Jakou klávesnici používáte? (Víkendová hlasovačka)

Jakou-klávesnici-používáte

S nástupem dotekových obrazovek se klávesnice proměnila z hardwarových tlačítek (obvykle v kombinaci 4×3) na softwarovou aplikaci. To sebou přineslo určité nevýhody (špatně se na ní píše bez dívání), ale i výhody. K hlavním kladům patří možnost klávesnici vyměnit za jinou. A právě tomuto tématu se hodláme věnovat v tomto kole Víkendové hlasovačky a diskuze. Budeme se vás ptát, jakou klávesnici používáte.

Obsah článku

Tlačítkové telefony vytlačily „dotykáče“ Tlačítkové telefony vytlačily „dotykáče“

Klávesnice jako základ

Prakticky v každém telefonu s Androidem najdete předinstalovanou nějakou softwarovou klávesnici. Zatímco referenční telefony Pixel nabízejí pochopitelně jako nativní Klávesnici Google respektive Gboard, Samsung sází na vlastní řešení a čínské Xiaomi u vybraných modelů na alternativu v podobě SwiftKey. Uživatel má ale vždy možnost stáhnout a nainstalovat si jinou klaviaturu z Obchodu Play, a tu nastavit jako výchozí.

Jakou klávesnici jste si vybrali? Jakou klávesnici jste si vybrali?

Jak změnit výchozí klávesnici?

Prvním krokem je instalace klávesnice. Jak vybrat tu nejlepší? Můžete vsadit například na náš redakční výběr nebo doporučení čtenářů. Samozřejmě máte možnost najít si klávesnici podle svého gusta v Obchodě Play sami.

Klávesnici po instalaci spusťte. U většiny vás čeká úvodní nastavení – budete si volit jazyk, rozložení, vzhled, případně další parametry. Většina aplikací během tohoto procesu nabídne nastavení klávesnice jako výchozí. V takovém případě vás přesměruje do příslušné části systémového nastavení. Jestliže samotná klávesnice přepnutí na výchozí nenabízí, nebo to chcete provést až dodatečně, postupujte takto:

  1. Otevřete nějakou aplikaci, ve které můžete psát, a umístěte kurzor.
  2. V notifikační oblasti byste měli vidět možnost Změna klávesnice. Klepněte na ni.
  3. Zvolte klávesnici, kterou chcete používat jako výchozí.

 

Co umí chytré klávesnice?

Na dnešních klávesnicích už nemusíte ťukat písmenko po písmenku. Většina jich je vybavena hlasovým vstupem, takže místo psaní můžete diktovat. Další cestou je psaní tahem prstu, se kterým přišla jako první klávesnice Swype, později ji následovaly další, včetně klaviatury od Googlu. Tato metoda sice nemusí vyhovovat každému, ale pokud si na ni zvyknete, určitě už nebudete chtít psát jinak. Zjednodušeně řečeno totiž stačí prstem přibližně přejíždět mezi písmeny a klávesnice se sama snaží odhadnout, jaké slovo jste tímto způsobem chtěli napsat.

Důležitým prvkem jsou také uživatelské slovníky. Většina klaviatur je vybavena slovníky pro řadu jazyků, nicméně určitě narazíte na slova, která klávesnice prostě nezná. Ta si můžete uložit do uživatelského slovníku, čímž je klávesnici naučíte. Dnes už je standardem, že se uživatelský slovník synchronizuje přes cloud, takže ho budete mít k dispozici na všech zařízeních se stejným přihlášením. Tato technologie však v polovině roku 2017 pozlobila tvůrce klávesnice SwiftKey, neboť některým uživatelům stahovala slova z cizích slovníků.

Standardem je dnes také predikce rozepsaných slov či automatická korekce překlepů. Díky obrazovkám citlivým na dotek a stále propracovanějším technikám eliminace chyb je psaní na dotekovém telefonu mnohem pohodlnější a rychlejší než před několika roky. Přesto se jistě najdou uživatelé, kteří nedají dopustit na hardwarovou klávesnici, nicméně jejich možnosti výběru jsou poměrně značně omezené. Zajímavou volbou může být pro tuto cílovou skupinu například BlackBerry KEYone.

Jakou klávesnici používáte?

Ačkoli není v našich silách dát vám na výběr ze všech existujících klávesnic pro Android, zařazujeme do ankety ty nejznámější. Jestliže používáte více klávesnic, hlasujte pro tu, která vám vyhovuje nejvíc.
[gravityform id=“186″ title=“true“ description=“true“]
V komentářích pod článkem můžete rozepsat své důvody, proč jste si zvolili právě tu či onu klávesnici. Zejména oceníme, pokud uvedete, čím se váš favorit odlišuje od konkurence.

Výsledky hlasování o otázce „Jakou klávesnici používáte?“ ke 14. březnu 10:40 Výsledky hlasování o otázce „Jakou klávesnici používáte?“ ke 14. březnu 10:40

Hlasovačka z minulého týdne

Před týdnem jsme se vás v rámci Víkendové hlasovačky a diskuze ptali, zda je dle vašeho mínění lepší duální, nebo klasický fotoaparát. Jistě není překvapením, že nadpoloviční většina (54 %) ze 140 respondentů hlasovala pro duální foťák. Druhá nejsilnější skupina, čítající 26 % hlasujících, nevidí mezi výsledky duálního a klasického foťáku žádné významné rozdíly. Jen pro 13 % je lepší fotoaparát v klasickém provedení.

Klasický, nebo duální fotoaparát? Klasický, nebo duální fotoaparát?

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (39)