[Recenze] LG Optimus L7 II: Povedený kousek se skvělou baterií

LG-Optimus-L7-II

Na našem stole přistál tentokrát sympatický telefon od LG, který rozšiřuje sérii Optimus o 4,3” přístroj se solidní baterií a příznivou cenou. V recenzi se podíváme na všechny důležité parametry a nakonec poradíme, jestli dát “el-sedmičce” při výběru šanci.

Obsah recenze

Obsah balení

LG nás tentokrát nepřekvapí. Do miniaturní krabičky se čtyřpalcový mobilní telefon sotva vejde a nezbytné příslušenství je pečlivě naskládáno v nevelkém prostoru pod uložením samotného telefonu. Objevujeme tedy sympaticky malou nabíječku, krátký USB kablík, levná sluchátka – “pecky” a samozřejmě i dvojici manuálů. A to je vše – žádná extra pouzdra (jako u Ascendu P6) nebo fólie na displej. Koneckonců, stejnou výbavu najdeme i u podstatně dražších kousků.

_MG_7223a

Vzhled a dílenské zpracování

LG následuje moderní trendy, které velí, že bílé telefony jsou především stylové a mají jistý punc luxusu (a taky se šíleně špiní, ale o tom později…). Optimus L7 II se vážně nemá za co stydět. Za aktuální cenu kolem pěti tisíc korun vám nabídne střídmý design, který kombinuje poctivé bílé plasty s elegantním kovovým rámečkem. Tělo přístroje působí velmi decentním dojmem, dobře padne do ruky a působí velmi bytelně. Zkoušeli jsme jej trápit klasickým promačkáváním i pevností v krutu a musíme uznat, že LG odvedlo dobrou práci. Jistě, můžeme samozřejmě namítnout, že vizuálně se jedná o takové hranatější Galaxy S4, ale pokud někdo hledá originálně vypadající telefon, měl by asi zkusit jinou cenovou kategorii.

_MG_7231

Optimus L7 II je vybaven standardní tlačítkovou, senzorovou a konektorovou výbavou. Na čelní straně přístroje nalezneme příjemně velký 4,3” LCD displej s poněkud nižším rozlišením 800 x 480 obrazových bodů. V jeho horní části se nachází reproduktor, webkamera a senzor přiblížení, zatímco spodní část vyplňuje hardwarové tlačítko pro návrat na domovskou obrazovku (podsvícené notifikační diodou), které je doplněno dvěma dotykovými tlačítky pro volby Zpět a Menu. Opět velmi podobné telefonům od Samsungu.

Na pravém boku se pak uhnízdilo tlačítko pro zapnutí/vypnutí displeje a kolébka na úpravu hlasitosti. Oba ovládací prvky působí solidním dojmem, stisk je jistý a přesný. Díky velikosti použitého displeje lze na zmíněná tlačítka pohodlně dosáhnout palcem.

_MG_7237a

Levý bok obsahuje tlačítko jediné – jedná se o hardwarové tlačítko, kterému můžete přiřadit libovolnou funkci ve specializované aplikaci. Standardně je využíváno pro zapnutí aplikace QuickMemo, která vám umožní čmárat si poznámky na libovolné obrazovce.

_MG_7235a

V horní části nalezneme tradiční audiokonektor pro 3,5mm jack.

Spodní část pak obsahuje mikrofon a nabíjecí konektor typu microUSB.

_MG_7221a

Na úplný konec nám pak zůstala záda přístroje, kde najdeme fotoaparát – překvapivě i s LED bleskem, což velmi příjemně potěší. V nižší části se pak nachází hlasitý reproduktor.

_MG_7245a

Hardware a displej

LG Optimus L7 II má v podstatě stejnou výbavu jako jeho přímí konkurenti od jiných značek. Dvoujádrový procesor Qualcomm na taktu 1 GHz a 768 MB RAM sice není kdovíjak výkonný hardware, přesto pro běžnou denní práci postačí a zůstává faktem, že pokud nechcete na telefonu hrát náročné 3D hry a raději oceníte tak akorát svižný systém a dlouhou výdrž, pak vám pravděpodobně bude skromné dvoujádro milejší než rozežraný octa-core. Právě výdrž je jednou z hlavních deviz tohoto telefonu. Baterie o štědré kapacitě 2460 mAh patří k tomu nejlepšímu, co si můžete do mobilního pomocníka přát a na výdrži se to viditelně odráží. O tom však až později.

