TOPlist

Lenovo Moto M: stylovka, která umí překvapit (recenze)

Lenovo moto m nahledovy

Do redakce nám tentokrát zavítal smartphone Lenovo Moto M. Ten na první pohled nesází na hardwarové parametry, ale přesto se do střední třídy snaží přinést nádech mnohem dražších telefonů. Jako hlavní zbraně tohoto modelu pak poslouží stylový design, kvalitní konstrukce nebo solidní fotoaparát. Bude to však na konkurenci, které má telefon v této kategorii více než dost, stačit?

Obsah recenze

Obsah balení

V krabičce, půdorysem jen nepatrně překračující rozměry samotného telefonu, nalezneme vedle samotného Lenovo Moto M také USB-C kabel, 2A nabíječku, sadu základních manuálů a sponu pro vytažení šuplíku na SIM / microSD kartu. Vedle toho v balení naleznete také pecková sluchátka. Ta však do uší nepadnou příliš dobře a ani jejich zvuk není nijak kvalitní. Sluchátka tak poslouží spíše jako nouzovka nebo handsfree.

Lenovo Moto M balení

Zpracování na jedničku a líbivý design

Přední stranu kryje sklo s lehce zakulacenými hranami, které navazuje na velmi tenký plastový proužek okolo celé přední strany. S výjimkou odstínění antén pak už na těle telefonu nenarazíme ani na kousek plastu. Záda totiž tvoří mírně vypoulená kovová vanička. Její zakulacení rozhodně napomohlo ergonomii práce s telefonem, avšak zkosení na hranách řeže do dlaně. Pro krásu se holt musí trpět.

P4200229

Na přední straně mnoho zajímavého nenalezneme. Za zmínku stojí snad jen přítomná notifikační dioda, senzor přiblížení, světlocitlivý senzor a objektiv 8MPx předního fotoaparátu. Na spodní bradě telefonu se nalézá pouze logo řady moto, výrobce se totiž spolehl na softwarová navigační tlačítka. Tloušťku rámečků okolo displeje řadíme do lepšího průměru dané cenové kategorie, byť zejména spodní brada rozhodně mohla být menší. Při uchopení telefonu pravou rukou vám palec krásně padne na kolébku hlasitosti a kousek pod ní pak naleznete také tlačítko napájení. Obě tlačítka od sebe snadno rozpoznáte nejen díky různé velikosti ale také díky vroubkování na tlačítku napájení.

Lenovo Moto M čelní strana

Na zádech si naši pozornost vysloužil zajímavě řešený modul fotoaparátu. Objektiv je zde spolu s dvoutónovou LED vsazen do úzkého oválu, jehož černé pozadí kontrastuje se zlatými zády. Toto řešení se nemusí líbit každému, nicméně u nás má Lenovo Moto M malé plus za alespoň nějakou snahu odlišit se. Škoda jen, že modul poměrně výrazně vystupuje nad povrch zad. Kousek pod fotoaparátem pak nalezneme kruhový výřez se čtečkou otisků prstů. Aby na ni prst padl intuitivně při prvním uchopení telefonu, musela by čtečka být umístěna o něco výš a ani svou rychlostí nás neohromila. Na druhou stranu, přibližně vteřinová prodleva při odemykání telefonu nás nijak zvlášť nelimitovala a čtečka zato fungovala velmi spolehlivě a za dobu testování se nám snad ani nestalo, že bychom k ní museli prst přiložit opakovaně. Telefon si je schopen zapamatovat maximálně 5 otisků prstů, což bude většině uživatelů pohodlně stačit.

Lenovo Moto M fotoaparát a čtečka

Příkladná kvalita zpracování

Co nás na telefonu upoutalo hned na první pohled, byla nejen jeho zlatá barva, ale také velmi kvalitní zpracování. Výrobce použil stejný způsob odstínění antén, s jakým přišlo HTC u svého někdejšího TOP modelu HTC One M7. Celá záda tak překrývá kov, který narušují pouze dva, poměrně tenké, plastové proužky. Vše je navíc tak dobře zpracováno, že přechod mezi kovem a plastovým odstíněním je na dotek téměř neznatelný.

Lenovo Moto M záda

Celá konstrukce působí velmi robustně a dává uživateli dojem, že v rukou drží jeden kus kovu. Telefon navíc disponuje odolným krycím sklem Corning Gorilla Glass 4. K dokonalosti už konstrukci chybí jen voděodolnost definovaná některým IPxx standardem. Namísto té je Lenovo Moto M vybaveno alespoň voduodpuzující vrstvou, která by telefon měla ochránit proti dešti nebo nechtěnému polití. Testovaná zlatá varianta působí velmi stylově a zejména ženám se bude opravdu líbit. Vedle té se telefon prodává také v bílo-stříbrné a černo-šedé verzi. Bez ohledu na barevnou variantu pak telefon vyvolává dojem mnohem dražšího přístroje, než jakým ve skutečnosti je. Díky tomu by telefonu jen málokdo hádal cenu pod 10 tisíc Kč.

