Recenze: HTC Incredible S

HTC Incredible S

Dnes je na pořadu dne HTC Incredible S. Jak cenou, tak technickými parametry se řadí mezi současnou vlajkovou loď HTC Desire HD a jejího menšího bratříčka Desire S. Avšak dost daleko za nastupující elitu, HTC Sensation. Je trochu matoucí, že HTC má tři velmi podobné přístroje v jedné “kolekci”. Jaký vlastně tenhle neuvěřitelný mobil je?

HTC Incredible S 01

Začněme pěkně od začátku. HTC Incredible S je k dostaní v červené barvě a během krátké doby bude k dispozici také v černé. V obchodě za něj zaplatíte zhruba 11 500 Kč a dostanete malou černou krabičku s přístrojem, baterií, microSD kartou (já dostal 8 GB), sluchátky do uší a malou USB nabíječkou s příslušným kabelem, který poslouží také pro připojení mobilu k počítači. Věci nalezené v mobilu nijak nepřekvapí – sluchátka jsou vhodná jako záložní nebo jako výplň odpadkového koše, baterie má celkem obvyklou kapacitu 1450 mAh. Tudíž nás čeká to zajímavější.

HTC Incredible S

Nabíječka mobilu je malá černá, příjemně oblá. Velmi dobře se drží v ruce. Také design obou, zčásti kovových, kolíků je potřeba… aha, mobil bude asi zajímavější, že? Takže tedy samotný přístroj HTC Incredible S. Já dostal do rukou červenou variantu. Když jsem to viděl poprvé, přemýšlel jsem zda je cílovou skupinou zákazníků ta něžnější polovina planety a zda si ze mě HTC dělá srandu. Ale ona ta červená je tmavší metalíza – eloxovaný hliník či jeho efekt. Po chvíli žmoulání se mi začal líbit. Hodí se nejen do dlaně ženy, ale překvapivě působí celkem dobře i v ruce muže v černém obleku. Výhodou (či nevýhodou) je fakt, že takový mobil nikdo kolem nepřehlédne. V davu lidí hodně poutá pozornost.

HTC Incredible S

Dominantou přední strany je černý tvrdý plast pod kterým se skrývá 4” Super LCD displej s rozlišením 480×800 px a také čtveřice dotekových kláves – domů, menu, zpět a vyhledávání. Jak móda velí, klávesy nejsou vidět dokud se nezapne jejich bílé podsvětlení. Symboly kláves se otáčí tak, aby byly orientované správně při používání mobilu na výšku nebo na šířku. Bohužel tlačítka umí jen dvě strany – dolů (na výšku) a vlevo (ma šířku) – zatímco mobil umí tři strany. Takové polovičaté řešení, které má zaujmou uživatele (a soudě podle internetu se to podařilo), ovšem bez jakéhokoliv užitku. Navíc jsou tlačítka velmi nerovnoměrně podsvětlená a záleží u nich na úhlu pohledu – stačí telefon trochu naklopit a téměř nejsou vidět. Na druhé straně černé plochy je už jen malé logo HTC a oko kamerky.

HTC Incredible S 05

Obvod telefonu je tvořen hliníkovým rámečkem v němž je zabudovaná mřížka reproduktoru (pod ní se skrývá oznamovací dioda). Rámeček je velmi úzký a hned pod ním začíná plastový zadní kryt, který se snaží co nejlépe napodobit barvu hliníku. Bohužel se to nedaří úplně a zadní kryt má trochu odlišný odstín červené. Po stranách přístroje je (nahoře) standardní sluchátkový konektor, vypínač přístroje a (vlevo) ovládání hlasitosti a microUSB konektor. microUSB konektor má jednu nevýhodu a tou je natočení – oproti všem přístrojům má širší stranu nahoře, je tedy naopak a je potřeba kabel překroutit.

