Nexus 6P: Skvělý smartphone se špatnou pověstí (recenze)

Nexus 6P –  náhledový obrázek

Praskající záda, špatná kvalita hovorů, pro někoho možná nesympatický čínský výrobce. Nexus 6P je terčem mnoha negativních ohlasů, ještě než si jej drtivá většina uživatelů vůbec vyzkoušela. Je to ale vůbec pravda? Pojďme si jej dnes představit bez předsudků a „naostro“.

Rozcestník

Design, který dělí uživatele na dva tábory

Pohled na přední stranu telefonu Nexus 6P možná vyvolá otázku – o jaký Nexus se vlastně jedná? Je totiž velmi podobný menšímu modelu Nexus 5X – celý v černém, široké rámečky pod i nad displejem či dvojice reproduktorů. Rozdílem je snad jen decentní kovový rámeček. Telefon je skoro symetrický, mnohdy se tedy stane, že jej vezmete do ruky „vzhůru nohama“.

Nexus 6P - konstrukce, přední strana

Zadní strana je kontroverzní – krásná, nebo ošklivá. Povětšinou nic mezi. Alespoň takové názory si zajímavé zpracování zad a především oblasti fotoaparátu zasloužilo. Čočka fotoaparátu je zasazena do černého pruhu, který kryje tvrzené sklo. Celá tato konstrukce mírně vystupuje z těla, ale není to žádná katastrofa. Sklo nám v průběhu používání neprasklo.

Celý zbytek zad se pyšní matným stříbrným kovem. Čtečka otisků prstů je umístěna opět na zadní straně, kam dosedá prst při běžném úchopu telefonu. Její funkčnosti se budeme věnovat v samostatné kapitole.

Nexus 6P - konstrukce, zadní strana

Obr v luxusním těle

Nexus 6P je obrovský telefon. Je dokonce větší než takový Huawei Mate 7, který má o 3 desetiny palce větší displej. S tím souvisí i vyšší hmotnost, které nepomohla rozhodně ani kovová konstrukce. Dobře je na tom naopak tloušťka 7,3 mm. Ke kvalitě zpracování nemáme žádnou výtku – kov působí elegantně, hrany jsou příjemně zbroušeny a vše sedí přesně jak má.

Nexus 6P - konstrukce, zadní strana

Pozor, padá

Velké rozměry, vyšší hmotnost, tenká konstrukce. To jsou bohužel předpoklady k tomu, aby byl telefon náchylný na vyklouznutí z rukou. A Nexus 6P také je. V první řadě je to obr, takže ovládání jednou rukou je velmi nepohodlné, pro uživatele s menší rukou až nemožné. V druhé řadě se nám pak několikrát stalo, že telefon vyklouzl – naštěstí vždy do měkkého.

I přes kovové hrany do rukou nic neřeže a úchop je pohodlný, přesto velmi nejistý. Na ovládání jednou rukou raději rovnou zapomeňte, prstem do rohu rozhodně nedosáhnete. Tlačítka na ovládání napájení a hlasitosti jsou naopak v optimální výšce a neměli jsme problém s jejich obsluhou.

Nexus 6P - konstrukce, držení

USB-C a nabíječka, která překvapí

Google se již před několika měsíci nechal slyšet, že s USB-C počítá. A sliby plní. Na konektor v telefonu Nexus 6P si lze velmi rychle zvyknout – je podobný staršímu MicroUSB, jen není potřeba dbát na jeho orientaci při zasouvání (zajímavá formulace, že?).

Překvapit ale může nabíječka, která disponuje výstupním proudem až 3 A. Kvůli tomu není doporučeno používat neoriginální kabely, a proto se Google rozhodl vyřešit to tak, že i nabíječka má USB-C konektor. Kvůli tomu nelze nabíječku použít s běžným MicroUSB kabelem a zároveň nelze použít stávající kabel v kombinaci s jinou nabíječkou, která má USB A konektor.

Nexus 6P - konektor USB-C

Povedený displej s extrémní jemností

Displej s úhlopříčkou 5,7″ si jistě zaslouží vyšší rozlišení než menší telefony, je však potřeba až 2560 x 1440 pixelů? Za nás rozhodně ne, protože jemnost je extrémních 500 PPI, což naše oči vůbec nezajímá. Full HD rozlišení by stále dávalo jemnost skoro 400 PPI, což by bylo dostatečné. Rozhodně to ale nemůžeme brát jako nedostatek, spíše jen takové rýpnutí.

Nexus 6P - AMOLED displej, detail

AMOLED nezklamal

Zaměříme-li se na barevné podání, tak musíme celkově chválit. AMOLED displej ukazuje, že v podání barev je jedničkou. Výtku máme jen k bílé barvě, která se nám zdála spíše dožluta a čistý Android nám ji nedovolil vyvážit (skrze jinou aplikaci to šlo). Podání černé je tradičně na velmi dobré úrovni.

Nexus 6P - displej, čitelnost

Nebudeme zastírat, že jsme si v době testování sluníčka moc neužili. I přesto musíme říci, že při práci venku nebyly s čitelností displeje žádné problémy. Jsme přesvědčeni, že i v letních dnech nebude Nexus 6P v tomto ohledu za konkurencí zaostávat.

