MediaMonkey Remote: přehrávání hudby z pohodlí gauče

přehrávání hudby

I ve světě, kde jsou služby streamované hudby takřka neomezené, najdou se mnozí nadšenci, kteří ji stále uchovávají na svých HDD. K přehrávání hudby nám už dnes nemusí sloužit pouze CD přehrávače, ale mnozí z nás svou sbírku uchovávají v digitální podobě. Dnes se blíže podíváme na to, jak sbírku digitální hudby uloženou na vašem počítači pohodlně ovládat ze svého smartphonu.

MediaMonkey je pro přehrávání hudby skvěle vybavený

Existuje mnoho desktopových aplikací k přehrávání hudby, ve kterých můžete spravovat svou digitální sbírku. Některé z nich nabízejí i android aplikaci, pomocí níž se dokážete napojit na desktopový přehrávač a pohodlně poslouchat své oblíbené nahrávky, aniž byste museli stále chodit k PC a přepínat jednotlivé skladby.

Možnost vzdáleně ovládat hudbu přehrávanou počítačem má především výhodu v tom, že ji přehrává stroj, který může být vybaven i levnější zvukovou kartou a ta oproti mnohým telefonům nabízí mnohem větší výstupní kvalitu zvuku. Pochopitelně je to také o tom, do jaké soustavy je počítač zapojen, jestli se o zesílení zvuku postará samostatný zesilovač nebo aktivně napájené reproduktory.

MediaMonkey toho zvládne opravdu hodně. Poradí si s nejpoužívanějším formátem Mp3, ale bez problému přehraje také Hi-Res Audio soubory ve kvalitě 24/192 uložených buďto ve Flacu nebo Wavu. Přehrávač MediaMonkey nabízí mimo jiné i audiofilní přehrávání pomocí driverů ASIO nebo WASAPI, které obcházejí klasický Windows mixer.

Těchto nastavení využijete zejména pokud vlastníte interní zvukovou kartu s kvalitním analogovým výstupem nebo externí D/A převodník. V těchto případech si můžete vyhrát s nastavením přehrávače a pokusit se z něj dostat maximum. Takové možnosti a nastavení bohužel žádná android aplikace nenabídne.

Jak začít? Nejprve na PC

MediaMonkey je zcela zdarma. Nezobrazuje žádné reklamy během používání a ničím vás neotravuje. Placená verze pak oproti standardní nabízí možnost ripování CD, můžete vytvářet vlastní kolekce hudby nebo vytvářet virtuální CD obrazy. Bezplatnou verzi si můžete stáhnout na oficiální stránce. Jakmile budete mít program v počítači nainstalovaný, nezbývá nic jiného, než importovat hudební sbírku. Kliknete na „soubor“ a zvolíte „přidat/upravit soubory v knihovně“ viz obrázek níže.

přehrávání hudby 1

MediaMonkey se řídí především tagy, tedy je dobré mít u alb vyplněno alespoň název a interpreta. Všechny ostatní lišty, které můžete vidět na obrázku, si můžete nastavit, seřadit a pojmenovat dle libosti. Vše je intuitivní a po pár minutách sami přijdete jak dosáhnout toho, co chcete. MediaMonkey v tomto ohledu nabízí nadstandardní možnosti nastavení uživatelského prostředí a pokud vám snad něco bude chybět, můžete si z domovské stránky stáhnout addony doplňující některé další možnosti.

MediaMonkey dálkový Android ovladač

K tomu, aby vám vše dále fungovalo, je třeba ještě provést několik dalších kroků. MediaMonkey Remote je dálkový ovladač, který běží na naprosté většině Android zařízení a slouží k dálkovému ovládání desktopové verze. Dalším krokem je nainstalování tzv. serveru, programu, který je prostředníkem mezi desktop verzí a dálkovým ovládáním MediaMonkey. Server můžete stáhnout zde a Android aplikaci MediaMonkey Remote o řádek dole. přehrávání hudby 2

MMRemote4 (for MediaMonkey 4)
MMRemote4 (for MediaMonkey 4)

Vše je připraveno k použití

Nyní stačí už jen spustit desktopovou verzi MediaMonkey, spustit Server a aplikaci MediaMonkey Remote. Ihned po spuštění začne aplikace komunikovat se serverem a napíše vám, zdali došlo ke spojení, viz obrázky dole. Aplikace Remote by se měla bezproblémově sama spárovat. Jestliže byste narazili na nějaký problém, můžete využít MmRemote Forum, nebo nám napište do komentářů a na případný problém se podíváme.

Přešli jste již na streamovací služby, nebo si stále udržujete svoji hudební sbírku na disku?

Radek Toman
O Autorovi - Radek Toman

Býval dobrým školitelem jednoho nejmenovaného elektra, ale namísto toho, aby využili jeho znalosti, zabili vášeň k elektru, kterou miloval. Obviněn ze zrady nyní projíždí Světem… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (10)