OnePlus 3/3T trápí odezva displeje na doteky, nevyřešila ji ani aktualizace

oneplus3-dotek-ico

Čínský telefon OnePlus 3T trápí slabší odezva displeje na doteky, což vynikne zejména ve srovnání s konkurenty. Situaci bohužel nevyřešila ani aktualizace na OxygenOS 4.0, postavený na Androidu 7.0 Nougat. Jev, označovaný jako „zpoždění odezvy na dotek“ („touch latency“), se projevuje zpožděním mezi dotekem či pohybem prstu po dotykovém displeji a reakcí přístroje.

Majitelé těchto telefonů, jež jsou nesporně zajímavé svým poměrem ceny a výkonu, doufali, že potíže odstraní aktualizace. Ani po updatu na poslední verzi Androidu se však v tomto směru nic významného neodehrálo. Obrazovka stále reaguje na doteky s větším či menším zpožděním. To dokumentuje celá řada videí, srovnávajících v praxi OnePlus 3T s dalšími telefony. Drobné zpoždění reakce lze pozorovat například na následujícím krátkém snímku.

Oneplus 3 „Display Lag???“

Oneplus 3 "Display Lag???"

Horší odezva displeje na doteky už měla být vyřešena

O problému zhoršené odezvy dotykové obrazovky se začalo mluvit loni v listopadu, kdy si část zákazníků začala stěžovat na to, že je jejich telefon pomalý. Reálné zpoždění se pohybuje kolem 100 milisekund, což je dvakrát více než u srovnatelných zařízení Samsung Galaxy S7 nebo HTC 10. Na druhé straně u levnějších zařízení je tato prodleva často i delší. K prvním hlášením o slabší odezvě displeje se vyjádřil zakladatel OnePlus Carl Pei. Ten na sociální síti Twitter uvedl, že společnost si je vědoma problému, ale že aktuálně je prioritou aktualizace na Android 7.0 Nougat. Firma totiž slíbila svým klientům, že dostanou update na poslední verzi Androidu do konce roku, což také nakonec splnila.

Pei však kromě toho slíbil, že součástí aktualizace bude také „optimalizace latence“ pro oba modely: OnePlus 3 i OnePlus 3T. To by mělo znamenat, že problém není v hardwaru, ale v softwaru, který lze relativně snadněji opravit. Praktické zkušenosti však ukazují, že se v tomto směru neodehrálo nic, co by situaci zlepšilo.

OnePlus 3/3T trápí odezva displeje na doteky OnePlus 3/3T trápí odezva displeje na doteky

Slabší odezva displeje telefonů na doteky se tak stále častěji stává předmětem diskuzí na serverech, jako je XDA nebo Reddit. Jeden z diskutujících na XDA je přesvědčen, že problém spočívá v nastavení citlivosti vnímání pohybu. Hodnota je prý ve firmwaru nastavena příliš vysoko, což se v praxi projevuje právě tak, že při položení prstu na obrazovku a následném pohybu displej „váhá“ a reaguje se zpožděním.

Jeden z majitelů tuto teorii potvrzuje: „Pokud položíte prst na obrazovku OnePlus 3T a začnete jím pomalu posouvat, uživatelské rozhraní nereaguje hned, ale chvilku čeká. To například na telefonech Google Pixel nebo iPhone nezaznamenáte.“ Potíže se projevují například při rychlém psaní, které se kvůli tomu značně komplikuje.

Delší doba odezvy je něco, co bychom u vlajkové lodi rozhodně nečekali. Telefon je navíc velmi slušně hardwarově vybavený – model OnePlus 3T běží na procesoru Qualcomm Snapdragon 821, který má k dispozici 6 GB operační paměti. Uvidíme, zda se slabší odezva displeje na doteky vyřeší příští aktualizací na OxygenOS 4.0.3.

Vlastníte telefon OnePlus 3/3T? Pozorujete na něm horší odezvu displeje na doteky?

Zdroje: androidheadlines.com, 9to5google.com, 9to5google.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (22)