Menu

Recenze na internetu rozhodují o koupi telefonu, dokázal průzkum

Internetové recenze se staly natolik populárními, že před koupí každého telefonu, tabletu nebo dalšího dílu do kompletní smart výbavy dnešní doby, je prvním impulsem prohledání všech koutů internetu. O tomto trendu vypovídá i průzkum společnosti Seznam.cz, který o recenzích hovoří jasně – jsou naprosto klíčové.

Recenze před nákupem elektroniky hledá drtivá většina lidí

Portál Svět Androida vám pravidelně přináší recenze všech nových a zajímavých smartphonů a dalšího příslušenství. Servírovat vám zkušenosti a poznatky z první ruky nás baví, proto jsme rádi, že při koupi elektroniky se drtivá většina budoucích majitelů rozhoduje na základě přečtených produktových recenzí.

recenze svět androida

Recenze před nákupem v těchto kategoriích hledá 76,8 % nakupujících. Z tohoto podílu se jimi nechá ovlivnit závratných 96,8 %. A má to pádný důvod – z recenzí se člověk dozví, jak zařízení pracuje v běžném provozu a také různé nedokonalosti, se kterými se výrobci chlubí neradi.

Mezi hledači a nakupovači elektronických zařízení dominují muži, kteří představují hodnotu 80 %, a nákupy téměř nikdy nejsou spontánního rázu, nýbrž stojí na právě zmiňovaných recenzích.

Jsou pro vás recenze smartphonu nebo hodinek před koupí důležité?

Zdroj: Seznam.

 

Komentáře

Ondra

Ondra

10.11.2015 10:07

Na tohle byl třeba průzkum? :D

John

John

10.11.2015 10:20

no tomu bych teda opravdu neveril, kdo by to byl rekl :D :D

Generic

Generic

10.11.2015 10:28

Od toho ty recenze jaksi jsou :) tyvole průzkum zase úplně o ničem.

blecha

blecha

10.11.2015 10:30

nebyl o ničem :D představ si kolik lidi to zaměstnalo a kolik lidí se na to na tom napakovalo :D

Shark.jd

Jan Dolejšexternista 26

10.11.2015 10:36

Takhle to vidíme my a je to jasné. Přesto pohledy “obyčejných” uživatelů jsou mnohdy rozdílné, takže to nemusí být úplně jasné. :) Je ale dobře, že se lidé nenechávají napálit marketingovým oddělením, ale raději dají na objektivní recenze.

Loj

Loj

z aplikace
10.11.2015 10:43

Naucil jsem se cist uzivatelsky recenze k produktum na zelenym mimozemstanovi.

1) nejsou zfalsovany
2) hned vite jestli je ten produkt pouzitelnej
3) vdycky odhali neco, co se v normalni recenzi na netu nedoctete

Redaktorove dostavaji pristroje pujceny, nekdy jim je dovozce rovnou necha.
Takze maji sklony podrthovat vic dobry stranky nez nedostatky a chyby.

beryb

10.11.2015 11:07

Radši přečtu desítky recenzí na různých webech …, než bezhlavě kupovat nějaké zařízení, ať je to v jakémkoliv odvětví.

Martin

Martin

10.11.2015 11:31

Seznam dělal průzkum něčeho, co je jasné už tolik let… Ale nedivme se, oni jsou zpomalení ve všem, jak ve vývoji, tak v technologii.

Bllizard

Ondřej Mikaum_navstevnik 1

10.11.2015 11:38

To Loj: K Vašemu komentáři se nemůžu nevyjádřit. Před nějakou dobou jsem recenze mobilních zařízení psal zde na SA a můžu Vám říci, že žádný tlak na neobjektivnost zde nebyl. Vždy jsem psal rezenzi na zařízení, které jsem si sám vybral a napsal jsem o něm vše na co jsem narazil, ať už se jednalo o klad nebo zápor. Vhledem k tomu, že znám osobně i další zdejší redaktory a vím, jakým způsobem recenzují, můžu se zaručit za to, že recenze jsou vždy objektivní (resp. subjektivní z pohledu recenzenta, nikoliv však výrobce nebo prodejce). Články, které neobjektivní jsou, jsou vždy označeny jako komerční články.