HTC Incredible S

Zadní kryt si zaslouží ještě pár slov. Je dost zvláštní. Nejen tím, že se v něm skrývá 8 Mpx foťáček s dvěma diodama a mřížka reproduktoru. Zvláštní je hlavně svojí stupňovitostí. Má tři úrovně – nejnižší je po obvodu přístroje. Kolem baterie je další stupeň a poslední úrovní je foťák, který vykukuje ještě o něco výše. V jednotlivých úrovních je mobil 9, 12 a 13 mm tlustý. Stupňovitý kryt je zajímavé řešení, ale nepřipadá mi ani trochu praktické. “Zuby” dost tlačí v dlani a celkově snižují komfort používání Incredible S. Dalším, tentokrát již vážnějším, problémem zadního krytu je jeho uchycení. Kryt je přes celá záda přístroje a je pouze přicvaknutý (nenasouvá se). Ve spodní části přístroje, především v rohu u microUSB konektoru, je mezi krytem a rámečkem asi půlmilimetrová vůle. Půl milimetru není mnoho, ale stačí to k tomu aby uživatel při každém uchopení mobilu do ruky cítil, jak se kryt hýbe. A je jen otázkou času, kdy se začne hýbat i jinde a hlavně, kdy začne vrzat. Na internetových fórech je možné nalézt nejednu takovou stížnost již nyní.

HTC Incredible S

Pod červeným krytem je čipset Qualcomm MSM8255 s 1 GHz procesorem, 768 MB RAM (600 MB pro aplikace uživatele) a dále 2 GB paměti ze kterých na uživatele čeká zhruba polovina. Jak jsem již zmínil, tento jeden gigabajt je možné rozšířit paměťovou kartou. Kromě toho nabízí Incredible S také WiFi (b/g/n), bluetooth 2.1, CSD, GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA a HSUPA. Spolupracuje se sítěmi GSM 850, 900, 1800, 1900 MHz a s UMTS 900, 1700 a 2100 MHz. Super LCD sice na Super AMOLED displeje v konkurenčních mobilech nemá, ale přesto je velmi kvalitní. Hlavní výhodou je dobrý čitelnost i na přímém slunci. Drobnou nevýhodou je nižší kontrast, jak je vidět i na fotce, kde Incredible S (S-LCD) leží vedle Google Nexus S (S-AMOLED).

HTC Incredible S

GPS je stejná jako u většiny HTC, zjišťování polohy obstarává čip Qualcomm gpsOne. Čip je trochu méně citlivý, než by bylo vhodné a také je pomalejší. GPS jsem srovnával s Google Nexus S a oba dosahují stejné přesnosti, ovšem Nexus S vede v rychlosti – fix získá zhruba 4x rychleji než Incredible S. Incredible S také ztrácí v místech s horším signálem. Tam kde Nexus má fix na osm satelitů, Incredible stěží našlo čtyři. Ve volné krajině pak měl Nexus trvale fixnutý o jeden satelit více.

HTC Incredible S

HTC prezentuje Incredible S jako multimediální mobil a tuto představu má podpořit již zmíněný foťáček s rozlišením 8 Mpx. Bohužel podporuje pouze na papíře. Kromě toho, že fotky jsou větší, jsou prakticky stejné jako u všech HTC za poslední dva roky. Tedy takové normální ale na mobil celkem dostačující. Software foťáku ve velké míře fotky doostřuje. Navíc střed fotek táhne k červené barvě zatímco okraje k zelené – nutno ale uznat, že oproti jiným HTC zde není tolik patrný růžový flek uprostřed každé fotky. Incredible S je názornou ukázkou toho, že mizerný foťák ani obrovské rozlišení nezachrání. Pokud si chcete koupit mobil na focení, je lepší volbou nějaký kousek od Samsungu. Foťák umí zaostřit na libovolné místo zvolené dotekem na displeji a stisknutí spouště doprovází jen tichý zvuk. Výsledné fotky jsou širokoúhlé, naopak optika se blíží více lidskému oku než je u jiných mobilů zvykem – odhadem 25 mm (35 mm equiv.). Například Google Nexus S má ohnisko zhruba 18 mm.

HTC Incredible S

První fotka je pořízená Incredible S (originál) a druhá pro srovnání z Nexu S (originál). Obojí bez zoomu, vše s automatickým nastavením. Čtvrtá fotka je pořízena ve vestibulu metra (originál) – horší světelné podmínky a kontrastní pozadí. Na třetí fotce je bílá stěna a výsledek automatického vyvažování bílé (originál).

