TOPlist

Rootnout, či nerootnout telefon s Androidem? (Víkendová hlasovačka)

rootnout_nerootnout_ico

Rootnout, či nerootnout? To je otázka, kterou si po prvním seznámení se systémem Android položí asi každý uživatel, který narazí na omezení daná tímto mobilním operačním systémem. Na straně jedné jsou zde nesporné výhody, spočívající například v možnosti kompletně zálohovat všechny aplikace i s jejich daty. Na straně druhé je ale nutné počítat i s riziky – pokud nějaký škodlivý program využije nejvyšších oprávnění, může si s telefonem dělat v podstatě cokoli.

Rootnout, nebo raději ne?

Tématu, zda rootnout zařízení s Androidem, jsme se intenzivně věnovali v letech 2013 a 2014. Asi nejpřínosnějším materiálem, ve kterém jsme zohledňovali všechny podstatné výhody a nevýhody, byly články Proč (ne)rootnout telefon s Androidem? [brainstorming] a Proč (ne)rootnout telefon s Androidem? (názory čtenářů). Po dvou letech tedy chceme na toto téma navázat v rámci cyklu Víkendová hlasovačka a diskuze.

Proč rootnout?

Hlavní důvody, proč bystě měli uvažovat o rootnutí telefon či tabletu s Androidem, jsou:

  • Získání přístupu k možnostem, které Android sám o sobě nenabízí, nebo je blokuje.
  • Záloha celého systému se všemi nastaveními a aplikacemi, včetně jejich dat.
  • Úpravy systému nad rámec běžného nastavení – například odstranění integrovaných aplikací.
  • Rozšíření funkcí systému.
  • Možnosti úprav nastavení hardwaru – například přetaktování či podtaktování procesoru.
  • Možnost instalace alternativních ROM, které mohou radikálně měnit uživatelské prostředí i nabízené funkce, jakož i přinášet novější verzi systému.
  • Absolutní kontrola nad systémem.

Proč nerootnout?

Na druhou misku vah bychom položili následující důvody, proč si rootnutí přinejmenším rozmyslet:

  • Riziko ztráty či neuznání záruky.
  • U některých zařízení zhoršení či ztráta funkcí.
  • Možné problémy vyplývající z nezkušenosti uživatele.
  • Často komplikovaný postup.
Rootnout, nebo raději ne? Rootnout, nebo raději ne?

Proč (ne)rootnout telefon s Androidem?

Zvážení výhod, nevýhod, přínosů a rizik je samozřejmě jen a jen na vás. Nás v rámci této Víkendové hlasovačky a diskuze zajímá především to, zda jste svůj aktuální telefon rootli, nebo nikoli. V případě, že vlastníte více zařízení, zvolte odpověď platnou pro to, které používáte nejvíce.

[gravityform id=“69″ title=“false“ description=“true“ ajax=“true“]

V diskuzi pod článkem se můžete na téma rootování rozepsat více. Například se podělit o své zkušenosti a vysvětlit hlavní důvody, proč jste se rozhodli získat nejvyšší systémová práva. Jaké jsou podle vás největší přínosy rootnutého systému? Pokud naopak patříte do druhé skupiny, budeme rádi, když nám napíšete, proč jste svůj telefon nerootli.

Hlasovačka z minulého týdne

Před týdnem jsme se v rámci tohoto cyklu ptali, jak chráníte svůj telefon před fyzickým/mechanickým poškozením. Na výběr jsme dali celkem ze sedmi možností, přičemž hlasující mohli vybrat jednu nebo více variant.

Alespoň pro nás bylo největším překvapením celkem jednoznačné vítězství tvrzeného/temperovaného skla, které jako ochranu obrazovky používá téměř polovina respondentů (přesně 49 %). Teprve na druhém místě skončil se 27 % očekávaný favorit – měkké silikonové pouzdro, chránící hrany a zadní stranu telefonu.

Výsledky Hlasovačky z minulého týdne Výsledky Hlasovačky z minulého týdne

Téměř se stejným výsledkem (mezi 17 a 19 %) pak skončila fólie na displeji, rozevírací („flip“) pouzdro a jiný typ pouzdra, chránící hrany a zadní stranu telefonu. 17 % hlasujících však vůbec žádnou ochranu telefonu nepoužívá a má ho v tom stavu, v jakém ho koupili.

Na poli ochrany telefonu tedy jednoznačně dominují tvrzená/temperovaná skla.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (58)