Nokia 3: Další pokus o vzkříšení legendární značky (recenze)

Nokia 3-6

Návrat značky Nokia na pole smartphonů je velkou věcí, která přináší obrovská očekávání. Pokus o vzkříšení značky se systémem Windows Phone dobře neskončil a úspěch nezaznamenaly ani první levné telefony s Androidem. Změní to letošní řada? Máme pro vás detailní recenzi nejlevnějšího modelu Nokia 3.

Recenze Nokia 3 – obsah

Design a zpracování jako ze střední třídy

O obsahu balení se zmíníme jen krátce – jelikož se jedná o nejlevnější segment, v krabičce jsme nalezli pouze telefon, USB kabel, nabíječku, sluchátka a sadu papírových materiálů. Daleko více nás však zajímá konstrukce telefonu, u které s cenou pod 4000 Kč můžeme v některých ohledech přimhouřit oči. Ono to ale naštěstí nebude třeba. Nokia 3 se pochlubí kovovým rámečkem, který v kombinaci s příjemným plastem na zádech utváří rozumnou kombinaci.

Přestože některé telefony ve stejné cenové třídě nabízejí celokovovou konstrukci (například Xiaomi s řadou Redmi 3 a 4), telefon na nás svým zpracováním působil spíše jako telefon střední třídy. A to je samozřejmě plus. Přední strana je v případě naší černé verze zahalena do tmavého kabátku – 5″ displej je obklopen vcelku širokými rámečky, do kterých se alespoň podařilo vměstnat senzorová tlačítka. Jak to u nejlevnějších řad bývá, jejich podsvětlení chybí. Zklamáním je pro nás absence notifikační diody.

Zadní strana je tvořena již zmíněným plastem, který je ale příjemný na dotyk a na pohled vypadá také velmi dobře, díky čemuž nesráží celkový dojem ze zpracování telefonu. Uprostřed horní části je umístěn fotoaparát spolu s LED přisvícením. Je škoda, že se výrobci nepodařilo integrovat do telefonu oblíbenou čtečku otisků prstů – konkurence opět ukazuje, že je to s danou cenou možné.

Nokia 3-konstrukce-predni-strana

Sympatická kombinace kovu a plastu

Kovový rámeček má všechny hrany příjemně zbroušeny, díky čemuž se telefon lépe používá. Na pravé straně jsou umístěna ovládací tlačítka – napájení i kolébka hlasitosti. Možná by se nám líbila o něco níže. Slot pro SIM kartu a paměťovou kartu je pak umístěn v tradičním šuplíku v protilehlé straně. Sluchátka lze připojit skrze standardní 3,5mm konektor na horní straně, datový a nabíjecí konektor MicroUSB sídlí dole. Vedle něj je umístěn hlasitý reproduktor.

Celkově hodnotíme konstrukci telefonu Nokia 3 jako povedenou, hlavně v dané cenové kategorii. Nejedná se sice o celokovovou konstrukci, plast na zádech v nás však nechal dobrý dojem a stejně tak celá konstrukce. Jediná výtka tak směřuje pouze ke spárám mezi plastem a kovovým rámečkem, kam se v průběhu testování usazovaly nečistoty. Dobrý pocit máme z ovládání telefonu, o což se postaraly vcelku kompaktní rozměry. Telefon ani neřeže, neklouže a vítáme i hmotnost okolo 130 gramů.

Nokia 3-konstrukce-zadni-strana 2

Povedený 5″ HD displej

Pětipalcový displej s HD rozlišením se stává pro tuto cenovou kategorii vcelku standardem. Jelikož jemnost dosahuje hodnoty 294 PPI, je dostatečná (vzhledem k ceně). Nokia 3 sází na tradiční IPS panel, který můžeme pochválit. Barevné podání je na dobré úrovni (zejména bílá barva), tradičně trochu slabší je podání černé, která je spíše tmavě šedá. Zatímco u AMOLEDů jsou barvy spíše teplé, v tomto případně na nás subjektivně působí studeně. Barevnou teplotu bohužel nelze v menu změnit.

Relativně dobře je na tom v dané cenové kategorii čitelnost na slunci. Telefon je možné používat i na přímém slunci, a přestože oproti vlajkovým modelům to není tak pohodlné, větší problémy jsme neměli. To samé platí i o přesnosti a citlivosti displeje, což je dnes standardem. Bohužel chybí gesto poklepání pro rozsvícení displeje, režim čtení či ambientní notifikace.

