Vypínáte na noc telefon? (Víkendová hlasovačka a diskuze)

vypinate-na-noc-telefon-hlasovacka-ico

Vypínání počítače v nepřítomnosti nebo v době spánku je z mnoha důvodů doporučeno. Ušetříte tak elektrickou energii, omezuje se opotřebení součástek a klesá riziko, že v nestřeženém okamžiku dojde k vážné technické závadě. V případě mobilních telefonů je ale situace trochu odlišná. Pojďme se podívat na otázku, zda naši čtenáři vypínají telefon na noc.

Kyle Weins, technologický expert a zakladatel serveru IFixIt, zaměřujícího se na opravu elektroniky, říká: „Mohu říci, že vypnutí telefonu na noc není něco, co nutně spadá pod běžnou údržbu.“ Dále podotýká, že hlavním důvodem k vypínání počítače v době nepřítomnosti je snaha o snížení spotřeby elektrické energie. Přeci jen běžící počítač si i v klidovém režimu řekne o několik desítek Wattů za hodinu. Pokud je počítačů více, například v kancelářích firmy, kde se mohou počítat na desítky, už může vypínání při odchodu z práce přinést nezanedbatelné úspory.

Vypnout, či nevypnout?

Proti tomu telefony čerpají elektrickou energii z elektrické zásuvky jen tehdy, jestliže jsou připojeny k nabíječce, což v noci bývá běžný stav. Ve srovnání s počítačem však telefony odebírají jen zanedbatelný zlomek energie. Vypnutím zařízení ani nijak citelně neprodloužíte výdrž baterie v tom smyslu, že by vydržela funkční více měsíců nebo dokonce let. Životnost baterie klesá s počtem cyklů úplného vybití a nabití – proto je šetrnější nabíjet telefon například při zbývajících 60 %, než když se úplně vybije.

Vypnutí telefonu na noc nepřinese vlastně nic, protože je pravděpodobné, že byste v té době zařízení stejně nepoužívali. Zapnuté zařízení v úsporném režimu, pokud v něm neběží nějaká nenasytná aplikace, odebere za osm hodin něco mezi 8 a 16 % akumulátoru. To není natolik zásadní číslo, aby stálo za to telefon vypínat. Nemluvě o tom, že samotný start systému je poměrně energeticky náročný, takže výsledná úspora nebude velká. Telefony jsou navrhovány tak, aby mohly běžet nepřetržitě, čili důvodů k vypnutí není mnoho. Pokud pak v noci budete potřebovat rychle telefonovat – například volat na tísňovou linku – riskujete zbytečnou prodlevu mezi zapnutím a nastartováním systému.

Vypnutí telefonu na noc má své výhody i nevýhody Vypnutí telefonu na noc má své výhody i nevýhody

Pro a proti

Položme si tedy otázku, proč na noc vypínat chytrý telefon? Teorie, že se tím o něco prodlouží životnost baterie, se neukazuje jako zcela relevantní argument. Někdo vypíná mobil proto, že nechce během spánku čelit jeho „vyzařování“. Snad by se tomu dalo i věřit, pokud takový člověk žije v magneticky izolované místnosti. Nicméně v běžné ložnici nebývají zdi potažené kovovou fólií, takže na spáče nadále působí „záření“ všech okolních Wi-Fi routerů, základnových stanic mobilní sítě, televizních a rozhlasových vysílačů a podobně.

Důvodů, proč ponechat telefon v noci zapnutý, je podstatně více. Například jestliže potřebujete být dostupní i v noci, ať už pro rodinu, přátele, nebo kvůli práci. Velkým pomocníkem může být v tomto směru relativně mladý režim Nerušit, ve kterém si můžete nastavit, kdo se vám může během spánku dovolat, a čí hovory se obejdou bez zvonění. Doby, kdy budíky zvonily, ačkoli byl telefon vypnutý, už jsou také pryč. Takže pokud hodláte smartphone používat jako budík, nezbude vám, než ho nechat zapnutý.

Vypínáte telefon na noc?

Dostáváme se k anketní otázce pro toto kolo Víkendové hlasovačky a diskuze. Vypínáte na noc telefon? Nebo provádíte nějaká opatření, aby vás v noci nerušil?
[gravityform id=“111″ title=“false“ description=“true“ ajax=“true“]
Odkaz pro hlasování z aplikace.
V diskuzi pod článkem se můžete pokusit rozebrat, jaké výhody či nevýhody má vypnutí telefonu na noc. Budeme také rádi, když se podělíte o to, jakými prostředky zajišťujete, aby vás mobil v noci nerušil.

Hlasovačka z minulého týdne

Před týdnem jsme se v rámci cyklu Víkendová hlasovačka a diskuze ptali, zda máte vypnuté, nebo zapnuté automatické otáčení obrazovky. Více než polovina čtenářů, přesně 54 %, má tuto funkci trvale zapnutou. Dalších 30 % ji zapíná a vypíná dle potřeby, přičemž často tento proces automatizují různými nástroji, které nastavují otáčení podle právě spuštěné aplikace. Jen 16 % hlasujících má tuto funkci trvale vypnutou. Je tedy vidět, že otáčení obrazovky s ohledem na polohu telefonu vnímá většina uživatelů jako praktickou vlastnost.

Hlasovačka z minulého týdne Hlasovačka z minulého týdne

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (49)