MetroWhite1

Poslední dvě jsou focené během slunečného rána. O2 Aréna lehce proti slunci (originál) a naprosto klasická fotka nějakého pekáče (originál).

o2

Co se software týká, čeká na uživatele nejnovější Android 2.3.3 rozšířený o HTC Sense ve verzi 2.1. Sense ve verzi 2.1 přináší uživatelům především podporu on-line služeb HTC – Hub a Sense (tentokrát již webového). Hub je takový malý Market, kde je možné stáhnout další widgety nebo skiny prostředí mobilního telefonu. Sense (webové) nabízí několik málo možností, jak pracovat s mobilem, který nedržíte v ruce – umožňuje ho najít, zamknout, vymazat nebo lokalizovat. Bohužel na tyto možnosti není příliš spolehnutí a během několika pokusů se mi nepovedlo mobil ani jednou vzdáleně zamknout.

08 clouds

Animaci počasí po odemknutí přístroje v některých případech (déšť, bouřka) doprovází také zvuk.

11 personalize classic11 personalize slate

11 personalize ligh11 personalize purple

Kromě těchto on-line blbinek však nabízí Sense mnohem “bližší” věci, které uživatel ocení a které v klasickém Androidu nenajde. Základem je pracovní prostředí (či jak to nazvat), které se již tradičně skládá ze sedmi ploch na které lze umisťovat zástupce, widgety a další věci. Přepínat mezi plochami lze buďto posouváním prstu (což nedoprovází žádný výjimečný grafický efekt) nebo gestem jako když sbíráte rozsypaná zrnka soli ze stolu (pak se nabídne zmenšenina všech ploch najednou). Na pozadí ploch lze nastavit buďto živý wallpaper (nějakým způsobem se animuje) nebo statický obrázek. Lze nastavit jen jeden wallpaper pro všechny plochy – na rozdíl od jiných prostředí tedy nenabízí Sense možnost dát si na každou plochu jiný obrázek. Widgety lze použít ty od HTC (ať už předinstalované nebo stažené z HUBu; stav baterie, hodiny, počasí…), doinstalované widgety nebo různé zástupce aplikací, webových stránek nebo třeba kontaktů.

09 notification09 notification a

Na plochy navazuje horní panel (zobrazuje zpravidla čas, zvolený profil vyzvánění a informace o připojení k síti), který lze “stáhnout” dolů. Klasický Android nabídne informace o času a oznámení systému a aplikací. HTC Sense nabízí ale o dost více – kromě zmíněných oznámení také řádek s naposledy spuštěnými aplikacemi (ten je dostupný také po delším stisknutí tlačítka s domečkem) a druhý panel s několika základními nastaveními telefonu. Zde je k nalezeni přepínač pro WiFi, WiFi hot-spot, bluetooth, GPS, mobilní sítě a zkratka ke všem ostatním možnostem telefonu.

11 personalize11 personalize skins

Na druhé straně displeje je pak lišta, která má tři tlačítka. To největší vede do telefonní aplikace. Specialitkou Sense je však tlačítko s malířskou paletou, které otevře poměrně rozsáhlou nabídku možností, jak si telefon přizpůsobit. Vedle možnosti přidání věci na plochu (widgety, zástupci) je zde také možnost změnit skin celého prostředí a také změnit profil vzhledu. Jednotlivé profily obsahují nastavení věcí na ploše, pozadí plochy a skinu prostředí proto, aby si uživatel mohl velmi rychle změnit prostředí mobilu pro práci či pro zábavu a rychle mezi nimi přepínat třeba po cestě z práce. Zbývající tlačítko panelu vede do nabídky aplikací. V té se posouvá svisle ale nikoliv plynule, jak je u Androidu zvykem, ale po jednotlivých stránkách. Celou dobu je vpravo přítomný krátký posuvník, který informuje o tom, ve které části seznamu se člověk nachází (nabídka si pamatuje poslední pozici). Přidanou hodnotou Sense jsou také tři ikony ve spodní části nabídky – všechny aplikace, oblíbené aplikace a stažené aplikace. Mnohem užitečnější mi ale připadá možnost nabídku přepínat mezi zobrazením ikon v mřížce (výchozí nastavení) a seznamem aplikací. Také je možné aplikace řadit podle abecedy (pouze A..Z) nebo podle data instalace (obousměrně).

