Kolik jste nejvíc zaplatili za hru či aplikaci? (Hlasovačka)

Kolik-jste-nejvíc-zaplatili-za-hru-či-aplikaci-(Hlasovačka)

Na možnost nakupovat aplikace a hry z oficiálního repozitáře si čeští uživatelé museli počkat až do října 2010. Dnešní Obchod Google Play se v té době jmenoval Android Market a společně s námi dostali možnost platit také uživatelé v dalších sedmnácti zemích. Dnes již považujeme placený obsah za samozřejmost, byť asi každý má jistou hranici, kterou je ochoten vydat. V tomto kole Víkendové hlasovačky a diskuze nás bude zajímat, kolik jste nejvíc zaplatili za hru či aplikaci.

Obsah článku

Nákupy v Obchodě Play

V české mutaci Obchodu Google Play lze v současnosti nakupovat kromě aplikací a her také elektronické knihy, hudbu a filmy. My se však hodláme zaměřit na programy. Ty mají většinou sympatickou licenční politiku: aplikaci zakoupíte jednou a následně ji můžete používat na všech zařízeních, spojených se stejným uživatelským účtem. Od září tohoto roku pak lze sdílet vybrané programy a hry také v rámci rodinné skupiny.

Dalším faktorem, který může přispět k nižší míře pirátství, je většinou příjemná cenová politika. Mnohé aplikace stojí jen dvacetikorunu, což je částka, kvůli které se určitě nevyplatí hledat na webech s warezem a riskovat tak „zaplevelení“ operačního systému škodlivým kódem. Vyšší cenová hladina se pohybuje kolem 40 korun, kde se obvykle jedná o pokročilejší programy.

Žebříček nejprodávanějších aplikací Žebříček nejprodávanějších aplikací

Nahlédli jsme do žebříčku nejprodávanějších aplikací, jak ho publikuje Obchod Play. Zde jsme zjistili, že nejčastější cena za aplikaci je 49 Kč (v 11,8 % případů). Cenovku 19 Kč má necelých 8 % aplikací, poměrně časté jsou také ceny 129 Kč (10,1 %), 99 Kč (9,6 %) a 79 Kč (9,0 %). Rozdělíme-li si cenové relace, vypadají v „top 300“ zhruba následovně:

  • 59,6 % aplikací se s cenou vejde do 100 Kč.
  • Mezi 100 a 200 Kč se pohybuje 33,7 % aplikací, často jde především o hry.
  • Nad hranicí 200 korun se pak nabízí jen 6,7 % programů.

Nejdražší aplikace pro Android

Nejdražší aplikace pro Android nejsou možná poněkud paradoxně většinou nijak užitečné. Slouží vlastně jen k tomu, abyste mohli ukázat ostatním, že na to máte. Takže za 9 999 Kč můžete pořídit program I Am Rich („jsem bohatý“), který slouží jen k tomu, abyste se mohli chlubit svým přátelům. Od stejného autora pak pochází také I Am Rich Pro se stejnou cenovkou. Podobně „duchaplných“ aplikací je v Obchodě Play ještě několik. Co je ovšem těžko uvěřitelné, že první dvě jmenované mají shodně přes deset tisíc instalací.

Hned šedesát tisíc korun můžete utratit za sadu šesti aplikací od Abu Moo, vydávaných za virtuální drahokamy. Sám autor přitom své dílko popisuje slovy: „Jedna z nejdražších aplikací na trhu, která dělá absolutně nic, kromě toho, že ukazuje světu, jak bohatý a úžasný jste!“ Inu, každému podle jeho gusta. V tomto případě se však prodeje počítají v jednotkách, maximálně desítkách.

Kolik jste nejvíc zaplatili za hru či aplikaci? Kolik jste nejvíc zaplatili za hru či aplikaci?

Kolik jste nejvíc zaplatili za hru či aplikaci?

Nepředpokládáme, že by se v naší čtenářské obci našel někdo vydávající tisícikoruny za podobně nepraktické programy. Umíme si ale představit, že jste vydali nemalé částky například za navigaci, zajímavou hru či nějaký jiný užitečný program. Pojďte se podělit s námi i ostatními!
[gravityform id=“173″ title=“false“ description=“false“ ajax=“true“]
Budeme rádi, když se v diskuzi pod článkem rozepíšete o tom, za jakou hru nebo aplikaci jste zaplatili nejvyšší částku a proč.

Kde najdete seznam zakoupených aplikací?

Cest, jak zjistit, kolik jste nejvíc zaplatili za hru nebo aplikaci, je hned několik. Historii svých objednávek najdete na webu payments.google.com v sekci Další nákupní aktivita. Další možností je na telefonu či tabletu otevřít aplikaci Obchod Google Play, v postranní nabídce přejít do sekce Účet a následně do Historie objednávek. Třetí cesta vede přes sekci Účet v Obchodě Play.

Hlasovačka z minulého týdne

Před týdnem jsme se v rámci cyklu Víkendová hlasovačka a diskuze ptali, jaký používáte webový prohlížeč. Výsledky tentokrát naplnily očekávání, neboť jednoznačně dominuje Google Chrome s 58 % hlasů. Po deseti procentech získaly aplikace Firefox a Samsung Internet Browser. Ostatní alternativy paběrkovaly mezi nulou a čtyřmi procenty.

Hlasovačka z minulého týdne Hlasovačka z minulého týdne

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (27)