Nokia 3-displej

Výkonem zaostává za svou konkurencí

V současné době vládne mobilním čipům společnost Qualcomm, která je hojně využívána prakticky ve všech segmentech trhu. Nokia 3 ovšem přichází s čipovým řešením společnosti Mediatek. O pohon se konkrétně stará čtyřjádrový Mediatek 6737, který je na trhu více než rok a konkuruje svým výkonem řadě Snapdragon 410. Ani grafický akcelerátor Mali-T720MP1 svým výkonem rozhodně neoslní. Bohužel je absence výkonu trochu znát, a to nejen v chodu samotného telefonu, ale i ve hrách. Skóre 27826 bodů v AnTuTu hovoří samo za sebe.

Zbytek výbavy se nese v podobném duchu jako konkurence – 2GB RAM paměť, 16GB vnitřní úložiště se slotem pro paměťovou kartu, MicroUSB konektor s podporou OTG či podpora LTE i na „českých“ frekvencích. Kapacita baterie činí dnes spíše podprůměrných 2650 mAh. Zajímala nás také přesnost a rychlost GPS. Fix polohy byl povětšinou rychlý a při používání telefonu jako GPS navigace jsme rovněž nenarazili na problémy. Potěší i digitální kompas.

[aps_product_sz id=“436932″]

Není pro náročnější hráče her

Nokia 3 není určena pro hraní náročnějších her, což mimo jiné prozradí i její cenovka. I tak je to ale ve srovnání s konkurencí slabší. Vyzkoušeli jsme pár náročnějších titulů (Gods of Rome, Real Racing 3, GTA 3 či N.O.V.A. Legacy). Většina titulů byla hratelná, avšak za cenu snížení grafických detailů. Některé tituly pak nebyly 100% plynulé.

Spíše průměrná výdrž na jedno nabití

Nokia 3 přichází s baterií o kapacitě 2650 mAh, což není na dnešní poměry žádný zázrak. Zachraňuje to samozřejmě fakt, že displej nabídne „jen“ úhlopříčku 5″ a HD rozlišení, stejně tak hardware je skromnější, než u výkonnějších modelů. Ani tak však fyziku oklamat nelze a s danou baterií nemůžeme čekat zázraky.

Pokud jsme telefon používali opravdu intenzivně (stále aktivní datové přenosy či Wi-Fi, vyřizovali spoustu e-mailů, zpráv, poslouchali hudbu či provedli několik hovorů), telefon vydržel bez nabíječky od rána až do večera. Pak už zbývalo pár procent a bylo vhodné jej přes noc nabít. Na druhou stranu – pokud jsme telefon trochu šetřili a používali jej více pasivně, dokázali jsme se dostat i na dvoudenní výdrž. Dá se předpokládat, že podobně budou s telefonem nakládat i cíloví zákazníci. Výdrž by se tak v průměru mohla pohybovat mezi 1,5 až 2 dny nenáročného používání.

Nokia 3 se nechlubí ani žádnou technologií rychlonabíjení, dodávaná nabíječka má navíc jen 1A výstup. Na plné nabití telefonu si tak počkáte klidně i 3 hodiny, což nemusí být zrovna příjemné. S bezdrátovým nabíjením jsme v této cenové kategorii ani nepočítali.

Téměř čistý Android 7 Nougat

V dnešní době, kdy si výrobce čím dál častěji upravuje systém Android po svém, je relativně složité najít telefon s čistou podobou Androidu. U telefonu Nokia 3 se to však až na malé detaily povedlo, což chválíme. Hned domácí obrazovka se podobá prostředí z telefonů Google Pixel – menu s aplikacemi například zobrazíme tažením prstu od spodní hrany telefonu a je zde integrovaná také stránka s Google Now kartami.

Rovněž samotné menu telefonu a jeho systémové části se nesou v čisté podobě Androidu 7.0 Nougat. Nokia se ani nesnažila o vývoj vlastních aplikací a v telefonu zůstávají systémové aplikace z Androidu, které jsou doplněny jen hrstkou služeb od Googlu. Žádný další software navíc však nepřichází, což je ale v našich očích spíše plusem – vše, co uživatel potřebuje, si může sám doinstalovat a telefon není zbytečně zahlcován.

Nedostatek výkonu je bohužel znát

Zatímco 2GB RAM paměť bychom ještě pochopili (přestože některé telefony se stejnou cenou již mají 3 GB RAM), méně výkonný čip nás častokrát potrápil. Mnohokrát se stalo, že se telefon zadýchal a na spuštění nějaké aplikace či složitější operaci jsme si museli několik sekund počkat. V době, kdy i velice levné telefony mohou běžet svižně, to není nic příjemného. Nelze sice říci, že by Nokia 3 byla pomalým či „lagujícím“ telefonem, s občasnými zpomaleními a záseky ale musíte počítat.