Máma

Máma

10.11.2015 12:03

@Ondřej Mika: “Vhledem k tomu, že znám osobně i další zdejší redaktory a vím, jakým způsobem recenzují, můžu se zaručit za to, že recenze jsou vždy objektivní” Za mě dobrý, díky tomuhle Vám nevěřím. Proč to Vám asi dojde ;-)

Tein

Tein

z aplikace
10.11.2015 12:40

Ondřej Mika: Tak to je potom zajímavé, že tento článek není označen jako komerční a to přesto, že se nějak asi jen pouhým zázrakem dostal do recenze i odkaz na Sony Z5. Taková náhodička. Jinak nevím jak je to s redaktory na tomto webu a nechci ani nikoho soudit či urážet ale vzhledem k tomu, že jsem z IT oboru a pracoval jsem přímo pro výrobce HW tak vím jak moc umějí být recenzenti neobjektivní. Když už ne přímo v recenzi na konkrétní produkt, tak se občas aspoň do nějaké recenze jen vloudí nějaký ten odkaz nebo aspoň zmínka o něčem co je třeba…

Bllizard

Ondřej Mikaum_navstevnik 1

10.11.2015 12:43

To Máma: Asi nedojde. To, že člověk pod svým pravým jménem popíše pravdivý stav a navíc slušně aniž by na někoho útočil, se asi nenosí.

Bllizard

Ondřej Mikaum_navstevnik 1

10.11.2015 12:56

To Tein: Asi chápete, že redaktoři jsou za svoji práci placeni podle čtenosti jejich článků a proto je jasné, že se snaží i na starší články odkazovat, kde jen to jde. Je logické, že v článku, který pojednává o recenzích, najdete na nějakou recenzi odkaz.

JaroB

JaroB

10.11.2015 13:41

Ak je niekto z redaktorov vlastníkom nejakej značky ….nemôže byť voči tej značke neobjektívny a voči inej značke zas objektívny. Je to aj v iných profesiách kde naviazanosť na rodinu a známych je neprípustná z pohľadu objektivity.
Tak ako nemôže byť dlhoročný spokojný užívateľ samungu objektívny k tejto značke .A najmä ak dostáva určité výhody. Zámerne nespomínam aké lebo tie sa líšia.
A ak nám budete tvrdiť opak tak Vaše slovo nestojí za veľa.
Vyšiel dávnejšie článok myslím v N.Y Times ako pracuje marketingové oddelenie Applu. A je to presne ako si myslíme a možno aj horšie. Vyberajú si redakcie, redaktorov ktorý budú písať exkluzívne a za to budú pozývaný vždy ako prvý a testované zariadenia im ostávajú atď atď. A redakcie ktoré nevykresľujú ich produkty v superlatívoch tak im tieto privilégia stopnú. viď kauza ohýbania 6S+ minulého roka. A je to tak aj u spomínanej firmy ktorá bola súdom !!! uznaná za vinných z nekalých praktík voči konkurencii na nete.
Takže tie rečičky o objektivite si nechajte na firemnú akciu

Otec

z aplikace
10.11.2015 13:46

Děkuji za informaci, i když je ze 100% předvidatelná. Ostatní buďte rádi, že to není opět něco z “dle výzkumu amerických vědců…. ” a tak podobné – se vždy uculím a myslím si něco o psím uteru.

blecha

blecha

10.11.2015 14:06

Nehodlám řešit zdejší redaktory a jejich recenze to je na jejich svědomí a celkem bych i věřil, že jsou objektivní. Moc už bych si nebyl jistý jak je s tou alzou. Znám plno lidí obchodníků, kterým dochází pravidelně nabídka, že jim někdo bude psát recenze na míru, takže vím , že i tohle je pro pár lidí v ČR dobrý byznys. Proto nejlepší je číst více recenzí z různých webu a to i napříč světem. Osobně se dívám na heureku, amazon, kde bývá nejvíc recenzí, ale chce to opravdu sbírat informace pokud si vybírám něco dražšího.

Bllizard

Ondřej Mikaum_navstevnik 1

10.11.2015 14:14

To JaroB: Nevím, jak pozorně jste četl, můj komentář, ale to, že jsou recenze subjektivní z pohledu recenzenta, je jasné a tak jsem to i napsal. Vzhledm k tomu, že na rozdíl od Vás znám pozadí fungování tohoto webu, jsou Vaše konspirační teorie úsměvné. Kdyby za psaní recenzí svých výrobků společnosti v Čechách platili, bylo by to pro redaktory fajn, ale “bohužel” se tak neděje. Naštěstí pro čtenáře se tak setkají maximálně s tím, že některému píšícímu se osobně daná značka nelíbí a proto na zařízení nasadí víc, než by bylo objektvně nutné.

Bllizard

Ondřej Mikaum_navstevnik 1

10.11.2015 14:16

To Blecha: Naprosto souhlasím.