Lenovo Moto M barevné varianaty

Výborná podívaná i zvukový přednes

Telefon Lenovo Moto M disponuje 5,5″ FullHD IPS displejem. Tato kombinace úhlopříčky a rozlišení poskytuje, pro každodenní použití více než dostatečnou, jemnost obrazu 401 ppi. Jako u většiny telefonů vybavených novějšími chipsety z dílny MediaTeku, i zde je přítomen software pro úpravu zobrazení MiraVision. Díky němu lze upravit například barevnou teplotu, kontrast či jas obrazu. Přítomna jsou i předdefinovaná nastavení. I díky tomu dokáže displej telefonu Lenovo Moto M zobrazit opravdu živé barvy a obraz se v některých ohledech blíží AMOLED displejům. Pozorovací úhly jsou výborné a rovněž čitelnost na slunci je naprosto dostatečná.

Lenovo Moto M displej

Stejně jako ostatní telefony z dílen tohoto výrobce, také Lenovo Moto M disponuje softwarem pro vylepšení zvuku Dolby Atmos. Ten nabízí jednoduchý ekvalizér společně s efektem prostorového zvuku. Efekt prostorového zvuku si zde však příliš nevychutnáte, jelikož telefon disponuje pouze jedním hlasitým reproduktorem. Ten je však nadprůměrně kvalitní a dokáže nabídnout více než dostatečně hlasitý zvuk dokonce i s nádechem basů. Také zvukový výstup skrze 3,5mm jack lze svou kvalitou zařadit do nadprůměru a ve spojení s kvalitními sluchátky si tak můžete vychutnat dostatečně kvalitní poslech. Škoda jen, že úpravy zvukového výstupu skrze Dolby Atmos nelze aplikovat také na sluchátkový výstup.

Starší hardware pod kapotou

Menší otazník visí nad použitým chipsetem. Výrobce telefonu totiž zvolil již mírně zastarávající MediaTek Helio P10. Ten nabídne procesor s osmi jádry Cortex-A53 pracujícími až na 1,95 GHz doplněný o dvoujádrový grafický čip Mali-T860. Tato kombinace sice poskytne běžnému uživateli dostatek výkonu pro většinu činností, my bychom však i přesto v telefonu radši viděli novější Helio P20 nebo Qualcomm Snapdragon 625. Rozhodně nás však potěšila přítomnost 3 GB operační paměti či 32GB interního úložiště, ze kterého je pro uživatele dostupných necelých 25 GB. Celkově pak telefon dosáhnul v populárním benchmarku AnTuTu na skóre 51 tisíc bodů.

Specifikace telefonu

[aps_product_sz id=“427413″]

Herní výkon s malým otazníkem

Grafický čip Mali-T860 spadá již do vyšší-střední třídy, bohužel však chipset Helio P10 obsahuje pouze jeho dvoujádrovou variantu. Použití základní verze tohoto čipu grafický výkon telefonu limituje, pokud však nepatříte mezi náruživé hráče, Lenovo Moto M vás nezklame. Na telefonu jsme otestovali hry jako Asphalt Xtreme, Real Racing 3 či Dead Effect 2. Všechny na telefonu běžely víceméně bez problému. Pouze u Real Racing 3 byla při větším množství aut na obrazovce znát lehce snížená snímkovací frekvence. Chtěli jsme otestovat také hru F1 2016, která nedávno potrápila například telefony Vernee Thor či Honor 6X a se kterou si naopak hladce poradilo Sony Xperia XZ. Ta však telefon Lenovo Moto M neodporuje.

Lenovo Moto M Real Racing 3

Konečně USB-C nejen u TOP modelů

V oblasti konektivity toho Lenovo Moto M nabídne opravdu hodně. Obzvlášť musíme vyzdvihnout přítomnost USB-C konektoru, který rozhodně není v této kategorii standardem. Nechybí ani dvoupásmová Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac či Bluetooth 4.1, trochu však zamrzí absence NFC. O určení polohy se postará GPS, GLONASS a Beidou spolu s elektronickým kompasem. Nezapomnělo se ani na FM rádio a samozřejmostí je již podpora LTE. I přes celokovové tělo a jen tenké plastové pásky starající se o odstínění antén je příjem Wi-Fi i mobilního signálu dostatečně silný i v hůře pokrytých oblastech.

Lenovo Moto M usb

Výdrž baterie zklame

Lenovo Moto M obsahuje integrovanou baterii s kapacitou 3000 mAh. Vzhledem ke specifikacím telefonu bychom s danou kapacitou baterie očekávali 2 dny bez nutnosti nabíjení, na ty však dosáhnou jen nenároční uživatelé. Nám telefon vydržel v průměru jeden den s tím, že na konci dne baterii obvykle zbývala přibližně čtvrtina energie. Telefon měl displej zapnutý v průměru 3 hodiny denně a neustále zapnutou synchronizaci. Slabou výdrž na jedno nabití trochu kompenzuje poměrně rychlé nabíjení. Originální nabíječce trvalo nabití telefonu z 15 na 100% pouze 1 hodinu 25 minut.