Hudební podání jen pro nenáročné

Chválit bohužel nebudeme ani hudební podání, které uspokojí spíše nenáročné uživatele. Hlasitý reproduktor, který je umístěn na spodní straně, příliš kvalitně nehraje a na příjemný poslech hudby raději zapomeňte. Hodí se také jako melodii zvonění použít něco polyfonního spíše než reálnou hudbu. Hlasitost je pak spíše průměrná. Nadšeni ani nebudete z jeho umístění, kvůli kterému si reproduktor často při držení telefonu na šířku utlumíme.

Lépe je na tom alespoň hudební výstup v 3,5mm jack konektoru. Pokud se k telefonu Nokia 3 použijí kvalitnější sluchátka (bohatě postačí řada Pistony 3+ od Xiaomi), dokáže telefon posloužit jako slušný přehrávač do kapsy. Toho bohužel nedocílíte s dodávanými sluchátky, které slouží jako opravdu nutný základ. Jestliže chcete Nokii 3 používat jako hudební přehrávač častěji, budete muset investovat do lepších sluchátek.

Nokia 3-konstrukce-predni strana-3

Fotografie opravdu jen pro základní použití

V cenovém segmentu okolo 4 tisíc korun nelze nikdy čekat v oblasti fotoaparátu zázraky. Papírové specifikace sice ještě vypadají lákavě (8MPx snímač či vysoká světelnost f/2.0), realita však bývá většinou někde jinde. A Nokia 3 to bohužel potvrzuje. Pokud budete fotit za dobrých světelných podmínek, fotografie na první pohled nevypadají špatně. Po detailnějším prozkoumání však zjišťujeme, že se ztrácí nejen detaily, ale i ostrost. Problémy jsme měli také s automatikou, která často snímky přeexponovala nebo naopak podexponovala. V horších světelných podmínkách pak přichází znatelný šum.

V podobném duchu se bohužel nese i video, které je maximálně v HD rozlišení. Kromě výše zmíněných neduhů je na něm patrná rovněž extrémní komprese a kvalita je rozhodně podprůměrná i na danou cenovou kategorii. Celkově vzato se fotoaparát opět hodí pro velmi nenáročné uživatele a snímky naleznou uplatnění nejspíše hlavně na sociálních sítích.

Fotografie a videa ke stažení zde

Nokia 3 – test kamery

Nokia 3 - test kamery


Závěr – Nokia 3

Testovanou Single SIM variantu Nokia 3 je možné již nyní zakoupit v českých obchodech za cenu lehce pod 4000 Kč. S danou cenovkou to bude mít ale v současné konkurenci poměrně těžké.

Nokia 3 přichází jako sympatický smartphone se slušnou cenou okolo 4000 Kč. Za tuto cenu získáte dobře vypadající a kvalitně zpracovanou konstrukci, povedený displej a nový Android 7.0 ve své téměř čisté podobě. Pochválit můžeme i podporu 5GHz Wi-Fi sítě, což v levném segmentu není vždy samozřejmostí.

Bohužel negativ se sešlo více – v první řadě je to použitý čipset, který dnes nenabídne příliš výkonu, což bylo cítit nejen ve hrách, ale i v samotném systému. Prsty v tom samozřejmě může mít i horší optimalizace systému. Trochu nám pak chyběla notifikační dioda a reproduktor by mohl být rovněž kvalitnější (i lépe umístěn). Příliš nás nepřesvědčil ani fotoaparát a pravdou je, že v daném cenovém segmentu bychom ocenili i čtečku otisků prstů.

Závěrečné hodnocení: Nokia 3 je sympatickým telefonem, který sází hlavně na své jméno a povedenou konstrukci. Bohužel musíme zmínit, že s danou cenovkou toho oproti konkurenci příliš nenabídne. Srovnávat můžeme například s oblíbeným Xiaomi Redmi 4X, které nabízí vyšší výkon, více paměti, celokovové tělo, čtečku otisků prstů, infraport a o poznání lepší výdrž. Lépe je na tom i například nedávno testovaný Vernee Thor, který je dokonce levnější. Nokia 3 není špatným telefonem, bude muset jít ale s cenou přibližně o tisícovku dolů, abychom ji mohli doporučit.

Klady

+ Povedená konstrukce a zpracování.
+ Slušný displej.
+ Čistý Android 7.0 Nougat.
+ Podpora 5GHz Wi-Fi sítě.


Zápory

– Slabší čipset.
– Prostředí by si zasloužilo lepší optimalizaci.
– Slabší fotoaparát.
– Slabší reproduktor.
– Absence notifikační diody a čtečky otisků prstů.


Za zapůjčení telefonu děkujeme společnosti Nokia.
Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (14)