skutečně zabrat – přehrávání videa. Spustili jsme film, který již byl v přístroji od výrobce (Helicopter), nastavili poloviční jas, zvuk pustili do sluchátek a vyzkoušeli, co vydrží. Hodnota stopek ukázala 9 hodin 36 minut. Přímo skvělá hodnota.

Screenshot_2013-06-21-19-02-09

 

Uživatelské prostředí

Rychlost a stabilita prostředí

Přístroj je vybaven nejnovější verzí systému Android 4.2.2.  Prostředí je velmi rychlé a plynulé, zdaleka ne však dokonalé. Po většinu práce je s přístrojem skutečně radost pracovat, občas se přístroj podivně zadýchá a objeví se také nějaké to škubnutí. Jelikož poskytuje dvoujádrový procesor výkonu dostatek, na vině bude nejspíše horší optimalizace systému. Není to však nic tragického.

la-nouvelle-version-android-jelly-bean-sera

TouchWiz – omalovánky na scéně

Samsung a pojem TouchWiz patří již několik let neodmyslitelně dohromady. Pod tímto označením se skrývá úprava systému Android, která nemění pouze vzhled systému, ale je kompletně systémem prorostlá. Změnilo se tak téměř vše a přístroj se naučil také některé nové funkce. A proč jsme v nadpisu zmínili slůvko omalovánky? Inu, plejáda barev je v prostředí přístrojů Samsungu skutečně pestrá a ne každý to ocení. Zvláště pak znalci čistého designu, který nabízí přístroje Nexus, budou plakat.

Ať se to zastáncům TouchWizu líbí nebo ne, zůstává bohužel faktem, že tato nadstavba sama o sobě užírá část systémových prostředků. I my jsme to při testování přístroje poznali, neboť se přístroj občas zvláštně zadýchal a škubnutí také nebylo tak ojedinělé, jak bychom si přáli. I když to nemusí nic moc díky managmentu paměti v Androidu znamenat, po startu zabírá samotný systém až podezřele moc paměti.

Screenshot_2013-06-20-10-41-33

Další změny prostředí

Screenshot_2013-06-20-10-42-01

Softwarová výbava

Chytrý pohotovostní stav

Poměrně zajímavá funkce, díky které telefon pozná, zda se na něj díváte či nikoliv. Používá k tomu přední kamerku. A důvod? Pokud se třeba delší dobu kocháte nějakým obrázkem ve vaší galerii a nedotýkáte se displeje, přístroj vyhodnotí, že je v nečinnosti a zhasne vám displej. Tomu právě zabrání Chytrý pohotovostní stav, který v pravidelném intervalu zkontroluje, zda se na displej díváte, a případně nedovolí displej zhasnout. Samozřejmě si toto vyžádá určitou spotřebu baterie, bude však díky kontrole pouze v určitou chvíli minimální.

Screenshot_2013-06-20-10-44-09

S-Plánovač, S-Poznámka

Tyto dvě aplikace jsme měli možnost spatřit v přístrojích Samsung Galaxy Note II, kde počáteční S značilo využití S-Pen stylusu. Ten zde nemáme, ale i tak si obě aplikace nechaly spoustu nových funkcí a příjemně nahrazují klasický kalendář v systému Android a přidávají aplikaci na tvorbu poznámek.

Screenshot_2013-06-20-10-46-44

S-Voice

Pamatujete na ten boom, když se v konkurenčním iOS objevila hlasová asistentka Siri? Samsung musel samozřejmě zareagovat a vytvořil S-Voice. Tento hlasový pomocník dokáže díky hlasovým povelům vykonávat různé úkony či vyhledávat informace na internetu bez nutnosti dotýkat se přístroje. Problém je, že S-Voice komunikuje pouze v angličtině, takže české kontakty nevytočíte a českou SMS nenapíšete. Tato funkce se aktivuje dvojitým stiskem hardwarového tlačítka, a abychom byli upřímní, S-Voice se nám spouštělo, i když jsme to vůbec nechtěli, tak jsme ve správci aplikací tuto funkci zakázali.

Screenshot_2013-06-19-19-53-17

S-Beam

Skvělá funkce přístrojů od Samsungu, která umožní přenášet soubory přes Wi-Fi Direct. Pokud je tato funkce aktivována, přenáší se tímto způsobem i soubory přes NFC. Tedy, abychom to uvedli na pravou míru, přes NFC se provede párování přístrojů a samotné soubory se pošlou přes Wi-Fi Direct. Problémem je, že pokud je tato funkce aktivní, nelze soubory přes NFC posílat na přístroje jiné značky (bez S-Beamu). Je nutné S-Beam vypnout, aby přístroj použil standardní Android Beam.

