Kdy dorazí Android 7.0 Nougat pro Nexusy? V pátek, či 17. srpna?

nougat_pro_nexusy_ico

Po Internetu začala koncem července kolovat zpráva z relativně osvědčeného zdroje @evleaks, podle které je Android 7.0 Nougat pro Nexusy doslova za dveřmi. Evan Blass tvrdil, že termínem uvolnění by mohl být již tento pátek, tedy 5. srpen. O tomto termínu jsme poprvé informovali v aktualitě Android 7.0 Nougat klepe na dveře. Dorazí už v srpnu? Nugát by prý měla současná generace zařízení dostat jako součást bezpečnostní aktualizace.

Evan Blass tvrdí, že Android 7.0 Nougat pro Nexusy přijde v pátek Evan Blass tvrdí, že Android 7.0 Nougat pro Nexusy přijde v pátek

Zpráva zní na první přečtení možná trochu zvláštně. K uvolnění nové verze a představení nových Nexusů Google v minulosti pořádal tiskovou konferenci, a tu by v případě, že by uvedený termín byl reálný, nestihl uspořádat. Již několikrát jsme ale naznačili, že letos nejspíš nebude pro vyhledávacího giganta stěžejní prezentace nového operačního systému, ale služby, které veřejně představil v květnu na Google I/O s termínem uvedení „později v tomto roce.“ Z dosavadního dění to také vypadá, že nové Nexusy budou představeny nezávisle na termínu uvolnění Nugátu.

Na druhé straně názorového pole stojí server Droid Life, který Blassovo tvrzení poměrně rychle negoval s tím, že autor výslovně neřekl, že Nugát bude uvolněn 5. srpna. Droid Life staví své spekulace na základě aktuálního harmonogramu Googlu pro uvolňování Androidu 7.0. Především bere v úvahu skutečnost, že původním termínem vydání stabilního sestavení mělo být blíže nespecifikované „třetí čtvrtletí tohoto roku.“ Na základě těchto informací dochází k závěru, že Nougat pro Nexusy bude uvolněn kolem 17. srpna.

Od testovacího Androidu N až po Nougat pro Nexusy

Android N Google oficiálně představil 10. května na výroční konferenci Google I/O 2016. Od začátku března přitom vydal postupně pět vývojářských náhledů, určených především pro otestování aplikací pod novým systémem. I v tomto směru se jednalo o zásadní změnu zvyklostí, neboť první vývojářské sestavení bylo uvolněno dva měsíce před oficiálním představením. Poslední beta verze vyšla v polovině července a s ohledem na dosavadní data vydání se zhruba měsíčními rozestupy se 17. srpen jeví jako reálnější.

Jak vycházela vývojářská sestavení Androidu N:

  • 9. března: Android N developer preview 1 (alfa)
  • 13. dubna: Android N developer preview 2 (alfa)
  • 18. května: Android N developer preview 3 (beta)
  • 15. června: Android N developer preview 4 (s konečnými API a SDK)
  • 18. července: Android N developer preview 5 (téměř finální build)
Původní plán uvolňování testovacích sestavení Původní plán uvolňování testovacích sestavení

Jako první by měly Nugát ochutnat telefony Nexus 5X a Nexus 6P. Následovat budou nové Nexusy od HTC, jejichž představení proběhne dle dosavadních zvěstí v září nebo počátkem října. Mezitím přijde na trh také nový LG V20, který bude mít Android 7.0 Nougat po rozbalení z krabičky.

Majitele Nexusů 5 z roku 2013 určitě nepotěšila informace o tom, že se aktualizace na Android 7.0 nedočkají. Podle oficiálních stránek podpory Google mělo toto zařízení dostávat aktualizace až do října 2015, takže se toto rozhodnutí dalo čekat. Ostatně jedná se i o jeden ze způsobů, jak zákazníky „donutit“ ke koupi novějšího modelu.

Kdo a kdy dostane Nugát?

Obecně platí, že Nougat by měla dostat všechna zařízení, pro která byla vydávána vývojářská testovací sestavení. Jmenovitě se tedy jedná o:

  • Nexus 5X
  • Nexus 6
  • Nexus 6P
  • Nexus 9
  • Nexus 9G
  • Nexus Player
  • Pixel C
  • Android One
Android 7.0 Nougat dostanou nejen Nexusy Android 7.0 Nougat dostanou nejen Nexusy

Uvedená informace však může být dobrou zvěstí i pro majitele jiných telefonů a tabletů než Nexus. Pokud totiž Google vydá Android 7.0 Nougat pro Nexusy počátkem či v polovině srpna, budou mít velcí výrobci dostatek času na vydání nové verze Androidu. Tím pádem by se stěžejní zařízení mohla dočkat nejnovější stabilní verze Androidu možná už do konce roku. Další telefony a tablety by pak mohly obdržet Android 7.0 v prvním čtvrtletí roku 2017.

Zdroje: trustedreviews.com, bgr.com, knowyourmobile.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (6)