Screenshot_2013-08-14-13-43-07

LG nám v poslední době chce dokázat, že to s výrobou kvalitních displejů myslí smrtelně vážně a Optimus L7 II toto pravidlo potvrzuje – a to se ani nejedná o žádnou vlajkovou loď. Některým uživatelům sice může přijít kombinace více jak čtyřpalcové úhlopříčky a rozlišení 800×480 obrazových bodů jako nedostatečná hodnota, ale ve skutečnosti to vůbec špatně nevypadá. Ano, pokud jste zhýčkaní FullHD monstry, pak asi celkem rychle objevíte rastr displeje, v opačném případě budete s použitým IPS panelem spokojeni. Kombinace dostatečného jasu, kontrastu a příjemných barev vytváří spolu s relativně dobrou čitelností na slunci velmi účinnou kombinaci

Zklamáním naopak může být velikost interní paměti, která dosahuje klaustrofobických 4 GB, což je v dnešní době skutečně mizerná hodnota. Naštěstí je možno rozšířit kapacitu paměťovou kartou, která pomůže především s ukládáním fotografií, na druhou stranu ale známe případy, kdy se některé aplikace zkrátka odmítají hnout z interní paměti a přídavnou kartu okázale ignorují.

Když už jsme nakousli ukládání fotografií, rovnou dodáme, že tyto lze pořizovat pomocí čočky osmimegapixelového fotoaparátu a výsledné obrázky jsou v rozlišení 3264 x 2448 pixelů. Samozřejmě nelze očekávat, že by foťák v L7 II porazil současnou špičku, na druhou stranu je velmi dobře softwarově vybaven, má autofokus a v momentě, kdy si začne připadat nejistě při nedostatku světla, nastoupí ke slovu přisvětlovací dioda. Bavíme se ovšem o fotografování v létě, případně v potemnělé místnosti, na kterou ještě blesk stačí. Je dost možné, že například v zimním šeru budou fotky znatelně šumět. Bohužel, pořizování videozáznamu je úplně jiná pohádka – rozlišení videa je pouhé FWVGA, tedy 720×480 pixelů, což je na výsledné kvalitně hodně znát. Alespoň těch 720p to být vážně mohlo.

Z další výbavy potěší například NFC, jinak už ale narazíme jen na zcela standardní výbavu: GPS, Wi-fi, FM rádio.

Hardware v bodech

  • displej: 4,3″ True IPS+ s rozlišením 800 x 480
  • procesor: Dvoujádrový Qualcomm Snapdragon S4 MSM8225 na frekvenci 1 GHz
  • paměť: 768 MB RAM, 4GB vnitřní úložiště (+MicroSD)
  • fotoaparát: zadní 8 MPx s LED a autofokusem, přední 0,3 MPx
  • rozměry: 121,5 x 66,5 x 10 mm
  • hmotnost: 120 g
  • GPS: ano, včetně A-GPS
  • Wi-Fi: 802.11 b/g/n, Wi-Fi hotspot, Wi-Fi Direct
  • Bluetooth: 3.0, A2DP, EDR
  • NFC: ano
  • baterie: 2 460 mAh

Testy výkonu (benchmarky)

Testovat výkon L7 II je tak trošku jako brát Škodu Citigo na okruh. Z principu není stavěný na podávání skvělých výpočetních výsledků a jeho hlavní přednosti spočívají v jiných oblastech. Přesto se alespoň na tři důležité podíváme.