Faktuzorigamax

10.11.2015 14:33

Pokud průzkum hovoří jasně, se Sony se rozloučíme už v Q1 2016 a ne Q2-Q3 2016.

dunco

dunco

z aplikace
10.11.2015 14:43

faktjsemkokot :a kdy se rozloučíme s Tebou ty magore? Přestaň už opruzovat, nikdo na Tebe není zvědavej 😷.

Faktuzorigamax

10.11.2015 14:50

Dunco: Z jiných půzkumů zpravidla jasně vyplývá, že první jde z kola ven ten, který má nižší IQ, nepřispívá k tématu a naváží se do ostatních uživatelů.

dunco

dunco

z aplikace
10.11.2015 14:56

faktjsemkokot :o tom vyšším IQ ohledně Tebe by se dalo hodně dlouho polemizovat a pokuď tady přestaneš psát Ty Tvoje kokotiny, tak se do Tebe přestanou ostatní navážet 😂.Kapišto hňupe.

Tein

Tein

z aplikace
10.11.2015 15:23

Ondřej Mika: přesně podobnou reakci a “nepříliš smysluplnou omluvu” této věci jsem čekal. Je rozhodně pěkné jací jsou v redakci týmoví hráči, když jeden autor dává odkaz do svého článku na odkaz článku autora jiného. Přesně o takovýchto “skrytých” odkazech jsem mluvil a i toto je běžná praxe na různých webech, což ovšem nemůžu tvrdit, že tady to není výjimka. Vy znáte dle tvrzení redaktory osobně a je pěkné slyšet, že tito ještě nejsou tak zvážení, pokud tomu chceme věřit. Jen mi Vaše argumenty a zmínka o objektivitě a komerčních článcích připadá (s prominutím) nesmyslná. Jak ale píšete k JaroB tak zde rozhodně nepíše konspirační teorie a zcela běžnou věc. Opět nevím jak je na tom tato redakce a nechtěl bych se nikoho dotknout ale pokud to nedělají tak je tento svět, krví nasáklími marketingovými penězi, brzy rozemele na prach. Z mé vlastní zkušenosti také vím, že jak se někdo dozví, že jiní za tu stejnou věc něco mají, tak to dříve nebo později bude chtít taky. Peníze bohužel kazí charakter ale to je na úplně jinou diskusi. Každopádně se redaktorům nemusí (a ani se to často z legálních důvodů nedělá) platit hotově ale jakousi formou všimného, formou zanechání produktu po recenzi, pozváním na různé akce jako jsou tzv. business tripy nebo team buildingy (nejlépe fungují zajímavé zahraniční destinace), hrazení různých výdajů, zanechání dárkových poukazů nebo např. dokonce i stravenek. Vynalézavost je téměř neomezená, jen se musí aspoň trošku brát zřetel zda to není až moc protizákonenné.

Kruks

z aplikace
10.11.2015 15:59

Faktuz: co máš prosimtě pořád proti Sony? vidím tě psát pořád něco “chytrého” pod každým příspěvkem. A když někdo vyvrátí tvůj názor, je to REBEL. Pracovník Sony Centrum co dostal výpověď a mstí se v každé diskuzi kde o Sony nemusí být psán ani řádek 😅 Ne, ale fakt… proč? Já osobně od Sony mám jen věž, kde si zvuk nemohu vynachválit 👌 telefony jsou tak hrozné? já jim třeba jako vlastník Samsungu závidím podporu. 😤

Bllizard

Ondřej Mikaum_navstevnik 1

10.11.2015 16:08

To Tein: Je zvlášní, jak dokážete vše vytrhávat z kontextu. O “konspiračních teoriích” jsem mluvil pouze v souvislosti s tímto webem. Jinak jsem si samozřejmě vědom toho, jak marketingová mašinérie funguje. Pouze zde hájím nestrannost tohoto jednoho webu, který důvěrně znám. To, že v redakci občas nějaké zařízení zůstane, nebo je možnost zajít na akci některého z výrobců, je jesné, nic to ovšem nemění na tom, že redaktoři nejsou nijak motivování upravovat skutečnosti podle jiné, než své vlastní vlastní vůle. Fakticky jejich text před vydáním vidí pouze koretor (někdy to ani on nestihne), který se zaměřuje pouze na gramatiku a případně na faktickou správnost uvedených údajů (rozměry, podporované technologie atd.). Jako příklad můžu uvést Smasung, který většina redaktorů nemá moc ráda a v článcích je to i často vidět, přestože se jedná o společnost, která obecně do marketingu leje nemalé peníze a jako partner se účastní většiny akcí pořádaných SA.

