Google v květnu odstraní z Hangouts podporu SMS

google-v-kvetnu-odstrani-z-hangouts-podporu-sms

Počátkem března Google oznámil Hangouts Chat, zaměřený na podnikovou sféru. Současně s tím došlo také k přejmenování Google Messengeru na Android Messages (Zprávy pro Android). Tím vyhledávací gigant naznačil, že podporu SMS a dalších forem textové komunikace soustředí právě do této aplikace. Dalším logickým krokem, navazujícím na dosavadní vývoj, by tak bylo odebrání podpory krátkých textových zpráv z Hangouts. K tomu by mělo dojít v květnu tohoto roku.

Tento krok je v e-mailu, který dostali správci G-Suite, popisován jako součást pokračujícího úsilí o zlepšení „nejpopulárnějších vlastností“ komunikační aplikace Hangouts. To jsou podle Googlu skupinové chaty a videokonference. Posun v aplikaci Android Messages naznačuje, že vyhledávací gigant upouští od myšlenky jedné univerzální aplikace na veškerou komunikaci a hodlá jednotlivé úlohy diferencovat mezi samostatné programy.

Jak Google odstraní podporu SMS z Hangouts?

Přechod proběhne postupně a začne příští týden, kdy od 27. března bude uživatelům Hangouts zobrazováno upozornění, aby si zvolili jinou výchozí aplikaci pro práci s textovými zprávami. V případě, že v zařízení nebude žádná nainstalována, bude uživatel přesměrován do Obchodu Play. Změna výchozí aplikace pro SMS je nativně podporována přímo systémem, přičemž nová aplikace bude zobrazovat všechny dosud přijaté zprávy. Podporu SMS v aplikaci Hangouts Google ukončí 22. května, kdy tato funkce přestane být k dispozici.

Upozornění, že Hangouts ukončí podporu SMS Upozornění, že Hangouts ukončí podporu SMS

Na závěr si uděláme takové malé retrospektivní okénko. Koncem října 2013 přišel Google s představením integrace SMS do aplikace Hangouts coby zásadní novinky verze 2.0. Ta se ale nesetkala s příliš vřelým přijetím, takže se brzy objevil návod, jak tuto funkci deaktivovat.

V roce 2014 spojil Google konverzace z různých zdrojů a nabídl manuální výběr mezi způsobem odeslání zprávy. V květnu 2015 se na stránkách podpory projektu Google Fi objevil text: „V tuto chvíli doporučujeme používat Messenger jako výchozí aplikaci pro SMS. Existují některé funkce, jako je například posílání skupinových zpráv, které v Hangouts dosud nejsou podporovány.“

V lednu 2016 pak Google přímo v aplikaci verze 7.0 zobrazoval dialog s textem „Vyzkoušejte novou aplikaci na zprávy SMS od Googlu. Pokud chcete zprávy SMS posílat rychle a jednoduše, vyzkoušejte Messenger.“

Nakolik se odstranění podpory SMS z Hangouts dotkne našich čtenářů? Podle Víkendové hlasovačky z března loňského roku používalo tuto aplikaci pro správu textových zpráv 24 % hlasujících, takže je zjevné, že přinejmenším pro ně bude tato změna ve strategii Googlu poměrně zásadním zásahem.

Výsledky hlasovačky, týkající se SMS v Hangouts Výsledky hlasovačky, týkající se SMS v Hangouts

Jak vnímáte skutečnost, že Google z Hangouts odstraní podporu SMS?

Zdroje: 9to5google.com, androidpolice.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (8)