Antutu Benchmark

  • Nexus 4 – 16 058
  • Samsung Galaxy Note II – 13 601
  • Sony Xperia Z – 11 801
  • Asus Eee Pad Transformer Prime – 10 624
  • Samsung Galaxy S III – 8288
  • Huawei Ascend Y300 – 6253
  • LG Optimus L7 II – 5760
  • Samsung Galaxy S II – 5598
  • Samsung Galaxy Beam – 5325
  • Samsung Galaxy W – 3898
  • Huawei Honor – 3865
  • Huawei Vision – 2558

Screenshot_2013-08-14-13-20-17

SmartBench 2012 Productivity index

  • Sony Xperia Z – 5014
  • Samsung Galaxy Note II – 4870
  • Samsung Galaxy S III – 3984
  • Nexus 4 – 3247
  • Samsung Galaxy Beam – 2255
  • LG Optimus L7 II – 2215
  • Huawei Ascend Y300 – 2115
  • Huawei Honor – 1029

SmartBench 2012 Games index

  • Nexus 4 – 3267
  • Sony Xperia Z – 2402
  • Samsung Galaxy Beam – 2159
  • Huawei Honor – 2142
  • LG Optimus L7 II – 1943
  • Huawei Ascend Y300 – 1722
  • Samsung Galaxy Note II – 1650
  • Samsung Galaxy S III – 1610

Screenshot_2013-08-14-12-17-38

Quadrant Standard Edition

  • Sony Xperia Z – 8064
  • Samsung Galaxy Note II – 6039
  • Samsung Galaxy S III – 5313
  • Nexus 4 – 4796
  • HTC One X – 4692
  • Samsung Galaxy S II – 3326
  • Samsung Galaxy Beam – 2832
  • LG Optimus L7 II – 2740
  • Huawei Ascend Y300 – 2364
  • Huawei Honor – 2021
  • Huawei Vision – 1874
  • Samsung Galaxy W – 1473
  • Emgeton Meizu M9 – 1368

Screenshot_2013-08-14-12-20-13

Herní výkon

Jak jsme se mohli v předchozí sekci přesvědčit, o žádného trhače asfaltu se v případě L7 II opravdu nejedná. V herních benchmarcích jsme narazili na další problém, kterým je malá kapacita interního úložiště. Některé větší hry (Real Racing 3) proto nebylo možné vůbec nainstalovat. Z 3D her jsme vyzkoušeli alespoň Carmageddon, který se v náročnějších scénách viditelně zadýchával a tak jsme raději zůstali u 2D her, se kterými neměl telefon větší potíže. Pokud tedy hledáte telefon, na kterém si chcete plynule zahrát Shadowrun, Real Racing 3, GTA Vice City nebo třeba Gunslingera, raději se poohlédněte v jiné cenové kategorii. Ne, že by to L7 II vůbec nezvládl, ale zkrátka to není jeho doména. Naopak třeba logické hry a obecně hry s menšími nároky na výpočetní výkon si na rozměrném displeji vychutnáte dostatečně.

iron man111

Připojení k počítači

Telefon se k počítači připojuje standardně pomocí USB kabelu, přičemž ihned po připojení uvidíte nabídku několika možností, jak se má přístroj chovat. Ovladače by se navíc měly na nových systémech nainstalovat zcela automaticky, přesto ale na svých stránkách nabízí LG softwarovou sadu pro lepší správu telefonu skrze počítač.

Screenshot_2013-08-14-13-25-24

Mezi volby, které vám systém automaticky nabídne, patří:

  • Pouze nabíjení
  • Synchronizace médií (připojení klasickým protkolem MTP, vhodný pro přenos souborů)
  • Tethering pomocí USB (umožňuje sdílet internet z mobilu do PC)
  • LG Software
  • Fotoaparát (PTP)

Stejně jako v případě LG Optimus G se nám nepodařilo na PC s Windows 8 rozběhat synchronizaci mezi telefonem a softwarem LG. Pravděpodobně se ale jedná pouze o chybu v našem systému, jiní zákazníci si na komplikace při připojování nestěžují. Při připojení k PC si navíc všimnete skutečně tragické velikosti interní paměti pro uživatelská data, která dosahuje velikosti necelé 2 GB (oproti udávaným 4 GB).