Screenshot_2013-06-20-10-47-02

Režim blokování

Jsou chvíle, kdy potřebujete přijímat hovory pouze od určitých čísel? Pak by vás mohl zajímat Režim blokování, který toto umožňuje. Snadno a rychle.

Screenshot_2013-06-20-10-47-19

Klávesnice

Předinstalovaná klávesnice od Samsungu nás příliš nenadchla. Rozložení či další volby byly přijatelné, špatně se nám na klávesnici ovšem psalo a objevovalo se spoustu překlepů. Klávesy jsou totiž malé a na tak malém displeji je to problém. Krátce po začátku testování jsme sáhli po alternativních aplikacích z Obchodu Play.

Screenshot_2013-06-20-10-48-15

Screenshot_2013-06-20-10-48-00

Kontakty a telefonování

Kontakty se sice dočkaly mírného faceliftu, žádnou drastickou změnu však nečekejme.

Screenshot_2013-06-20-10-48-49

Povedený je také Dialer (aplikace pro vytáčení čísel), který podporuje T9 vytáčení. Poradí si dokonce i s diakritikou a dokáže vyhledávat i podle znaků uprostřed jména.

Screenshot_2013-06-20-10-49-12

S přístrojem jsme se natelefonovali hodně a žádný problém se nedostavil – hovor byl dostatečně hlasitý a ani druhá strana si na špatnou kvalitu nestěžovala.

Multimédia

Přehrávání videí

Jelikož mobilní přístroj nosíme stále po kapsách, může nám posloužit také ke zkrácení dlouhé chvíle. A proč ne třeba filmem? Vyzkoušeli jsme v přístroji přehrát několik HD filmů a ověřit si, jak na tom přístroj je.

Jak jsme předpokládali, předinstalovaný přehrávač si s našimi filmy neporadil. Vypadalo to, že zde nefunguje hardwarová akcelerace. Z Obchodu Play jsme tedy sáhli po skvělém MX Playeru, ve kterém již HW akcelerace funguje. Bohužel i přesto se videa plynule přehrát nepodařilo – ani HD videa, ani klasické DVD Ripy. Nepomohlo ani stažení několika zaručených přehrávačů a nejsme si jisti, kde je problém. Doufejme, že to Samsung ještě opraví.

Screenshot_2013-06-20-10-49-51

Přehrávání hudby

Proč s sebou nosit MP3 přehrávač, když si s hudbou dnes hravě poradí každý smarthpone, že? Přímo v telefonu je předinstalována aplikace Hudba, která většině uživatelů bude naprosto stačit. Nabídne náhodné přehrávání, řazení skladeb, přehrávání ze složky, ekvalizér či povedený Widget na zamykací obrazovku.

Screenshot_2013-06-20-10-50-33

A kvalita výstupu? Ta je dobrá. Nemůžeme se zde na Samsung ani zlobit ani jej vychvalovat. Stále se nám nejvíce líbí Beats Audio od HTC, Samsung ve svém telefonu žádný “zlepšovák” nenabízí, ale kvalita přehrávání je i tak dostatečně kvalitní.

Příjemně nás překvapil zabudovaný reproduktor svou hlasitostí a kvalitou. Ani při plné hlasitosti příliš nechrčí, na což úplně zvyklí nejsme. Nevýhodu vidíme pouze v tom, že pokud reproduktor něčím přikryjete, sníží se značně jeho hlasitost. A bohužel se nám to stávalo poměrně často kvůli jeho malé velikosti a umístění.

Dodávaná sluchátka jsou špatná. Kvalita přehrávání je opravdu mizerná a ani v uších se neusadily příliš dobře (to už je ale subjektivní).

 

Fotoaparát a natáčení videa

Papírově si model GalaxyS4 mini nevede věru špatně – 8 MPx je dostatečná hodnota. Více než papírové předpoklady nás však zajímal konečný výsledek. Přístroj si samozřejmě poradí i s nahráváním Full HD videa, což jsme také ověřili. A výsledek?

Aplikace

Screenshot_2013-06-20-10-51-05

Fotografie a video

20130617_075024

Samsung Galaxy S4 mini – test zadní kamery

Samsung Galaxy S4 mini - test zadní kamery

Všechny fotografie v originálním rozlišení ke stažení zde.

