Máte v telefonu paměťovou kartu? (Hlasovačka)

Máte-v-telefonu-paměťovou-k

Osvědčené „ajťácké“ pravidlo říká, že každé úložiště začne být jednoho dne malé – bez ohledu na jeho kapacitu. Platí to i pro interní paměti telefonů, které však – na rozdíl od pevných disků v počítačích a noteboocích – není možné vyměnit za větší. Situaci částečně řeší možnost nainstalovat do telefonu paměťovou kartu (typicky formátu microSD). Ne všichni výrobci však tuto možnost svým uživatelům nabízejí, a ne každý uživatel ji využije. Proto se v rámci této Víkendové hlasovačky a diskuze budeme ptát, zda máte v telefonu paměťovou kartu.

Obsah článku

Paměťová karta na vedlejší koleji

Podíváme-li se do historie, můžeme konstatovat, že paměťové karty podporovaly i některé méně chytré telefony. Primárně však sloužily především jako úložiště pro pořízené fotky a videa. Android podporuje paměťové karty v podstatě od svých počátků, zajímavý je však v tomto směru přístup Googlu.

V telefonech se prosadil formát paměťových karet microSD V telefonech se prosadil formát paměťových karet microSD

Úplně první Nexus One paměťové karty podporoval a jeho (tehdy velkolepých) 512 MB interní paměti bylo možné rozšířit o dalších až 32 GB na kartě. Jenže následující Nexus S a všechna další zařízení, až po aktuální telefony řady Pixel, už podporu paměťových karet neměly. Zatímco většina velkých výrobců karty podporovala, dá se s jistou nadsázkou říci, že Google se v tomto směru zachoval poněkud macešsky. Není to ale úplná pravda.

První Nexus One byl posledním telefonem Google s podporou paměťových karet První Nexus One byl posledním telefonem Google s podporou paměťových karet

V roce 2010 přišlo spolu s Androidem 2.2 Froyo poměrně zásadní vylepšení: možnost přesunu aplikací a jejich dat na externí paměťové úložiště. Bylo kolem toho mnoho „ale“ – přesunout bylo možné jen některé programy, a to ještě jen částečně. Často byly problémy s widgety – pokud jste přesunuli mateřskou aplikaci na kartu, widget nebylo možné používat. Bohužel však stále docházelo k situacím, kdy uživatel zaplnil relativně těsnou interní paměť, zatímco microSD karta byla z větší části prázdná.

Plnohodnotné úložiště neprošlo

Na další nadějnou změnu v oblasti paměťových karet si uživatelé museli počkat až do roku 2015, tedy konkrétně do Androidu 6.0 Marshmallow. Tato verze přinesla poměrně zajímavou funkci: možnost připojení paměťové karty k interní paměti. Obě úložiště se pak chovala jako jedno celistvé. MicroSD karta jako interní úložiště, měla své výhody, ale bohužel i nevýhody.

Android Marshmallow přinesl možnost připojit kartu k interní paměti Android Marshmallow přinesl možnost připojit kartu k interní paměti

Právě kvůli potenciálním i reálným nedostatkům mnozí velcí výrobci tuto možnost v systémovém nastavení deaktivovali. Jejich nejčastějším argumentem byla nižší spolehlivost a rychlost paměťových karet, což mohlo degradovat výkon celého zařízení. Myšlenka to tedy byla pěkná – uživatel by za podstatně menší peníze získal telefon velkým úložištěm a veškerou funkcionalitou. Jenže nápad se ve srovnání s tím, jak slibně vypadal, příliš neujal.

Od té doby se paměťové karty v telefonech s Androidem ocitly tak trochu na vedlejší koleji. Někteří výrobci od nich postupně upouštějí, část telefonů však jejich podporu stále nabízí. Trendem jsou „hybridní sloty“, kdy si uživatel může dle svých preferencí zvolit, zda bude mít v mobilu dvě SIM karty, nebo jednu SIM a jednu paměťovou kartu. Z hlediska dalšího vývoje však v dohledné době patrně nelze očekávat žádný zásadní pokrok.

Máte v telefonu paměťovou kartu? Máte v telefonu paměťovou kartu?

Máte v telefonu paměťovou kartu?

Dostáváme se tedy k otázce pro toto kolo Víkendové hlasovačky a diskuze. Zní prostě: máte v telefonu paměťovou kartu? Pokud vlastníte více telefonů, vybírejte odpověď podle toho, který používáte nejvíce.
[gravityform id=“188″ title=“true“ description=“true“]
V diskuzi pod článkem se můžete například zamyslet nad úlohou paměťových karet v mobilních telefonech. Napište nám, jak velkou máte kartu, a co na ní máte uložené! Pokud váš smartphone microSD karty nepodporuje, zauvažujte nad tím, zda vám to chybí, nebo nikoli.

Výsledky ankety ke 28. 3. 2018 16:50 Výsledky ankety ke 28. 3. 2018 16:50

Hlasovačka z minulého týdne

Před týdnem jsme se vás v rámci cyklu Víkendová hlasovačka a diskuze ptali, zda používáte alternativní ROM. Musíme přiznat, že výsledek nás trochu překvapil. Ze 168 hlasujících odpovědělo záporně 61 %.

Hlasovačka z minulého týdne Hlasovačka z minulého týdne

Překvapení spočívá ve více než třetině hlasujících (přesně 35 %), kteří ve svém telefonu mají alternativní ROM. Samozřejmě relativně vysoké procento je způsobeno i malým počtem hlasů (konkrétně stačilo 59 hlasujících), i tak jsme ale předpokládali, že počet uživatelů, ochotných se zabývat flashováním ROMky, bude menší. Zbývající 4 % volila třetí možnost „jiná odpověď“.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (37)