10 apps10 apps a

Součástí Sense však není pouze několik nabídek, ale také relativně velký počet aplikací. Některé nahrazují ty klasické: Automobilový panel, Fotoaparát, Galerie, Hodiny, Hotspot Wi-Fi, Hudba, Kalendář, Klakulačka, Lidé, Pošta, Počasí, Rádio FM, Rychlé hledání, Seznam hovorů, Videa, Videokamera, Zprávy (SMS) a Zprávy (RSS). Jiné jsou v specialitou Sense: Akcie, Čtečka (e-knihy), Friend Stream (agregace Twitteru, Facebooku a Flickru), Hlasový záznamník, HTC Hub (widgety, skiny, aplikace a další obsah ke stažení), HTC Likes (doporučené aplikace), Locations (zajímavá a praktická místa kolem, Footprints), Nastavení (průvodce základním nastavením telefonu), Peep (Twitter klient), Přenést data (pomocník pro import dat ze starého mobilu), Připojená média, Světlo (LEDky foťáku), Teeter (hra) a Zrcadlo (obraz z přední kamerky na displeji).

19 hub20 likes

V mobilu jsou nainstalované tradiční navigační aplikace od Google: Google Maps a Google Navigation. Ovšem některé aplikace od HTC (Automobilový panel či Locations) jsou spojené s offline mapami a navigací od Route 66. Plnohodnotná navigace (“Premium navigation”, v české lokalizaci jako “Špičková navigace”) je bohužel jen v podobě třicetidenní zkušební verze. Ta druhá aplikace od Route 66 využívá stejné mapové podklady a stejný zobrazovací engine, ale má jen velmi omezené možnosti. Prakticky neumí ani to, co umí Google Maps. Ale výhodou je možnost používat takové mapy i bez připojení na internet. To vše ovšem velmi svižně převáží nemožnost použít tyto mapy doinstalovanými aplikacemi, jen těmi od HTC. Většině uživatelů tak offline mapy od Route 66 vůbec neposlouží.

18 route6618 route66 a

Kdo postřehl ve výpisu aplikací dvakrát “Zprávy” či název navigace, asi již tuší, co je problémem Sense v našich končinách. Česká lokalizace je skutečně hodně bídná a místy nedává vůbec smysl. Nicméně již legendární překlad “clear” = “vyčistit” (má být “jasno”) v aplikaci zobrazující počasí je opravený. Příkladem překladu budiž například “Zvolte typ médií pro odeslání nedalekému hráči”, který v originále zní “Choose a media type to send to a nearby player”.

13 settings14 software

HTC Desire S (S510e) HTC Incredible S (S730e) HTC Desire HD (A9191)
cena 10 600 Kč 11 300 Kč 11 700 Kč
operační systém Android 2.3 Android 2.3 Android 2.3
čipset 1 GHz (MSM 8255) 1 GHz (MSM 8255) 1 GHz (MSM 8255)
grafický čip Adreno 205 Adreno 205 Adreno 205
paměť: RAM 768 MB 768 MB 768 MB
paměť: ROM 2 GB 2 GB 2 GB
displej: rozměr 3,7″ 4,0″ 4,3″
displej: rozlišení 480×800 px 480×800 px 480×800 px
displej: typ Super LCD Super LCD Super LCD
rozměry 60x115x12 mm 64x120x12 mm 68x123x12 mm
hmotnost 130 g 136 g 164 g
FM rádio ano ano ano
jack 3,5 mm ano ano ano
fotoaparát: rozlišení 5 Mpx 8 Mpx 8 Mpx
fotoaparát: přisvětlení LED 2x LED 2x LED
fotoaparát: video 720p 720p 720p
přední kamera 0,3 Mpx 1,3 Mpx ne
DLNA ne ne ano
baterie 1450 mAh 1450 mAh 1230 mAh

Pohled na tabulku prozradí, jak je na tom HTC Incredible S v porovnání se svými stájovými kolegy. Rozhodování mezi nimi bude asi těžké, neboť se příliš neliší. Nicméně jeden parametr v tabulce chybí – design. Konstrukce Incredible S je nejhorší z celé trojice. Zadní kryt Desire S je nasouvací a drží na místě celkem pevně, není příliš náchylný na rozvrzání. Desire HD nemá zadní kryt vůbec a do těla přístroje se “leze” pomocí dvou děr po stranách přístroje. Subjektivě se Incredible S také drží z těchto tří nejhůře v ruce. Ve stručnosti tedy za relativně rozumné peníze… můžete koupit lepší mobil. Dokonce od téhož výrobce. Je to však příjemný kompromis mezi Desire S a Desire HD co do velikosti a hmotnosti přístroje.

carnero
O Autorovi - carnero

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (18)