TOPlist

Nabíjíte přes microUSB, nebo USB-C? (Hlasovačka)

Nabíjíte přes microUSB, nebo USB-C

Až do roku 2015 byl standardem pro nabíjení chytrých telefonů konektor microUSB. Jeho roli měl ale převzít nový USB Type-C či zkráceně USB-C, který jako první dostal notebook Google Chromebook. Jaká je situace po třech letech? Nabíjejí čtenáři stále přes microUSB, nebo už většina přešla na modernější USB-C? Na tyto otázky se pokusíme odpovědět anketou v rámci našeho tradičního seriálu Víkendová hlasovačka a diskuze.

Obsah článku

Nabíjecí konektor pohledem historie

V počátcích mobilních telefonů panovala v tomto směru taková malá „divočina“. Každý výrobce používal na svých zařízeních vlastní nabíjecí konektor. Bylo také poměrně časté, že novější modely téže značky přicházely s jiným konektorem, než používaly staré kousky. U většiny zařízení byl mimo to oddělený konektor pro nabíjení a datové přenosy respektive připojení telefonu k počítači.

V roce 2009 schválila Evropská unie směrnici, podle které měly mít všechny mobilní telefony prodávané v EU stejný nabíjecí konektor V roce 2009 schválila Evropská unie směrnici, podle které měly mít všechny mobilní telefony prodávané v EU stejný nabíjecí konektor

K zásadnímu zlomu došlo až v roce 2009, kdy Evropská unie vydala směrnici, ve které doporučila. aby všechny mobilní telefony stejný nabíjecí konektor (resp. nabíječku). Zatímco do té doby znamenala obvykle výměna telefonu také nutnost změny nabíječky (a často i vyhození té staré), sjednocení přineslo možnost používat jednu a tutéž nabíječku pro více zařízení několika generací.

Právě miliony nepotřebných nabíječek, které v průběhu let končily (v lepším případě tříděném) odpadu, byly jednou z hlavních motivací snahy o jednotný konektor. Údajně totiž vyhazováním nabíječek vznikalo až 51 tisíc tun odpadu ročně.

Evropa nabíjí přes microUSB

V letech 2009 až 2014 se tedy oficiálním standardem stal všem dnes dobře známý konektor microUSB. Doporučení EU se podrobili prakticky všichni významní výrobci s výjimkou Applu. Nepsaným standardem se stal také oddělitelný kabel s koncovkou pro připojení do portu USB. Díky tomu mohl fungovat jak pro nabíjení (například z počítače, notebooku či powerbanky), tak i pro přenos dat a připojení telefonu k PC.

Donedávna jsme nabíjeli přes microUSB Donedávna jsme nabíjeli přes microUSB

Nastupuje USB-C

Po poněkud vlažném přijetí nového konektoru USB-C přišel rok 2016, který se měl nést v duchu rozmachu nového standardu. S konektorem, za jehož největší výhodu bývá často označována možnost připojit ho dvěma způsoby, se většina uživatelů setkala až v okamžiku pořízení nového telefonu. Často pak museli řešit pořízení další nabíječky respektive kabelu (například do zaměstnání, do auta apod.).

Konektor USB-C čekalo vlažné přijetí Konektor USB-C čekalo vlažné přijetí

Výhodám a nevýhodám USB-C proti staršímu standardu jsme se v minulosti věnovali opakovaně. Ve článku z roku 2016 jsme se zabývali především kvalitou kabelů a bezpečností. Předpokládali jsme, že k masivnějšímu prosazení dojde během jednoho až dvou let. O rok později jsme se zaměřili na hlavní výhody USB-C, které se dají shrnout do následujících bodů:

  • Jednodušší zapojení (konektor je oboustranný).
  • Univerzálnost (kromě mobilů a tabletů lze tento konektor použít například k nabíjení některých notebooků),
  • Rychlejší přenosy dat mezi zařízením a počítačem.
  • Má časem nahradit další standardy kabelů – například pro přenos obrazu a zvuku.
  • Může podporovat celou řadu různých protokolů pomocí „alternativních režimů“.

 

Nakonec se ale nový standard prosadil Nakonec se ale nový standard prosadil

A jak se vyvíjí situace? Před dvěma roky jsme totiž našim čtenářům položili otázku, kterému konektoru by dali přednost na svém příštím mobilu. Celých 63 % se tehdy přiklonilo k odpovědi USB-C, jen 37 % bylo konzervativních a hlasovalo pro microUSB.

Takto to viděli čtenáři v roce 2016 Takto to viděli čtenáři v roce 2016

Nabíjíte přes microUSB, nebo USB-C?

Podobně, jako ve Víkendové hlasovačce a diskuzi před dvěma roky, se vás budeme ptát: nabíjíte svůj telefon přes microUSB, nebo USB-C? Pokud máte telefonů více, volte možnost podle toho, který používáte nejčastěji.
[gravityform id=“179″ title=“false“ description=“false“ ajax=“true“]

Hlasovačka z minulého týdne

Před týdnem jsme se v rámci Víkendové hlasovačky a diskuze ptali, zda máte v telefonu nainstalovaný antivirový program. Výsledek možná překvapí: 40 % respondentů totiž odpovědělo kladně. Ti, kteří antivir nemají, jsou sice v 58% většině, nicméně jejich převahu rozhodně nelze označit za „zdrcující“. Bude jistě zajímavé sledovat, jakým směrem se tento trend bude vyvíjet.

Máte na Androidu antivirový program? Máte na Androidu antivirový program?

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (21)