JaroB

JaroB

10.11.2015 16:08

Tein: presne tak som to myslel a odpoveď pána “redaktora” o konšpiračných teóriach ma iba utvrdil, že je to tak. On si vyložil, že sú to iba peniaze a nič iné sa to nedá zameniť. Preto som ani v príspevku nespomínal konkrétne “odmeny” Písal som aj potvrdené praktiky ale na tie sa asi nedá reagovať ? Lebo je to pravda

Bllizard

Ondřej Mikaum_navstevnik 1

10.11.2015 16:15

To JaroB: Viz má předešlá reakce.

Zdenek87

zdenek87 0

z aplikace
10.11.2015 17:15

Jasně že se řídím recenzemi. Než zakoupím telefon zajímá mě co ten telefon umí, jaký je. Proto si přečtu co nejvíc recenzí na daný telefon ( nebo telefonů o které mám zájem – pak se rozhodnu pro konkrétní smartphone)

Rendy

Rendy 0

z aplikace
10.11.2015 17:37

U mě recenze rozhodují samozřejmě, ale ty uživatelské, protože má člověk jistotu, že nejsou zaplacené.

Pavol Karas

z aplikace
10.11.2015 19:50

podla mna urcite ano pomaha to a aspon to cloveku dava vediet ako daleko sa technologia posuva

Loj

Loj

z aplikace
10.11.2015 20:55

J.Mika Nemel jsem v umysl naznacovat PR. Spis mluvim o necem, cemu se v totalitnich a autoritativnich rezimech nazyva autocenzura. Neni v tom nic osobniho :) Vim za jakych podminek nekdy recenze vznikaji. Nektere konkurecni weby jsou mnohem vice zamerene na komercne ladene clanky. Na sva.cz je sympaticke, ze mnoho diskutujicich nahlizi na veci velmi kritickym myslenim a je schopno si utvaret vlastni nazory.

Ten duvod proc jsem uved uzivatelsky recenze na zelenym mimozemstanovi a ne treba na heurece, ktera se jinak snazi celkem o objektivni zpusob zadavani referenci. Je ten, ze uzivatele nakupijici u zelenyho zm.r.d.a velice casto pisou jestli telefon byl po vybaleni z krabice mrtvej. Jak moc laguje. Kolikrat uz ho vraceli (hlavne u htc by clovek brecel) kdyz cte zkusenosti uzivatelu. To jsou poznatky, ktery bezny recenzent nemuze zachytit (kolik lidi ho vrati, kolika chcipnul hned a komu az po tydnu).

Lagovani popsat muzete, ale taky ho muzete vynechat…

Ti uzivatele na mimozemstanovi nelze podezirat z toho, ze by nekomu chteli stranit. Bud jsou spokojeni nebo ne. Nebo neco mezi. Ale pokud tam to hodnoceni neni jen jedno a naleza se jich tam 10 az200, tal je to velice dobra vec k precteni, pred definitivnim rozhodnutim, zda neco obednat nebo ne.

walliňák

11.11.2015 0:06

Díky Bohu za recenze. Osobně čtu kidně i 3 recenze z různých webů, abych si o produktu udělal obrázek. Jako bonus mám kamaráda v CZC, mohu si přijít elektroniku prohlédnout / poslechnout / etc.

mimar48

z aplikace
11.11.2015 9:09

Teda já bych vážně nechtěl být redaktorem. Asi bych se z toho musel brzo zbláznit…

petr

petr

11.11.2015 9:12

Teď mám Sony, předtím jsem měl Huawei a u obou telefonů jsem si před nákupem četl recenze a i osobní zkušenosti uživatelů a mohu potvrdit, že negativa i pozitiva obou telefonů v různých recenzích byla pravdivá. Ano občas mohou být recenze i hodnocení zmanipulované, ale je hloupost myslet si to o všech recenzích a všech redaktorech.

sisos

sisos

15.11.2015 9:41

Takový Android v tabletu po aktulizaci,
právě jsem aktulizovala sistém v tabletu přesně na takový android a je to pěkný hnus ted lituji ze jsem to aktulizovala protože se my to fakt nelíbí tak to sprasit fakt hnus!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Doufám že na další aktulizaci se to spraví protože je to fakt HNUS TAK TO SPRASIT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
SPRAVTETO TATO AKTULIZACE MĚ PŘESVĚDČILA ABYCH SI ANDROID UŽ NEKUPOVALA!!!!!!! KDYBY SE TO SPRAVILO TAK BYCH SI TO MOŽNÁ ROZMISLELA

RSS (komentáře k článku)