Konektivita

LG Optimus L7 II nabízí následující možnosti komunikace s okolním světem:

  • Mobilní sítě: 2G – GSM 850 / 900 / 1800 / 1900, 3G – HSDPA 900 / 2100
  • Mobilní data: GPRS (class 12), EDGE (class 12), HSPA/HSUPA (7,2/5,76 Mbps).
  • Bezdrátové sítě: 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: 3.0
  • NFC: ano

Během používání přístroje jsme nezaznamenali výraznější nedostatky v příjmu signálu. V podstatě se dá říci, že k přechodu mezi EDGE a 3G / HSDPA dochází v podstatě na stejných místech jako u HTC One a Samsung Galaxy S4. Nepříjemná překvapení se tedy nevyskytují. V příjmu Wi-fi signálu dosáhl telefon standardních výsledků, měl jen o něco málo horší příjem než vlajkové modely od HTC a Samsungu.

GPS

LG Optimus L7 II samozřejmě kromě klasické GPSky obsahuje i pomocníka v podobě asistované GPS – tedy aGPS. Díky této vychytávce umožňující stažení aktuálních satelitních dat z internetu je nalezení polohy otázkou vteřin. Přístroj standardně odchytil zhruba pět až šest satelitů. Postupem času se velmi zvolna přidaly i další satelity, jejich stabilita ale nebyla vysoká a většinu času si musel přístroj vystačit s “pouhými” sedmi až osmi.

screenshot_2013-06-12-17-05-07

Nijak nás nepřekvapil ani fakt, že náš oblíbený software pro kontrolu GPS dat nazvaný GPS Status standardně ukazoval odchylku blížící se šesti metrům. Opět však musíme posuzovat telefony dle třídy, nemá smysl upozorňovat, že troj- až čtyřnásobně dražší telefony mají vyšší rychlost fixace na větší počet satelitů a samozřejmě i menší odchylku. Dost možná tedy s L7 II můžete vyrazit třeba na GeoCaching, bude to ale asi podstatně větší dobrodružství než s přesnějšími přístroji :)

Baterie a výdrž telefonu

Pokud vybíráte telefon v cenové hladině kolem pěti tisíc korun a nevíte, který z užšího okruhu telefonů vybrat, pak se zaměřte na kapacitu baterie. Zhruba stejně drahá Sony Xperia L má kapacitu 1700 mAh a Galaxy S3 Mini jde dokonce na 1500 mAh. Oproti tomu je L7 II se svými 2460 mAh vážně hodně nadstandardně vybavená. Jsme si celkem jistí, že především pro uživatele, kteří chtějí například přejít z “hloupého” telefonu na smartphonu, je nízká výdrž často nemilým zjištěním – pro ně bude L7 II velmi dobrou volbou.

OptimusL7_16_HandsOn-580-100

Jak dlouho se vlastně dá s takovouto kapacitou baterie přežít? Přístroj jsme podrobili několika zavedeným testům a hlásíme skvělé výsledky.

L7 II jsme s sebou vzali na běžný pracovní týden. Ráno v sedm budíček, odpojit z nabíječky a vyrážíme do práce. Cesta tramvají trvá včetně čekání na zastávce slabých dvacet minut – za tu dobu si stihneme tak akorát odeslat SMS jízdenku, pročíst si v rychlosti internetové zpravodajství a zkontrolovat denní agendu. Během celého dne jsme provedli cca 12-14 krátkých telefonátů, odeslali několik SMS a při čekání na oběd jsme si zahráli nenáročnou hru. Odpoledne nás čekala schůzka v centru Prahy, tudíž ke slovu přišly Google Maps, aby nás od zastávky metra donavigovaly cca 450 metrů k naší destinaci. Druhý den nás čekalo prakticky to samé – ovšem bez ranního odpojování telefonu od nabíječky. Čtete správně – L7 II nám při běžném pracovním vytížení vydržel v klidu a pohodě fungovat celé dva dny a kdybychom si odpustili možná trošku zbytečné hraní, dost možná by se dala výdrž ještě o ždibec natáhnout. Ale vážně jen o nepatrný ždibec.

Abychom toho tomu nebožákovi nenaložili málo, dostal od nás jako dárek navíc ještě pár videosouborů ve formátu 720p (což je vzhledem k úhlopříčce až až) a nechali jsme ho běžet na cca 60 % jasu. Jaký byl náš údiv, když se telefon vypnul v čase 7 hodin a 42 minut.

