RollerCoaster Tycoon Touch je moderní mobilní hra. Je to výhoda či nevýhoda?

RollerCoaster Tycoon Touch

Když se napíše RollerCoaster Tycoon, většině z vás se vybaví budovatelské strategické hry, kde hlavní roli hrají zábavní parky. Na Android jsme již v minulosti viděli několik dílů, některé byly lepší, jiné zase horší. Atari před několika týdny oznámilo hru RollerCoaster Tycoon Touch, která je již od začátku stavěna k hraní na přenosném zařízení. Jak dopadla?

RollerCoaster Tycoon Touch je plnohodnotná mobilní hra v dobrém i zlém

Pokud jste očekávali, že si s novým dílem RollerCoaster Tycoon Touch například sednete o víkendu na několik hodin a budete jej chtít hrát jako před lety klasický RollerCoaster Tycoon, tak vás musíme hned na úvod zklamat. Při prvním spuštění se sice ve hře zaseknete na delší čas, a to kvůli tomu, že budete mít k dispozici dostatek peněz. Jakmile ale peníze dojdou, tak se hodně rychle zastaví celá expanze vašeho parku.

V předchozích RollerCoaster Tycoon hrách jste si v takových případech mohli půjčit peníze a hrát dále i několik hodin v kuse. To ale u nejnovější Touch verze nenajdete, jedná se o free to play titul, který je kompletně prolezlý způsoby, jak si hraní ulehčit, a to samozřejmě za použití reálných peněz. A na jednu stranu to nemusí být ani špatně, protože pak by doopravdy mohlo hrozit, že byste u ní strávili dlouhé hodiny a hodiny.

Jeden z několika důvodů, proč na telefonech nevidíme velké množství velkých a komplikovanějších her, je jejich ovládání. Zatímco na PC máme myš s klávesnicí, na konzoli zase gamepad, telefon si většinou musí vystačit jen s displejem. Na Google Play najdete několik her, které jsou povedené, ale ztroskotaly na špatném ovládání. Jedna z těch her je i RollerCoaster Tycoon Classic, která nabízí kombinaci toho nejlepšího z prvních dvou dílů série. A to bohužel i s horším ovládáním, které je na telefonu mnohem více vidět. Touch verze je ale úplně něco jiného, ovládání hry je od začátku stavěno na dotykové displeje, díky tomu má hráč ze hry úplně jiný zážitek.

RollerCoaster Tycoon Touch – Official iOS Launch Trailer

RollerCoaster Tycoon Touch - Official iOS Launch Trailer

Karty v hlavní roli

Jak už jsme psali výše, jedná se o free to play titul, který plně těží z mikrotransakcí. Hratelnost se točí kolem sbírání kartiček, které dostáváte například za plnění úkolů. Každá kartička představuje jeden objekt, který můžete postavit ve svém parku. Duplicitní karty jsou pak využívány k vylepšování budov. Každá budova se dá postavit pouze v omezeném množství, větší počet se otevírá až po značném vylepšování, které stojí poměrně dost herní měny. Vše samozřejmě půjde ulehčit za pomocí reálných peněz. RollerCoaster Tycoon Touch nicméně není kompetitivní hrou, takže není ani kam spěchat, i když do hry nevložíte ani korunu, tak se dá pořád užít.

Velkou měrou na to má ovládání. To jak je ovládání intuitivní, poznáte u stavby první horské dráhy, kdy jednoduše kreslíte na displej tvar a hra automaticky bude dráhu stavět, pomocí záchytných bodů si ji pak můžete velmi rychle upravit a přidat do ní novinky. Stejně rychle pak jde vložit do herního světa více než 100 budov, které jsou k dispozici.

Dojde i na management

I když celkově není hra tak propracovaná jako Classic, tak pořád hra není jen o stavění. Po úvodním stavění bude hlavním úkolem hráče starat se o park, což znamená měnit ceny, vybírat peníze, udržovat spokojené návštěvníky atd. Na sedmé úrovni se otevře speciální nabídka, pomocí které jde rychle porovnat jednotlivé části parku z několika různých pohledů. Patří to k těm lepším funkcím. Dalším plusem je určitě grafika, která je kompletně ve 3D a nabízí třeba střídání dne a noci. Jak hra vypadá, se můžete podívat na přiložených obrázcích.

Co se týče závěrečného hodnocení, RollerCoaster Tycoon Touch nám připomíná budovatelské strategie, které před lety ovládly sociální síť Facebook. K jejich hraní ale není potřeba sociální interakce a stejně tak mikrotransakce nejsou životně důležité. I když je vám hra cpe na každém kroku, tak se vůbec nic nestane, pokud si nic nekoupíte. Akorát si na vše déle počkáte. Mezi kladné věci můžeme zařadit povedenou 3D grafiku, perfektní ovládání nebo zajímavý management.

RollerCoaster Tycoon Touch
RollerCoaster Tycoon Touch

Už jste vyzkoušeli RollerCoaster Touch? Co na hru říkáte?

David Trlica
O Autorovi - David Trlica

Už od dětství ho bavily telefony, na půdě byste určitě našli mnoho a mnoho časopisů o telefonech. První setkání se smartphony proběhlo právě u Androidu.… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (6)