Digitizér je velmi jemný, ovládání přesné. Krycí sklo Corning Gorilla Glass 4 neutrpělo během testování žádnou újmu, ulpívání otisků prstů pak bylo spíše standardní – několikrát jsme holt museli leštit.

Schovaná notifikační dioda

Ve výchozím stavu se s notifikační diodou nesetkáte. Vše nahradí aktivní displej, který zobrazuje rovnou notifikace. To je šikovné a rychle se na to zvyká. Nexus 6P má ovšem rovněž notifikační diodu, jen ji musíte nejprve aktivovat.

Nexus 6P - aktivní displej

Galerie


Čtečka otisků prstů – kouzlení rukou

Mysleli jste si, že čtečka otisků prstů je pro vás zbytečná? Pak byste ji možná měli vyzkoušet, jedná se totiž o povedený doplněk. Hlavně pak u těch telefonů, které umožní skrze čtečku telefon rovnou spouštět (zapínat displej a odemknout zároveň). Jedná se totiž o šikovné usnadnění a urychlení operace, kterou člověk vykonává mnohokrát denně.

Nexus 6P má čtečku s následujícími vlastnostmi:

  • umístění je výborné a „po ruce“
  • přesnost čtečky je skvělá, málo kdy se stane, že by prst nebyl rozpoznán
  • rychlost odemčení telefonu je blesková
  • vlhký prst je většinou také rozpoznán, spolehlivost již ale prudce klesá
  • na čtečku není nutné nikterak tlačit, vše jde lehce a stačí jen přiložit prst
  • přiložením prstu je rozsvícen displej i odemknut telefon, není nutné vůbec používat tlačítko napájení
  • otisk prstu lze použít nejen pro odemykání telefonu, ale i pro další bezpečnostní potvrzení v systému (platby apod.)
  • odemykání je problém snad jen v případě položeného telefonu (čtečka je nedosažitelná bez uchopení telefonu)

Nexus 6P - čtečka otisků prstů

Hardware – TOP modelům po krku

Nexus 6P je rozhodně dosud nejvybavenějším modelem z rodiny Nexus. Na nejlepší telefony v oblasti hardwaru příliš neztrácí. Posuďte sami – Snapdragon 810, 3 GB RAM, až 128GB vnitřní úložiště či displej s rozlišením QuadHD. Nedostatky ale vidíme – absence bezdrátového nabíjení a pro někoho možná infraport.

LTE, GPS či bezdrátové technologie plnily svou činnost znamenitě. Při hraní se Nexus 6P začne znatelně zahřívat především po delší době, což je nepříjemné, ale stále snesitelné.

Nexus 6P – specifikace

  • Displej: 5,7'', AMOLED, 1440 x 2560 px
  • Procesor: Qualcomm Snapdragon 810 (v2)
  • RAM: 3 GB
  • Fotoaparát: 12 MPx
  • Úložiště: 32/64/128 GB
  • Baterie: 3 450 mAh

[aps_product_sz id=“359787″]

Dvoudenní výdrž není problém

Výdrž na baterii povětšinou nebyla tím, čím by se řada Nexus mohla chlubit. Již Nexus 5X ale ukázal, že je na tom nová řada poměrně dobře. Nexus 6P nabízí baterii s úctyhodnou kapacitou 3450 mAh. Straší vás velký displej a výkonný hardware? Nemusí.

Při aktivním používání telefonu (stále aktivní datové přenosy, Wi-Fi, poslech hudby, spousta e-mailů, zpráv z Hangouts…) jsme se vždy dostali od rána do poloviny druhého dne, což je velmi dobrý výsledek. Při běžném používání by pak neměl být problém vydržet 2 dny. Počítat ale musíte s tím, že výkonný čip a velký displej si například při hraní her vezmou hodně energie, takže může výdrž spadnout jen na několik hodin.

Bezdrátové nabíjení, kdepak jsi?

Máte starší Nexus a doma již zakoupeno několik bezdrátových nabíječek? Pak pro vás jistě nebude dobrou zprávou, že Nexus 6P nabíjet bezdrátově nelze. Vystačit si musíte s USB-C konektorem a rychlým nabíjením skrze něj. A to skutečně rychlé je – z 15 % do 100 % baterie to trvalo pouze 1,5 hodiny, což je v případě baterie o kapacitě 3450 mAh skvělý výsledek.

Nexus 6P - nabíjení USB-C

Android 6 Marshmallow – bleskové prostředí

Nejnovější Android a Nexus je spojení, které je zatím pevně spjato. Jelikož byl ale Android 6 představen již dříve, není pro nás žádným překvapením. Koneckonců jsme si jej už představili i v recenzi na Nexus 5X.

Zaměřme se tedy spíše jen na to, jak systém fungoval v telefonu Nexus 6P. Výkonný hardware, výborná optimalizace a čistý Android. Všichni asi tušíme, jak by to mělo dopadnout – bleskové reakce, žádné zaváhání, maximální plynulost. A přesně to Nexus 6P potvrdil. Náš pocit byl ještě lepší než v případě zmíněného a chváleného Nexusu 5X, což je logické – hardware je v tomto případě zase o něco výkonnější.