Čistý Android v hlavní roli

Společnost Lenovo má momentálně ve své nabídce mobilních telefonů dvě hlavní větve – Vibe a Moto. Rozdíly mezi těmito řadami jsou poměrně velké už jen proto, že řada Moto vychází z někdejších telefonů značky Motorola, na které odkazuje také známé logo přítomné na jednotlivých modelech. Jednou z těch hlavních odlišností je i systém jednotlivých telefonů. Zatímco telefony z řady Vibe používají Android doplněný o poměrně robustní nadstavbu, bývalé Motoroly spoléhají na Android v prakticky čisté podobě. Nejinak je tomu i v případě námi testovaného telefonu Lenovo Moto M.

Smartphone disponuje Androidem 6.0 Marshmallow a v plánu je i aktualizace na Nougat, bohužel však zatím bez konkrétního data vypuštění. Lenovo dokonce telefon nevybavilo ani vlastním launcherem a vsadilo tak na výchozí Google Now Launcher s integrovaným hlasovým ovládáním a kartami Google Now. Ten byl pouze doplněn o několik widgetů. Jediné, co výrobce vyměnil, byla aplikace fotoaparátu o té však až níže. Vedle toho v telefonu naleznete navíc jen sadu nástrojů od Microsoftu, správce souborů a velmi povedenou aplikaci nápovědy. Ta obsahuje nejen manuály a kontakt na podporu ale také řadu testů pro ověření správné funkčnosti hardwaru. Ověřit si tak můžete například funkčnost různých senzorů či stav baterie. Optimalizace systému je na velmi dobré úrovni. Během používání jsme se nesetkali s žádnými záseky prostředí ani pády aplikací a to ani při náročném multitaskingu.

Fotoaparát a natáčení videa

Primární fotoaparát telefonu Lenovo Moto M disponuje snímačem s rozlišením 16 MPx a fázovou detekcí obrazu a doplněn je o objektiv se světelností f/2.0. Pořízené snímky nás svou kvalitou mile překvapily. V porovnání s nedávno testovaným Honorem 6X je sice Moto M v ohledu kvality fotografií o kousek pozadu, i tak se však rozhodně nemá za co stydět. Fotografie jsou ostré a telefon si dobře poradí jak se snímky krajiny, tak makrem. Barevné podání odpovídá realitě a šum se dostavuje až s klesajícím světlem. S videem je to už však o něco horší. Telefon dokáže pořizovat maximálně 1080p videozáznam o snímkovací frekvenci 30 FPS. Plynulost videa je na dobré úrovni, trápila nás však ostrost a absence stabilizace

Fotoaplikace telefonu je jednoduchá a funkcemi nepřekypuje. Na druhou stranu je však jednoduchá a snadná na obsluhu. Vyzdvihnout musíme zejména povedený manuální režim. Přítomny jsou i fotografické efekty.

Fotografie

Video

Lenovo Moto M – ukázka videa (1080p, 30FPS)

Lenovo Moto M - ukázka videa (1080p, 30FPS)

Fotografie i video v plném rozlišení si můžete stáhnout ZDE

Závěr

Lenovo Moto M na našem trhu seženete za 6990 Kč s DPH. Za tuto cenu toho telefon dokáže nabídnout opravdu hodně, a to i přes to, že se maximálně nesoustředí na poměr cena / výkon. Díky tomu se výrobce mohl zaměřit také na další aspekty, které nelze ze srovnávacích tabulek tak snadno vyčíst. Zvlášť vypíchnout musíme kvalitu zpracování a použité materiály v kombinaci s povedeným a stylovým designem. Díky tomu Lenovo Moto M poskytuje dojem mnohem dražšího přístroje, než jakým ve skutečnosti je.

Povedl se také displej, který nabízí živé barvy a dobrou čitelnost na slunci. Mezi další plusy tohoto telefonu řadíme kvalitní zvukový výstup, a to jak skrze hlasitý reproduktor, tak prostřednictvím 3,5mm jacku. Fotoaparát svými výkony rozhodně také nikoho neurazí, právě naopak. V rámci dané cenové kategorie se jednoznačně jedná o jasně nadprůměrně kvalitní fotomobil. V neposlední řadě pak musíme vyzdvihnout použití Androidu 6.0 Marshmallow v prakticky čisté podobě.

Mezi negativa telefonu Lenovo Moto M řadíme zejména použitý chipset MediaTek Helio P10. Ten sice poskytne dostatek výkonu pro běh systému, horší je to však s jeho grafickým výkonem. Použití staršího a energeticky nepříliš efektivního chipsetu se pak projevilo i na podprůměrné výdrži na jedno nabití.

Klady

+ kvalitní zpracování
+ povedený design 
+ prakticky čistý Android
+ kvalitní displej
+ nadprůměrná kvalita fotografií
+ USB-C

Zápory

– starší chipset
– podprůměrná výdrž baterie
– absence NFC

Za zapůjčení děkujeme společnosti Lenovo.

Vašek Švec
O Autorovi - Vašek Švec

Vaška prakticky od dětství zajímaly nové technologie, ať už se jednalo o telefony, počítače či třeba auta. V době, kdy většina jeho kapesného padla na… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (3)