Kdy, kde a za kolik?

V době naší recenze není zatím tento přístroj v žádném obchodě skladem. Podle serveru Heureka startuje cena na 11 000 Kč, což je poměrně hodně.

Resumé

Z testovaného přístroje máme smíšené pocity. Je to ale dáno z velké části tím, že se nejedná o prodejní verzi přístroje a spoustu věcí se tak může ještě změnit.

Galaxy S4 mini nabízí velmi dobrou konstrukci, která je lehká, stylová a kompaktní. Úhlopříčka 4,3″ je ideálním kompromisem mezi dostatečnou pracovní plochou a pohodlným ovládáním. Zpracování je též brilantní, i když se jedná o plastové materiály. Skvělý byl displej, který opět napověděl, že technologie SuperAMOLED patří k tomu nejlepšímu, co můžeme v přístroji mít, a náladu nám nezkazilo ani qHD rozlišení (HD rozlišení by ovšem přístroji slušelo). Spokojeni jsme byli tradičně také s fotoaparátem a chválíme přítomnost NFC. Díky “malému” displeji, úspornému dvoujádru a skoro 2000mAh baterii je i výdrž slušná, hlavně oproti vlajkovým modelům. I dvoujádrový Snapdragon 400 s grafickým akcelerátorem Adreno 305 měly dostatek výkonu pro hraní náročných her. Samsung si u svých uživatelů šplhne také s verzí systému Android 4.2.2, která nabízí některé nadstandardní šikovné funkce díky rozhraní TouchWiz. Pro ty, kterým nestačí velikost vnitřní paměti, je připraven slot pro MicroSD kartu.

Nyní se pojďme podívat na negativa. Většinou z uvedených negativ by již finální přístroj určený k prodeji trpět nemusel. Uživatelská paměť testovaného stroje byla v našem případě naprosto nedostačující. Na naše aplikace a data zbylo něco přes 3,5 GB, což znamenalo, že se do přístroje vejde například pouze jedna náročná hra. V tomto případě nepomohla ani 32GB paměťová karta. Samotný systém nebyl zdaleka tak optimalizovaný, jak jsme čekali, a občas se přístroj nesmyslně zadýchal a škubal. Zklamalo nás také přehrávání videa, neboť si žádný přehrávač neporadil ani s klasickými DVD Ripy a o plynulém přehrávání jsme si mohli nechat zdát. I to podle nás opraví některá z aktualizací.

A co říci závěrem? Vzhledem k tomu, že se nám do redakce dostal kus, který ještě není určen k prodeji, nemůžeme ohledně negativ dělat ukvapené závěry. Samotný Samsung nás ujistil, že prodávaný přístroj bude skutečně obsahovat 8GB vnitřní paměť s 5 GB pro uživatele. Zástupci nám také sdělili, že v některých nadcházejících updatech by též mohla přibýt možnost nahrávat aplikace na paměťovou kartu. Pokud se podaří Samsungu doladit softwarové “detaily”, tak bude Galaxy S4 mini skvělý telefon. Ne ovšem za cenu přes 10 000 Kč – ta se nám i tak zdá přepálená.

Klady

+ Kvalitní zpracování
+ Kompaktní rozměry a velmi nízká váha
+ Výborný displej s dobrým podáním barev, viditelností na slunci a jemností
+ Skvělý fotoaparát
+ Úsporný a výkonný dvoujádrový procesor
+ 1,5GB RAM paměť (prodejní verze 2 GB)
+ Dobrý výdrž na jedno nabití
+ Android 4.2.2 s nadstandardními funkcemi díky rozhraní TouchWiz
+ NFC
Přední strana chráněna odolným sklem Gorilla Glass
+ Poměrně kvalitní reproduktor
+ MicroSD slot pro paměťovou kartu

Zápory

– Velmi malá vnitřní paměť (cca 3,7 GB) (prodejní kus bude mít paměť o něco větší)
– Prostředí by mohlo být plynulejší a zasloužilo by si lepší optimalizaci*
– S-Voice je pro české uživatele spíše na obtíž
– Chybí notifikační dioda
– Problém s přehráváním videí*
– Vyšší cena

*Nemusí platit pro přístroj určený k prodeji.

Za zapůjčení k testu děkujeme společnosti Samsung.

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (41)

+ Přidat článek

Další zajímavosti

+ Přidat článek