Za použitou kapacitu baterie si zkrátka LG zaslouží velký obdiv i naše uznání. Ostatní výrobci, prosíme, inspirujte se!

Uživatelské prostředí

LG používá i u tohoto modelu stejné vizuální téma jako například u podstatně dražšího (a výkonnějšího) přístroje Optimus G. Převládají světlé barvy, kontrastní černý text na bílém pozadí působí velmi přehledně a je rovněž velmi dobře čitelný – i na přímém slunci. U modelu Optimus G jsme sice kritizovali použití zbytečně velkých ikon a celkové mřížky aplikací, u L7 II ale chápeme, že při nižším rozlišení by to asi nebylo to pravé ořechové. Vzhled uživatelského rozhraní tedy necháváme v podstatě bez výhrad. S radostí kvitujeme i příjemnou svižnost celého systému. Samozřejmě nedosahuje plynulosti modelu Optimus G, přesto je ale práce s telefonem pohodová a bez výraznějších záškubů.

Screenshot_2013-08-14-11-54-45

Oproti základnímu Androidu nemá stavová lišta dvě aktivní oblasti. Na mnoha telefonech totiž funguje, že zatahání za levou stranu notifikační lišty zobrazí jiné menu než zatahání za lištu v pravé části. L7 II zobrazuje standardně jedno menu, ve kterém naleznete nejen upozornění na nové e-maily, SMS, události či nepřijaté hovory, ale také lištu s rychlými zkratkami pro zapnutí či vypnutí různých funkcí telefonu.

Screenshot_2013-08-14-11-57-27

Screenshot_2013-08-14-13-37-51

Softwarová výbava a klávesnice

Osobně musím přiznat, že mi vyloženě vadí, pokud výrobci dodávají své produkty se záplavou předinstalovaného softwaru. Jedná se především o notebooky, kde snad platí, že čím dražší je notebook, tím víc odpadu v něm najdete. Podobná situace je u telefonů a proto mě poměrně příjemně překvapilo, že s nadbytečným softwarem se u L7 II šetřilo. Výborně! Kromě klasických aplikací jako Budík, E-Mail či Galerie, tu najdeme pár věcí extra – většinou se ale jedná o aplikace třetích stran typu Hudba Play (Google Music), Polaris Viewer 4 pro zobrazování dokumentů nebo klasický YouTube. LG samozřejmě dodal pár svých aplikací, z nich asi nejzbytečnější je LG SmartWorld, alternativní verze klasického obchodu Google Play. Někoho ale může potěšit například aplikace Informační služba, díky které můžete velmi snadno a rychle odeslat v případě nouze předdefinovanou SMS, která bude zahrnovat nezbytné údaje plus údaj o přibližné poloze s přesností na cca 100 metrů. A po nedávné osobní zkušenosti musím uznat, že se rozhodně nejedná jen o aplikaci pro důchodce.

Screenshot_2013-08-14-11-57-50

S aplikacemi se konečně můžeme vrátit i k hardwarovému tlačítku na boku telefonu, které standardně spouští aplikaci QuickMemo. Ta spočívá v tom, že se vám na aktuální obrazovce zobrazí nástroje pro kreslení a vy pak můžete jednoduše uložit a nasdílet okomentovaný obrázek. Jedná se o docela příjemnou věc, ovšem její přítomnost bych spíš dokázal pochopit na tabletu (pokud možno navíc se stylusem) než na levném telefonu. Ale proti gustu…

Screenshot_2013-08-14-11-57-27

Samozřejmě nechybí ani obyčejné aplikace pro přehrávání videa a hudby, správce souborů a jednoduchý task manager. Jsme si ale celkem jistí, že si téměř všichni uživatelé brzy najdou k těmto základním aplikacím lépe vybavené alternativy.

Klávesnici nalezneme v přístroji pouze jedinou, jedná se o stejnou “LG klávesnici” jako u modelu Optimus G – tudíž i tady budeme chválit. Klávesnice se opravdu povedla, připomíná klávesnici z iPhonu, tlačítka má “tak akorát” a lze na ní psát pohodlně a rychle. K dispozici je samozřejmě i našeptávač slov s velmi solidní slovní zásobou.

