Obchod Play: 5 tipů a triků, které by měl znát každý

Obchod Play – 5 triku a tipu-1

Do Obchodu Play zavítal každý z nás mnohokrát, zejména začínající uživatelé možná ale neví, co vše nám obchod aplikací může nabídnout. Dnes si ukážeme 5 tipů a triků, které by měl znát každý.

Staňte se pány aplikací díky záložce Moje Aplikace

Chytrý telefon je pouze tak chytrý, jak chytré má v sobě aplikace. Uživatelé Androidu proto stále něco instalují a zkouší, což je v naprostém pořádku. Občas se ale mohou ztrácet, jaké aplikace nainstalovali, které už vyzkoušeli, co si žádá o aktualizaci a podobně. Nejjednodušším způsobem je zavítat do menu Moje aplikace a hry.

Tato sekce nám v první řadě prozradí, jaké všechny aplikace máme nainstalované. Zároveň se ve vrchní části řadí aplikace, které vyžadují aktualizaci. A hle – nalezneme zde i tlačítko Aktualizovat vše, které nám usnadní práci a ušetří čas. Záložka Vše si zase pamatuje, jaké všechny aplikace jste kdy do mobilního telefonu nainstalovali. Jednoduše tak můžete dohledat aplikaci, kterou jste používali kdysi dávno, ale nyní již není ve vašem telefonu. Tato sekce rozhodně nesmí chybět v našem článku 5 tipů a triků pro Google Play.

Vrácení peněz za aplikace a hry do 2 hodin

Dlouhou dobu platilo, že aplikace a hry lze vrátit jen do 15 minut od zakoupení. Za to si Google schytal pěknou řádku kritiky, neboť za tento čas mnohdy nestačili uživatelé ani stáhnout všechna data potřebná ke spuštění a čas nebyl ani dostatečně dlouhý na pořádný test aplikace. Tato lhůta se koncem roku 2014 prodloužila na dvě hodiny, což stále platí. Mnoho uživatelů s tím možná ale nepočítá nebo vlastně ani neví, že lze aplikace po zakoupení vrátit.

Jak na to? Po zaplacení a nainstalování se u aplikace v Google Play objeví tlačítko Vrátit peníze, které je aktivní 2 hodiny po nákupu aplikace. Při jeho stisknutí dojde k odinstalování aplikace z telefonu a Google vám rovněž vrátí peníze na účet, ze kterého jste zaplatili. Může to trvat i pár dní.

Nastavení viditelnosti telefonů v seznamu Google Play

Pokud často instalujete aplikace skrze webovou verzi Google Play a zároveň používáte na jednom účtu více telefonů, může vás obtěžovat dlouhý seznam telefonů, které máte na výběr. Může se totiž jednat o telefony, které slouží jednoúčelově (třeba jako webkamera) a instalovat do nich nic nepotřebujete. Jak je z tohoto seznamu odstranit? Stačí přejít do webové verze Google Play a jejího nastavení. Zde postačí zrušit zaškrtnutí Zobrazit v nabídkách u telefonů, které nebudete v seznamu potřebovat.

Obchod Play - 5 tipu a triku

Využívejte Seznam přání

Možná jste si již všimli zajímavé ikonky s plusem nad tlačítkem Instalovat. Toto tlačítko slouží k přidání aplikace na tzv. Seznam přání, který následně naleznete ve vysouvacím menu vlevo. A k čemu vlastně slouží? Pokud vás zaujme nějaká aplikace, hra či kniha, ale z nějakého důvodu není ta správná chvíle k nákupu či instalaci (vysoká cena, prozatím málo výkonný telefon, pomalý internet apod.), můžete si ji uložit do tohoto seznamu.

K aplikacím se pak můžete následně vracet a rozhodovat se, zda už přišla ta správná chvíle. Rozhodně zajímavá funkce Google Play, která patří do našich 5 tipů a triků.

Rodičovská kontrola a ochrana nákupů heslem

Pokud půjčujete své mobilní zařízení dalším osobám, zejména dětem, vyplatí se věnovat pozornost nastavení ochrany nákupů. V první řadě můžete jako rodič a majitel telefonu aktivovat tzv. Rodičovskou kontrolu (v Nastavení), která umožní filtrovat aplikace podle věku, pro který jsou určeny – podle PEGI. Díky tomu budete mít jistotu, že vaše ratolest nestáhne třeba hororovou hru, která by mohla způsobit nějakou psychickou újmu.

Druhou ochranou je zabránění nákupu aplikací – to naleznete v Nastavení pod položkou Požadovat ověření při nákupech a následně doporučujeme volbu Pro všechny nákupy na Google Play v tomto zařízení. To jednoduše znamená, že před nákupem libovolného obsahu z Google Play musíte zadat heslo ke Google účtu. A to by vaše ratolest znát neměla.

Znali jste vše z dnešních 5 tipů a triků pro Google Play? Máte nějaké další tipy, které by měl každý znát?

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (15)