Hudební výstup mile překvapil

Kvalita zvukového čipu jde často při výběru stranou, což je mnohdy škoda. Nexus 6P patří rozhodně mezi dražší telefony, a proto bychom u něj rádi viděli schopnější audiočip. Po zapojení kvalitních sluchátek Creative Aurvana In-Ear 2 Plus můžeme potvrdit, že hudební výstup je kvalitní a subjektivně se blíží například k nové řadě Sony Xperia Z5. Je tedy výborný.

Potěšilo nás, že oba reproduktory hrají zároveň, ne pouze jeden jako v případě Nexusu 5X. A ještě lepší je to s hlasitostí a kvalitou. Nexus 6P rozhodně uslyšíte a na poměry mobilních telefonů se jedná i o kvalitní podání. To se sice při maximální hlasitosti mírně deformuje a zhoršuje, což je na druhou stranu normální jev.

Nexus 6P - spodní reproduktor

Fotoaparát – další trefa

Nexus 5 nefotil dobře. Nexus 6 na tom byl podstatně lépe a udal dobrý směr, ve kterém pokračuje nejen Nexus 5X, ale rozhodně i Nexus 6P. 12,3MPx snímač sice neoslní svými papírovými parametry, které nabízí již dnes drtivá většina smartphonů, ale ukazuje se v reálném používání. Fotografie jsou v našich očích přirozené, ostré a neztrácí se ani detaily. Velmi dobře si Nexus 6P vede i za horších světelných podmínek či v natáčení videa. Závěr je velmi strohý a jasný – Nexus 6P fotí velmi dobře a rozhodně nezklame. Posuďte sami.

Fotografie a videa v originálním rozlišení.

Dobré světelné podmínky

Horší světelné podmínky

Videa

Nexus 6P – test videa (Full HD)

Nexus 6P - test videa (Full HD)

Nexus 6P – test videa (QuadHD)

Nexus 6P - test videa (QuadHD)

Nexus 6P – test videa (Full HD, stabilizace)

Nexus 6P - test videa (Full HD, stabilizace)

Nexus 6P – test videa (špatné světelné podmínky)

Nexus 6P - test videa (špatné světelné podmínky)

Závěr – skvělý smartphone, který jen tak neseženete

Český uživatel a Nexus 6P mají mezi sebou velkou bariéru – tento přístroj u nás zatím nelze zakoupit. Možností je tak pouze nákup v zahraničí či přes Google Play v jiné zemi a následné přeposlání do tuzemska. Cena v zahraničí je lidová – Nexus 6P s 32GB pamětí vyjde na 500 dolarů, tedy na 12 500 Kč bez DPH. Dvojnásobná paměť vyjde na 550 dolarů a za 128GB úložiště byste zaplatili 650 dolarů. Pevně doufáme, že se Nexus 6P na českém trhu nakonec objeví. Cena bude ale nejspíše vyšší.

Nexus 6P si podle našeho názoru vybudoval neprávem špatnou pověst. Naše recenze totiž potvrzuje, že se v současné době jedná o jeden z nejlepších telefonů na trhu. Zaujme kvalitním zpracováním, výkonným hardwarem, nejnovější verzí systému Android s výbornou optimalizací, skvělým fotoaparátem či solidní výdrží. A ve výčtu pozitiv bychom mohli ještě pokračovat.

Negativ není k našemu překvapení tolik. V první řadě je to omílaná absence bezdrátového nabíjení, s čímž souvisí také použití konektoru USB-C. Kvůli 3A nabíječce navíc nelze použít jiný zdroj pro ostatní telefony a bohužel ani stávající kabel pro jinou nabíječku. Ke konstrukci máme jen dvě výtky – široké rámečky (celkově větší rozměry) a vyklouzávání z rukou. Design je čistě subjektivní – nám se líbí, ale některým čtenářům a lidem v okolí ne.

Závěrečný verdikt: Nexus 6P představuje v současnosti jeden z nejlepších telefonů na trhu. Je vybavený, rychlý, disponuje nejnovějším Androidem s vidinou aktualizací jako první a nestojí ani tolik peněz. Jen škoda, že si jej u nás (zatím) nekoupíte.

Klady

+ Nejnovější systém Android 6 Marshmallow.
+ Výborná optimalizace a plynulost systému.
+ Rychlá a přesná čtečka otisků prstů.
+ Kvalitní zpracování.
+ Výborný fotoaparát.
+ Moderní konektor USB-C.
+ Povedený displej.
+ Kvalitní zvukový výstup a stereoreproduktory.
+ Dobrá výdrž na jedno nabití.

Zápory

– Nešikovně řešená nabíječka.
– Absence bezdrátového nabíjení.
– Telefon měl snahu vyklouzávat.
– Širší rámečky nad a pod displejem, celkově větší rozměry.

Za zapůjčení děkujeme MojAndroid.sk.

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (23)