Screenshot_2013-08-14-13-37-22

Kontakty a telefonování

LG přichází se standardním rozložením, kde v horní části vidíme seznam kontaktů, zatímco v části spodní se nachází klávesnice. Vyťukáváním jednotlivých čísel můžeme rychle najít potřebný kontakt. Trochu zamrzí, že během vyhledávání se zobrazuje pouze jeden kontakt a následně v závorce vidíme počet dalších kontaktů, které rovněž zadání odpovídají. Po ťuknutí na tuto položku vidíme seznam dalších položek. Na více jak čtyřpalcovém displeji šlo možná vyřešit vyhledávání lépe.

Screenshot_2013-08-14-11-55-29

Z menu vytáčení se pak stisknutím jednotlivých ikonek přesouváme na další kategorie – výpis hovorů, seznam kontaktů, oblíbené kontakty a skupiny kontaktů.

Příjemná je možnost se stistknutím samostatné klávesy v dolním rohu ihned přepnout na psaní SMS. Psaní textových zpráv probíhá v tradičním “chatovacím” výpisu, přičemž telefon standardně neořezává diakritiku, tudíž se ze 160 znaků dostanete rázem na 70.

Fotoaparát a natáčení videa

Jak jsme zmiňovali v začátku recenze, fotoaparát má osmimegapixelový snímač a pořizuje obrázky v rozlišení 3264 x 2448 pixelů. Kvalita fotografií je na průměrné úrovni, občas má telefon lehké problémy s přeostřováním, které čas od času proběhne zcela nepochopitelně i pokud držíte telefon pevně v rukou a nehýbete s ním. Za jasného letního dne fotí velmi solidně, jakmile se ale začne sluneční kotouč sklánět k obzoru, ukazuje L7 II své nedostatky. Ano, v místnostech můžete nedostatek světla kompenzovat i přídavným LED bleskem, ovšem ten situaci také vždy nezachrání. Nelze také přehlédnout fakt, že fotky jsou často poměrně “vyšisované”, tedy že barvy jdou lehce do šeda a chybí kontrast – a to neříkáme proto, že bychom měli rádi přepálené barvy. Detaily zcela odpovídají osmimegapixelovému snímači – zvlášť pokud fotíte například stromy, snadno si všimnete slévání detailů v listech.

CAM00001

CAM00006

Software fotoaparátu je poměrně dobře vybavený, nabízí i podporu pro focení panoramat či aktivaci spouště hlasem.

Nahrávání videa je pak vyloženě doplňkovou funkcí a pokud můžeme radit, využívejte ho jen ve skutečně nezbytných okamžicích – moc parády s ním neuděláte.

Resumé

LG Optimus L7 II nás velmi příjemně překvapil. Sympatická kombinace nízké ceny a dostatečně velkého displeje funguje namíru dobře a dokážeme si tento mobil představit jako výbornou volbu pro všechny, kteří si chtějí koupit svůj první smartphone, chtějí mít všechny důležité vychytávky, ale zároveň nechtějí zaplatit majlant. Příjemná klávesnice na 4,3” obrazovce hravě nahradí pohodlí hardwarových tlačítek z “hloupých” telefonů a i s normálním využitím se hravě dostanete na dvoudenní výdrž. Pokud se navíc budete ve svých nárocích mírnit, dost možná vás telefon požádá o nabíječku až třetí den – to je na dnešní poměry skutečně krásný výkon.

_MG_7220a

Pokud bychom měli upozornit na nejvýraznější nedostatky, pak bychom si důrazně postěžovali na tragickou kapacitu interní paměti, kterou je potřeba navýšit paměťovou kartou. Ta se nachází pod zadním krytem – a jeho sundání je opravdu dost nepříjemná záležitost. Na druhou stranu, snad jej bude potřeba sundat jen jednou.

Ano, můžeme namítat, že mu v určitých momentech chybí trocha výkonu, ale to už bychom chtěli asi vážně moc. Za tuhle cenu se jedná o velmi dobře vybavený smartphone, který překvapivě dokáže uspokojit i náročnější uživatele – a to možná lépe, než by oni sami čekali. Palec nahoru!

 

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (21)